Buradasınız
Dünya İşçi Sınıfının 1 Mayıs Coşkusu
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs tüm dünyada yüz milyonlarca insanın tek yürek olarak meydanlara akmasıyla kutlandı. Tayvan’dan Rusya’ya, Almanya’dan Endonezya’ya, Mısır’dan Fransa’ya kadar pek çok ülkede işçiler taleplerini haykırmak üzere alanları doldurdular.
Fransa
Fransa’daki 1 Mayıs gösterilerine Hollande iktidarının işçi sınıfına dönük kapsamlı saldırısına duyulan öfke damgasını vurdu. Pek çok kentte ve başkent Paris’te on binlerce işçi, üniversiteli ve liseli genç öğrenci 1 Mayıs’ta meydanları doldurdu. Çalışma Bakanı El Khomri’nin adıyla anılan yasa tasarısını protesto etti. Paris’te 2009’dan bu yana ilk kez ülkenin dört büyük sendika konfederasyonu CGT, FO, Solidaire ve FSU El Khomri yasa tasarısına karşı 1 Mayıs’ta birlikte, aynı kortejde yürüme kararı aldı. Öğrenci dernekleri Unef, UNL ve FIDL de 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. 1 Mayıs kutlamalarında öğrenci sendikalarının temsilcileri de söz aldı ve yasa tasarısına karşı mücadele çağrıları yaptılar.
Patronlara işgününü 12 saate çıkarma, işçileri kolaylıkla işten atma imkânı sağlayan, kıdem tazminatını düşüren, iş koşullarına ilişkin asgari kuralları belirlemek üzere sektörel düzeyde yapılan sözleşmeleri ortadan kaldırmak isteyen yeni yasa tasarısı Fransa işçi sınıfı için bugüne kadar mücadeleyle kazandıkları tüm hakların yok olması ve kölelik anlamına geliyor. Fransız işçiler ve gençlerse eylemleriyle, 1 Mayıs’ı şiddetle bastırmaya çalışan polise inat kararlılıklarıyla meydanlarda seslerini yükselttiler ve sermayenin hizmetindeki iktidara korku saldılar.
1 Mayıs gösterilerinde polis işçilere biber gazı ve coplarla saldırdı. Gözaltı terörü estirdi. Hükümetse önümüzdeki hafta tasarıyı yeniden görüşmelere açacağını duyurdu.
İngiltere
İngiltere’de 1 Mayıs Londra başta olmak üzere, Liverpool, Manchester, Cardiff, Bristol gibi kentlerdeki gösterilerle kutlandı. Son yılların en kalabalık 1 Mayıs mitinglerinden olan Londra mitingine pek çok sendikanın yanı sıra göçmen örgütleri de katıldı. 5 bin kişinin katıldığı miting Marx Hatırası Kütüphanesi’nden Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşle başladı. İşçiler, sendikal örgütlenmenin engellenmesi için çıkarılan yasalara, kemer sıkma politikalarına, yoksulluğa karşı tepkilerini dile getirdiler.
Londra’da yürüyüş öncesinde yapılan konuşmalarda sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar başta olmak üzere işçi sınıfına dönük saldırılara dikkat çekildi ve birlikte mücadele çağrıları yapıldı. TUC Genel Sekreteri Francis O’Grady de sendikal örgütlenme düşmanı yasalara karşı mücadelenin yükseltileceğini vurguladı.
Rusya
Rusya’da on binlerce kişi Moskova’daki Kızıl Meydan’da toplandı. İşçiler daha yüksek ücret ve gençlere iş istediler.
Ellerinde rengârenk flamalar ve bayraklarla alana gelen işçiler, sosyal haklarda iyileştirme yapılmasını, işsizliğin azaltılmasını, ücretlerin yükseltilmesini talep eden sloganlar attılar. İşçilerin artan yoksulluğa karşı tepkisi de alana yansıdı.
Tayvan
Tayvan’ın başkenti Taipei’de sendikalar ve emek örgütleri düzenledikleri yürüyüş ve gösterilerde hükümete seslendiler. İş saatlerinin kısaltılmasını ve ücretlerin yükseltilmesini istediler. Tayvanlı emekçiler Çin ile kurulan yakın ekonomik ilişkilerin küçük bir kesime büyük çıkarlar sağladığını ama emekçilere yoksulluktan başka bir şey getirmediğini dile getiriyorlar. Bu nedenle 1 Mayıs gösterilerinde artan yoksulluğa tepki vardı.
Genç işçiler, ücretlerin dondurulmasına, kadrolu ve tam zamanlı iş bulmanın neredeyse imkânsız hale getirilmesine karşı öfkelerini sloganlarla dile getirdiler. İşçiler, konsorsiyumların yıldan yıla kârlarını katladıklarını, işçi ücretlerininse yerinde saydığını söyleyerek öfkelerini dile getiriyorlar. Çok çalışmalarına rağmen son 10 yıldır ücretlerinin artmadığını, sömürünün günden güne arttığını anlatıyorlar. 1 Mayıs kutlamalarında işçiler, hükümete, hakları için dövüşmekte kararlı olduklarını gösterme fırsatı yakaladıklarını ifade ediyorlar.
Almanya
Almanya’da işçiler, 1 Mayıs’ta kriz gerekçesiyle işten atmalara ve düşük ücretlere tepkilerini ortaya koydular.
