Buradasınız
“Ben Rosa Luxemburg” Oyunu İşçilerle Buluştu
İşçi sınıfının büyük önderlerinden Rosa Luxemburg’un yaşamını ve mücadelesini konu alan, Jülide Kural’ın yazıp oynadığı “Ben Rosa Luxemburg” adlı tiyatro oyunu UİD-DER aracılığıyla yüzlerce işçiyle buluştu. Jülide Kural’ın 7 Mayısta Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezinde sahnelediği oyuna çeşitli sektörlerden işçiler, emekçi kadınlar, gençler, direnişçi Mata Otomotiv işçileri katıldı. CHP Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ile CHP Avcılar Belediye Meclis üyesi Fahrettin Tuncay; TİP 3. bölge milletvekili adayları Ahmet Oral, Alev Samatlıoğlu ve Muhammet Çelik; Eğitim-Sen ve Tüm Bel-Sen yöneticileri, Birleşik Metal-İş Gebze 1. nolu şube ile Kartal şube yöneticileri ile temsilcileri de oyunu izleyenler arasındaydı.
UİD-DER adına misafirler selamlanarak şöyle denildi: “Adaletsizliği, eşitsizliği, haksızlığı gören ve ‘bu düzen değişmeli’ diyen herkes için yaşamıyla ve savunduklarıyla örnek alınacak bir sosyalisttir Rosa Luxemburg. Rosa için, önemli olan insanlığın bu büyük davasının yani sosyalizmin bir parçası olmak, yarınlar için ter akıtmak, mücadele vermekti. O, ömrünü bu mücadeleye adadı ve dünya işçi sınıfına büyük bir miras bıraktı. Bizler de UİD-DER’li işçiler olarak Rosa’nın bu mirasına sahip çıkıyoruz.”
Oyunu büyük bir dikkatle izleyen işçiler, emekçi kadınlar ve gençler, Jülide Kural’ın sahnede hayat verdiği Rosa’nın boyun eğmez iradesine, yaşama sımsıkı sarılmasına, insanlara, hayvanlara, doğaya olan sevgisine ve sosyalizm mücadelesine duyduğu tutkunun resmedilmesine coşkulu alkışlarıyla karşılık verdiler. Oyunda Rosa’nın emperyalist savaşa karşı çıkışını yansıtan “Savaş istemiyoruz” sözleri, sömürüsüz ve özgürlük dolu bir dünya özlemini ifade ettiği sahneler ve “Bütün ülkelerin işçileri birleşin” çağrısı yoğun alkış aldı.
Oyunun ardından UİD-DER temsilcisi bir konuşma yaparak Rosa’yı hafızalarda yeniden canlandıran Jülide Kural’a çiçek takdim etti. Konuşmada şu ifadelere yer verildi: “Rosa’yı bu coşkulu kalabalıkla buluşturabilmiş olmaktan çok mutluyuz, onurluyuz, gururluyuz. Dünya yüzünde hiçbir şey köksüz değildir, geçmişsiz değildir. Bizler de değiliz. Biz uluslararası işçi sınıfının bir parçasıyız ve Rosa Luxemburg bizim devrimci önderlerimizden biri. Savaşa karşı, sömürüye karşı, adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı mücadele eden önderlerimizden birisi. Bugün o kadar güzel canlandırıldı ki burada hepimiz heyecanlandık, coşkuyla dolduk.” UİD-DER’li işçilerin, başta Rosa olmak üzere işçi sınıfının tüm önderlerini mücadelede yaşatacağı vurgulandı, oyunu hazırlayan Jülide Kural’a ve Ateş Tiyatrosu’na teşekkür edildi. Konuşmanın ardından sahneye davet edilen emekçi kadınlar Jülide Kural ile birlikte fotoğraf çektirdiler. Rosa’nın unutulmaz sözlerine atıfla hep birlikte şöyle haykırdılar: “Vardık, varız, var olacağız!”
