Buradasınız
Hak İhlallerine Karşı İşçi Mücadeleleri Sürüyor
Sendika düşmanlığına, mobbinge, ücret gaspına ve çeşitli hak ihlallerine karşı mücadeleler sürüyor. Ocak ayı alacakları ödenmeyen DİSK Limter-İş üyesi işçiler haklarını almak için, Tuzla Tersaneler bölgesinde bulunan Çiçek Tersanesi önünde direnişe başladı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, teşvik ödemelerinin artırılması talebiyle hastane önünde bir kez daha eylem gerçekleştirdi. Öz Gıda-İş Sendikasının örgütlendiği Lezita’da işçiler greve çıktı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İstanbul Şişli Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesi şartlarının iyileştirilmesi talebiyle yeniden eylem yaptı. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) çalışanları mobbing, düşük ücret ve sendika düşmanlığı gibi hak ihlallerine karşı basın açıklaması yaparak seslerini duyurdu. Tekgıda-İş Sendikası Eker’de sendika düşmanlığı ve işten atmalara karşı basın açıklaması yaptı.
Limter-İş üyesi işçiler ücret alacakları için direnişe başladı
Ücret alacakları patronlar tarafından gasp edilen Çiçek Tersanesi işçileri, 6 Martta tersane önünde direnişe başladı. Ocak ayı alacakları ödenmeyen DİSK Limter-İş üyesi işçiler, aynı gün direnişlerini tersanenin sahibi Newport Shipping firmasının önüne taşıdı. İngiltere menşeli firma önünde bir araya gelen işçiler ve sendika yöneticileri sloganlar eşliğinde ücret haklarının ödenmesi çağrısı yaptı.
Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, firma yetkilileriyle yapılan görüşmede firmanın oyalama tekliflerinin kabul edilmediği, üyelerin ücret alacakları için firma önünde çadır kurularak direnişe devam edileceği duyuruldu. Yapılan eylemlerde “Tersane İşçisi Köle Değildir”, “Ücret Hakkımız Gasp Edilemez”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.
EÜ Hastanesi çalışanları çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, geçtiğimiz günlerde 2 yıldır arttırılmayan teşvik ödemelerinin artırılması talebiyle eylem yapmıştı. Hastane emekçileri hem teşvik ödemelerinin arttırılması hem de çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 6 Martta hastane önünde yeniden eylem gerçekleştirdi. Eyleme SES, Hep-Sen, Türk Sağlık-Sen, Birlik Sağlık-Sen, Genel Sağlık-İş, Genç Sağlık-Sen ve Hekim Birliği Sendikası üyeleri katıldı. Poliklinik girişinde bir araya gelen emekçiler başhekimlik binasına yürüyerek taleplerini haykırdı.
Sendikalar adına açıklamayı Birlik Sağlık-Sen üyesi Mustafa Döven gerçekleştirdi. Döven, hastane çalışanlarının ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması gibi sorunlarla boğuştuklarını, bazı aylar geç yatırılan ücretlerin açlık sınırına dayandığını belirtti. Yetkililerin bir an önce sorumluluk alıp çözüm üretmeleri çağrısında bulundu. “Teşvik adı altında üzerinden vergi kesilen ancak emekliliğe yansımayacak şekilde parça parça yapılan ödemeleri kabul etmiyoruz” diyen Döven sadaka değil emeklerinin karşılığını istediklerini ifade etti. Ortak açıklamanın ardından diğer sendika temsilcileri de söz alarak sağlık emekçilerinin taleplerinin gerçekleştirilmesi için ortak mücadele vurgusu yaptı.
Eylemin ardından sendikaların sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, sendikaların ortak hareket ederek günlerdir yürüttüğü mücadele sayesinde teşvik mağduriyeti için rektörlük ile görüşme sağlandığı duyuruldu.
Lezita’da grev başladı
İzmir Kemalpaşa’da piliç eti ve işlenmiş et üretimi yapan Lezita’da 7 Mart gününün ilk saatlerinde Öz Gıda-İş Sendikası öncülüğünde grev başladı. Saat gece yarısına yaklaşırken dışardaki işçiler fabrika önüne “Bu İş Yerinde Grev Var” pankartını astılar. Akşam vardiyası bittiğinde ise işçiler şalteri indirerek onları dışarıda bekleyen işçilerin coşkulu karşılamasıyla grev alanına çıktı. Fabrika yönetimi gün boyunca yüksek sesle müzik yayını yaparak grev hazırlıklarını sabote etmeye çalıştı, jandarma fabrika önüne barikat kurarak işçileri korkutmak istedi. Tüm engellemelere karşın Lezita işçileri coşku ve kararlılıkla grevlerini başlattılar. Kadın işçiler ön saflarda yerlerini aldılar.
