Buradasınız
Avrupa’dan Asya’ya Dünya İşçi Hareketinden Yansıyanlar
İtalya’da havayolu grevi: 140’tan fazla uçuş iptal edildi
İtalya’da Alitalia firması çalışanları 5 Temmuzda greve çıktılar. Grevden dolayı 140’tan fazla uçuş iptal edildi. Pilot ve uçuş çalışanlarının üye oldukları dört sendika, başta çalışma saatlerinin uzatılması olmak üzere pek çok hak gaspına karşı eylem kararı aldılar. Şirket yönetimi, dört saatlik iş durdurma eylemini “akıl almaz ve haksız” olarak yolculara duyururken, uçuşların iptal olması İtalya’da büyük yankı buldu ve işçi sınıfının gücünü gösterdi.
Alitalia firmasının çalışanlarının yanı sıra, Meridiana adlı havayolu şirketi çalışanları da greve destek oldular ve 20’den fazla uçuşu engellediler. Alitalia çalışanları, 23 Temmuzda yeniden iş durdurmayı planlıyorlar.
Kapitalistlerin dünya genelinde içinde bulundukları ekonomik krizle birlikte, son dönemde Avrupa işçi sınıfına yönelik saldırılar da artmış durumda. Geçmişte büyük mücadeleler verilerek kazanılmış olan haklar, bugün patronlar sınıfı ve onların temsilcisi olan hükümetler tarafından tırpanlanmak isteniyor. İş saatlerinin uzatılması, ücretlerin düşürülmesi, her türlü sosyal hakkın ortadan kaldırılması hedefleniyor. Fransa’da, İtalya’da olduğu gibi pek çok ülkede işçiler sefalet koşullarına “Hayır!” diyor. Keza İtalya’da 15 Haziranda temizlik işçileri, sözleşme sorununa karşı ülke genelinde 24 saatlik greve gitmiş ve protesto gösterilerinde bulunmuştular.
Yunanistan demiryollarında toplu taşıma grevi
Atina’da toplu taşıma çalışanları, 6 Temmuzda özelleştirme planlarına karşı greve çıktılar. Toplu taşıma çalışanları 24 saatlik grevle, “ülkeyi kurtarma şartları”nın parçası olarak devreye sokulmak istenen özelleştirme saldırısını protesto ettiler.
Grevle birlikte hem kent merkezindeki hem de kenar mahallelerdeki trenler, tramvaylar durdu, trafik karıştı. Toplu taşıma işçileri, özelleştirme ofisi önünde toplanarak demiryollarının özelleştirilmesi planını protesto ettiler.
İngiltere hükümetinin eğitimdeki saldırılarına karşı öğretmenler grevi
İngiltere’de Öğretmenler Sendikası’na üye öğretmenler, ülke genelinde 5 Temmuzda greve gittiler. Binlerce öğretmen Londra merkezinde yürüyüşler gerçekleştirerek taleplerini yükseltti, hükümetin eğitimdeki saldırılarını protesto etti. İngiltere hükümeti, “Beyaz Sayfa” adı altında “Her yerde mükemmel eğitim” safsatasıyla büyük bir saldırıya hazırlanıyor. Öğretmenler, iş yükünün arttırıldığını, koşulların ağırlaştırıldığını ve buna rağmen düşük ücretle çalıştırıldıklarını söylüyor ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyorlar. Ayrıca hükümetin öğrencilerin eğitimi için ayırdığı kaynakları kısmasını da protesto ediyorlar. Eylemciler geçen yıl eğitim bütçesinde %10’luk kesinti yapıldığını söylüyor ve artık buna son verilmesini talep ediyorlar. Ancak hükümet önümüzdeki dönemde eğitim bütçesini daha da küçültmeyi planlıyor.
Öğretmenler, sınıftaki öğrenci sayısının arttırılarak öğrencilerin sahip olduğu olanakların kısıtlandığını, eğitimde hükümetin belirsiz bir hava yarattığını ve kaygılı olduklarını anlatıyorlar. Hükümet önümüzdeki 6 yıl içerisinde tüm okulları “akademi” yani devlete ait ama özel sektör tarafından işletilecek okul statüsüne çevirmeyi hedefliyor. Bu, eğitimin özelleştirilmesi anlamına geliyor. Öğretmenler, okullarının “akademi” statüsüne geçirilmesiyle ücret kesintilerine uğrayacaklar. Çünkü akademilerde öğretmenlere ülke genelinde belirlenmiş ücret düzeyinde ödeme yapılma zorunluluğu yok ve derse hazırlık zamanlarında ücret ödenmiyor. Öğretmenlerin, hafta sonları ve akşamları da çalıştırılması hedefleniyor. Böylece haftalık çalışma süresinin 50 saate çıkartılması planlanıyor. Öğretmenler uzayan çalışma saatleriyle birlikte öğrencilerin karşısına bitkin bir şekilde çıkmaktan ve eğitimin kalitesinin düşmesinden kaygılılar. Hükümetin ayrıca önümüzdeki dönemde öğrencilerin müzik, sanat eğitimi hakkını ortadan kaldırmasından kaygı duyuluyor. Büyük bir saldırıyla karşı karşıya olduklarının farkında olan 140 bin öğretmen hükümete protesto dilekçeleri gönderiyor, ülkenin pek çok yerinde eylemler, yürüyüşler gerçekleştiriyorlar.
