Buradasınız
Sağlık Çalışanlarından Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem

17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında Türkiye’nin pek çok kentinde sağlık emekçileri basın açıklamaları gerçekleştirdi. 12 yıl önce Gaziantep’te görev sırasında katledilen Dr. Ersin Arslan ve sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunulan eylemlerde gerekli önlemlerin alınması ve sağlıkta şiddetin son bulması için çağrı yapıldı.
İstanbul
İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası SES’in ortak çağrısıyla İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde “Bu Şiddet Sona Ersin!” pankartı açıldı. Eylemde ortak basın açıklamasını İTO üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru okudu.
Son 20 senede sağlık kurumlarında karşılaşılan şiddetin hekim ve sağlık çalışanlarının en yakıcı sorunu haline geldiğini belirten Yavru, 2023 yılında kamuoyuna yansıyan “Beyaz Kod” verilerinden günde ortalama 50’nin üzerinde şiddet başvurusu yapıldığını bildiklerini söyledi. Sağlık çalışanlarının kayıtlara geçmeyen sözel şiddete de maruz kaldığını ifade etti. Yavru şöyle konuştu: “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hastaların müşteri olarak görüldüğü biz sağlık çalışanlarının ise gittikçe değersizleştirildiğimiz bir sistemde çalışmaktayız. Ancak bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığı daha da geriye gidiyor.”
Sağlık sisteminin eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşasının zorunlu olduğunu vurgulayan Yavru, “Sağlıkta şiddet yasası kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için İstanbul Tabip Odası ve SES olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz, Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nde İTO, SES ve Hekim Birliği’nin gerçekleştirdiği eylemde ortak açıklamayı Dr. Semih Yazla gerçekleştirdi. Yazla, sağlık çalışanlarının tüm taleplerine kulak tıkandığını, sorunun asıl kaynağını çözmeden uygulanan geçici çözüm yollarının işe yaramadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Dolup taşan aciller, yoğun poliklinikler, randevu bulamayan hastalar... Hastalarımız yaşadıkları sorunları sağlık çalışanından kaynaklı zannediyor, sağlık çalışanları ise hastalardan kaynaklı olduğunu zannediyor. Sorunların sistemsel kaynağını görmeyip öfkelerini birbirlerinden çıkarıyorlar. Çok garip değil mi? Birlikte dertlere derman olmak varken kutuplaşıyoruz. Buna son vermek zorundayız. Hastalar ve sağlık çalışanları bir araya gelip sorunun asıl kaynağını görmek zorundayız.”
Tüm sorunların mücadele ve dayanışmayla aşılacağını vurgulayan Yazla, “Bugün ‘gitmiyoruz kalıyoruz, işimize, ekmeğimize, arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz’ demenin günüdür, bunu hissediyoruz. Biz sağlık çalışanları bir araya geleceğiz, dayanışmayı büyüteceğiz, haklarımıza sahip çıkacağız ve sağlıkta şiddet sona erene kadar alanları terk etmeyeceğiz” dedi.
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde “Sağlıkta Şiddeti Durdurun Yeni Kayıplar Olmasın, Doktor Ersin Arslan’ı Unutmadık Unutturmayacağız” pankartı arkasında çok sayıda hekim ve sağlık emekçisi bir araya geldi. İstanbul Tabip Odası hastane temsilcisinin yaptığı konuşmada sağlıkta şiddetin giderek arttığı vurgulanırken “daha geçen günlerde bayramda hastanede işlere yetişemediği için bir hemşire arkadaşımız darp edildi” denildi. Sağlıkta şiddet giderek artarken ve yetkililer bu konuda hiçbir adım atmazken sağlık çalışanlarının artık şiddete tolerans göstermeyeceği, mücadeleye devam edeceği vurgulandı.
Ankara
Ankara’daki 17 Nisan anması Ankara Tabip Odası salonunda yapıldı. Anmaya Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası, Birinci Basamak Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği’nin temsilcileri katıldı.
Anmada ortak açıklamayı SES Ankara Şube Eş Başkanı İbrahim Kara gerçekleştirdi. Kara, 17 Nisan 2012’de sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren Doktor Ersin Arslan’ın anısına bu günün Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlattı. Yaşamını yitiren diğer hekimleri de anan Kara, sağlıkta şiddetin son bulması için gerekenlerin yapılması çağrısı yaptı.
Sağlıkta şiddetin önlenmesinde sağlık çalışanlarına yönelik hakların, şiddet uygulayanlara yönelik yaptırımların ve güvenliğe yönelik önlemlerin birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Kara şunları belirtti: “Sağlıkta şiddeti önlemek öncelikle siyasi iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddeti azaltmak yerine şiddeti besleyecek bir yönetsel tutumda ısrarcı olunuyor. Sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet, sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini aldı. Sağlıkta yaşanan şiddeti Türkiye’deki kutuplaştırıcı siyasi iklimden ve toplumsal şiddetten de ayrı düşünmüyoruz. Sağlık ortamındaki şiddet, sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de aslen sorunun sağlık sistemi olduğu açık olarak görülebilir.”
Mücadelede kararlı olduklarını belirten Kara sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlara, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.”
Yapılan ortak eylemlerde “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” sloganları atıldı.
