Buradasınız
Şili, Endonezya ve İngiltere’de Grevler

Şili’de bakır madeni işçileri grevde
Şili’de BHP Billiton Cerro Colorado bakır madeni işçileri 11 Ocakta süresiz greve çıktılar. Geçen hafta ücret sözleşmeleri üzerine yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlanınca sendikalı işçiler grev kararı aldılar. Maden işçilerinin tamamı greve katılarak açık maden ocaklarında işi durdurdu.
İşçiler, madene gidiş yolu üzerinde bekliyorlar. 526 sendikalı işçinin %73’ü şirket yönetimi tarafından sunulan teklifi reddetti. İşçiler %1 ücret artışı teklifine ve iş koşullarının kötüleştirilmek istenmesine karşı çıkıyorlar.
Endonezya’da grev
Endonezya’da Apple’ın yan sanayisi olan PT Amtek fabrikasında çalışan 2000 işçi 11 Ocakta greve çıktı. Fabrikanın giriş çıkışlarını engelleyen işçiler, fabrikanın güvenlik personeli tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldı. Ancak işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar fabrika kapısında oturacaklarını söylüyorlar. Grevi ay sonuna kadar sürdürmeyi planlayan işçiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda grevi uzatacaklarını duyurdular.
İşçiler, Singapurlu şirketin isim değiştirdiğini duyurmasının ardından kendi durumlarının ne olacağı konusunda açıklama talep ettiler. Apple’ın yan sanayisi olan firma, grevin sonlandırılmaması durumunda hükümeti fabrikayı Vietnam’a taşımakla tehdit ediyor.
Sendika, firmanın PT Amtek olan isminin Interplex olarak 2015 Temmuzunda değiştirildiğini, ancak işçilere hiçbir açıklama yapılmadığını söylüyor. Yasaya göre firmanın isim değişikliğinden dolayı işten çıkarılma ya da kendi istekleriyle işten ayrılmaları durumunda işçiler, kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. İşçiler, firma değişikliğine itiraz ediyor, kendilerinin işten çıkartılıp, tazminatlarının ödenmesini istiyor.
İşçiler, kendi talepleri için hükümetin hiçbir şey yapmadığını söylüyorlar. Şirketler isim değişikliği yaparak uluslararası pazarda bilinen markalar haline gelirken, işçiler kendi koşullarında hiçbir iyileştirme yapılmadığını ifade ediyorlar.
İngiltere’de öğrenci hemşireler ve ebeler eğitim bursu hakkının gaspına karşı yürüdüler
Binlerce öğrenci hemşire ve ebe hükümetin eğitim burslarını krediye dönüştürme kararına karşı 9 Ocakta Londra’da bir yürüyüş gerçekleştirdi. Birçok sendika ve hemşirelik okulu (RCN), öğrencilerin burs hakkının ellerinden alınmasının “ezici bir darbe” olacağını belirtiyor. Sendika temsilcileri, muhalefet partileri ve RCN tarafından desteklenen stajyer öğrenciler ve ebeler hükümete, “Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) Dokunma!” mesajını ilettiler.
“Burs ya da Parasızlık” kampanyası çerçevesinde yürüyüş gerçekleştiren öğrenciler, tüm burslu öğrencilere doktorların 10 Şubatta yapılacak yarım günlük iş bırakma eylemine katılma çağrısında bulundular. Öğrenciler açıklamalarında, hükümetin saldırılarına karşı çıkacaklarını ve ulusal sağlık hizmetlerinin geleceğini riske atmalarına izin vermeyeceklerini duyurdular.
Öğrenci hemşireler ve ebeler eğitim süresi boyunca geri ödemesiz 1000-4000 pound arasında değişen burs alıyor ve harç ücreti ödemiyorlar. Fakat 2017 Ağustosunda bunların gasp edileceği ve birçok öğrencinin binlerce pound borçla mezun olacağı söyleniyor. Yıl içerisinde mecliste görüşmeye başlanacak olan tasarıya karşı şimdiden 150 binden fazla insan internet üzerinden başlatılan “NHS Bursunu Koruyalım” adlı kampanyayı imzalamış durumda.
RCN Hemşirelik Öğrenci Konseyi Başkanı Sylvie Duval, bursun temel bir ekonomik destek olduğunu ve bunun öğrencilerin ellerinden alınmasının zaten sağlık çalışanları üzerinde artan baskının daha da artması anlamına geleceğini söyledi. Bu nedenle de NHS’nin, meslektaşlarının geleceği ve hastaların tedavisi konusunda derin bir endişe duyduklarını belirtti.
Pek çok ülkede olduğu gibi İngiltere’de eğitim, sağlık gibi temel alanlarda kamu harcamaları kısılıyor, krizin bedeli emekçilere ödetilmek isteniyor. İşçiler ise, patronlar için teşvikler veren, bankaları krizden kurtaran hükümetin saldırılarına karşı mücadele veriyorlar.
Neredesin Kamuran?
Okuyacağım da Ne Olacak?
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.