Buradasınız
Sağlık Çalışanlarından Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem
17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında Türkiye’nin pek çok kentinde sağlık emekçileri basın açıklamaları gerçekleştirdi. 12 yıl önce Gaziantep’te görev sırasında katledilen Dr. Ersin Arslan ve sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunulan eylemlerde gerekli önlemlerin alınması ve sağlıkta şiddetin son bulması için çağrı yapıldı.
İstanbul
İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası SES’in ortak çağrısıyla İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde “Bu Şiddet Sona Ersin!” pankartı açıldı. Eylemde ortak basın açıklamasını İTO üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru okudu.
Son 20 senede sağlık kurumlarında karşılaşılan şiddetin hekim ve sağlık çalışanlarının en yakıcı sorunu haline geldiğini belirten Yavru, 2023 yılında kamuoyuna yansıyan “Beyaz Kod” verilerinden günde ortalama 50’nin üzerinde şiddet başvurusu yapıldığını bildiklerini söyledi. Sağlık çalışanlarının kayıtlara geçmeyen sözel şiddete de maruz kaldığını ifade etti. Yavru şöyle konuştu: “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hastaların müşteri olarak görüldüğü biz sağlık çalışanlarının ise gittikçe değersizleştirildiğimiz bir sistemde çalışmaktayız. Ancak bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığı daha da geriye gidiyor.”
Sağlık sisteminin eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşasının zorunlu olduğunu vurgulayan Yavru, “Sağlıkta şiddet yasası kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için İstanbul Tabip Odası ve SES olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz, Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nde İTO, SES ve Hekim Birliği’nin gerçekleştirdiği eylemde ortak açıklamayı Dr. Semih Yazla gerçekleştirdi. Yazla, sağlık çalışanlarının tüm taleplerine kulak tıkandığını, sorunun asıl kaynağını çözmeden uygulanan geçici çözüm yollarının işe yaramadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Dolup taşan aciller, yoğun poliklinikler, randevu bulamayan hastalar... Hastalarımız yaşadıkları sorunları sağlık çalışanından kaynaklı zannediyor, sağlık çalışanları ise hastalardan kaynaklı olduğunu zannediyor. Sorunların sistemsel kaynağını görmeyip öfkelerini birbirlerinden çıkarıyorlar. Çok garip değil mi? Birlikte dertlere derman olmak varken kutuplaşıyoruz. Buna son vermek zorundayız. Hastalar ve sağlık çalışanları bir araya gelip sorunun asıl kaynağını görmek zorundayız.”
Tüm sorunların mücadele ve dayanışmayla aşılacağını vurgulayan Yazla, “Bugün ‘gitmiyoruz kalıyoruz, işimize, ekmeğimize, arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz’ demenin günüdür, bunu hissediyoruz. Biz sağlık çalışanları bir araya geleceğiz, dayanışmayı büyüteceğiz, haklarımıza sahip çıkacağız ve sağlıkta şiddet sona erene kadar alanları terk etmeyeceğiz” dedi.
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde “Sağlıkta Şiddeti Durdurun Yeni Kayıplar Olmasın, Doktor Ersin Arslan’ı Unutmadık Unutturmayacağız” pankartı arkasında çok sayıda hekim ve sağlık emekçisi bir araya geldi. İstanbul Tabip Odası hastane temsilcisinin yaptığı konuşmada sağlıkta şiddetin giderek arttığı vurgulanırken “daha geçen günlerde bayramda hastanede işlere yetişemediği için bir hemşire arkadaşımız darp edildi” denildi. Sağlıkta şiddet giderek artarken ve yetkililer bu konuda hiçbir adım atmazken sağlık çalışanlarının artık şiddete tolerans göstermeyeceği, mücadeleye devam edeceği vurgulandı.
Ankara
Ankara’daki 17 Nisan anması Ankara Tabip Odası salonunda yapıldı. Anmaya Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası, Birinci Basamak Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği’nin temsilcileri katıldı.
Anmada ortak açıklamayı SES Ankara Şube Eş Başkanı İbrahim Kara gerçekleştirdi. Kara, 17 Nisan 2012’de sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren Doktor Ersin Arslan’ın anısına bu günün Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlattı. Yaşamını yitiren diğer hekimleri de anan Kara, sağlıkta şiddetin son bulması için gerekenlerin yapılması çağrısı yaptı.
Sağlıkta şiddetin önlenmesinde sağlık çalışanlarına yönelik hakların, şiddet uygulayanlara yönelik yaptırımların ve güvenliğe yönelik önlemlerin birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Kara şunları belirtti: “Sağlıkta şiddeti önlemek öncelikle siyasi iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddeti azaltmak yerine şiddeti besleyecek bir yönetsel tutumda ısrarcı olunuyor. Sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet, sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini aldı. Sağlıkta yaşanan şiddeti Türkiye’deki kutuplaştırıcı siyasi iklimden ve toplumsal şiddetten de ayrı düşünmüyoruz. Sağlık ortamındaki şiddet, sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de aslen sorunun sağlık sistemi olduğu açık olarak görülebilir.”
Mücadelede kararlı olduklarını belirten Kara sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlara, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.”
Yapılan ortak eylemlerde “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” sloganları atıldı.
- Metal Sektöründe Bir Kez Daha Grev Yasağı
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Elindeki Koz: Sendika Yetkisine İtiraz
- Sağlık Çalışanlarından Eylem: “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!”
