Buradasınız
İş Bırakma Eyleminin Akşamında Türk-İş İşçileri Sattı

Tıkanan kamu toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle Türk-İş, 7 Temmuzda 269 bin işçiyi içine alan bir saatlik iş bırakma eylemi kararı aldı. 7 aydır devam eden görüşmelerden sonra hükümet enflasyon oranın çok altında kalan bir zam önermişti: İlk 6 ay için %3, ikinci altı ay içinse %4. Bunu kabul etmeyeceğini açıklayan Türk-İş, göstermelik de olsa 1 saatlik iş durdurma kararı aldı ve eylemin akşamında bürokratlar hükümetin önerilerinin altına imza attı.
Bürokratların “dostlar alışverişte görsün” kararına rağmen Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu devlete ait işyerlerinde işçilerin büyük oranda katılımıyla iş durdurma eylemleri gerçekleştirildi. Türk-İş’in başlattığı eylemlere DİSK, KESK, Hak-İş ve Kamu-Sen de destek verdi.
Pendik Askeri Tersanesinde Eylem
Bu eylemler çerçevesinde, pek çok işyerinde olduğu gibi Pendik Askeri Tersanesinde çalışan Harb-İş üyesi işçiler de 1 saat boyunca iş bıraktı. Askeri tersanede 1800 üyesi olan Harb-İş, büyük ve coşkulu bir eylem gerçekleştirdi. İşçiler işbaşı yapmayarak sabah 7.30’da geldikleri tersane önünde 8.30’a kadar beklediler. Bu eyleme ücretlerini alamadığı için Limter-İş öncülüğünde direnişe başlayan CHT İnto işçileri ve UİD-DER’li işçiler olarak biz de destek verdik.
1 saatlik eylem sırasında işçiler sık sık “Direne Direne Kazanacağız!”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek!”, “Türk-İş Göreve Genel Greve!”, “Türk-İş Uyuma İşçine Sahip Çık!”, “Söz Bitti Sıra Eylemde!”, “AKP Zammını Al Başına Çal!”, “Kurtuluş Yok Tek Başına ya Hep Beraber ya Hiç Birimiz!”, “Taşeron İşçisi Yalnız Değildir!” sloganları haykırıldı.
Eylem sırasında Harb-İş adına Şube Başkanı Hüseyin Över bir basın açıklamasında bulundu. Över, “Bugün yaptığımız bu eylem son olmayacaktır. Eğer istediğimiz zam verilmezse eylemliliklerimiz devam edecektir. Hükümetin önerdiği zam talebi çok komik bir rakamdır. Bugünkü görüşmelerde de bir sonuç elde edilemezse, Türk-İş Başkanlar Kurulunun kararlarına göre eylem planlarımızı hayata geçireceğiz” dedi.
Askeri tersane işçileri, yapılan görüşmelerden çıkan kararlardan memnuniyetsizliklerini dile getirdiler. Konuştuğumuz bir işçi “Hükümet sendikaları ve işçileri yok sayıyor. Patronlara teşvikler verilirken, işçiler yok sayıyor” dedi. Bir başka işçi ise “Sendikalar işçilerin arkasında durmuyor. Elektrik, su ve doğalgaza ortalama yüzde 60 zam geldi. Bize önerilen zam ise yüzde 5 oranında. Şimdi biz bunu nasıl kabul ederiz. Zammı hükümet vermez, bizim almamız lazım” diyerek tepkisini dile getirdi.
Dikimevi İşçileri Engellendiler
Aynı gün, bir grup Dikimevi işçisi de 1 saat iş bırakmaya çalıştı. Ancak işçiler engellendiler. Harb-İş sendikası Anadolu yakası şubesine üye K.K.K 1 Numaralı Dikimevi işçileri, sabah 7.30 sularında fabrika önüne geldiklerinde, dikimevi yönetimi servis kapılarını açtırmadı. Askeri yönetim önceki gün de fabrika içinde yaptığı anonslarla, eyleme katılacak olan işçileri işten atmakla tehdit etmişti. Eylem sabahı ise işçi servisleri Dikimevi içine çekildi ve eyleme mani olundu. Dikimevi işçileri, askerlerin takibi eşliğinde makine başlarına götürüldüler. Bu esnada az sayıda Dikimevi işçisi içeri girmeyerek dışarıda kaldı ve biz UİD-DER’li işçiler de onlara destek verdik.
Dışarıda bekleyen işçiler fabrikaya giren işçi arkadaşlarına seslenerek, eyleme katılmaları yönüne çağrıda bulundular. Bütün servislerin fabrika içine çekilmesinin ardından dışarıda bekleyen işçiler de işbaşı yapmak üzere fabrikaya girdiler. UİD-DER’in verdiği desteğe teşekkür eden işçiler, askeri işyerlerindeki grev yasaklarını eleştirdiler. Ciğerlerimiz var ama nefes alamıyoruz diyen işçiler, grev yasağının kalkmasını istediklerini söylediler.
Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Önünde Basın Açıklaması
Eylem günü, Yol-İş’in örgütlü olduğu Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü önünde de bir basın açıklaması yapıldı. Tez Koop-İş, Deri-İş, Harb-İş, Belediye-İş ve Yol-İş üyesi işçiler Bölge Müdürlüğü’nün bahçesinde toplandılar ve buradan girişe kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. Eyleme UİD-DER’li işçiler de destek verdi. Giriş kapısında toplanılmasıyla birlikte ilk sözü Faruk Büyükkucak aldı. Büyükkucak yaptığı konuşmada, 1 Ocaktan bu yana devam eden TİS’lerde anlaşma sağlanamaması üzerine 269 bin kamu işçisinin çalışmama hakkını kullandığını ve eylemlerin büyük bir katılımla gerçekleştirildiğini ifade etti. Büyükkucak, konuşmasının devamında sarf ettiği “sosyal barışa en çok ihtiyaç duyulduğu zamanda bu işi masa başında çözelim diyoruz” sözleriyle, aslında akşam saatlerinde yapılacak satış sözleşmesinin ilk işaretlerini daha sabahtan vermiş oluyordu.
Büyükkucak’tan sonra sözü Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan alarak basın metnini okudu. Arcan, yaptığı açıklamada, son zamanlarda ciddi hak kayıplarına uğradıklarını, ikramiyelerden kesilen vergi ve sigorta primleri nedeniyle ikramiyelerden birini hükümete bağışlamış olduklarını dile getirdi. Arcan, “Kriz varsa çare de var diyenler, bize evde oturma pazara çık diyenler, kapanan işyerleri ve fabrikaları üretime açmalı, işten çıkartmaları durdurmalı, kıdem tazminatına dokunmamalı, çalışanların örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırmalıdırlar” dedi. Arcan, tarımda uygulanan işçi simsarlığının Özel İstihdam Büroları ile resmileştirildiğine dikkat çekerek, bu kölelik yasalarının geri çekilmesini de istedi. Arcan konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Örgütlü işçiler bu tabloyu tersine çevirecek bu oyunu bozacaktır.”
Sabah Eylem, Akşam Satış
Türkiye çapında gerçekleştirilen 1 saatlik iş bırakma eyleminin akşamında Türk-İş bürokratları, işçilerin tepkilerine ve mücadele isteklerine kulak tıkayarak hükümetin dayattığı sözleşmeyi imzaladı. Yapılan anlaşmaya göre ilk altı ayda %3, ikinci altıncı ayda ise 5,5 oranında zam yapılacak. Ayrıca düşük ücretli işçilerin ücretinde 60 TL’lik bir iyileştirme yapılacak. Türk-İş bürokratları, hükümetin “grev yaparsanız yapın” restinin üzerinden saatler geçmeden sözleşmeye imza atarak bir kez daha işçi sınıfına ihanet etti. Türk-İş 2009 için %20, 2010 için ise enflasyon oranında ve artı %4 zam istiyordu.
İş bırakma eyleminin, Türk-İş’in hükümete işçinin gücünü göstermek için değil işçiden gelecek tepkileri yatıştırmak ve eylem yapıyor gözükmek için aldığı bir karar olduğu birkaç saat için de ortaya çıktı. AKP ile Türk-İş bürokrasisi arasındaki danışıklı dövüş, göstermelik bir eylem ve ardından imzalanan toplu sözleşmeyle sonuçlandı. Bu sözleşmeyle, yüz binlerce işçi yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam edecek. Üstelik on binlercesi asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret alacak. İşçilerin örgütsüzlüğü bir kez daha bürokratlar eliyle bir satış sözleşmesine yol açtı. Sendikalar mücadeleci işçilerin eline geçmedikçe ve bürokratlar sendikalardan defedilmedikçe satış sözleşmelerinin sonu gelmeyecektir.
Uyanıştan Başkaldırıya
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
Son Eklenenler
- Gebzeli işçi, emekçi kadınlar olarak bir araya geldik ve “UİD-DER ile 1 Mayıslar” videosunu izledik. Sizlerle duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, tüm emekçi kadın kardeşlerimizi ortak bir mücadele duygusuyla ayağa kalkmak için 1 Mayıs’a çağırmak...
- Uçak yolculuğu yapanlar bilir. Yolculuk esnasında uçağın kabin basıncının düşmesi, oksijen seviyesinin azalması durumunda oksijen maskeleri devreye girer. Yanımızda çocuğumuz olsa böyle bir durumda çoğumuz maskeyi önce çocuğumuza takmaya çalışırız,...
- Gelsinler yoldaşlar ben hazırım/ İki satır, bir mısra şiirle hazırım/ En karanlık dönemlerde/ Ektiğim tohumlar yeter bana/ Gelsinler yoldaşlar ben hazırım
- Milli Eğitim Bakanlığının proje okul atamalarına tepkiler devam ediyor. Eğitim Sen, proje okul uygulamaları ve atamalarına karşı 18 Nisanda Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...