Buradasınız
“Grev ve Direnişler”i İşçilere Sorduk
Derneğimizin Gebze temsilciliğinde geçtiğimiz hafta düzenlenen “Grev ve Direnişlerden Süzülenler” konulu etkinliğimiz, yoğun istek üzerine bu hafta ikinci kez gerçekleştirildi. Etkinliğimize, tekstil, metal, plastik işkollarından işçilerin yanı sıra kriz gerekçesiyle işten çıkarılan ve fabrika önünde direniş başlatan Akkardan işçileri de katıldılar. Fabrikalarında yeni örgütlenmekte olan bir grup işçi de bizimle birlikteydi. Etkinliğimiz sonrasında katılan işçi arkadaşlarımızla röportaj yaptık. İşte bu röportaj sırasında öne çıkan duygu ve düşüncelerden kısa özetler.
Hangi işkolunda, kaç yıldır çalışıyorsunuz?
Plastik işçisi: 2,5 yıldır, Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu, plastik hortum üreten bir fabrikada çalışıyorum.
Havaalanı işçisi: 4 yıldır hava alanında yükleme boşaltma işinde çalışıyordum. Sendikalılaşmaya çalıştığımız için işten atıldım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bu fabrikada 8 yıldır CNC operatörü olarak çalışıyorum. Kriz gerekçesiyle 96 kişiyle birlikte işten çıkarıldım. Fabrikamızda Birleşik Metal-İş sendikası örgütlü.
Nakliyat işçisi: 3 aydır ambalaj fabrikasında etiket bölümünde çalışıyorum. Fabrikamız sendikalı olma sürecinde ve işten atılan arkadaşlarımız var.
Metal işçileri: 5 yıldır, otomobil parçaları üreten bir fabrikada çalışıyorduk. Kriz gerekçesiyle 300 kişiyle birlikte işten çıkarıldık. Fabrikamızda Türk Metal-İş sendikası örgütlü.
Daha önce hiç grev ve direniş deneyimi yaşadınız mı? Grev ve direnişlere ziyaretlerde bulundunuz mu?
Plastik işçisi: Geçtiğimiz aylarda toplu sözleşme döneminde 7 saat süren bir grev deneyimim oldu. Bir kez de sendikamızla birlikte yeni örgütlenmekte olan bir fabrikada işten atılan işçi arkadaşlarımızı ziyarete gittim.
Havaalanı işçisi: Birçok fabrikada örgütlenme çabası verdim ve bunun sonucunda işten atıldım. Ama bir grev ve direniş deneyimim yok. Ziyaretlerde bulunmadım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Daha önce bir deneyimim yoktu ve böyle durumlara çok uzak yaşayan birisiydim. Aklıma gelmezdi bile, ama bugün içindeyim, direniyorum.
Nakliyat işçisi: Üniversitede okurken öğrenci arkadaşlarla bölgede yaşanan bir greve desteğe gitmiştim.
Metal işçileri: Grev ya da direniş deneyimimiz yok. Geçtiğimiz günlerde direnişte olan Akkardan işçilerini ziyaret ettik.
Grev ve direnişlerin olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasının sizce nedenleri nelerdir?
Plastik işçisi: Birlik ve dayanışmanın eksikliği.
Havaalanı işçisi: Eğitimsiz oluşumuzun yanı sıra hazırlık yapmadan acele etmemiz.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizleri yönlendirecek önderlerimizin bilinçli olması ve bizleri eğitmesi, sürece herkesin hazırlanmasını sağlamak, sadece sendikacılara güvenmemek, onları denetlemek, sonucu olumlu yönde etkiler.
Nakliyat işçisi: Sorunlarımızı iyi algılamalı, patronun baskıları karşısında yarı yolda fikrimizi değiştirmemeliyiz.
Metal işçileri: Böylesi süreçlerde önümüze engeller çıkıyor. İşçi arkadaşlarımızın kararsız oluşu, patronların saldırısı bir tarafa, ama önemli olan sendikacıların tavrı engellerin aşılmasında rol oynamalı. Bizler haklarımızı öğrenmeliyiz.
