Buradasınız
İşçilerin İradesine Rağmen Kristal-İş Sözleşmeyi İmzaladı

AKP hükümeti cam işçilerinin grevini 60 gün süreyle erteledi ve bu süre geçtiğimiz gün doldu. Yaklaşık 6 bin işçi, süre dolduktan sonra ne olacağını tartışıyordu. İşçilerin ağırlıklı kesimi fiili grevden ve mücadeleden yanaydı. Ancak mücadeleden kaçan Kristal-İş yönetimi, işverenle son yapılan görüşmede şekillenen toplu sözleşme maddelerini işçilere sundu ve referandum istedi. İşçiler, cam işvereninin önerdiği toplu sözleşme maddelerini reddettiler. Lakin Kristal-İş yönetimi, Yüksek Hakem Kurulu’na gideceği gerekçesiyle işçilerin reddettiği işverenin toplu sözleşme teklifini imzaladı. Böylece işçilerin mücadele iradesini çiğnemiş oldu. Bu duruma tepki gösteren Trakya Cam fabrikasının işçileri, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ı protesto ettiler. “Biz bugüne kadar sizi dinledik. Bütün kararlarınızın arkasında durduk. Ancak siz bizim kararımıza saygı duymadınız. Biz de demokratik hakkımızı kullanarak sizi dinlemiyoruz. Dinleyen arkadaşlara da saygı duyuyoruz” diyen işçiler, Bilal Çetintaş’ın konuşma yapacağı alandan ayrıldılar. Çetintaş ise bu sözleşmenin Türkiye koşullarına göre çok iyi olduğunu ileri sürdü.
Cam işçilerinin çalıştığı diğer fabrikalarda da tepkiler devam ediyor. Evrensel’den Vedat Yalvaç’a konuşan Trakya cam işçileri, hem grev süreciyle ilgili bilgiler veriyor hem de neden tepkili olduklarını dile getiriyorlar. İşçilerin genelinin tepkisini içerdiğini düşündüğümüz bu haberleri, anlamlı bulduğumuz için aşağıda yayınlıyoruz:
Kristal-İş sorumluluğu Şişecam işçisine yıkıyor
Bakanlar Kurulunun 26 Haziran’da “Genel sağlığı ve milli güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle ertelediği Şişecam grevinin 60 günlük erteleme süresi doldu. Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman ve Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş arasında önceki gün gerçekleşen görüşme de sonuç vermedi. Patron, işçilerin ısrarcı olduğu üç talebin hiçbirini kabul etmeye yanaşmadı. İşçiler saat ücretine 1 lira 85 kuruş zam talep ederken, patronun son teklifi saat ücretine 1 lira 10 kuruş ile 1 lira 21 kuruş arasında kaldı. İşçilerin diğer önemli talebi sözleşmenin 2 yılda bir yapılması. Ancak patron 3 yılda ısrarcı. Grev zamanı işten atılan Tamer Balcı ve İsmail Çalışkan’ın işe geri alınması da işçilerin üçüncü önemli talebiydi. Bu konuda da olumlu bir gelişme olmazken sendika yöneticileri, Balcı ve Çalışkan için işe iade davası açtığını duyurdu.
Patrona da sendikaya da tepki
Son görüşmeden sonra işçilere bir açıklama yapan sendika, ücretlere kademeli olarak yapılacak iyileştirmelerle birlikte ortalama yüzde 14 zam yapılacağını iddia etti ve sözleşmenin 3 yıllık olmasını içeren bir anlaşma metnini fabrikalarda oylamaya başladı.
Kristal-İş Trakya Şubesinde görüştüğümüz işçiler ise dün 05.00’ten itibaren başlayan bu oylamaya tepkili: “Oylamaya ‘evet’ de çıksa ‘hayır’ da çıksa bize bir fayda sağlamıyor. Sendika yumurta kapıya dayanınca topu taca atıyor. Geçen 2 ay boyunca hiçbir kararı işçinin oylamasına sunmayan sendikacılar şimdi bu işin bütün sorumluluğunu bize yüklüyor. Evet dersek, sendika ‘Biz işçilere sorduk onlar evet dedi biz de imzaladık’ diyecek. Hayır dersek hakem heyetine gidecek ve iki ay sonra bu teklifin biraz daha altında bir zam verilecek ve sendika ‘Bakın hayır dediniz sonuç bu oldu’ diyecek. Biz bunun için mi greve çıktık!” diyorlar.