Tüm bu saldırılara karşı yapılan eğitim grevi, hükümetin eğitim bakanı tarafından “gereksiz” ve “zarar verici” ilan ediliyor, eğitim emekçilerinin hak arayışları karalanmak isteniyor. Yıldırma politikaları ve kara propagandaya rağmen öğretmenler ve onlara destek veren veliler taleplerinde kararlılar. Öğretmenler, okullara ayrılan bütçenin arttırılmasını, çalışma koşullarının ve dönemlerinin tüm okullarda aynı olmasının garanti altına alınmasını, öğretmenlere yıkılan iş yükünün eski haline getirilmesini talep ediyorlar.
Kamboçya’da binlerce ayakkabı işçisi grevde
Can spor ayakkabı fabrikasında çalışan binlerce işçi, 4 Temmuzdan beri kötü çalışma koşullarını protesto eylemleri gerçekleştiriyor. 7 binden fazla işçi, 6 Temmuzda fabrika önünde toplanarak greve çıktıklarını ilan ettiler ve taleplerini duyurdular. İşçiler, ağır çalışma koşullarının düzeltilmesini, ikramiye hakkı ve üç-beş dakika geç kalma gibi sudan sebeplerle ücret kesintilerine son verilmesini istiyorlar. Binlerce işçi, talepleri karşılanıncaya kadar fabrika önünde beklemekte kararlı olduklarını duyurdular.
Çin’de Wal-Mart işçileri eylemde
Çin’de Wal-Mart mağaza işçileri, esnek çalışma saatlerini protesto ediyorlar. Satış devleri arasında yer alan Wal-Mart Çin’in 169 şehrinde bulunuyor ve 100 bin civarında işçi bu mağazalarda çalışıyor. Haziran ayından beri işçilerin çalışma biçimi inanılmaz bir şekilde değiştirildi. İşçiler, hafta içi 4 saat, hafta sonları 11 saat çalıştırılıyor. Ancak hafta içi tam zamanlı olarak çalışan işçilerin iş saatlerinin bu şekilde değiştirilmesi beraberinde ücret kesintilerini getirdi ve bu çalışma biçimi işçilere ek bir iş daha bulma zorunluluğunu dayatıyor. İşçilerin çalışma saatlerinin keyfi bir şekilde değiştirilmesi, işçilerin ek iş bulma şansını da ortadan kaldırıyor. Geçim sıkıntısıyla yüz yüze kalan işçiler, 1 Temmuzdan beri çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
İlk olarak 1 Temmuzda 130 işçinin esnek çalışmayı protesto etmesiyle başlayan eylemler, Çin’in diğer şehirlerine de ulaştı ve bir kampanyaya dönüştü. İşçilerin bir mağazada ellerinde “Wal-Mart işçileri ayağa kalkın”, “Esnek çalışma saatlerine hayır” yazılı dövizlerle yürümesiyle başlayan eylemler, 4 Temmuzda 3 mağazada greve gidilmesiyle büyüdü. İşçiler, esnek çalışma saatlerinden, yemek hakkının verilmemesinden, ayrımcı pirim uygulamasından, patronla işbirliği yapan sendika temsilcilerinden bıktıklarını ifade ediyorlar. İşçiler, esnek çalışma biçimine son verilmesini ve sendika temsilcilerini demokratik biçimde kendileri seçmeyi talep ediyorlar.
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
- ABD’de Binlerce Otel İşçisi Greve Gitti
- Dünya İşçi Sınıfı, Düşmanlaştırma Politikalarına, Hak Gasplarına ve Saldırılara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- İngiltere’de İşçi Sınıfı Irkçılığa Geçit Vermiyor!
- Doro-Çiba: Hiroşima’dan Gazze’ye Emperyalist Savaşlara Hayır!