Grev ve direnişlerde sadece kararlı olmak yeterli mi? Neler yapmalıyız?
Plastik işçisi: Bugün burada olan tartışmadan komitelerin olmazsa olmaz olduğunu öğrendim. Kararlı olmak sadece bence kişisel bir neden ama sonuca gitmek istiyorsak deneyimlerden yararlanmalıyız.
Havaalanı işçisi: Öylesi dönemlerde biz işçileri diğer fabrikalardan işçiler sarmalı ve bize destek olmalılar. Sadece bizlerin kararlı olması yeterli olmayabilir. Yaşayacağımız sıkıntıları önceden gören bir komitemiz olmalı.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizler şanslıyız çünkü içimizde bu konularda deneyimli işçi arkadaşlarımız var. Her şeyi planlıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bizlerin kararlı duruşu da önemli, yoksa aldığımız kararları uygulayamayız.
Nakliyat işçisi: Bizlerin kazanımları çevre fabrikalardaki işçi arkadaşlarımıza ışık olacaktır. O nedenle sendikaları işlerini yapar hale getirmeliyiz. Herkese derdimizi anlatmalıyız ve dayanışma fonu oluşturmalıyız.
Metal işçileri: Tekel işçilerini örnek verirsek eğer, şimdilerde işçiler ayakta. Onun için grev ve direnişlerle dayanışma ağını oluşturmalıyız.
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Plastik işçisi: Beni fabrikamda beraber çalıştığım arkadaşım çağırdı etkinliğe. İşçiler olarak birlik ve dayanışma içinde olunca neleri başarabileceğimizi öğrendim.
Havaalanı işçisi: Her zaman bir araya gelmeli, sorunlarımızı tartışmalıyız. Bugün katıldığım etkinlik benim için çok yararlı oldu. Anladım ki biz işçiler sendikamızı denetlemiyor ve onları bürokratların eline bırakıyorsak hırsıza evimizin anahtarını veriyoruzdur.
Direnişçi Akkardan işçisi: Böylesi bir etkinliğe çağrılmış olmaktan son derece onur duydum. Anlatılan şeyler benim hayatım, aşım, ekmeğim. O nedenle gerçekleri öğrendiğim için şanslı hissediyorum kendimi. Ben de öğrendiklerimi işçi arkadaşlarıma anlatacağım.
Nakliyat işçisi: İlk defa böyle bir etkinliğe katılıyorum. Gözlemim, burada işçi arkadaşlarım bir sorgulama içersinde, birbirleriyle kaynaşmış durumda. Kendime çıkardığım paysa örgütsüz hiçbir şey olmadığı. Örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz.
Metal işçileri: Bizler çok etkilendik. Şimdi daha iyi anlıyoruz. Bu kavga verilmeden hayatta hiçbir şey değişmez.
46. Yılında Kavel Destanı
- İyi ki Varsın UİD-DER!
- Milyonerler Çoğalıyor Yoksulluğumuz Büyüyor
- Dün Ayağa Kalkmışlardı, Peki Ya Bugün?
- 15-16 Haziranı Yaratanlara ve Onun Ruhunu Yaşatanlara Selam!
- UİD-DER Saflarında Olmak
- Sendikası İçin Mücadele Edenler
- UİD-DER’le 15-16 Haziran’ı Biz de Yaşadık
- Dün de, Bugün de Emekçi Kadınlar Mücadelede Önde!
- Mücadele Ateşini Harlayan UİD-DER’e Selam Olsun!
- Dev Gövdesiyle Yürüyor Haziranda
- Metal İşçileri: “Tarihe Başka Bir Gözle Baktık”
- Bu Tarih, Bizim Tarihimiz
- Sınıf Tarihimizin Yolunda, UİD-DER ’in Rehberliğinde Yürüyoruz
- Geleceğe Köprü Olmaya Borçluyuz!
