Buradasınız
Avrupa’dan Asya’ya Dünya İşçi Hareketinden Yansıyanlar

İtalya’da havayolu grevi: 140’tan fazla uçuş iptal edildi
İtalya’da Alitalia firması çalışanları 5 Temmuzda greve çıktılar. Grevden dolayı 140’tan fazla uçuş iptal edildi. Pilot ve uçuş çalışanlarının üye oldukları dört sendika, başta çalışma saatlerinin uzatılması olmak üzere pek çok hak gaspına karşı eylem kararı aldılar. Şirket yönetimi, dört saatlik iş durdurma eylemini “akıl almaz ve haksız” olarak yolculara duyururken, uçuşların iptal olması İtalya’da büyük yankı buldu ve işçi sınıfının gücünü gösterdi.
Alitalia firmasının çalışanlarının yanı sıra, Meridiana adlı havayolu şirketi çalışanları da greve destek oldular ve 20’den fazla uçuşu engellediler. Alitalia çalışanları, 23 Temmuzda yeniden iş durdurmayı planlıyorlar.
Kapitalistlerin dünya genelinde içinde bulundukları ekonomik krizle birlikte, son dönemde Avrupa işçi sınıfına yönelik saldırılar da artmış durumda. Geçmişte büyük mücadeleler verilerek kazanılmış olan haklar, bugün patronlar sınıfı ve onların temsilcisi olan hükümetler tarafından tırpanlanmak isteniyor. İş saatlerinin uzatılması, ücretlerin düşürülmesi, her türlü sosyal hakkın ortadan kaldırılması hedefleniyor. Fransa’da, İtalya’da olduğu gibi pek çok ülkede işçiler sefalet koşullarına “Hayır!” diyor. Keza İtalya’da 15 Haziranda temizlik işçileri, sözleşme sorununa karşı ülke genelinde 24 saatlik greve gitmiş ve protesto gösterilerinde bulunmuştular.
Yunanistan demiryollarında toplu taşıma grevi
Atina’da toplu taşıma çalışanları, 6 Temmuzda özelleştirme planlarına karşı greve çıktılar. Toplu taşıma çalışanları 24 saatlik grevle, “ülkeyi kurtarma şartları”nın parçası olarak devreye sokulmak istenen özelleştirme saldırısını protesto ettiler.
Grevle birlikte hem kent merkezindeki hem de kenar mahallelerdeki trenler, tramvaylar durdu, trafik karıştı. Toplu taşıma işçileri, özelleştirme ofisi önünde toplanarak demiryollarının özelleştirilmesi planını protesto ettiler.
İngiltere hükümetinin eğitimdeki saldırılarına karşı öğretmenler grevi
İngiltere’de Öğretmenler Sendikası’na üye öğretmenler, ülke genelinde 5 Temmuzda greve gittiler. Binlerce öğretmen Londra merkezinde yürüyüşler gerçekleştirerek taleplerini yükseltti, hükümetin eğitimdeki saldırılarını protesto etti. İngiltere hükümeti, “Beyaz Sayfa” adı altında “Her yerde mükemmel eğitim” safsatasıyla büyük bir saldırıya hazırlanıyor. Öğretmenler, iş yükünün arttırıldığını, koşulların ağırlaştırıldığını ve buna rağmen düşük ücretle çalıştırıldıklarını söylüyor ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyorlar. Ayrıca hükümetin öğrencilerin eğitimi için ayırdığı kaynakları kısmasını da protesto ediyorlar. Eylemciler geçen yıl eğitim bütçesinde %10’luk kesinti yapıldığını söylüyor ve artık buna son verilmesini talep ediyorlar. Ancak hükümet önümüzdeki dönemde eğitim bütçesini daha da küçültmeyi planlıyor.
Öğretmenler, sınıftaki öğrenci sayısının arttırılarak öğrencilerin sahip olduğu olanakların kısıtlandığını, eğitimde hükümetin belirsiz bir hava yarattığını ve kaygılı olduklarını anlatıyorlar. Hükümet önümüzdeki 6 yıl içerisinde tüm okulları “akademi” yani devlete ait ama özel sektör tarafından işletilecek okul statüsüne çevirmeyi hedefliyor. Bu, eğitimin özelleştirilmesi anlamına geliyor. Öğretmenler, okullarının “akademi” statüsüne geçirilmesiyle ücret kesintilerine uğrayacaklar. Çünkü akademilerde öğretmenlere ülke genelinde belirlenmiş ücret düzeyinde ödeme yapılma zorunluluğu yok ve derse hazırlık zamanlarında ücret ödenmiyor. Öğretmenlerin, hafta sonları ve akşamları da çalıştırılması hedefleniyor. Böylece haftalık çalışma süresinin 50 saate çıkartılması planlanıyor. Öğretmenler uzayan çalışma saatleriyle birlikte öğrencilerin karşısına bitkin bir şekilde çıkmaktan ve eğitimin kalitesinin düşmesinden kaygılılar. Hükümetin ayrıca önümüzdeki dönemde öğrencilerin müzik, sanat eğitimi hakkını ortadan kaldırmasından kaygı duyuluyor. Büyük bir saldırıyla karşı karşıya olduklarının farkında olan 140 bin öğretmen hükümete protesto dilekçeleri gönderiyor, ülkenin pek çok yerinde eylemler, yürüyüşler gerçekleştiriyorlar.
