Buradasınız
“Grev ve Direnişler”i İşçilere Sorduk
Derneğimizin Gebze temsilciliğinde geçtiğimiz hafta düzenlenen “Grev ve Direnişlerden Süzülenler” konulu etkinliğimiz, yoğun istek üzerine bu hafta ikinci kez gerçekleştirildi. Etkinliğimize, tekstil, metal, plastik işkollarından işçilerin yanı sıra kriz gerekçesiyle işten çıkarılan ve fabrika önünde direniş başlatan Akkardan işçileri de katıldılar. Fabrikalarında yeni örgütlenmekte olan bir grup işçi de bizimle birlikteydi. Etkinliğimiz sonrasında katılan işçi arkadaşlarımızla röportaj yaptık. İşte bu röportaj sırasında öne çıkan duygu ve düşüncelerden kısa özetler.
Hangi işkolunda, kaç yıldır çalışıyorsunuz?
Plastik işçisi: 2,5 yıldır, Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu, plastik hortum üreten bir fabrikada çalışıyorum.
Havaalanı işçisi: 4 yıldır hava alanında yükleme boşaltma işinde çalışıyordum. Sendikalılaşmaya çalıştığımız için işten atıldım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bu fabrikada 8 yıldır CNC operatörü olarak çalışıyorum. Kriz gerekçesiyle 96 kişiyle birlikte işten çıkarıldım. Fabrikamızda Birleşik Metal-İş sendikası örgütlü.
Nakliyat işçisi: 3 aydır ambalaj fabrikasında etiket bölümünde çalışıyorum. Fabrikamız sendikalı olma sürecinde ve işten atılan arkadaşlarımız var.
Metal işçileri: 5 yıldır, otomobil parçaları üreten bir fabrikada çalışıyorduk. Kriz gerekçesiyle 300 kişiyle birlikte işten çıkarıldık. Fabrikamızda Türk Metal-İş sendikası örgütlü.
Daha önce hiç grev ve direniş deneyimi yaşadınız mı? Grev ve direnişlere ziyaretlerde bulundunuz mu?
Plastik işçisi: Geçtiğimiz aylarda toplu sözleşme döneminde 7 saat süren bir grev deneyimim oldu. Bir kez de sendikamızla birlikte yeni örgütlenmekte olan bir fabrikada işten atılan işçi arkadaşlarımızı ziyarete gittim.
Havaalanı işçisi: Birçok fabrikada örgütlenme çabası verdim ve bunun sonucunda işten atıldım. Ama bir grev ve direniş deneyimim yok. Ziyaretlerde bulunmadım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Daha önce bir deneyimim yoktu ve böyle durumlara çok uzak yaşayan birisiydim. Aklıma gelmezdi bile, ama bugün içindeyim, direniyorum.
Nakliyat işçisi: Üniversitede okurken öğrenci arkadaşlarla bölgede yaşanan bir greve desteğe gitmiştim.
Metal işçileri: Grev ya da direniş deneyimimiz yok. Geçtiğimiz günlerde direnişte olan Akkardan işçilerini ziyaret ettik.
Grev ve direnişlerin olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasının sizce nedenleri nelerdir?
Plastik işçisi: Birlik ve dayanışmanın eksikliği.
Havaalanı işçisi: Eğitimsiz oluşumuzun yanı sıra hazırlık yapmadan acele etmemiz.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizleri yönlendirecek önderlerimizin bilinçli olması ve bizleri eğitmesi, sürece herkesin hazırlanmasını sağlamak, sadece sendikacılara güvenmemek, onları denetlemek, sonucu olumlu yönde etkiler.
Nakliyat işçisi: Sorunlarımızı iyi algılamalı, patronun baskıları karşısında yarı yolda fikrimizi değiştirmemeliyiz.
Metal işçileri: Böylesi süreçlerde önümüze engeller çıkıyor. İşçi arkadaşlarımızın kararsız oluşu, patronların saldırısı bir tarafa, ama önemli olan sendikacıların tavrı engellerin aşılmasında rol oynamalı. Bizler haklarımızı öğrenmeliyiz.
Grev ve direnişlerde sadece kararlı olmak yeterli mi? Neler yapmalıyız?