‘Bizi bölmek istiyorlar’
Bu durumun fabrikalarda yan yana çalışan işçileri de karşı karşıya getireceği, böleceği uyarısında bulundular. Birkaç haftadır işyerlerinde hakem heyetinin, patronun saat ücretine verdiği teklifin 40 kuruş altında zam vereceği tartışmasının yayıldığını söyleyen işçiler, “Amaçlanan işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” dediler.
Yapılan teklife göre yalnızca 2014 girişli işçilerin iyi zam alacağını, bunların sayısının da çok az olduğunu belirten işçiler, Şişecam patronuna tepkilerini ise şöyle dile getiriyor: “Şişecam bizler sayesinde her geçen gün büyüyor. 5-6 fabrikadan 20’ye yakın fabrika çıktı. Üretimde dünya üçüncülüğüne yürüyor. Ancak işçisine reva gördüğü ortada.”
Neden greve gitmiyoruz?
‘Hayır’ oyu kullanmanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini dile getiren birçok işçi, sendikaya tepki olarak ‘Hayır’ diyeceğini ifade ederken, diğerleri “Bir an önce ne olacaksa olsun bitsin” düşüncesiyle ‘evet’ oyu kullanacağını söylüyor.
“Sendika binasında bu oylama kararı tartışılırken ‘Neden greve gitmiyoruz’ diye sorduk. Sendika yöneticisi de böyle bir yasal haklarının olmadığını söyledi. İki seçeneğe sıkıştırıldık” diyen bir işçiler, bu sıkışmışlığı aşma noktasında sendikalarını pasif kalmakla eleştiriyor: “60 gün boyunca iki eylem yaptık. Birinci eylem üzerinde taleplerimizin yazılı olduğu etiketler yapıştırdık. İkincisi de fabrika içinde yürüyüştü. Bu yürüyüş de şöyle oldu; içeride bir vardiya çalışırken çalışmak için gelen diğer vardiya fabrika içinde yürüyüş yaptı. İş durdurulmadı yani. İşçiler olarak biz üretimden gelen gücümüzün farkındayız, ama sendikacılar bunu hiçbir zaman kullanmadı.”
Cam işçisi: Grev seçeneğini referanduma götürelim
Kristal-İş Sendikasının referanduma götürdüğü işveren teklifine işçiler 12 oy farkla “Hayır” cevabını verdi. 5 bin 789 işçiden 3 bin 703’ü oy kullanırken; 2 bin 86’sı referanduma tepki göstererek oy kullanmadı. İşçilerden bin 755’i evet, bin 767 hayır oyu kullandı. 181 oy ise “geçersiz ve boş” olarak sayıma dahil edilmedi.
İşçiler, referandumdan ‘hayır’ çıkmasının en büyük nedenlerinden birisinin patron teklifindeki “sözleşmenin 3 yılda bir yapılması” düzenlemesi olduğunu söyledi. İşçiler, şube başkanlarını çağırarak toplantı yapan sendika genel merkezinin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini açıklamasını bekliyor. “Hayır” sonucu sonrası sendikacıların hakem heyetine başvurması bekleniyor.
Görüştüğümüz işçilerin bir kısmı bu saatten sonra hakem heyetinin vereceği kararı kabul edeceklerini belirtirken, bir bölüm işçi ise; sendikayı fiili mücadele ve greve çağırdı. “Referandumdan ‘Hayır’ çıktı. Bu saatten sonra yapacağımız tek şey hakem heyetinin vereceği kararı beklemek” diyen bir grup işçi, “Ancak şunu herkes bilsin ki burada çıkan sonucun hesabını hem sendikacılar hem de patron verecek” diye konuştu. Referandumun ‘olumlu’ olduğunu belirten işçiler, “Grevimiz ertelendiği günden beri bize hiçbir şey sormayan sendika son dakika iki cevabın da yararımıza olmadığı bir kararı oyumuza sundu” diyerek duruma tepki gösterdi.
