Buradasınız
“Direnç, Sabır Mücadele” Belgesel Gösteriminden Yansıyanlar

23 Aralıkta, UİD-DER çatısı altında, Dayanışma TV’nin hazırladığı “Sendikal Haklar Saldırı Altında: Direnç, Sabır, Mücadele” adlı belgeselin ilk gösterimi yapıldı. Etkinliğe katılan direnişçi Cargill ve Saica Pack işçileri, grevci Düzce Cam işçileri, metal işçileri ve çeşitli sendikaların yöneticileriyle belgesel ve etkinlik üzerine konuştuk:
Selüloz-İş Sendikası Uzmanı Aykut Günel: Dayanışma TV direnişimizin 70. gününde gelmişti bize. Arkadaşlar bu projeden bahsettiklerinde biz çok heyecanlandık. Biz direnenler olarak şunu hep hissediyorduk; bizlere destek hep var. Bazen bunun dozajı artıyor, bazen azalıyor. Biz bunun kalıcı olmasını çok istiyorduk. Herkes gerçekten ne hissediyorsa bunu açık bir şekilde dile getirmiş belgeselde. Röportajlar bittikten sonra aradan uzun bir süre geçti. Kendi aramızda konuşmaya başlamıştık. “Ne oldu acaba bu belgesel?” diye. Tabi şunu da biliyorduk; bu kadar uzun sürdüyse çok nitelikli bir iş çıkacak ortaya. Projenin bittiği, gala gösteriminin yapılacağı haberi geldiğinde çok heyecanlandık. Buraya geldiğimizde yapılan işin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar emek verildiğini gördük. Biz direnişlerde ne kadar emek veriyorsak, insanlara duyurmanın da aynı emeği gerektirdiğini bir kere daha görmüş olduk. Direnişler grevler çok çok önemli. UİD-DER, Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği gibi bütün işçilerle bir arada olan bu tarz derneklerin, bu işi sahiplenmesi, başka işçilere duyurması ve burada bütün direnişçilerle birlikte bir arada durmak son derece önemli. Bugün bizi hem çok heyecanlandırdı hem de çok mutlu etti.
Saica Pack Direnişçisi Erkan Gürlü: Cargill işçileriyle tanışmıştık daha önce. Düzce Cam işçilerine de ziyarete gitmiştik. Ama farklı farklı bölgelerden, sektörlerden işçilerle buluşmak da bizim için çok önemli. Biz ilk başladığımızda, nasıl daha görünür oluruz çabasındaydık. Direniş alanına Dayanışma TV’den arkadaşlar geldiğinde, herhâlde bizim işimiz olacak diye düşündük. Ben senelerdir Dayanışma TV’yi takip ediyordum zaten. Ama böyle bir işin parçası olmaktan kaynaklı çok heyecanlandık. Buraya gelmekten çok mutluluk duyduk. Gerçekten çok kaliteli bir belgesel olmuş. Bu çalışmayı herkesin görmesi gerekiyor. Bütün işçilerin görmesi gerekiyor. Bizim için bugün büyük motivasyon oldu. Yani bize bu coşku birkaç ay yeter. Bugün burada bir araya gelmemizi sağlayan derneğinize de çok teşekkür ederiz.