Lezita patronu işçilerin sendikaya üye olmasını engellemek için 2021 yılından bugüne kadar 50’ye yakın işçiyi işten attı. Sendikanın yetkisine itiraz etti. Sendika yetki davasını kazandı. İşveren mahkeme kararına rağmen sendikanın yetkisini tanımayıp toplu sözleşme masasına oturmayınca sendika grev kararı aldı. İşveren Hindistan’dan getirdiği işçilere grev öncesi işbaşı yaptırarak grev kırıcılığı yapıyor. Lezita işçileri ise “İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız” diyorlar.
Şişli Belediyesi işçileri ek protokol talebiyle eylemlerini sürdürüyor
Genel-İş Sendikasında örgütlü İstanbul Şişli Belediyesi işçileri 6 Martta belediye önünde yaptıkları eylemle maaşlarının yükseltilmesi için ek protokol talep ettiler. Ek protokolle toplu iş sözleşmesi şartlarının iyileştirilmesini talep eden işçiler, mevcut ücretlerle geçinmenin mümkün olmadığını dile getiriyorlar.
Eylemde basın açıklamasını Genel-İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Zeynel Yiğit yaptı. Masada çözüm arayışında olduklarını belirten Yiğit, asgari değil insanca yaşam talep ettiklerini ifade etti. İstanbul’da asgari yaşam maliyetinin 47 bin lira olduğunu, işçilerin ise üç kuruş ücrete mecbur edilmek istendiğini söyleyen Yiğit, Şişli Belediyesinde işçilerin 27 bin lira ücret aldığını aktardı. Yiğit talepleri kabul edilene dek eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.
KA.DER’de çalışan kadınlar hak ihlallerine karşı eylem gerçekleştirdi
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) çalışanları, mobbing, düşük ücret dayatması, fazla mesailerin ödenmemesi ve sendikal hakların tanınmaması gibi hak ihlalleri karşısında 6 Martta derneğin İstanbul Mecidiyeköy’deki ofisi önünde eylem yaptı.
Eylemde konuşan KA.DER çalışanı Gülşah Kızılkaya yaşadıkları ihlallere karşı DİSK Sosyal-İş’te örgütlendiklerini ancak dernek yönetiminin bir aydır sendikaya randevu vermediğini ifade etti. Yüzde 64,77’lik resmi enflasyona karşılık sadece yüzde 13,5 zam aldıklarını söyleyen Kızılkaya, dernek yönetimi tarafından mesai saatleri dışında da sürekli mobbinge uğradıklarını aktardı. KA.DER’de regl izinleri ile 8 Mart’ta dernek çalışanlarının izinli olması gibi konuların sürekli sorun olarak karşılarına çıkartıldığını belirten Kızılkaya, “çok düşük ücretlerle, sürekli mesaiye kalarak, ‘performansımızın’ mobbing yapılarak ölçüldüğü, sürekli kamera ile izlenen ve şeffaf bir iletişimin olmadığı bir kadın örgütünde çalışan bizlere söylenen tek şey, her şeyin hukuka uygun olduğu” diyerek hak ihlallerine tepki gösterdi. Kızılkaya son olarak dernek yönetiminin sendikayla masaya oturmasını ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinin sendikayla imzalanacak protokolde yer almasını talep ettiklerini belirtti.
DİSK Sosyal-İş’in İstanbul Şube yöneticisi Şengül İşçi de bir konuşma yaparak kadın işçilerin taleplerine kulak verilmesi çağrısı yaptı. İşçi şunları söyledi: “Kuruluşunuzda ilan ettiğiniz ilkeleri öncelikle kurumunuzda ve çalışanlarınıza uygulayın. Düşük ücreti, fazla mesaiyi, hak ihlallerini, mobbingi ve sendikal örgütlenmeye dönük engelleri kaldırın. Aksi durumda öncelikle üyelerimizden, sonra yasalardan aldığımız yetki ve güçle mücadelemizi başta TBMM olmak üzere, tüm kadın mücadele platformlarına taşıyarak yaygınlaştıracağız.”
Tekgıda-İş Sendikası Eker’de sendika düşmanlığına karşı basın açıklaması yaptı
Tekgıda-iş Sendikası Eker’in Bursa Bölge Müdürlüğü önünde sendika düşmanlığı ve işten atma saldırısına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “Sendikaya Üye Olmak Anayasal Haktır. Eker Süt Ürünleri Yönetimini Anayasal Haklarımıza Saygı Duymaya Davet Ediyoruz” yazılı pankart açıldı.
Tekgıda-İş Sendikası 2017 yılının Aralık ayında Çalışma Bakanlığı’ndan Eker’de toplu sözleşme yapma yetkisi aldı. Eker işvereni depoların da gıda iş kolunda olduğunu belirterek sendikanın yetkisine itiraz etti. Mahkeme, sendikanın örgütlenmesi sırasında nakliyat iş kolunda gözüktükleri için örgütleyemedikleri depo işçilerini gıda iş kolunda sayarak işvereni haklı buldu. Tekgıda-İş Sendikası örgütlenme faaliyetine devam etti. 2023 yılında örgütlenme hızlanınca işveren 2 işçiyi işten attı. Son süreçte 3 işçi daha işten atıldı ve baskılar arttırıldı.
