Buradasınız
Afrika’dan Amerika’ya, Yunanistan’dan İtalya’ya Grev ve Protestolar
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Güney Afrika: Metal işçilerinin grevi sürüyor
Güney Afrika’da 5 Ekimde greve çıkan 155 bin metal işçisi hakları için mücadele etmeye devam ediyor. Güney Afrika Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) ile işveren sendikası Güney Afrika Çelik ve Mühendislik Endüstrileri Birliği (SEIFSA) arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanmasının ardından işçiler greve çıkmıştı. Daha sonra Güney Afrika Metal ve Elektrik İşçileri Sendikası (MEWUSA) üyeleri de aynı taleplerle greve çıktıklarını duyurdu.
Sanayinin kilit sektörlerinden olan metal sektöründeki bu grev, BMW gibi dünya devi şirketler de dâhil olmak üzere birçok şirketi etkiledi. Bir patron örgütü olan Ulusal Otomotiv Bileşenleri ve Müttefik Üreticileri Birliği (NAACAM), grevin şimdiden sektörü ciddi anlamda etkilediğini ve bir an evvel sürecin sonuçlanması gerektiğini belirten bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Polisler grevci işçilere birçok kez saldırdı, onlarca işçi yaralandı. Ancak polis şiddetine rağmen greve karalılıkla devam eden metal işçileri, SEIFSA’yı pazarlık masasına tekrar oturttu.
NUMSA ilk yıl için %8’lik zam talep ederken sonraki iki yıl için enflasyon oranına ek olarak %2’lik bir zam talep ediyor. Ancak işverenler sendikası 2021 için %4,4, 2022’de ise enflasyon oranına ek olarak %0,5 ve üçüncü yılda enflasyon oranına ek olarak %1 zam teklif etmişti. Yeniden yapılan görüşmelerde işveren sendikası teklifini %6’ya yükseltti. Ancak işçiler taleplerinin kabul edilmesini istiyor ve toplu sözleşme süreci devam ediyor. Türkiye’de de metal patronlarının örgütü MESS ile metal işçileri arasında toplu sözleşme süreci başladı. Güney Afrika metal işçilerinin mücadelesi dünyadaki tüm sınıf kardeşleri gibi Türkiye’deki metal işçilerini de yakından ilgilendiriyor.
ABD: Düşük ücretlere karşı grev
Dünyanın sayılı iş ve tarım makineleri üreticilerinden John Deere şirketinde çalışan 10 binden fazla işçi 14 Ekimde greve çıktı. Grev ABD’nin çeşitli eyaletlerinde bulunan toplam 14 fabrikayı kapsıyor. John Deere işçileri, son iki yılda ABD’de özel sektörde yapılan en büyük grevi gerçekleştiriyor.
Şirket rekor oranda kâr açıklarken işçilere %5-6 oranında zam teklif etti. Birleşik Otomobil İşçileri Sendikasına (UAW) üye işçiler, şirketin teklif ettiği sözleşmeyi kabul etmedi. 1997 yılında şirket tarafından işçilere dayatılan ve sosyal hakları gerileten sözleşme nedeniyle o tarihten sonra işe giren işçiler daha az haktan faydalanıyor. Örneğin 1997 sonrasında işe giren işçiler daha düşük emeklilik maaşı alıyor. İşçiler bu ayrımın kabul edilemez olduğunu vurguluyor ve kayıpların telafi edilmesini talep ediyorlar. Pandemi boyunca günde 10-12 saate varan sürelerde çalışmaya zorlandıklarını belirtiyorlar. Ayrıca postabaşlarının sürekli işçileri gözetlediğini ve sürekli hakaretlere maruz kaldıklarını ifade ediyorlar. Yalnızca ücret artışı için değil, daha iyi koşullarda, fazla mesaiye zorlanmadan ve hakaretlere maruz kalmadan çalışabilmek için greve çıktıklarını dile getiren işçiler, grev başarıya ulaşırsa bunun tüm sektörler için fark yaratacağını vurguluyorlar. UAW sendikası ve grevci işçiler talepleri karşılanıncaya kadar greve devam edeceklerini dile getiriyorlar.
Bunun yanı sıra 24 binin üzerinde Kaiser sağlık işçisi, Alabama maden işçileri, Kellogg’s gıda işçileri başta olmak üzere pek çok sektörden işçiler grev ve protestolar düzenleyerek daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyor. Sendikaların açıklamalarına göre ülke genelinde özellikle son iki yılda işçilerin reel ücretleri düştü, çalışma koşulları ağırlaştı. Örneğin ABD’de ortalama saatlik ücret Eylül ayında bir yıl öncesine göre %4 artmasına rağmen, enflasyon aynı dönemde %5,4 arttı. Alım gücü giderek düşen Amerikalı işçiler, bu kayıplara karşı grevlerle mücadele ediyorlar.