Jülide Kural UİD-DER’li işçilerle söyleşi gerçekleştirdi
Oyunun ardından UİD-DER Avcılar Temsilciliğinde Jülide Kural’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Kızıl Kanatlı Rosa’ya sahnede hayat veren Jülide Kural, Rosa’yı yazıp oynamaya karar verme sürecini aktardı. Rosa’yı anlatırken onu tek bir yönüyle değil, kendi dönemine damga basan eylemiyle ve bugüne dair söyledikleriyle, sosyalizm mücadelesine bakış açısıyla ve insani duyguları ve özellikleriyle aktarmayı amaçladığını dile getirdi. Uzun yıllara dayanan emeğin ardından ortaya çıkan oyunun sadece Rosa’yı tanıyanların değil, işçiler, emekçi kadınlar, öğrenciler, gençler arasında da yankı bulmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.
UİD-DER adına yapılan konuşmada ise, hem dünyada hem de Türkiye’deki politik atmosfere dikkat çekildi, işçilerin, emekçilerin nefessiz bırakıldığı bir süreçten geçildiği vurgulanarak şöyle denildi: “Böyle bir atmosferde Rosa Luxemburg’un ruhu geldi, kendisi geldi ve bize devrim ateşini tekrar hatırlattı. İşçi sınıfıyla derin bağlar kuran, katıksız bir enternasyonalist olan Rosa Luxemburg, bugün gerçek muhataplarıyla buluşmuş oldu. Biz bugün mücadele geleneğimizin bir parçasıyla da buluşmuş olduk ve bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Türkiye gibi bir toplumda 7-8 yıl gibi uzun bir zaman içerisinde sabrederek, ilmek ilmek bir oyunu ortaya çıkarmak bir anlayış ve kültürel miras olarak da takdire şayandır.”
Söyleşi sırasında pek çok sektörden işçi söz alarak duygu ve düşüncelerini ifade etti. Yapılan konuşmalarda özellikle kadın işçiler, “yüzümüzde ve ruhumuzda Rosa’yla ayrıldık” diyerek Rosa’nın yaşamından çok etkilendiklerini ifade ettiler. Mata direnişçisi bir kadın işçi, haklarını geliştirmek için mücadele ettiklerini, kadın işçiler olarak haklı kavgaları için verdikleri mücadelede en önde durduklarını, zorlukları direnerek aştıklarını belirtti. Direnişçi kadın işçinin sözlerine cevaben Jülide Kural da “İşte Rosalar böyle yaşıyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Rosa bir kadın, bir yaşam ama aynı zamanda bütününde baktığında bir değerler sistemi. Devrimcilik böyle bir şey çünkü. Benim sahnede anlattığımı sizler yaşamınızla anlatıyorsunuz. Biz böyle çoğalıyoruz, böyle güçleniyoruz, böyle değiştireceğiz hep birlikte.”
Ardından söz alan bir metal işçisi gelinen noktada siyasi iktidarın sanatı ve toplumsal ilişkileri yozlaştırdığını ifade ederek, “Oyunda uzun zamandır izlemediğim, alamadığım tadı aldım. Aileleriyle birlikte gelen işçi arkadaşlarım da aynı şeyi söylediler” dedi. 1998 yılında sağlıksız çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Swisscard fabrikasında direnişe geçen kadın işçilerden biri yaşadığı mücadele deneyimini aktardı. UİD-DER’in öncülü olan İşçi-Öz Eğitim Gruplarıyla örgütlenme mücadelesinin bu direnişle başladığını ifade eden kadın işçi, şöyle konuştu: “Rosa bizim geçmişimizin mücadele zincirinin halkalarından bir tanesi. UİD-DER’li sosyalist işçiler olarak bizim de bugün görevimiz o geçmişi geleceğe taşımak. Rosa’ya biz hep bu gözle baktık ve bugün sahnede bunun canlı halini görmüş olduk. Teşekkür ediyoruz.” Genç bir işçinin yaptığı konuşmada ise tüm dünyada sosyalizme, sosyalist fikirlere ilginin artmaya başladığı böyle bir dönemde de bu oyunun sahneye taşınmasının çok anlamlı olduğu vurgulandı.