Cargill Direnişçisi Oğuz Çömez: Burada olmak ve bu atmosferi solumak çok önemli. Buraya çağrılmış olmak, bize kendimizi çok değerli hissettirdi. Belgesel çok başarılı olmuş, insanın kalbine dokunan bir belgesel olmuş. Sağ olsunlar bu belgeseli çekmek için İstanbul’dan kalkıp Bursa’ya geldiler. Çok mutlu olduk. Bütün direnişlerin hikâyesi çok güzel anlatılmış. İzlerken boğazımın düğümlendiği anlar oldu. 600 gün geçiyor bir şekilde. Ama geriye dönüp baktığınızda tüm kareler gözünüzün önünden geçiyor. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Saica Pack işçileriyle, Düzce Cam işçileriyle sürekli dirsek temasındayız. Çünkü bütün işçilerin sorunları ortak. Güvencesiz çalışmanın dayatılması, maaşların düzensiz ödenmesi, geçinemememiz... Aslında sadece işyerlerinin, direnişlerin isimleri farklı. Amaçları, hedefleri hep aynı. O yüzden bugün onlarla burada tekrar görüşmek, buluşmak da bizim için çok güzel oldu. Sorunlarımız da çözümleri de ortak. Memleketin neresinde olursa olsun, önce birbirimize destek olmalıyız. Direnişlerin hepsinin, amasız, fakatsız desteklenmesi gerekiyor. Direnişlerle dayanışma gösterilmesi, gidip yerinde ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu: İzlediğimiz belgeseli çok olumlu buluyorum. Hele de işçilerin sıkıntılarının tavan yaptığı, asgari ücretin belirlenme şeklinin, vergi kesintilerinin geldiği hali görünce… Bu tür direniş videolarının daha geniş kitlelere yansıtılması, işçilerin özgüveninin öne çıkarılması, örgütlenmenin sağlanması için böyle bir dönemde çok daha anlamlı. Bütün direnişçi kardeşlerimizi, uzun zamandır, aylardır, yıllardır verdikleri sendikal mücadeleden dolayı tebrik ediyorum. Onların ilk gününden bugününe baktığımızda, ne kadar mesafe kat ettiklerini, her işçinin bir işçi liderine dönüştüğünü gördüm. Bunların kaybedilmemesi gereken değerler olduğunu düşünüyorum. Bu belgeselde emeği geçen Dayanışma TV’ye, bugün burada bir araya gelmemizi sağlayan UİD-DER’in tüm yöneticilerine ve üyelerine, İşçi Dayanışması gazetesine, yazan işçilere, onu dağıtan dostlara çok teşekkür ediyorum.
Kristal-İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Kemal Karakaya: Bu etkinliği sınıf mücadelesi ve işçi sınıfı açısından, birlik, beraberlik ve dayanışmanın sürekliliği açısından son derece anlamlı buluyorum. Çünkü yakın tarih, 2017-2019 dönemi, Türkiye’de OHAL ve KHK’ların olduğu, işçilerin yoğun hak kaybı yaşadığı bir dönem olarak tarihe geçti. Bundan tabii ki işçi direnişleri de nasibini aldı. Sizlerin de yakından takip ettiği üzere, Cargill, Flormar, DHL Express, Babacanlar Kargo direnişleri bu dönemde tüm baskılara ve dayatmalara karşı bir başkaldırı oldu. Tabii burada sınıf dayanışması büyük önem arz ediyor. Çünkü direniş alanlarında işçiler gözleri yollarda, çevre fabrikalardan ziyaret bekliyorlar. Şu an devam eden beş farklı direnişteki işçileri bir araya getirdiniz. Bu baskıyı, dayatmayı kırmak adına bugün son derece önemli. Ben kendim adına da, arkadaşlarım adına da çok teşekkür ediyorum. Bunlara çok daha fazla ihtiyaç var. Bugün bu bağlamda yol açıcı olacak diye düşünüyorum.
Düzce Cam Grevcisi Sezer Akgün: Bu yaptığınız programla bizim sorunlarımızı çok güzel bir şekilde dile getirmişsiniz. Size çok teşekkür ederiz. İşçinin, emekçinin durumu ortada. Birbirimize sahip çıkmamız lazım. Hep birlikte sınıf dayanışmasını yükseltmemiz lazım. Bugün buradaki herkes bu işin bilincinde. Bilincinde olmayanlara da bu bilinci vermemiz lazım. İşçinin haklarının ne olduğunun herkese aktarılması lazım. Siyasilere, hükümete gerekli tepkileri vermemiz lazım. Çünkü işçinin bu halde olmasının en büyük sebeplerinden biri de onlar. Hepinize tekrardan çok teşekkür ediyorum.
