Buradasınız
Sigara Yasağı Çözüm mü?
Esenler’den bir işçi

Patronlar sınıfı ve onların sistemi biz işçilerin yaşamını her gün daha da zehirlemeye devam ediyor. İşyerlerindeki kullanılan kimyasal maddeler ya da gözle görünmeyen gaz ve toz bulutları bizi yavaş yavaş öldürmekte. Bunların vücudumuzda birikmesi sonucu birçok hastalığa yakalanmaktayız. Ama işyerinde kullanılan malzemeler ya da direkt maruz kaldığımız zehirli kimyasallar patronların hiç de önemsedikleri şeyler değil. Koruyucu malzeme istemen bile senin işten atılmana sebep gösterilmekteyken, senin sağlığın, yaşamın onların ne kadar umurlarında olabilir ki!
İşyerlerinde maruz kaldığımız kimyasallar yetmiyormuş gibi bir de kapitalist sistemin bizleri bağımlı hale getirdiği çeşitli maddelerle de başımız belâda. En başta da sigara. Bugün çalışan insanların büyük bir çoğunluğu sigara kullanmakta. Ayrıca işçi çocukları daha çocukluk dönemlerinde ya pasif içiciler ya da 7-8 yaşlarında aktif içici haline gelmekteler. Sigaraya verilen para ekonomik olarak zaten belini bükmekte işçinin. Fakat sigaranın uzun yıllara yayılan etkisini düşündüğümüzde durum daha da kötü. Peki işçiler sigaranın ekonomik yönden ve sağlık açısından olumsuz yanlarını bilmiyor mu? Biliyor, fakat içinde yaşadığımız düzen bizi öylesine bunaltıyor ki, kendimizi çoğu zaman bir sigara yakarak avutuyoruz. Kimi zaman keyif için, kimi zaman sinirler yatışsın diye bugün milyonlarca insan sigara denilen maddenin bağımlısı haline gelmiş durumda.
Sigara tekellerinin bu durumdan hiç de rahatsız olduklarını düşünmüyorum. Onlar için önemli olan kârlarını yükseltmek olduğu için sigarayı içenin kim olduğu önemli değil. Bugün sigara içen insanların büyük bir çoğunluğu kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya. Çalışma koşullarına bir de sigara eklenince biz çalışanlar 60 yaşına varmadan ölümle karşı karşıya kalmaktayız.
Geçen yıl “dumansız hava sahası” projesine imza atan hükümet, şimdi bu yasanın iptal edilmesi durumunda sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine katkı sunmayacağını söylüyor. “Dumansız hava sahası” yaratmak için önce kamu alanlarının çoğunda sigara içme yasağı getirildi, arkasından sigaraya zam yapıldı. Amaç insanlara sigarayı bıraktırmak, sigara kullanım oranını düşürmek dediler. Sonuçta gerçekten insanlar sigarayı bırakabilmiş olsaydı iyi olurdu. Fakat insanlarda yaratılmış olan bağımlılığın bir yasayla ya da zam yapmakla ortadan kaldırılamayacağını sigarayı üretenler de, içenler de, yasayı çıkaranlar da çok iyi biliyorlardı.
Yakın zamanda bir gazetede okuduğum haber aslında geçen yıl çıkarılan yasanın arkasından nelerin bizleri beklediğini ortaya koymuştu. Belki birçoğumuz bunun olacağını biliyorduk fakat her şeye rağmen sanki hükümet bizleri düşünüyor da onun için yasa çıkarıyor diye de düşündük. Haberde, sigaradan KDV kesileceği, ayrıca yasanın iptal edilmesini istiyorlarsa insanların sigaraya bağlı sağlık harcamalarını devletten beklememesi ve kendilerinin yapması gerektiği yazılıydı. Milyonlarca insanın sigara kullandığını, binlerce insanın da her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü düşününce, bu ilaç sanayii ve hastaneler için muazzam bir kâr alanı demek.
Sağlık alanında yapılan yeni düzenlemelerle biz işçilerin tedavi olması iyice zorlaştı. Birçok işçi hastalandığına tedavi olmak için hastaneye gitmek yerine evinde yatarak tedavisini kendisi yapmakta. Hastaneye gitmek ayrı bir dert, çünkü doktorlar seni tedavi olması gereken bir hasta olarak değil para getirecek bir eşya olarak görmekte. Yüzüne bakıp, neyin var deyip, bir sürü ilaç yazıp göndermekte. Eczaneye gitmek de ayrı dert. İlaç parasının üstüne bir de katkı payı almaktalar. Sigaraya bağlı kanser vb. hastalıkların tedavisinden devlet elini çekerse durumumuz iyice felâket olacak. Sağlık ve ilaç tekelleri biz çalışanların omuzlarından inmeyecekler. Yani diyorlar ki, “biz sizi her türlü sömüreceğiz, sizlerin sağlığı bizim için önemli değil”. Eğer böyle bir yasa çıkarsa, “sigara içmeye devam ettin, bu yüzden tedavini devlet üstlenmek zorunda değil, çünkü sen yasayı çiğnedin” diyecekler.
Oysa biz işçiler bilmeliyiz ki bu düzen patronlar ve onların sınıfının çıkarlarını koruyan bir düzen. Bu sistemde her yasa nihai olarak patronlar lehine işlemektedir. Bizim çıkarımıza gibi gözükse bile bu tür yasalar patronlara yeni kârlı alanlar yaratmak için çıkarılmaktadır. İşyerlerinin koşullarının biraz olsun düzelmesine ya da işçilere koruyucu malzemeler vermeye razı gelmeyen patronlar, kalkıp da bizlerin çıkarına yasalar için uğraşırlar mı? Ne zaman ki bizler birlikte hareket ederiz, ne zaman ki örgütlü mücadele vermeye başlarız, işte o zaman patronlar sınıfından kendi sınıfımızın çıkarları için bazı haklar alabiliriz. Çünkü patronlar sınıfının çıkarlarıyla biz işçi sınıfının çıkarları aynı değildir. Sınıfımızın çıkarları için örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz.
Brillant’ta İşçiler Haklarını Arıyor
- Emekçi Kadınlar ve Barış
- Gene Takmışsın Kırmızı Şapkayı, Greve mi Gidiyorsun?”
- “Çöpçü” Demek Hakaret mi?
- Gençlere Örgütlü Mücadele Deneyimi Aktarmak…
- “Kurt Ağladı, Biz de İnandık”
- “Gerekirse Grev de Yap!”
- Sınıfımızın Yaşlılarının Payına Ölüm Düşüyor
- “Sınıfsal Bir Tarafı Var mı?”
- Ana-Baba-Oğul UİD-DER Saflarında Yürüyenlere Selam Olsun
- Bu Kalp Nasıl Atmaya Devam Edecek?
- Egemenlerin Değil, Sınıfımızın Gözüyle Bakalım!
- “Kendini de Beni de Yaktın Celal!”
- Uğruna Mücadele Ettiğimiz Bizimdir
- Grev Çocukları
- “Felsefe Yapma Birader!”
- Şeytanla Dost Olunmaz!
- Reklam Deyip Geçmeyelim!
- “60 Bin Maaşla Çoban Bulunmuyor.” Yersen!
- Bu Kandırmacalara Verilecek Cevabımız Var!
- İşçi Sınıfının Yareni Kim?
Son Eklenenler
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...