Yunanistan’da öğretmenlerden grev
Yunanistan’da ilkokul ve lise öğretmenleri, performans sistemini dayatan yeni eğitim yasasına karşı 11 Ekimde 24 saatlik grev yaptı. Yunan İlkokul Öğretmenleri Federasyonu (DOE) ve Ortaokul Öğretmenleri Birliği (OLME) sendikalarının çağrısıyla 11 Ekim’de greve çıkan on binlerce öğretmen Atina ve Selanik başta olmak üzere Yunanistan’ın birçok şehrinde protesto gösterileri düzenledi. Sağcı Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin grevi “yasa dışı” ilan etmesine rağmen iş bırakan öğretmenlere öğrencilerin de katılmasıyla birlikte eylemler büyüdü, hükümetin eğitim politikaları ülke genelinde protesto edildi.
“Biz maliyet değiliz, biz geleceğiz” yazılı pankartlarıyla eylemlere katılan öğrenciler, öğretmenler ve veliler yeni eğitim yasasıyla eğitimin özelleştirilmesine, okulların ticarethanelere dönüştürülmesine karşı çıkıyorlar. Hükümetin bu yılın başında getirdiği yasal düzenlemeyle öğretmenlerin performans değerlendirilmesine tâbi tutulması, sendikalar ve sendikalı öğretmenler tarafından çeşitli eylemlerle protesto edilmiş, bu dayatmaya karşı uzun süreli grevler planlanmıştı. Eğitim Bakanlığı ise öğretmen sendikalarına dava açmış, yerel mahkemeden “grev yasağı” kararı çıkarmıştı. Ancak grev yasaklarına karşı yasal itirazlarda bulunan sendikalar ve sendikalı öğretmenler grev yasaklarını tanımadıklarını meydanlarda da gösterdiler. Hükümete uyarıda bulunan öğretmenler, mücadele etmekte kararlılar.
İtalya: Faşizme karşı kitlesel protesto
İtalya’da 200 binden fazla emekçi 16 Ekimde Roma’da faşizme karşı bir araya geldi. İtalya Genel İşçi Federasyonu CGIL, UIL ve CISL sendikaları tarafından “Faşizm, Bir Daha Asla!” çağrısıyla toplanan emekçiler, faşizme karşı mücadele şiarları yükseltti. Geçtiğimiz hafta ülkenin en büyük işçi sendikası olan CGIL’ın binasına düzenlenen saldırının arkasında faşist parti Forza Nuova’nın olduğunu haykıran emekçiler, partinin kapatılmasını talep ediyorlar.
CGIL adına yapılan konuşmada “CGIL’e yapılan saldırı aslında tüm ülkenin çalışma onuruna yapılan bir saldırıdır. Biz demokrasiyi savunmak ve geliştirmek için buradayız” denildi, işçiler geçmişte yaşanan utancın bir daha yaşanmasına izin vermeyeceklerini haykırdı. Tüm dünyada faşist parti ve hareketler emekçileri faşist söylemlerle arkalarına almaya, gerçekleri çarpıtarak işçilerin sömürü düzenine karşı mücadele etmesini önlemeye çalışıyorlar. 2018 seçimleri öncesinde desteği giderek yükselen ve sağ ittifak altında toplanan faşist partiler, emekçilerin sorunlarının kaynağının göçmenler ve İslamlaşma olduğunu propaganda etmişti. “Önce İtalyanlar” sloganıyla faşist Mussolini’yi parlatıp, emekçi kitlelerinin bilincini faşizm zehriyle bulandırmak istemişti. Oyların %37’sini alan faşist ittifak, faşizm tehdidinin hiç de uzak olmadığını bir kez daha ispatlamıştı. Faşizm belasını yaşamış İtalya’da emekçiler tarifsiz acılar yaşamış, milyonlarca yoksul insan ölmüştü. Bu nedenle emekçilerin meydanlara çıkarak “Faşizme geçit yok!” diye haykırmasının anlamı büyüktür. İşçi ve emekçilerin sendikaları ve işçi örgütleri eşliğinde bir araya gelerek faşizmi doğurup besleyen kapitalizme karşı sınıf mücadelesini büyütmekten başka çaresi yoktur.
İran’da İşçilerin Öfkesi Büyüyor
Firavunlar ve İşçiler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
Son Eklenenler
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...
- 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Aradan geçen zamanda depremlerin yarattığı yıkımın, ortaya saçılan yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve boş vermişliğin hesabı sorulmadı. Siyasi gelişmelerle, yaratılan yapay gündemlerle yaşanan felaketin...
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı. Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi...
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...
- Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde göz göre göre gerçekleşen katliam, iktidarın bugüne kadarki denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının yeniden sorgulanmasına neden oldu. İktidar sahipleri her zamanki gibi “bu meseleye siyaset karıştırmayın...