Kristal-İş Sendikası Düzce Bölge Temsilcisi ve Düzce Cam Grevcisi Kayhan Akpınar: Belgeselin gerçekten işçi sınıfı adına bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu yıl çevremize baktığımızda, hak kayıplarının çoğaldığını görüyoruz. Ama aynı zamanda işçilerin azminin ve ayağa kalkışının da arttığını görüyoruz. Birçok yerde eylem, direniş ve grev söz konusu. Hatta hükümet grevleri ertelemesine rağmen, işçinin bir uyanışı, bir tepkisi var. Bu gibi belgesellerin yayılması, izlenmesi sağlanırsa, işçinin, emekçinin bilinci gelişecek. Toplum olarak bizim bu gidişe dur dememizin zamanı çoktan gelip geçiyor. Çünkü gün bizi geriye atarken, sıkıntılarımızı ileriye taşıyor. Onun için bu gibi toplantılar, eylemlilikler, çalışmalar gerçekten gurur verici. Dayanışma TV’ye, UİD-DER’e, sizlere verdiğiniz emekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizi en çok duygulandıran şey, bu mücadeleye gönül vermeniz. Bizim oradaki grevimizde verdiğimiz mücadelenin bir karşılığı gibi. Sizlerin emeği, bizim orada grev nöbeti tutan arkadaşlarımızla aynı değerde. Tekrar hepinize çok teşekkür ederim.
Cargill Direnişçisi Faik Kutlu: Görüntüleri izlerken insan duygulanıyor. Belgeselde de anlattım arkadaşlara. Eşimle direniş öncesinde tanıştım. 15 Nisanda sözlendim, iki gün sonra işten çıkarıldım. Sözlüme bu durumu anlattım. İşten çıkarıldığımı söyleyince ilk önce bana sarıldı. Bundan sonra mücadeleye başlayacağımızı, uzun soluklu olabileceğini söyledim. Yanımda olduğunu söyledi. Direnişin 150. günü İstanbul’a yürüdük ve burada gözaltına aldılar bizi. Ertesi gün benim nişanım olacak. Yollarda güneşten öyle bir yanmışız ki, nişanda herkes tatile gidip gitmediğimi sordu. Sonra evlendik, çok şükür mutluyum ve eşim hâlâ ilk günkü gibi yanımda. Bu çok önemli. Çünkü yanı başımızdaki direnişin aile içindeki maddi sıkıntılardan çöktüğünü biliyoruz. Bu nedenle sendikamızın, emek dostlarının yanımızda olduğunu bilmek çok önemli. Direniş alanına ziyarete gelenler olduğunda, havamız, motivasyonumuz, sohbetimiz değişiyor. Bize de çok moral oluyor. Bizim için direniş, fabrikada işbaşı yaptığımız zaman kazanımla bitmiş olacak. Mücadelemizi, hedefimizi gerçekleştirene kadar sürdüreceğiz.
Cargill Direnişçisi Yücel Özkan: Dayanışma TV’ye de, UİD-DER’e de çok teşekkür ediyoruz. Sürekli İstanbul’da olsun, Bursa’da olsun bizimle birliktelik içindeydiniz. 614 gün elbette çok uzun bir zaman. Ailelerimizin desteği bizim için çok önemli oldu bu süreçte. Çünkü onlarla bir ömür geçiriyoruz. Ama hiç pişman değilim. Aldığımız ücretler insanca yaşamamıza yetmiyor. Biraz önce belgeselde, Saica Pack işçisinin dediği gibi, çocuğum benden bir şey istediğinde içine düştüğümüz ruh hali nereye kadar sürecek? Yine belgeselde anlatıldığı gibi, bizim de bulunduğumuz bölgede işçiler muhafazakâr. Sendika önlükleriyle İstanbul’da yürümek ayrı, Orhangazi meydanında yürümek ayrı. Orada anarşistlik yaptığımızı söyleyenler çoğunlukta. Oysa birazdan Trelleborg grevine dayanışma ziyaretine gideceğiz. İnsanların gözündeki ışığı göreceğiz. Elbette gün günü tutmuyor, inişli çıkışlı anlarımız oluyor. Ama önemli olan hedefe kilitlenmek. Biz bu yola inandık. Hedefimize kilitlendik.
