Buradasınız
Patronların Sendika Düşmanlığına ve Ücret Gaspına Karşı İşçilerin Mücadelesi Sürüyor

Tek Gıda-İş Sendikası IFFCO gıda fabrikasında sendika düşmanlığına karşı eylem yaptı
Tek Gıda-İş Sendikası İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren IFFCO Gıda fabrikasında yaşanan işten atma saldırısına karşı 4 Martta eylem yaptı. Eylemde “Sendikalaşmak Anayasal Haktır IFFCO Gıda Turkey Yönetimini Yasalara Uymaya Davet Ediyoruz” ve “Atılan İşçiler Geri Alınsın” yazılı pankartlar açıldı. Eyleme pek çok sendika, meslek odası, emekten yana siyasi parti temsilcileri ve UİD-DER destek verdi.
Fabrikada örgütlenen Tek Gıda-İş Sendikasına 24 Ağustos 2023 tarihinde bakanlık tarafından onaylanan çoğunluk yetkisi ulaştı. Ancak sıklıkla karşılaşıldığı üzere işveren zaman kazanmak için sendikanın yetkisine itiraz etti ve işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulamaya başladı. Bu süreçte 1 işçi işten atıldı. Sendikanın yetkisi 18 Aralık 2023 tarihinde yerel mahkeme tarafından da onaylandı. İşveren karara itiraz ederek istinaf mahkemesine başvurdu ve ardından 29 Şubatta 5 işçiyi daha işten çıkardı.
Eylem sırasında basın açıklamasını Tek Gıda-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse yaptı. Köse, işverenin Anayasal suç işlediğini ve atılan işçiler geri alınana kadar mücadele edeceklerini şu sözlerle ifade etti: “Çalışanların sendikaya üye olma hakları gerek Anayasamızın 51. maddesi gerek 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile güvence altına alınmıştır. IFFCO Gıda yöneticilerinin bu baskıcı uygulamalardan bir an önce vazgeçmesini bekliyoruz ve sendikamıza üye oldukları için daha önce 1 arkadaşımızı son olarak 29 Şubat 2024 tarihinde çıkardığınız 5 arkadaşımızı bir an önce işbaşı yaptırmanızı istiyoruz.”
Köse basın açıklamasının ardından atılan işçilerin sendika öncülüğünde 5 Mart sabahı fabrika önünde direnişe başlayacağını duyurdu.
Eylem sırasında “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Sendika Hakkımız Engellenemez”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganları atıldı.
Belediye-İş üyesi İZBB işçileri yarım gün iş bıraktı
Belediye-İş Sendikasında örgütlü İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 5 Martta yarım gün iş bıraktı. Belediye-İş Sendikası, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası SODEM-SEN ve belediye yönetiminin yürüttüğü görüşmelerde belediye yönetimi ücret ve sosyal haklar için yüzde 30 zam teklif etti.
Belediye-İş üyesi binlerce işçi sendika binası önünde toplanarak sloganlarla Büyükşehir Belediyesinin Egemenlik binasına yürüdüler. Burada yapılan basın açıklamasını Belediye-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Atalay okudu. Atalay, gerçek enflasyonun yüzde 120 olduğunu belirterek işverenin teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Sürekli yükselen enflasyon karşısında yapılan toplu sözleşmelerde belirlenen artışların kısa sürede eridiğini ifade eden Atalay: “2 yıllık ücretin belirleneceği toplu sözleşme sürecinde kimse bizden sessiz, tepkisiz kalmamızı beklemesin. Siz seçim derdinde olabilirsiniz, ancak biz emekçiler geçim derdindeyiz. Bizler, şirketler arasında ücret ayrımının olmadığı, insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz” dedi.
İzmir Çiğli Belediyesi işçileri ücret gaspına karşı eylem yaptı
İzmir Çiğli Belediyesi iştiraki Çibel Temizlik Hizmetleri bünyesinde çalışan işçiler ücretleri eksik yatırıldığı için 4 Martta belediye binası önünde eylem yaptı. “Geçinemiyoruz!” yazılı pankart arkasında toplanan işçiler adına örgütlü oldukları Genel İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin açıklama yaptı. Gümüştekin, işçilerin 20 Şubatta yatırılması gereken Ocak ayı ücretinin yarısının 23 Şubatta yatırıldığını, kalan kısmının ise hâlâ verilmediğini söyledi. Ocak ücretinin geri kalan kısmının 10 Martta yatırılacağının bilgisinin verildiğini söyleyen Gümüştekin, Şubat ayı ücretinin nasıl yatırılacağının belirsiz olduğunu belirtti.
Gümüştekin ücret ödemelerindeki düzensizliğin devam etmesi durumunda üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını vurguladı.
Antep’te Ulutaş Halı’da işçiler iş bıraktı
Antep’te Şubat ayında düşük maaş zamlarına karşı başlayan işçi eylemlerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Başpınar 5. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Ulutaş Halı’da patron “piyasaya bakarak maaş iyileştirmesi yapacağız” açıklamasına rağmen verdiği sözü tutmadı. BİRTEK-SEN, Ulutaş Halı işçilerinin düşük zam, yasa dışı ücret kesintileri, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması ve kayıt dışı işçi çalıştırılması gibi hukuksuzluklara karşı iş bıraktığını duyurdu.
- Emekçiler Baskılara ve Hak Kayıplarına Karşı Mücadele Ediyor
- TÜPRAŞ İşçileri Sefalet Zammını Kabul Etmiyor
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Belediye İşçileri Sendikal Baskılara, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
Son Eklenenler
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...