- Türk-İş’ten Ankara Mitingi: “Zordayız, Geçinemiyoruz”
- Sağlık Emekçileri: Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz
- DİSK: “Sendikal Hakların Önündeki Engeller Kaldırılsın!”
- Fernas İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- DİSK Ankara’da İşçi Buluşması Gerçekleştirdi
- Madencilerin Ankara Yürüyüşü, Öğretmenlerin Hak Gasplarına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Önümüzdeki En Büyük Engel Sömürü Düzenidir
- Kanatları Kesik Gençler Ülkesine Yolculuk
- 1-0 Önde Olmak İçin Örgütlü Mücadeleye!
- 2021 Tüm Emekliler Sendikası’ndan Tekirdağ’da Eylem
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nden Gözaltılara Karşı Eylem
- Kadınlar Şiddete, Eşitsizliğe, Yoksullaştırma Politikalarına Boyun Eğmiyor
- BES Kandırmacası ve İptal Eziyeti
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Polonez Direnişçileri: 100 Gündür Buradayız Kazanmadan Gitmeyiz!
- 5 Kardeş Neden Öldü?
- Esir miyiz?
- Hesap Sormadıkça İş Cinayetleri Devam Edecek!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- “Şehrin En Güzel Yerindeki Mezar”
- Toplumu Zıvanadan Çıkarttılar
- Ne Kadar Örgütlüysek O Kadar Nefes Alırız
- Bursa’da Gelirde ve Vergide Adalet Eylemi
- Belediye İşçileri ve Sağlık Emekçileri Ücret Gasplarına Karşı Eylemler Yapıyor
Son Eklenenler
- İşçi Dayanışması’nın 200. sayısı yayımlandı. Heyecanlıyız, mutluyuz, gururluyuz. UİD-DER’in aylık yayını olan İşçi Dayanışması’nın her sayısında haberin kaynağından yazanına, yazıları kaleme alanından kontrolünü yapana, tasarımından baskısına,...
- Kasım ayı boyunca İstanbul ve İzmir’in ilçe belediyelerinde TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grevler yaşandı. İstanbul’da Hizmet-İş’in örgütlü olduğu Bayrampaşa ile Genel-İş’in örgütlü olduğu Ataşehir, Kadıköy ve Maltepe...
- Güney Kore’de sıkıyönetim ilan etme girişiminin ardından devlet başkanının azledilmesine yönelik önerge 14 Aralıkta mecliste kabul edildi. Devlet başkanı Yoon Suk Yeol görevinden uzaklaştırıldı. Başkent Seul ve diğer şehirlerde önergenin görüşüldüğü...
- Çalıştığım işyerinde bazı işçi arkadaşlarım aldıkları düşük ücretin sebebinin yaptıkları işten kaynaklandığını, daha iyi maaş alabilecekleri bölümlere, görevlere veya mesleklere gelerek maddi sorunlarının çözüleceğini düşünüyorlar. Bu yolla hem iş...
- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 19 Aralıkta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde, DİSK’in 2025 yılı için belirlenecek asgari ücrete dair görüş ve önerilerini içeren bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına DİSK...
- Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası kademeli grev kararı almıştı. 4 Aralıkta Hitachi Energy’nin...
- Son zamanlarda her şey pahalanırken işçi ve emekçilerin hayatının ne kadar ucuzladığını hep birlikte görüyoruz. İzmir’de bir anne 5 çocuğunun üzerine kapıyı kilitleyip işe çıktığında, elektrikli sobanın devrilmesiyle çıkan yangında 1 ilâ 5 yaşındaki...
- Filistin’de bir yıldır süren savaşta 43 binden fazla insan katledildi. Sokaklarda çocukların sesleri yankılanırken şimdi bombaların gürültüsü ve sessiz çığlıklar yankılanıyor. Peki, Filistin’de bu kahredici savaşın tek sorumlusu Siyonist İsrail...
- Merhaba arkadaşlar. Geçtiğimiz günlerde gerek kamuda gerekse de özel sektörde çalışan, farklı sendikalara üye doktor, hemşire, tıbbi sekreter, temizlik işçisi, paramedik, ATT gibi sağlık emekçileri olarak bir araya geldik. UİD-DER’de daha önce...
- DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülen TİS görüşmelerinde MESS’in yüzde 40 oranında zam dayatması üzerine 4 Aralıkta Hitachi Energy’nin 4 fabrikasında, 13 Aralıkta GE Grid...
- 17 Temmuzdan bu yana direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin karşılanmaması üzerine Ankara’ya yürüme kararı aldılar. 7 Aralıkta “Anayasal Hak Yürüyüşü” başlattılar. İstanbul’da Çatalca ve Kartal’da, Kocaeli’de Gebze’de önlerine dikilen polis...
- Sendikalı oldukları için işten atılan ve 5 aydır işlerine sendikalı olarak dönmek için mücadele eden Polonez işçileri, tüm yasaklara, baskılara, karalamalara rağmen mücadeleden vazgeçmiyor. İşçiler direnişlerinin 146. gününde Çatalca’dan Ankara’ya “...
- Sermaye sınıfının tatlı kârları uğruna işçileri sefalete, kölelik koşullarına mahkûm etmek isteyen siyasi iktidarsa MESS’e bağlı fabrikalarda bir kez daha “erteleme” adı altında grev yasağı ilan etti.