Saica Pack Direnişçisi Aytaç Kaya: Belgeseli çok içten buldum. İçten diyorum, çünkü biz de içindeydik. Haksızlıklara uğramış insanlar belgeseldeydi. İzlerken gözyaşlarımı tutamadım. İnanın en başından son saniyesine kadar, gözyaşlarım dinmedi. Bunları kalbimden inanarak söylüyorum. İşçiler yaşanan haksızlıkları hak etmiyorlar. Bu direnişlerin yapılması gerekiyordu, yaptık. Parmak ayrılığı değil yumruk kardeşliği diyorum. Diyelim ki, farklı yerlerde, sektörlerde direnişler var. Her birini bir elin parmağı gibi düşünelim. Eğer tek tek direnirsek, patronların o parmakları, yani tek tek direnişleri kırması kolay olur. Ama yumruk olduğunuzda, yumruk kırılmaz. Dayanışma içinde olduğumuz bugünkü gibi ortamlar, bir araya gelmemiz yumruğu oluşturur. Bugün bakın bir aradayız. Beş direnişten işçiler, ziyarete gideceğimiz Trelleborg grevcileri, buradaki diğer sektörlerden işçiler tek yumruk oldu. Sizlere, UİD-DER’e, Dayanışma TV’ye çok samimice, içtenlikle teşekkür ederim. Ellerinize sağlık. Bizlere ses oluyorsunuz. Bizleri ileriye taşımaya gayret ediyorsunuz.
Yiyin Efendiler Yiyin!
- Birlik ve Dayanışmamızı Büyütmeye Devam Edeceğiz
- Çatalca’da “Polonez İşçileri Diyor ki: Birlik ve Dayanışmamızı Büyütelim!” Etkinliği
- UİD-DER’de “İşçi Sınıfının Mücadelesi Durdurulamaz” Etkinlikleri Devam Ediyor
- “Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket” Kitabı Üzerine Söyleşi
- UİD-DER Mersin’de 1 Mayıs Etkinliği Düzenledi
- UİD-DER’de “Sermayenin ve İktidarın Saldırılarına Karşı 1 Mayıs Ruhuyla Mücadeleye!” Etkinlikleri
- UİD-DER’de Bir Kez Daha 8 Mart Coşkusu
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: Geçmişten Geleceğe Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
- Ukrayna Savaşının 2. Yıldönümü: “Emperyalist Savaşa Karşı Mücadeleye!”
- “Ben Rosa Luxemburg” Oyunu İşçilerle Buluştu
- UİD-DER’in Coşkulu 1 Mayıs Etkinlikleri Devam Ediyor
- UİD-DER’den Coşkulu Etkinlik: 1 Mayıs’ta ve 14 Mayıs’ta Değişim İrademizi Gösterelim!
- Rosa Luxemburg: İnsanlığın Büyük Davasına Adanmış Bir Ömür, Yaşam Dolu Cesur Bir Yürek!
- Bu Heyecan Farklı Bir Heyecan
- Heyecan ve Duygu Dolu Bir Film Şeridiydi
- İşçi Sınıfının Aktarma Kayışı UİD-DER’e Teşekkürler
- Gerçeğin Işığını Taşıyanlara Selam Olsun!