- İngiltere’de Filistin Halkıyla Dayanışma Büyüyor, İşçi Sınıfı Faşizme ve Irkçılığa Geçit Vermiyor!
- Nijerya’da Emekçiler Hayat Pahalılığına Karşı Ayakta!
- İngiltere’de Göçmen Düşmanlığı, Irkçı ve Faşist Yükseliş Protesto Edildi
- İşçilerin Kapitalist Sömürüye ve Emperyalist Savaşa Öfkesi Büyüyor!
- Bangladeş’te Gençler, Emekçiler Ayakta!
Son Eklenenler
- Sendikaya üye olan işçilerin önüne çok çeşitli engeller çıkartılıyor. Sendikanın örgütlendiği işyerinde toplu sözleşme yapma yetkisi alması için hem işkolu hem de işletme barajlarını aşması ve Çalışma Bakanlığından çoğunluğu sağladığına dair yetki...
- Tarkett işçileri 18 Eylülden bu yana grevlerini sürdürüyorlar. Taleplerini, mücadelelerinin nasıl başladığını, grevlerini şöyle anlatıyorlar:
- Ücretlerini arttırmak, sendikalaşmak, ücret gaspına dur demek için çeşitli sektörlerden işçiler grev ve direnişlerini sürdürürken her geçen gün bunlara yenileri ekleniyor. Kartal Belediyesi işçileri Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasında anlaşma...
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!Dünyanın dört bir yanında farklı sektörlerden on binlerce işçi ve emekçi artan yoksullaşmaya, hak gasplarına ve emperyalist savaşlara karşı mücadeleyi büyütmeye devam ediyor. Baskı ve tehditlere boyun eğmeyen işçiler, grevlerle, kitlesel eylemlerle...
- İşçi Dayanışması’nda her vesileyle vurguladığımız gibi kapitalizmde iki temel sınıf var. Yaşam biçimi, düşünme tarzı, çıkarları, hayattan beklentileri farklı olan iki sınıf: İşçi sınıfı ve sermaye sınıfı. Bu nedenle her kavram hangi sınıftan...
- 28 Ekim 2014’te Ermenek’te 18 madenci katledildi. Ermenek katliamı, ekmek kavgası uğruna yerin yüzlerce metre altına inen sarı baretlilerin yaşamdan koparıldığı ne ilk katliamdı ne de son olacaktı. Aynı yıl 13 Mayısta Türkiye tarihinin en büyük...
- Son günlerde de Polonez işçisi kadınların direnişlerini hayranlıkla ve umutla takip ediyorum. Uzun zamandır “grevlerde kadınlar nasıl tepki veriyor” diye kadın ağırlıklı grevleri dikkatle izliyorum. Sizlere de bu merakımdan dolayı karşıma tesadüfen...
- Bu sistemde kâğıt üzerinde herkesin özgür olduğu söylenir, herkesin eşit özgürlükleri varmış gibi sunulur. Ancak gerçeklik başkadır. Gerçeği algılamak için uyanık ve sınıf bilinçli olmak, “hangi sınıfın özgürlüğü?”, “ne çeşit bir özgürlük?” gibi...
- Adana’da SASA-PTA Üretim Tesisi Şantiyesinde çalışan işçilerin Yapı Yol-İş Sendikasıyla birlikte ücret gaspına karşı başlattıkları direniş kazanımla sonuçlandı. Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ işçileri, belediye önünde eylem yaparak ücretlerinin...
- Her gün yeni bir vahşet, felaket, savaş haberi alıyoruz. Çünkü içinde yaşadığımız ekonomik ve toplumsal düzen vahşet, felaket, savaş üretiyor. Her gün bir önceki güne göre daha kötü bir dünya ve yaşama açıyoruz gözlerimizi. Beraber çalıştığım bir...
- Çoğu işçi kardeşimiz birlikte hareket etmenin, hak mücadelesi vermenin zor olduğuna inanıyor. Gerçekten de hak mücadelesinde kolay bir yol yok. Peki ama kölelik koşullarında çalışmak, sefalete boyun eğmek kolay mı? Bireysel çabalarla hayat...
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçileri 24 Ekimde pek çok ilde basın açıklamaları gerçekleştirerek devletin sağlık politikalarını, sağlık emekçilerinin maruz kaldığı sömürüyü ve tüm bunların bir sonucu olan bebek...
- Çalışma koşularımızın kötülüğünden, ücretlerimizin düşük olmasından ve genel sorunlarımızdan bahsederken “peki, bu durumda ne yapmalıyız” diye sorduğumuzda arkadaşlarımız kimi zaman “bu işyerinden bir şey olmaz” diyor.