- Okurlarımızdan Yayın Akışımıza Yönelik Mesajlar
- Gururlandık, Onurlandık ve İçimiz Umutla Doldu
- Akın Akın Yürüyor İnsan Seli
- Mücadele Tohumlarını Yeşertenlere Selam Olsun!
- Tarihi Yazan ve Yaşatanlara Selam Olsun!
- Gücümüz Birliğimizden Gelir!
Son Eklenenler
- İstanbul/Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv işçileri, 27 Martta Ankara’ya yürümek üzere İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde toplandılar. Daha insani koşullarda çalışmak isteyen ve haklı taleplerini duyurmak için Ankara’ya yürümek isteyen...
- Mata Otomotiv’de 27 Şubatta üretimi durduran 1000 işçi, hakları için 27 Martta Ankara’ya yürüyor. Mata işçileri, iş güvenliği önlemlerinin alınması, yönetim ve amirlerin uyguladığı baskının son bulması ve yüzde 20 ek zam yapılması için işten kaçınma...
- Tıpkı depremden önce olduğu gibi depremden sonra da devlet yetkilileri sorumluluklarından kaçmaya devam ediyorlar. Hatta umursamazlıkta adeta birbirleriyle yarış halindeler! İlk imdada koşanın devlet olmasını bekleyen depremzedeler hayal kırıklığına...
- Depremzede emekçiler bu kış günlerinde sıcak bir yuvadan yoksunlar. Çoğunun giyecek doğru düzgün bir kıyafeti ya da belki sarılacak bir battaniyesi yok. Çocukların ayaklarında ayakkabıları yok. Kimisi sıcak bir çorbadan yoksun. Deprem bölgesinde...
- DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Cengiz Holding binası önünde direnişçi işçilerle birlikte kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Satera Elektrik işçilerine direnişteki Mata işçileri ile MKS işçileri de destek verdi. Eyleme DİSK’...
- İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullarda 30 Kasım 2022 tarihinden beri zehirlenme vakaları görülüyor. İlk olarak Şiilerin kutsal saydığı Kum kentinde bulunan Kum Kız Sanat Okulunda görülen zehirlenme vakası, kısa sürede diğer okullarda da...
- Depremin üzerinden haftalar geçti ama ihmaller, keyfi tutumlar, umursamazlık, akıl almaz söylemler depremin sonuçlarını felakete çevirdi. Erdoğan depremin üçüncü gününde deprem bölgesine korumalarının da içinde bulunduğu upuzun bir konvoyla gitti. O...
- Belediye-İş üyesi Avcılar Belediye işçileri İstanbul Avcılar Havuz meydanında basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eyleme Belediye-İş Sendikasından şube yöneticileri ve temsilciler, demokratik kitle örgütleri, emekten yana partiler ve UİD-DER katıldı.
- Fransa’da Macron hükümetinin emeklilik hakkına yönelik saldırısı işçi sınıfını bir kez daha ayağa kaldırdı. Hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak istedi ancak işçi sınıfı bu saldırıya grevlerle, milyonları bulan protesto gösterileriyle...
- Emek ve Özgürlük İttifakı, Ankara’da düzenlediği basın toplantısıyla 14 Mayısta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair kararını açıkladı. “Ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için yoksulluğa,...
- Türkiye, tarihinin en büyük depremini yaşadı ve iktidar yine sınıfta kaldı. Yıkılan 11 şehre ve enkaz altında kalan insanlara günlerce yardım elini uzatmadı devlet. Ama sürekli televizyonlarda “müdahale ettik, herkese ulaştık” diye reklam yaptılar....
- Yer bilimciler 6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli deprem öncesinde açıklamalar yapıyor, uyarıyor ve gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulunuyorlardı. Bu çağrılara kulak tıkayan ve tek bir önlem almayan iktidar, depremin sonuçlarının felakete...
- 15 Martta İngiltere’de 700 bine yakın işçi greve çıktı. İngiltere bir kez daha işçi sınıfının gücüne tanıklık etti. Hükümetin “Bahar Dönemi” bütçesini açıkladığı güne denk getirilen grev, işçi sınıfının sermaye sınıfına ve hükümete karşı kararlı...