UİD-DER temsilcisi kadın işçi ise, böylesine zorlu bir dönemde devrimci bir kadının anlatılmasının coşku uyandırdığını belirtti. İşçi sınıfının önderi Lenin’in Rosa’yı tüm dünya işçilerini temsil eden “kartal” olarak anmasını hatırlatarak şöyle konuştu: “Biz Rosa’yı kendi geleneğimizin bir parçası olarak sahipleniyoruz. Bugün Rosa’nın haklı olduğunu ortaya koyduk. Bu dönemde ciddi bir sorumluluk üstleniyoruz. Ne Rosa geçmişte kaldı, ne sosyalizm mücadelesi geçmişte kaldı, ne de devrimci ruh geride kaldı. Aynı heyecanla, köklerimize sımsıkı sarılarak geleceğe uzanmaya çalışıyoruz. Bu nedenle bizim için sanatını bu yola vakfedenler, kişisel ikbal kapılarına eyvallah etmeyip bu mücadeleye sanatıyla hizmet edenler çok kıymetli.”
Konuşmaların ardından Jülide Kural, bir oyuncu olarak Rosa’yı oynarken hissettiklerinin çok özel olduğunu belirtti ve UİD-DER’li işçilerle buluştuğu oyundaki duygularını şu sözlerle ifade etti: “Birleştiğimizi hissettim. Sizin içinizdeki devrimci duygunun nasıl ayaklandığını, bir şey yapmak için ‘hadi başlayalım’ duygusunu hissettirdiniz bana. Aslında bu, Rosa’nın da hissetmek istediği bir şeydi ve bütün hayatını bu uğurda vermiş bir kadın. Bu anlamda da benim için bugün çok özel bir gün oldu. Bugün gerçek anlamda bir birliktelik yaşadığımızı hissettim. Rosa’ya olan yükümlülüğüm, sorumluluğum bugün biraz daha ‘tamam’ hale geldi, çok teşekkür ederim.” Daha sonra UİD-DER’li bir kadın işçi, kendi işlediği Rosa portesini Kural’a hediye etti.
Son nefesine kadar insanlığın sınıfsız, sömürüsüz, barış ve özgürlük dolu bir dünyaya kavuşma mücadelesine, sosyalizm mücadelesine sonsuz bir iradeyle bağlı kalan Rosa’yı ölümsüz kılmak tüm mücadeleci işçilerin görevidir. Çünkü Rosa sadece Alman işçilerin değil, tüm dünya işçilerinin kurtuluşuna adamıştır ömrünü. Rosa’nın öldürülmesinin ardından 100 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın Rosa, dünyanın her yerinde, farklı dillerde, farklı renklerde, farklı milletlerde kadın ve erkek işçilerin mücadelesinde yol göstermeye ve yaşamaya devam ediyor.
- UİD-DER Mersin’de 1 Mayıs Etkinliği Düzenledi
- UİD-DER’de “Sermayenin ve İktidarın Saldırılarına Karşı 1 Mayıs Ruhuyla Mücadeleye!” Etkinlikleri
- UİD-DER’de Bir Kez Daha 8 Mart Coşkusu
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: Geçmişten Geleceğe Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
- “Ben Rosa Luxemburg” Oyunu İşçilerle Buluştu
- UİD-DER’in Coşkulu 1 Mayıs Etkinlikleri Devam Ediyor
- UİD-DER’den Coşkulu Etkinlik: 1 Mayıs’ta ve 14 Mayıs’ta Değişim İrademizi Gösterelim!
- Rosa Luxemburg: İnsanlığın Büyük Davasına Adanmış Bir Ömür, Yaşam Dolu Cesur Bir Yürek!
- Bu Heyecan Farklı Bir Heyecan
- Heyecan ve Duygu Dolu Bir Film Şeridiydi
- İşçi Sınıfının Aktarma Kayışı UİD-DER’e Teşekkürler
- Gerçeğin Işığını Taşıyanlara Selam Olsun!
- Ekim’in İzinde: Yeni Bir Dünyaya Mecburuz
- The Strike/Grev Resmi Bana Üniversitedeki Eğitim Seviyesini Hatırlattı
- Geçmişe ve Bugüne UİD-DER’le Bakmak
- 50. Yılında Geleneğimiz UİD-DER İle Sürüyor!
- “Şiirlerle Fotoğraflarla İşçi Sınıfının Tarihini Bizlere Aktaran UİD-DER’e Teşekkür Ederim”
- Tarih Bizim Rehberimizdir
- Sınıf Penceresinden Gerçekleri Öğreniyoruz
- İşçi Sınıfının Çocukları UİD-DER’le Daha Mutlu!