Tüm bu saldırılara karşı yapılan eğitim grevi, hükümetin eğitim bakanı tarafından “gereksiz” ve “zarar verici” ilan ediliyor, eğitim emekçilerinin hak arayışları karalanmak isteniyor. Yıldırma politikaları ve kara propagandaya rağmen öğretmenler ve onlara destek veren veliler taleplerinde kararlılar. Öğretmenler, okullara ayrılan bütçenin arttırılmasını, çalışma koşullarının ve dönemlerinin tüm okullarda aynı olmasının garanti altına alınmasını, öğretmenlere yıkılan iş yükünün eski haline getirilmesini talep ediyorlar.
Kamboçya’da binlerce ayakkabı işçisi grevde
Can spor ayakkabı fabrikasında çalışan binlerce işçi, 4 Temmuzdan beri kötü çalışma koşullarını protesto eylemleri gerçekleştiriyor. 7 binden fazla işçi, 6 Temmuzda fabrika önünde toplanarak greve çıktıklarını ilan ettiler ve taleplerini duyurdular. İşçiler, ağır çalışma koşullarının düzeltilmesini, ikramiye hakkı ve üç-beş dakika geç kalma gibi sudan sebeplerle ücret kesintilerine son verilmesini istiyorlar. Binlerce işçi, talepleri karşılanıncaya kadar fabrika önünde beklemekte kararlı olduklarını duyurdular.
Çin’de Wal-Mart işçileri eylemde
Çin’de Wal-Mart mağaza işçileri, esnek çalışma saatlerini protesto ediyorlar. Satış devleri arasında yer alan Wal-Mart Çin’in 169 şehrinde bulunuyor ve 100 bin civarında işçi bu mağazalarda çalışıyor. Haziran ayından beri işçilerin çalışma biçimi inanılmaz bir şekilde değiştirildi. İşçiler, hafta içi 4 saat, hafta sonları 11 saat çalıştırılıyor. Ancak hafta içi tam zamanlı olarak çalışan işçilerin iş saatlerinin bu şekilde değiştirilmesi beraberinde ücret kesintilerini getirdi ve bu çalışma biçimi işçilere ek bir iş daha bulma zorunluluğunu dayatıyor. İşçilerin çalışma saatlerinin keyfi bir şekilde değiştirilmesi, işçilerin ek iş bulma şansını da ortadan kaldırıyor. Geçim sıkıntısıyla yüz yüze kalan işçiler, 1 Temmuzdan beri çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
İlk olarak 1 Temmuzda 130 işçinin esnek çalışmayı protesto etmesiyle başlayan eylemler, Çin’in diğer şehirlerine de ulaştı ve bir kampanyaya dönüştü. İşçilerin bir mağazada ellerinde “Wal-Mart işçileri ayağa kalkın”, “Esnek çalışma saatlerine hayır” yazılı dövizlerle yürümesiyle başlayan eylemler, 4 Temmuzda 3 mağazada greve gidilmesiyle büyüdü. İşçiler, esnek çalışma saatlerinden, yemek hakkının verilmemesinden, ayrımcı pirim uygulamasından, patronla işbirliği yapan sendika temsilcilerinden bıktıklarını ifade ediyorlar. İşçiler, esnek çalışma biçimine son verilmesini ve sendika temsilcilerini demokratik biçimde kendileri seçmeyi talep ediyorlar.
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Gebzeli işçi, emekçi kadınlar olarak bir araya geldik ve “UİD-DER ile 1 Mayıslar” videosunu izledik. Sizlerle duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, tüm emekçi kadın kardeşlerimizi ortak bir mücadele duygusuyla ayağa kalkmak için 1 Mayıs’a çağırmak...
- Uçak yolculuğu yapanlar bilir. Yolculuk esnasında uçağın kabin basıncının düşmesi, oksijen seviyesinin azalması durumunda oksijen maskeleri devreye girer. Yanımızda çocuğumuz olsa böyle bir durumda çoğumuz maskeyi önce çocuğumuza takmaya çalışırız,...
- Gelsinler yoldaşlar ben hazırım/ İki satır, bir mısra şiirle hazırım/ En karanlık dönemlerde/ Ektiğim tohumlar yeter bana/ Gelsinler yoldaşlar ben hazırım
- Milli Eğitim Bakanlığının proje okul atamalarına tepkiler devam ediyor. Eğitim Sen, proje okul uygulamaları ve atamalarına karşı 18 Nisanda Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...