‘3 yılda bir yapılsın’ dayatması
“Grev sendikacılarımız ve bir kısım arkadaşımız tarafından seçenek olarak görülmese de bizler üretimden gelen gücümüzü kullanmadığımız sürece kaybetmeye mahkûm olacağız” diyen bir grup işçi, “Öncelikle şu çok açıktır ki kendi gücümüzün farkında olmamız gerekiyor. Bugün 5 bin 800 cam işçisi üretimi durdurduğu takdirde Şişecam işverenine de diz çöktürür, dünyanın da gündemine oturur” dedi. Grevin halen işçinin elindeki en büyük silah olduğunu düşünen işçiler, sendika yöneticilerini grev seçeneğini referanduma götürmeye çağırdı. Bu yasalarla bir şeyin değişmeyeceğini belirten bir otocam işçisi, sendikanın her türlü fiili eylemine hazır olduklarını söyledi. “Sendika yöneticileri açıktan olmasa da patronunun sunduğu teklife ‘evet’ dememiz yönünde bir çalışma yürüttü” diyen Kırklareli Cam'dan bir işçi, “Hem sözleşmedeki zam, hem de sözleşmenin 3 yılda bir yapılması bizim için kabul edilebilir yanı yok. Bu yüzden de ‘Hayır’ dedik” dedi. İşçiler Kırklareli Cam'da ‘Hayır’ oylarının yüksek çıkmasının nedenini patronun ‘Sözleşme 3 yılda bir yapılsın’ dayatmasına ve sendikanın tutumuna tepki olarak açıklıyor.
- Sefalet Zammı Dayatmasına, İşten Atmalara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Soygun Değil de Ne?
- İzmir’de Grevci İşçiler Sefalet Dayatmasına Hayır Dedi
- DYO Boya Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- İşçiler, Emekliler Sefalet Dayatmasına Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- Buca Belediye İşçilerinin Anlattıkları
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Kamu Emekçileri, Öğretmenler, İşçiler Mücadele Ediyor
- Polonez İşçilerine Selam Olsun
- Bize Ekmek Yoksa Size Pasta Yok!
- Buca Belediyesi İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Reckitt İşçilerinin Grevi Kararlılıkla Sürüyor
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevi Bitti Ama Grev Nefreti Bitmedi
- Bayramın Üçüncü Gününde KRT İşçileriyle Dayanışma
- KRT Çalışanlarından Eylem
- Reckitt Benckiser Grevcilerini Ziyaret Ettik
- Portakal-Porvil Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- Genel-İş Sendikası İzBB Grevi Hakkında Basın Açıklaması Yaptı
- Sağlıktan Petrokimyaya İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
Son Eklenenler
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- Zeytinliklerin, ormanların, tarım arazilerinin sermayeye peşkeş çekilmesinin önünü açacak olan ve kamuoyunda “süper talan yasası” olarak adlandırılan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel...
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) şirketleri İZDOĞA, İZBETON, İZULAŞ ve 185 İZSU çağrı merkezinde işten atılan 368 Belediye-İş Sendikası üyesi işçi, işlerine geri alınma talebiyle mücadele ediyor. İşten atılan işçiler arasında 1,5 senelik genç...
- İranlı sınıf kardeşlerimiz, Sizlere Türkiye’den yazıyoruz. Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) üyesi işçiler olarak sizleri en içten duygularımızla selamlıyoruz. On yıllardır Filistin halkına yönelik zulmünü sürdüren İsrail, bugün ABD’...
- 11 Temmuzda Brezilya’nın birçok kentinde on binler, emek karşıtı politikaları ve saldırgan uygulamalarıyla tanınan eski başkan Bolsonaro’nun yargılanma sürecine müdahale ettiği gerekçesiyle Trump’ı protesto etti. Kenya’da geçtiğimiz yıl vergi...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 14 Temmuzda Ankara’da bulunan Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taleplerini ve mücadele programını açıkladı. Basın...
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...