Buradasınız
Ücret Gasplarına ve Düşük Zam Dayatmasına Karşı İşçi Eylemleri Devam Ediyor
Tanzanya Demiryolu inşaatında çalışan Türkiyeli işçiler yeniden direnişe başladı
Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’nın Darüsselam-Mwanza Demiryolu inşaatı projesinde çalışan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) üyesi işçiler, ücret hakları gasp edildiği için 2 Ocakta Yapı Merkezi Holding’in İstanbul Üsküdar’daki merkez binası önünde direnişe geçmişti. Direniş sürerken sendika temsilcileriyle holding yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirilmiş, Ağustos ayından bu yana ücretleri gasp edilen yaklaşık 1000 işçinin maaşlarının cuma gününe kadar yatırılacağı sözü verilmişti. Verilen sözün tutulmaması üzerine sendika üyesi işçiler 8 Ocakta yeniden direnişe başladı.
“Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz” pankartının açıldığı eylemde işçiler adına konuşan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, verilen sözün tutulmadığını belirterek şunları söyledi: “İşçileri bu kadar mağdur eden bu holding verdiği sözü tutmadı. Biz bunu kabul etmiyoruz. İşçilerin hakları için mücadele edeceğiz. Mücadele zaferle sonuçlanana kadar buradan ayrılmayacağız.” Direniş sürerken Dev Yapı-İş, 10 Ocak Çarşamba günü firma yetkilileriyle ödeme ile ilgili görüşme gerçekleştireceklerini duyurdu.
Türkiye’de işçiler ücret gaspına karşı direnişe geçerken bu kez Tanzanya’daki yerel işçiler de maaşları ödenmediği için iş bırakma eylemine başladı. İstanbul’dan Tanzanya’ya binlerce işçinin ücretini gasp eden Yapı Merkezi Holding, siyasi iktidarın sık sık övündüğü Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, TOGG’un Gemlik Tesisi, Ankara-Konya YHT, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu, Yerköy-Sivas YHT gibi projelerin de yürütücüsü. Şirket Türkiye’deki pek çok kamu ihalesini almasının yanı sıra özellikle Afrika ülkelerindeki inşaat projeleriyle öne çıkıyor. Türkiyeli ve Afrikalı binlerce işçiyi düşük ücretlere ve ağır çalışma koşulları altında sömüren şirketin sahipleri, “zarar ettikleri” için ücretleri ödeyemediklerini söylüyor. Ancak her yıl aldıkları ihale sayısındaki artışlar bu gerekçenin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Şirket daha önce de aynı projede çalışan binlerce işçinin ücretini gasp etmeye çalışmış, işçilerin kararlı mücadelesi sonucu maaşlarını ödemek zorunda kalmıştı.
Türk Harb-İş Sendikası ek zam talebiyle eylem yaparak Ankara’ya yürüyüş başlattı
Türk Harb-İş Sendikasının İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Adana, İzmir ve Eskişehir’de bulunan şubeleri 8 Ocakta ek zam talebiyle Ankara’ya yürüyüş başlattılar. Yürüyüş 10 Ocakta Ankara’da yapılacak basın açıklamasıyla sonlandırılacak.
Sendikanın İstanbul Şube yönetimi, 8 Ocakta Pendik’teki İstanbul Tersanesi önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde Millî Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri fabrikalarda ve tersanelerde çalışan işçilerin ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekildi. Ankara yürüyüşü için Şube yönetimini uğurlamak üzere bir araya gelen Türk Harb-İş üyesi işçiler, “Vur Vur İnlesin Ankara Dinlesin”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam” sloganları attı.
Yürüyüş öncesi Türk Harb-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya bir açıklama yaptı. Tersane önünde toplanan işçilere seslenen Yalçınkaya, sorunlarını anlattıkları ve taleplerini içeren bir dosyayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduklarını ancak geri dönüş olmadığını söyledi. Yalçınkaya şunları belirtti: “Bugün yaptığınız gemilerle ilgili yapılan ihracatlarla 4-5 milyar dolar bir katma değer sağlayan işçinin alacağı ücret, asgari ücretin bir tık üzerinde olmamalı. Gerçekten de geçinecek durumda değiliz. Kiralarımızı ödeyemeyecek duruma geldik. Çocuklarımızın ceplerine harçlık koyamayacak duruma geldik. Bugün savunma sanayinde çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu dışarıda ek iş yapmak zorunda kalmıştır.”
