Buradasınız
“Grev ve Direnişler”i İşçilere Sorduk
Derneğimizin Gebze temsilciliğinde geçtiğimiz hafta düzenlenen “Grev ve Direnişlerden Süzülenler” konulu etkinliğimiz, yoğun istek üzerine bu hafta ikinci kez gerçekleştirildi. Etkinliğimize, tekstil, metal, plastik işkollarından işçilerin yanı sıra kriz gerekçesiyle işten çıkarılan ve fabrika önünde direniş başlatan Akkardan işçileri de katıldılar. Fabrikalarında yeni örgütlenmekte olan bir grup işçi de bizimle birlikteydi. Etkinliğimiz sonrasında katılan işçi arkadaşlarımızla röportaj yaptık. İşte bu röportaj sırasında öne çıkan duygu ve düşüncelerden kısa özetler.
Hangi işkolunda, kaç yıldır çalışıyorsunuz?
Plastik işçisi: 2,5 yıldır, Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu, plastik hortum üreten bir fabrikada çalışıyorum.
Havaalanı işçisi: 4 yıldır hava alanında yükleme boşaltma işinde çalışıyordum. Sendikalılaşmaya çalıştığımız için işten atıldım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bu fabrikada 8 yıldır CNC operatörü olarak çalışıyorum. Kriz gerekçesiyle 96 kişiyle birlikte işten çıkarıldım. Fabrikamızda Birleşik Metal-İş sendikası örgütlü.
Nakliyat işçisi: 3 aydır ambalaj fabrikasında etiket bölümünde çalışıyorum. Fabrikamız sendikalı olma sürecinde ve işten atılan arkadaşlarımız var.
Metal işçileri: 5 yıldır, otomobil parçaları üreten bir fabrikada çalışıyorduk. Kriz gerekçesiyle 300 kişiyle birlikte işten çıkarıldık. Fabrikamızda Türk Metal-İş sendikası örgütlü.
Daha önce hiç grev ve direniş deneyimi yaşadınız mı? Grev ve direnişlere ziyaretlerde bulundunuz mu?
Plastik işçisi: Geçtiğimiz aylarda toplu sözleşme döneminde 7 saat süren bir grev deneyimim oldu. Bir kez de sendikamızla birlikte yeni örgütlenmekte olan bir fabrikada işten atılan işçi arkadaşlarımızı ziyarete gittim.
Havaalanı işçisi: Birçok fabrikada örgütlenme çabası verdim ve bunun sonucunda işten atıldım. Ama bir grev ve direniş deneyimim yok. Ziyaretlerde bulunmadım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Daha önce bir deneyimim yoktu ve böyle durumlara çok uzak yaşayan birisiydim. Aklıma gelmezdi bile, ama bugün içindeyim, direniyorum.
Nakliyat işçisi: Üniversitede okurken öğrenci arkadaşlarla bölgede yaşanan bir greve desteğe gitmiştim.
Metal işçileri: Grev ya da direniş deneyimimiz yok. Geçtiğimiz günlerde direnişte olan Akkardan işçilerini ziyaret ettik.
Grev ve direnişlerin olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasının sizce nedenleri nelerdir?
Plastik işçisi: Birlik ve dayanışmanın eksikliği.
Havaalanı işçisi: Eğitimsiz oluşumuzun yanı sıra hazırlık yapmadan acele etmemiz.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizleri yönlendirecek önderlerimizin bilinçli olması ve bizleri eğitmesi, sürece herkesin hazırlanmasını sağlamak, sadece sendikacılara güvenmemek, onları denetlemek, sonucu olumlu yönde etkiler.
Nakliyat işçisi: Sorunlarımızı iyi algılamalı, patronun baskıları karşısında yarı yolda fikrimizi değiştirmemeliyiz.
Metal işçileri: Böylesi süreçlerde önümüze engeller çıkıyor. İşçi arkadaşlarımızın kararsız oluşu, patronların saldırısı bir tarafa, ama önemli olan sendikacıların tavrı engellerin aşılmasında rol oynamalı. Bizler haklarımızı öğrenmeliyiz.
Grev ve direnişlerde sadece kararlı olmak yeterli mi? Neler yapmalıyız?
Plastik işçisi: Bugün burada olan tartışmadan komitelerin olmazsa olmaz olduğunu öğrendim. Kararlı olmak sadece bence kişisel bir neden ama sonuca gitmek istiyorsak deneyimlerden yararlanmalıyız.
Havaalanı işçisi: Öylesi dönemlerde biz işçileri diğer fabrikalardan işçiler sarmalı ve bize destek olmalılar. Sadece bizlerin kararlı olması yeterli olmayabilir. Yaşayacağımız sıkıntıları önceden gören bir komitemiz olmalı.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizler şanslıyız çünkü içimizde bu konularda deneyimli işçi arkadaşlarımız var. Her şeyi planlıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bizlerin kararlı duruşu da önemli, yoksa aldığımız kararları uygulayamayız.
Nakliyat işçisi: Bizlerin kazanımları çevre fabrikalardaki işçi arkadaşlarımıza ışık olacaktır. O nedenle sendikaları işlerini yapar hale getirmeliyiz. Herkese derdimizi anlatmalıyız ve dayanışma fonu oluşturmalıyız.
Metal işçileri: Tekel işçilerini örnek verirsek eğer, şimdilerde işçiler ayakta. Onun için grev ve direnişlerle dayanışma ağını oluşturmalıyız.
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Plastik işçisi: Beni fabrikamda beraber çalıştığım arkadaşım çağırdı etkinliğe. İşçiler olarak birlik ve dayanışma içinde olunca neleri başarabileceğimizi öğrendim.
Havaalanı işçisi: Her zaman bir araya gelmeli, sorunlarımızı tartışmalıyız. Bugün katıldığım etkinlik benim için çok yararlı oldu. Anladım ki biz işçiler sendikamızı denetlemiyor ve onları bürokratların eline bırakıyorsak hırsıza evimizin anahtarını veriyoruzdur.
Direnişçi Akkardan işçisi: Böylesi bir etkinliğe çağrılmış olmaktan son derece onur duydum. Anlatılan şeyler benim hayatım, aşım, ekmeğim. O nedenle gerçekleri öğrendiğim için şanslı hissediyorum kendimi. Ben de öğrendiklerimi işçi arkadaşlarıma anlatacağım.
Nakliyat işçisi: İlk defa böyle bir etkinliğe katılıyorum. Gözlemim, burada işçi arkadaşlarım bir sorgulama içersinde, birbirleriyle kaynaşmış durumda. Kendime çıkardığım paysa örgütsüz hiçbir şey olmadığı. Örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz.
Metal işçileri: Bizler çok etkilendik. Şimdi daha iyi anlıyoruz. Bu kavga verilmeden hayatta hiçbir şey değişmez.
Son Eklenenler
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...