Son Eklenenler
- Ruhi Su, 20 Eylül 1985’te hayatını kaybetti. Çünkü kanser tedavisi görmek için yurtdışına çıkması gerekiyordu ama 12 Eylül faşist darbecileri yurtdışına çıkmasını ve tedavi olmasını engellediler. Onun bıraktığı izler ne bu topraklardan ne de...
- Petrol-İş Gebze Şubesi tarafından yeni örgütlenen Tarkett Turkey Zemin Kaplama’da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev baladı. Dev-Sağlık İş Sendikasının toplu sözleşme hakkının gasp edilmesine karşı Çalışma Bakanlığı...
- Çalıştığım işyerinde mavi yakalısından beyaz yakalısına birçok işçi borsada para kazanmaya çalışıyor. Sürekli borsayı takip ediyor, hangi hissenin değerleneceğini, hangisinin alınıp hangisinin satılması gerektiğini tartışıyor. Kimi gün neşeli...
- TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Sakarya Hendek’te Oba Makarna fabrikasında 15 Eylülde gerçekleşen patlamayla ilgili basın açıklaması düzenledi. Patlama sırasında ve patlamanın etkisiyle çıkan...
- Konak’tan Basmane Kapılar tarafındaki mücadeleci sendikalara sınıf mücadelesinin kılavuzu İşçi Dayanışması götürmek için yürüyordum. Zihnimde haklarımız için verdiğimiz mücadeleler, işten atılmalarımız, gözaltılar, hakkımızda açılmış davalar ve...
- Düşük ücretler, sağlıksız, havasız, güvenliksiz ortamlarda çalışmak zorunda kalmak, zaten üç kuruş olan ücretini dahi zamanında alamamak, bir robot gibi gece gündüz demeden çalışmaya, fazla mesai yapmaya zorlanmak… Çoğu zaman yetersiz, sağlıksız,...
- Çarşıda, pazarda, markette, mağazada ekonomik yıkımın, yüksek enflasyonun, hayat pahalılığının yansıması olan fiyat etiketlerini görüyoruz. Güne kahvaltı yerine adeta iğneden ipliğe her şeye gelen zam haberleriyle başlıyoruz. Zaten normal bir...
- Sakarya Hendek’te faaliyet gösteren Oba Makarna fabrikasında 15 Eylül Pazar günü yem silolarının yakınında patlama gerçekleşti. Patlama sırasında ve patlamanın etkisiyle çıkan yangında aralarında itfaiye işçileri de olmak üzere 30 işçi yaralanırken...
- İşçi sınıfının sömürüye, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı mücadelesinin sembolü haline gelmiş şarkılar vardır. O şarkıları üreten ve söyleyen ozanlar vardır işçilerin unutmadığı, kuşaklar boyu saygı ve sevgiyle andığı. Onlardan biridir Şilili ozan...
- ABD’nin Boston ve Connecticut eyaletlerinde binlerce otel çalışanı toplu sözleşme görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle grevler düzenledi. 1 Eylülde Massachusetts Park Plaza Hotel’in önünde gece yarısı eylem başlatan işçilere, ülkenin çeşitli...
- Topraktan başını güneşe uzatan filiz, meyve veren dal, ana rahminden kopup emekle, sabırla büyütülen çocuk… Yeşeren, serpilip gelişen, bugünden yarına geleceğe dönüşen yaşam… Biz emekçi kadınlar yaşam zahmetsiz, kahırsız, mutlulukla aksın isteriz....
- Burjuva partilerin vekil adayları seçim zamanı bizdenmiş gibi görünüp türlü vaatlerle oyumuzu almaya çalışırlar. Seçim biter bitmez sonraki seçime dek bizi umursamazlar. İşçi ve emekçilerin haklarına saldırı, sermaye sahiplerine kıyak anlamına gelen...
- 57 gündür direnişte olan Polonez işçileri gece ve gündüz fabrika önünde direnerek, polisin baskısına boyun eğmeyerek mücadele ediyor, sendikal haklarının tanınmasını istiyor. Antep’te bulunan Akcanlar Tekstil işçileri de 7’li vardiya sistemi...