TÜRASAŞ işçileri ek zam talebiyle eylemler gerçekleştirdi
8 Ocakta Demiryol-İş’in örgütlü olduğu Sivas’taki TÜRASAŞ vagon fabrikasında da işçiler yemekhanede eylem yaparak ek zam talebinde bulundu. Çatal ve kaşıkları masaya vurarak ses çıkarma eylemi yapan işçiler kamu çerçeve protokolünün hükmünü yitirdiğini belirterek ücretlerine ek zam yapılmasını talep ediyor. 9 Ocakta ise TÜRASAŞ’ın Eskişehir Bölge Müdürlüğünde çalışan yüzlerce işçi Kent Meydanında bir yürüyüş gerçekleştirerek hem ek zam talebini hem de sendika yöneticilerine tepkisini dile getirdi. İşçiler “sosyal medyadan hak aranmaz, ek zam talebimiz görmezden geliniyor” diyerek sendikayı protesto etmek için sloganlarla Ulus Anıtı’na doğru yürüdü.
Aynı zamanda Demiryol-İş Genel Başkanı olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a ve sendika yöneticilerine tepki gösteren işçiler “Ergün İstifa”, “Seyyanen Hakkımız” sloganları attı. Ulus Anıtı’na kadar yürüyen işçilerin yanına daha sonra Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Kaya ve sendika yöneticileri gelmek zorunda kaldı. İşçileri sakinleştirmeye çalışan sendika yöneticilerine yüzlerce işçi tepki gösterdi ve taleplerini iletti. Ücret artışları ve özlük haklarının verilmesi konusunda gereken mücadelenin verilmediğini belirten işçiler, konfederasyon tarafından sosyal medya hesaplarından yapılan “vergi adaletsizliği” eleştirilerinin yeterli olmadığını, sendika yöneticilerinin sosyal medyadan paylaşım yapmak yerine hakları için mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.
Adana’da TEMSA işçileri eylem yaparak MESS’i uyardı
Türk Metal Sanayicileri Sendikası MESS üyesi TEMSA’nın Adana’da otobüs üretimi yapan fabrikasında Özçelik-İş Sendikasına üye işçiler eylem yaptılar.
Metal işkolunda yetkili işçi sendikaları ile patron örgütü MESS arasında süren 2023-2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonrasında arabulucu süreci de anlaşmazlıkla sonuçlanmış, MESS’in son teklifi yüzde 60 ücret zammı olmuştu. Bu teklifi kabul etmeyen işçi sendikaları fabrikalarda çeşitli eylemler yaparak ve “Grevse Grev Eylemse Eylem” diyerek kararlı olduklarını gösteriyorlar. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler uzun zamandır birer saatlik iş durdurma eylemleri, basın açıklamaları ve yürüyüşler yaparken Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda arabuluculuk sürecinin başlamasından bu yana yemekhane eylemleri ve vardiya giriş çıkışlarında eylemler yapılıyor. Özçelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda bugüne kadar eylem yapılmazken ilk kez TEMSA’da 8 Ocakta uyarı eylemi yapıldı. Fazla mesaiye kalmayan ve 15 dakika erken paydos eden TEMSA işçileri fabrika içinden servislere sloganlarla yürüdüler.
Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şubesi ek protokol için eylem yaptı
Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Diyarbakır Bölge Şubesi üyeleri 9 Ocakta Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek ek protokol talebinde bulundu. Basın açıklamasında konuşan Dev Sağlık-İş Şube Başkanı Cebrail Akdemir, sağlık emekçilerinin sorunlarına ilişkin daha önce de pek çok kez bir araya geldiklerini belirtti. Akdemir, Ekim ayında yapılan %15 zammın her geçen gün artan enflasyon karşısında yetersiz olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini kaydederek “18 bin liralık kaybımız söz konusu, geçinemiyoruz, ek protokol istiyoruz” dedi. Kamu Çerçeve Protokolü denilen sistemin uygulanması sonucunda aynı işi yapan işçiler arasında ciddi ücret farkları yaşandığına değinen Akdemir, ek protokol sorunu ile toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihinden kaynaklanan sorunların ivedilikle çözülmesi çağrısı yaptı.
