Buradasınız
Sağlık Çalışanlarından Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem
17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında Türkiye’nin pek çok kentinde sağlık emekçileri basın açıklamaları gerçekleştirdi. 12 yıl önce Gaziantep’te görev sırasında katledilen Dr. Ersin Arslan ve sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunulan eylemlerde gerekli önlemlerin alınması ve sağlıkta şiddetin son bulması için çağrı yapıldı.
İstanbul
İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası SES’in ortak çağrısıyla İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde “Bu Şiddet Sona Ersin!” pankartı açıldı. Eylemde ortak basın açıklamasını İTO üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru okudu.
Son 20 senede sağlık kurumlarında karşılaşılan şiddetin hekim ve sağlık çalışanlarının en yakıcı sorunu haline geldiğini belirten Yavru, 2023 yılında kamuoyuna yansıyan “Beyaz Kod” verilerinden günde ortalama 50’nin üzerinde şiddet başvurusu yapıldığını bildiklerini söyledi. Sağlık çalışanlarının kayıtlara geçmeyen sözel şiddete de maruz kaldığını ifade etti. Yavru şöyle konuştu: “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hastaların müşteri olarak görüldüğü biz sağlık çalışanlarının ise gittikçe değersizleştirildiğimiz bir sistemde çalışmaktayız. Ancak bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığı daha da geriye gidiyor.”
Sağlık sisteminin eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşasının zorunlu olduğunu vurgulayan Yavru, “Sağlıkta şiddet yasası kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için İstanbul Tabip Odası ve SES olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz, Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nde İTO, SES ve Hekim Birliği’nin gerçekleştirdiği eylemde ortak açıklamayı Dr. Semih Yazla gerçekleştirdi. Yazla, sağlık çalışanlarının tüm taleplerine kulak tıkandığını, sorunun asıl kaynağını çözmeden uygulanan geçici çözüm yollarının işe yaramadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Dolup taşan aciller, yoğun poliklinikler, randevu bulamayan hastalar... Hastalarımız yaşadıkları sorunları sağlık çalışanından kaynaklı zannediyor, sağlık çalışanları ise hastalardan kaynaklı olduğunu zannediyor. Sorunların sistemsel kaynağını görmeyip öfkelerini birbirlerinden çıkarıyorlar. Çok garip değil mi? Birlikte dertlere derman olmak varken kutuplaşıyoruz. Buna son vermek zorundayız. Hastalar ve sağlık çalışanları bir araya gelip sorunun asıl kaynağını görmek zorundayız.”
Tüm sorunların mücadele ve dayanışmayla aşılacağını vurgulayan Yazla, “Bugün ‘gitmiyoruz kalıyoruz, işimize, ekmeğimize, arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz’ demenin günüdür, bunu hissediyoruz. Biz sağlık çalışanları bir araya geleceğiz, dayanışmayı büyüteceğiz, haklarımıza sahip çıkacağız ve sağlıkta şiddet sona erene kadar alanları terk etmeyeceğiz” dedi.
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde “Sağlıkta Şiddeti Durdurun Yeni Kayıplar Olmasın, Doktor Ersin Arslan’ı Unutmadık Unutturmayacağız” pankartı arkasında çok sayıda hekim ve sağlık emekçisi bir araya geldi. İstanbul Tabip Odası hastane temsilcisinin yaptığı konuşmada sağlıkta şiddetin giderek arttığı vurgulanırken “daha geçen günlerde bayramda hastanede işlere yetişemediği için bir hemşire arkadaşımız darp edildi” denildi. Sağlıkta şiddet giderek artarken ve yetkililer bu konuda hiçbir adım atmazken sağlık çalışanlarının artık şiddete tolerans göstermeyeceği, mücadeleye devam edeceği vurgulandı.
Ankara
Ankara’daki 17 Nisan anması Ankara Tabip Odası salonunda yapıldı. Anmaya Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası, Birinci Basamak Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği’nin temsilcileri katıldı.
Anmada ortak açıklamayı SES Ankara Şube Eş Başkanı İbrahim Kara gerçekleştirdi. Kara, 17 Nisan 2012’de sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren Doktor Ersin Arslan’ın anısına bu günün Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlattı. Yaşamını yitiren diğer hekimleri de anan Kara, sağlıkta şiddetin son bulması için gerekenlerin yapılması çağrısı yaptı.
Sağlıkta şiddetin önlenmesinde sağlık çalışanlarına yönelik hakların, şiddet uygulayanlara yönelik yaptırımların ve güvenliğe yönelik önlemlerin birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Kara şunları belirtti: “Sağlıkta şiddeti önlemek öncelikle siyasi iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddeti azaltmak yerine şiddeti besleyecek bir yönetsel tutumda ısrarcı olunuyor. Sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet, sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini aldı. Sağlıkta yaşanan şiddeti Türkiye’deki kutuplaştırıcı siyasi iklimden ve toplumsal şiddetten de ayrı düşünmüyoruz. Sağlık ortamındaki şiddet, sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de aslen sorunun sağlık sistemi olduğu açık olarak görülebilir.”
Mücadelede kararlı olduklarını belirten Kara sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlara, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.”
Yapılan ortak eylemlerde “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” sloganları atıldı.
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Elindeki Koz: Sendika Yetkisine İtiraz
- Sağlık Çalışanlarından Eylem: “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!”