- Ekim’in İzinde: Yeni Bir Dünyaya Mecburuz
- The Strike/Grev Resmi Bana Üniversitedeki Eğitim Seviyesini Hatırlattı
- Geçmişe ve Bugüne UİD-DER’le Bakmak
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
Son Eklenenler
- 29 Martta CHP’nin çağrısıyla Maltepe’de bir araya gelen 2 milyonu aşkın işçi, emekçi, öğrenci, emekli; faşist saldırılara, polis şiddetine, baskı ve yasaklara, adaletsizliğe karşı “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” diye haykırdı...
- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Meydanlarda verdiğimiz demokrasi mücadelesini işyerlerine de taşıyoruz!” şiarıyla 28 Martta örgütlü olduğu işyerlerinde yarım gün iş bıraktı. Sabah saatlerinde işçiler işyerlerinde DİSK’in ortak...
- KESK İstanbul Şubeler Platformu, 26 Mart sabahı ev baskınıyla gözaltına alınan ve savcılık ifadesi dahi alınmadan çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Eğitim Sen İstanbul Üniversitesi işyeri temsilcisi Levent Dölek ve tüm tutukluların serbest...
- Geçtiğimiz günlerde acı bir kaybım oldu. Acımı sizinle de paylaşmak istedim. 22 yaşında, daha hayatının baharında olan kuzenim intihar etti. “Ne derdi vardı, annesi babası her dediğini yapıyordu” dedi kimileri. Kimisi “kız meselesidir” dedi.
- Rejimin 19 Mart saldırısının ardından Türkiye genelinde başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Beklemediği bir halk tepkisiyle karşılaşan rejim, gösterilerin daha da büyümesini engellemek ve bastırmak için her türlü baskı ve korkutma aracını...
- Sevgili işçi kardeşlerim, “Birlik olmak”, ezilenler için çok şey ifade eder. İşçi sınıfımıza yol gösteren önderlerimizin, büyüklerimizin öğütleri bize birlik olmadan güçlü olamayacağımızı hatırlatır.
- İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Ocak ayında bir rapor yayınladı. Rapora göre bugün dünyanın en zengin 10 kişisi günde ortalama 100 milyon dolar kazanıyor. Yani her 1 saniyede servetlerine 1157 dolar (mevcut kurla 42 bin lira)...
- İşsiz kalmak hepimiz için sorun. Bugün ülke genelinde 11,5 milyon kardeşimiz işsiz. Daha kötüsü bu işsizler ordusuna her gün içimizden binlerce insan ekleniyor. Kimisi emekliliğine gün sayıyor, kimisi evlilik hazırlıkları yapıyor, kimisi ilk...
- Rejimin 19 Martta başlattığı gözaltı saldırısının ardından, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanları ile birlikte aralarında İBB yöneticilerinin de olduğu çok sayıda isim tutuklandı, Şişli Belediyesine kayyum atandı. Başta...
- Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müesesesine bağlı maden ocağında 14 Ekim 2022 günü meydana gelen patlamada 43 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 9 işçi de yaralanmıştı. Amasra katliamının ardından 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada Bartın Ağır...
- 21 Ocakta Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangının üzerinden iki ay geçti. İşyerinde, dehşetini hâlâ hissettiğimiz bu facia üzerine konuştuk. Ne var ki bazı arkadaşlarımızın söyledikleri bu faciayı hiç sorgulamadıklarını, üzerine...
- Sırbistan’da Novi Sad şehrinde bulunan tren istasyonunda 1 Kasım 2024’te beton sundurma çökmüş ve meydana gelen olayda 15 kişi yaşamını yitirmişti. Bu felaketten sonra başta öğrenciler olmak üzere binlerce işçi meydanları doldurmuş, kitlesel...
- Amerikalı sosyalist yazar Jack London, Londra’nın Doğu Yakasında tanık olduğu toplumsal eşitsizliği ve sınıfsal çelişkileri anlattığı romanına “Uçurum İnsanları” adını verir. 1902 yılında yazdığı kitabında, İngiltere egemenlerinin şaşaalı yaşamının...