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Antep’ten Ankara’ya İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Durak Tekstil’de Sendikalaşan İşçiler İşten Atıldı
- Düşük Zam Dayatmasına ve Sendika Düşmanlığına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Tersane İşçileri Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Eylemlerini Sürdürüyor
Son Eklenenler
- Kapitalist sistemde yaşıyoruz ve bu sistemin yol açtığı büyük-küçük pek çok sorunla boğuşuyoruz. Peki sorunlarımızı çözmek için ne yapıyoruz? Örneğin pek çoğumuzun ailesinde çocuk, hasta, yaşlı ya da engelli olduğu için bakıma muhtaç yakınlarımız...
- İşçi Dayanışması çıktığında her birimiz ilk görüşte etkilendiğimiz yazıyı seçiyoruz. Neden etkilendiğimizi, yazının bizi nasıl etkilediğini, neyi düşünmemizi sağladığını anlatıyoruz birbirimize. Bu yazıyı herhangi bir arkadaşımıza nasıl ve neden...
- Mutsuzluk ve umutsuzluk gençler arasında adeta bir salgın gibi yayılıyor. Etrafımıza, arkadaşlarımıza bakıyoruz, yaşamdan tat alamadığını söyleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. “Her günüm bir öncekiyle aynı”, “yarından bir beklentim yok”, “bana...
- Biz işçiler haftanın her günü vardiyalı bir şekilde 24 saat çalışırız. Yeri gelir Pazar mesai yaparız. Dinlenmeye, ailemize vakit ayırmaya zaman bulamayız. Sanki biz işçiler için hayat sadece çalışmaktan ibaretmiş gibi. Fabrikada mühendis bir...
- Eskiden her sorunun beni bulduğunu, bu sorunları yaşayan tek kişinin ben olduğumu düşünüyordum. Sonra UİD-DER ile tanıştım ve İşçi Dayanışması’nı düzenli olarak okumaya başladım. Bir genç olarak, gençlik yazılarını okudukça bu sorunları yalnızca...
- Ben büyük bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere siyasi iktidar sözcülerinin, asgari ücret zammının hedeflenen enflasyon oranına göre yapılacağını her fırsatta söylemelerine rağmen asgari ücrete...
- Son günlerde sohbet edebildiğim her insana Türkiye’deki Suriyeliler hakkında ne düşündüklerini soruyorum. Devamındaysa nerede dünyaya geldiklerini, neden göçüp büyük kentlere geldiklerini soruyorum. Son olarak aile büyüklerinin nerelerden göçerek...
- Sevgili işçi kardeşlerim, 8 yaşına kadar babasız, 8 yaşından sonraysa hem anasız hem de babasız büyümüş sayılırım. 12-13 yaşıma kadar mahallede ve çalıştığım fabrikada anası-babası yanında olan arkadaşlarıma imrenmiş, onları kıskanmışımdır. O halimi...
- DİSK 24-27 Aralık tarihleri arasında bölge temsilciliklerinin olduğu şehirlerdeki vergi daireleri önlerinde, Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde “İnsanca Ücret Vergide Adalet” talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İşyerlerinde...
- Bir an için zifiri karanlıkta kaldığımızı düşünelim. Yanımızı yöremizi görememenin huzursuzluğuyla korkuya kapılırdık. Ne yazık ki bugün milyonlarca işçi ve emekçi yüreğinde benzer bir korku taşıyor. Çünkü dünyamıza egemen olan kapitalist düzende,...
- İşçi Dayanışması’nın 197. sayısında, Emekçi Gençlik köşemizdeki “Yaşadım Diyebilmek İçin” yazısında şöyle deniyordu: “Öyle bir zamandan geçiyoruz ki her geçen gün daha fazla sayıda genç arkadaşımızın kendine “en güzel yıllarım bu mu?” diye sorduğunu...
- Merhaba, ben Polonez işçisiyim. Daha doğrusu işçisiydim. Direnişimizin 163. günündeyiz, son 21 gündür direnişimizi Çatalca Adliye Sarayı önünde yürütüyoruz. Geçenlerde bir gazeteci arkadaşımız “2025’ten beklentiniz nedir?” diye bir soru sordu. “...
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...