- Türk-İş’ten Ankara Mitingi: “Zordayız, Geçinemiyoruz”
- Sağlık Emekçileri: Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz
- DİSK: “Sendikal Hakların Önündeki Engeller Kaldırılsın!”
- Fernas İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- DİSK Ankara’da İşçi Buluşması Gerçekleştirdi
- Madencilerin Ankara Yürüyüşü, Öğretmenlerin Hak Gasplarına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Asgari Ücret Asgari Zam Gördü!
- Balıkesir’de ZSR Mühimmat Fabrikasında İşçi Katliamı
- İş Kazalarına Karşı Daha Fazla Örgütlenelim
- Hitachi Energy’de Anlaşma İmzalandı, Grev Sonlandırıldı
- TİS Yetki Sistemi, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Toplantısı Düzenlendi
- Selçuk, 5 Küçük Kardeş ve Annelik
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Önümüzdeki En Büyük Engel Sömürü Düzenidir
- Kanatları Kesik Gençler Ülkesine Yolculuk
- 1-0 Önde Olmak İçin Örgütlü Mücadeleye!
- 2021 Tüm Emekliler Sendikası’ndan Tekirdağ’da Eylem
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nden Gözaltılara Karşı Eylem
- Kadınlar Şiddete, Eşitsizliğe, Yoksullaştırma Politikalarına Boyun Eğmiyor
- BES Kandırmacası ve İptal Eziyeti
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Polonez Direnişçileri: 100 Gündür Buradayız Kazanmadan Gitmeyiz!
- 5 Kardeş Neden Öldü?
- Esir miyiz?
- Hesap Sormadıkça İş Cinayetleri Devam Edecek!
Son Eklenenler
- Eskiden her sorunun beni bulduğunu, bu sorunları yaşayan tek kişinin ben olduğumu düşünüyordum. Sonra UİD-DER ile tanıştım ve İşçi Dayanışması’nı düzenli olarak okumaya başladım. Bir genç olarak, gençlik yazılarını okudukça bu sorunları yalnızca...
- Ben büyük bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere siyasi iktidar sözcülerinin, asgari ücret zammının hedeflenen enflasyon oranına göre yapılacağını her fırsatta söylemelerine rağmen asgari ücrete...
- Son günlerde sohbet edebildiğim her insana Türkiye’deki Suriyeliler hakkında ne düşündüklerini soruyorum. Devamındaysa nerede dünyaya geldiklerini, neden göçüp büyük kentlere geldiklerini soruyorum. Son olarak aile büyüklerinin nerelerden göçerek...
- Sevgili işçi kardeşlerim, 8 yaşına kadar babasız, 8 yaşından sonraysa hem anasız hem de babasız büyümüş sayılırım. 12-13 yaşıma kadar mahallede ve çalıştığım fabrikada anası-babası yanında olan arkadaşlarıma imrenmiş, onları kıskanmışımdır. O halimi...
- DİSK 24-27 Aralık tarihleri arasında bölge temsilciliklerinin olduğu şehirlerdeki vergi daireleri önlerinde, Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde “İnsanca Ücret Vergide Adalet” talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İşyerlerinde...
- Bir an için zifiri karanlıkta kaldığımızı düşünelim. Yanımızı yöremizi görememenin huzursuzluğuyla korkuya kapılırdık. Ne yazık ki bugün milyonlarca işçi ve emekçi yüreğinde benzer bir korku taşıyor. Çünkü dünyamıza egemen olan kapitalist düzende,...
- İşçi Dayanışması’nın 197. sayısında, Emekçi Gençlik köşemizdeki “Yaşadım Diyebilmek İçin” yazısında şöyle deniyordu: “Öyle bir zamandan geçiyoruz ki her geçen gün daha fazla sayıda genç arkadaşımızın kendine “en güzel yıllarım bu mu?” diye sorduğunu...
- Merhaba, ben Polonez işçisiyim. Daha doğrusu işçisiydim. Direnişimizin 163. günündeyiz, son 21 gündür direnişimizi Çatalca Adliye Sarayı önünde yürütüyoruz. Geçenlerde bir gazeteci arkadaşımız “2025’ten beklentiniz nedir?” diye bir soru sordu. “...
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...
- Yıllar önce fabrika önlerine gidip işçi kardeşlerimize vardiya çıkışlarında İşçi Dayanışması’nı ulaştırıyorduk. Bu fabrikalar arasında sendikalı olan da vardı olmayan da. Amacımız sendikalı ya da sendikasız olsun fabrikalardaki işçi kardeşlerimize...
- Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Betek Boya (Filli Boya) işçileri Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinde örgütlendiler. Çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alan sendika, toplu sözleşme görüşmeleri için haftalardır patrona çağrı...
- 24 Aralıkta Balıkesir’de ZSR A.Ş’de meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Katledilen işçilerin kimi henüz hayatının baharında fidan, kimi ana, kimi babaydı. Hepsi bir ananın evladıydı. Patlamanın ardından şirket internet sitesinde...
- Birleşik Metal-İş’in Aralık ayında grev kararı aldığı işletmelerden beşincisi olan Green Transfo Energy’de 25 Aralıkta grev başladı. Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikada çalışan 263 işçi, “sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmiyoruz” diyerek şalteri...