Plastik işçisi: Bugün burada olan tartışmadan komitelerin olmazsa olmaz olduğunu öğrendim. Kararlı olmak sadece bence kişisel bir neden ama sonuca gitmek istiyorsak deneyimlerden yararlanmalıyız.
Havaalanı işçisi: Öylesi dönemlerde biz işçileri diğer fabrikalardan işçiler sarmalı ve bize destek olmalılar. Sadece bizlerin kararlı olması yeterli olmayabilir. Yaşayacağımız sıkıntıları önceden gören bir komitemiz olmalı.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizler şanslıyız çünkü içimizde bu konularda deneyimli işçi arkadaşlarımız var. Her şeyi planlıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bizlerin kararlı duruşu da önemli, yoksa aldığımız kararları uygulayamayız.
Nakliyat işçisi: Bizlerin kazanımları çevre fabrikalardaki işçi arkadaşlarımıza ışık olacaktır. O nedenle sendikaları işlerini yapar hale getirmeliyiz. Herkese derdimizi anlatmalıyız ve dayanışma fonu oluşturmalıyız.
Metal işçileri: Tekel işçilerini örnek verirsek eğer, şimdilerde işçiler ayakta. Onun için grev ve direnişlerle dayanışma ağını oluşturmalıyız.
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Plastik işçisi: Beni fabrikamda beraber çalıştığım arkadaşım çağırdı etkinliğe. İşçiler olarak birlik ve dayanışma içinde olunca neleri başarabileceğimizi öğrendim.
Havaalanı işçisi: Her zaman bir araya gelmeli, sorunlarımızı tartışmalıyız. Bugün katıldığım etkinlik benim için çok yararlı oldu. Anladım ki biz işçiler sendikamızı denetlemiyor ve onları bürokratların eline bırakıyorsak hırsıza evimizin anahtarını veriyoruzdur.
Direnişçi Akkardan işçisi: Böylesi bir etkinliğe çağrılmış olmaktan son derece onur duydum. Anlatılan şeyler benim hayatım, aşım, ekmeğim. O nedenle gerçekleri öğrendiğim için şanslı hissediyorum kendimi. Ben de öğrendiklerimi işçi arkadaşlarıma anlatacağım.
Nakliyat işçisi: İlk defa böyle bir etkinliğe katılıyorum. Gözlemim, burada işçi arkadaşlarım bir sorgulama içersinde, birbirleriyle kaynaşmış durumda. Kendime çıkardığım paysa örgütsüz hiçbir şey olmadığı. Örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz.
Metal işçileri: Bizler çok etkilendik. Şimdi daha iyi anlıyoruz. Bu kavga verilmeden hayatta hiçbir şey değişmez.
Son Eklenenler
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...
- 9 Temmuzda Hindistan genelinde milyonlarca işçi, emekçi, çiftçi ve genç, Modi hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı ülke çapında greve çıktı. Kentlerden köylere, fabrikalardan tarlalara kadar yaşamı durduran dev grev, Hindistan’daki tüm...
- Annem, ablamla birlikte dördüncü katta oturur. Sokağa inmez ama mahallede, köyde, Almanya’daki akrabalarda ne olup bittiğini mutlaka bilir. Evden her çıktığımda balkonundadır. Selamlaşır, iki laf ederiz. Başımda bazen UİD-DER yazılı kırmızı şapkam,...
- Karanlık ve aydınlık… Ölüm ve yaşam… Emek ve sermaye… Sonsuz evrenimizde her şey karşıtıyla birlikte var. Sömürü ve zulüm varsa isyan da var. Sınır, din dil, ırk farkı tanımadan dünya meydanlarında tek ses tek yürek olan işçiler, işçi sınıfımız var...
- Emperyalist savaşın alevlerini büyüten, milyonlarca masum insanı, doğayı katleden, kentleri yok eden egemenler ne yaparlarsa yapsınlar emekçilerin birbirleriyle dayanışmasının önüne geçemiyorlar. İşçi ve emekçiler fabrikalardan limanlara,...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi grevinde yaşananlar hakkında Marksist Tutum’da bir makale okudum. Tam da içimden geçenleri, cümlelere dökemediklerimi noktasına virgülüne kadar yansıtan bir yazıydı. Konuyu derinlemesine ele alan bu yazı her mücadelede...