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Çayırhan İşçilerinin Ankara Yürüyüşü Sona Erdi
- Antep: İşçiye Yine Baskı ve Yasak!
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- TTL İşçileri: Haklarımızı Alana Kadar Mücadeleye Devam!
- Aile Hekimlerini Desteklemeli miyiz?
- İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Protesto Ediliyor
- İyi İnsanların İsyanı…
- Başka Bir Sağlık Sistemi Ortak Mücadeleyle Mümkün!
- Ya Sağlığımız Gidecek Ya Cebimizde Yangın Çıkacak
- Mesele Doktorlar Değil Sağlık Sistemi
- 8 Mart’ta Türkiye’nin Dört Bir Yanında Kadınlar Alanlara Çıktı!
- Edip Akbayram’ın Ardından: “Güzel Günleri İnadına Göreceğiz”
- Sunel Tütün İşçileri Grev Yerinde
- Acılarda Değil, Yaşamak İçin Birleşelim!
- Ekmek Hiç Bu Kadar Pahalı Olmamıştı
- Aile Hekimini Öldüren Nedir?
- Ekranlar Başka, Gerçekler Başka Söylüyor
- Sınıfımıza Güvenelim, Güvenli-Sağlıklı Bir Gelecek Yaratalım!
- Hayat Pahalı, Ölüm Ucuz
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Birinci Yılında İliç: Adalet Toprak Altında!
- Antep: İşçiye Yine Baskı ve Yasak!
Son Eklenenler
- İzmir’de tütün fabrikaları bir süredir grevdeler. Bunlardan biri de İzmir Pınarbaşı’nda 1970’lerde kurulan TTL fabrikası… TTL Tütün, 2000’li yıllarda Torbalı’da yeni bir tesise taşındı. Burada yaklaşık 300 işçi tütün üretiminde çalışıyor ve büyük...
- Mücadele etmek, örgütlenmek ve dayanışma içinde olmak! Bu kavramlar biz işçilerden ne kadar uzak olabilir ki? Bir yerde haksızlık varsa o haksızlık dolaylı ya da doğrudan bizi etkiliyor. Aynı durum hak mücadelesi için de geçerli. Bu nedenle bir...
- Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mercan Makina’da sendikal baskılar ve işten atma saldırısına karşı 20 Martta direniş başladı.
- BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in 17 Şubatta tutuklanması ve Antep’teki tekstil işçilerinin hak arama mücadelesine yönelik baskılar, 20 Şubatta İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde çeşitli sendikalar tarafından protesto edildi.
- Rejimin toplumsal muhalefeti sindirmeye, tamamen ezmeye yönelik saldırıları artarak sürüyor. Bir süredir “Kent Uzlaşısı” ile kazanılmış CHP’li ilçe belediyelerine operasyonlar düzenleyen, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atarak yerlerine...
- Şubat ayında greve çıkan Tekgıda-İş Sendikasında örgütlü Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve TTL Tütün işçileri, İzmir’de aileleriyle birlikte basın açıklaması yaptı. Üç aydır ücretleri ödenmeyen Doruk Madencilik işçileri, şirketin Ankara’da bulunan...
- Diyanet İşleri Başkanlığı, bir yoksulun günlük gıda ihtiyacını göz önüne alarak belirlenen Ramazan fitresinin asgari ücret veya emekli aylığı alanlara da verilebileceğini açıkladı. Bu sözler Türkiye’de işçi ve emekçilerin nasıl bir yoksulluğa mahkûm...
- Sırbistan’da 2024’te Novi Sad şehrinin bir tren istasyonunda 15 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine gerçekleşen kitlesel protestolar sonucunda Bakanlar ve Başbakan istifa etmek zorunda kaldı. Ancak bunlarla yetinmeyen, yolsuzlukların son bulmasını ve...
- İngiltere’de emperyalistlerin savaşına karşı emekçilerin barış sesi yükselmeye devam ediyor. 25. Ulusal Eylem Gününde çeşitli şehirlerden başkent Londra’ya akan on binler, İsrail saldırısı altındaki Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu...
- İşçi sınıfının kapitalist sömürüye karşı mücadelesini, dayanışmasını güçlendirmek için çalışan UİD-DER’in, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği etkinlikler 16 Martta devam etti. UİD-DER’in İstanbul Avrupa ve Anadolu...
- Dünyanın pek çok ülkesinde işçi ve emekçiler, gençler eşitlik ve özgürlük talepleriyle, daha iyi bir yaşam özlemiyle bir araya geliyor, meydanlara çıkıyor. Almanya’da yapılan görkemli eylemlere katılan insanlar bu eylemlerine “iyi insanların isyanı...
- Geçtiğimiz günlerde, sigorta girişleri 1 Ekim 2008’den sonra olanların, emekli olduktan sonra çalıştıkları takdirde emekli maaşlarının kesileceği gündeme geldi. Üç kuruşluk emekli maaşıyla değil geçinmek, zorunlu gıda harcamasını bile karşılamak...
- Gece vardiyasında çalıştığımız bir gün elektrik kesildi. Biz de karanlıkta ayrı ayrı beklemek yerine üretimdeki arkadaşlarla yan yana geldik. Haliyle sohbet etme şansımız oldu. Bir ablamız iş kazası geçirmiş ve işvereni dava etmiş. İş güvenliği...