Basın açıklamasında “Çalışanların sendikaya üye olmaları, gerek Anayasamızın 51. maddesi, gerek 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Eker Süt A.Ş. toplumda karşılığı olan İstanbul Sözleşmesi, otizmli çocuklara farkındalık gibi birçok sosyal projelere destek verirken çalışanlarının Anayasal haklarına karşı yapmış olduğu bu baskıcı tutum hiçbir şekilde kabul edilemez” denilerek Eker yöneticilerine sendikal baskılara son vermeleri çağrısı yapıldı. Patronların kendi menfaatlerini düşünerek TÜSİAD, MÜSİAD gibi işveren sendikalarına üye olduğu, işçilerin de kendi geleceklerini düşünerek sendikaya üye olma, toplu sözleşme yapma hakkının olduğu ifade edildi. İşçilerin Anayasal haklarına saygı duyulana kadar mücadelenin büyüyerek devam edeceği vurgulandı.
İşçi Dayanışması 191. Sayı Çıktı!
İş Kazaları Kader Ya da Fıtrat Olamaz
- Çayırhan Maden İşçileri: “Biz Çocuklarımızın Geleceği İçin Mücadele Ediyoruz”
- SASA İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- UİD-DER’den Atakaş Çelik İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Ankara’da Madenciler Özelleştirmeye Karşı Eylemde
- MKB Rondo Grev Yerinde Müzik Dinletisi
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Direnen İşçiler Kartal Belediyesi’ne Geri Adım Attırdı
- Hak Gasplarına İşçilerin Yanıtı Grev ve Direnişler!
- Sendika Düşmanlığına ve Ücret Gaspına Karşı İşçi Eylemleri
- As Plastik Grevcileriyle Dayanışma Gecesi
- Dayanışmayla Mücadeleyi Büyüten Fernas Madencileri Soma’da Patron Vekilleriyle Görüşecek
- Direnişçi İşçilerle Omuz Omuza!
- Polonez İşçilerinden Boykot Çağrısı
- Ruhumuzu Esir Alan Korkuyu Çıkarıp Atalım
- “Annemle Gurur Duyuyorum”
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Sınıf Dayanışmasıyla Daha Güçlü Hissediyoruz
- Eker Süt İşçileri Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- Grev ve Direnişlerini Sürdüren İşçiler Meclis’te Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- BES Kandırmacası ve İptal Eziyeti
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Polonez Direnişçileri: 100 Gündür Buradayız Kazanmadan Gitmeyiz!
- 5 Kardeş Neden Öldü?
- Esir miyiz?
- Hesap Sormadıkça İş Cinayetleri Devam Edecek!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- “Şehrin En Güzel Yerindeki Mezar”
- Toplumu Zıvanadan Çıkarttılar
- Ne Kadar Örgütlüysek O Kadar Nefes Alırız
- Bursa’da Gelirde ve Vergide Adalet Eylemi
- Belediye İşçileri ve Sağlık Emekçileri Ücret Gasplarına Karşı Eylemler Yapıyor
- Sesimizi Duyurmak İçin Grevdeyiz
- Bunlar Bu Cesareti Nereden Alıyorlar?
- Filistin Sendikalarından Eylem Çağrısı
- Taksim’de İsrail’in Saldırıları Protesto Edildi
- Direnişçi İşçilerle Omuz Omuza!
- İktidar ve Sermaye Sahipleri Doymak Bilmiyor
- Ankara Gar Katliamının 9. Yılında Barış Karanfilleri Anıldı
- 10 Ekim Katliamında Hayatını Kaybedenler Ankara’da Anıldı
Son Eklenenler
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...
- Fransa’da devlet demiryolu şirketi SNCF’de örgütlü CGT-Cheminots, UNSA-Ferroviaire, SUD Rail ve CFDT-Cheminots sendikaları, 11 Aralıkta süresiz grev kararı aldı. Dört demiryolu sendikası, grev kararını SNCF’nin yük taşımacılığı birimi olan SNCF Fret...
- Gürcistan’ta madencilik şirketi Georgian Manganese’e ait Zestafoni ferroalyaj tesisi ve Chiatura manganez madeni 1 Kasımdan Nisan 2025’e kadar üretimi durdurduğunu açıkladı. Gürcistan’ın en büyük madencilik şirketi Georgian Manganese’in tesislerinde...
- Çocukların mutlu olduğu, gelecek endişesi taşımadığı, ayrımcılığa maruz kalmadığı; eşitlik, özgürlük, barış dolu bir dünyada yaşamalarını kim istemez ki? Fakat biliyoruz ki dünyamız çocuklar için sıcak bir yuva değil. Kol kanat gerdiğimiz...