Berlin, Stuttgart ve Hamburg gibi kentlerde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına binlerce işçi katıldı. İşçilerin gündeminde kısıtlanan haklar ve mülteci-göçmen işçilik vardı. Aşırı sağın ve milliyetçiliğin yükseltilmesine tepki gösteren işçiler, kardeşlik ve dayanışma sloganları attılar.
Güney Kore
Güney Koreli işçiler 1 Mayıs meydanlarına çıkarak hükümetin istihdam politikalarında reform adı altında hayata geçirdiği saldırılara karşı seslerini yükselttiler. Seul’de düzenlenen ve on binlerce işçinin katıldığı mitingde işçiler daha yüksek bir asgari ücret belirlenmesi taleplerini dile getirdiler. Saatlik asgari ücretin 6 dolardan 8,73 dolara yükseltilmesini istediler.
Park Geun-Hye hükümetinin reform paketine tepki gösteren işçiler, bu paketin şirketlere işçileri kolaylıkla işten atma imkânı sağlayacağını dile getiriyorlar. Seul kent meydanında gerçekleştirilen 1 Mayıs gösterisinde işçiler hep bir ağızdan “Ağır faturaya karşı birlikte mücadele edelim”, “Kahrolsun kolay işten çıkarma”, “Çalışma hakkımızı koruyalım” sloganları attılar. Kore Sendikalar Federasyonu’nun 30 bin sendikalı işçinin katıldığını belirttiği gösterilerde işçilerin coşkusu ve mücadele azmi öne çıktı.
İspanya
İspanyol işçiler, sendika konfederasyonlarının çağrısıyla 76 ayrı kentte düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine katıldılar.
Ekonomik krizin derinden hissedildiği, işsizlik rakamlarının son 5 senedir %20’nin üzerinde seyrettiği, iş yasasının işçilerin aleyhine düzenlemelerle değiştirildiği ülkede işçiler, giderek daha fazla yoksullaşıyor. İş güvencesi ortadan kaldırılıyor. İşçi sendikaları, iş yasasının bir an önce işçiler lehine değiştirilmesini, hükümetin istihdam yaratmak üzere açık ve direkt adımlar atmasını istiyorlar. Yoksul ile zengin arasında derinleşen uçuruma dikkat çekiyorlar.
Endonezya
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da 100 bin işçi meydanlara çıktı. Çevre kentlerden de 1 Mayıs’a katılmak üzere binlerce işçi otobüslerle Cakarta’ya taşındı. Trafiğe kapatılan caddelerden geçerek Bunderan Hi meydanında bir araya gelen on binlerce işçi, sloganlarla başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçti. Sarayın önüne gelindiğinde işçiler, düşük ücretlere, sosyal güvence sistemindeki yetersizliklere, geçici-sözleşmeli işçiliğe tepkilerini ortaya koydular. Çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ettiler. Sermayenin işçilerin sırtından büyüdüğünü ve işçiler olarak hakları için mücadele edeceklerini dile getirdiler.
Mısır
Otuza yakın sendikanın oluşturduğu İşçi Birlikleri Organizasyonu’nun çağrısıyla Kahire’de, Gazeteciler Sendikası önündeki meydanda kutlanacak olan 1 Mayıs gösterileri polis tarafından yasaklandı. Sendikanın önünü barikatlarla kapatan polis, kitlenin burada toplanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Hükümet, eylemlerin yasalara aykırı olduğunu ileri sürdü, gösterilere izin verilmeyeceğini açıkladı. Bölgeye binlerce polis yığdı.
İşçi haklarının son derece kısıtlı olduğu Mısır’da 1 Mayıs’ın yasaklanması elbette işçi sınıfının öfkesinin yok edilebileceği anlamına gelmiyor. Mısırlı işçiler daha yüksek ücret ve örgütlenme hakkı için mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Bangladeş
Özellikle tekstil sektöründe art arda yaşanan iş kazaları ve ucuz işçilikle gündeme gelen Bangladeş’te işçiler talepleri için 1 Mayıs alanlarında yerlerini aldılar. Başkent Daka’daki gösterilerde asgari ücretin yükseltilmesi, iş güvenliği önlemlerinin alınması, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması talepleri dile getirildi.
Kamboçya
Başkent Phnom Penh’de düzenlenen gösteride işçiler ücretlerine zam ve daha iyi çalışma koşulları istediler. Tekstil ve ayakkabı işçilerinin ağırlıkta olduğu eylemde, işçiler Ulusal Meclis’e kadar yürüdüler. Burada bir açıklama yapan Kamboçya Emek Konfederasyonu Başkanı Ath Thorn, hükümete tekstil ve ayakkabı işçilerinin asgari ücretinin aylık 207 dolara çıkartılmasını talep etti. Asgari ücretin sadece 140 dolar olduğu Kamboçya’da 1007 tekstil ve ayakkabı fabrikasında 754 bin işçi kölelik koşullarında çalışıyor.
Fransa’dan 1 Mayıs Mesajı
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
Son Eklenenler
- Yaşanan depremlerin, yangınların, sellerin bir felakete veya katliama dönüşmesinin sebebi patronların kâr düzeni ve kâr hırslarıdır. Dolayısıyla bu yaşananlar sınıfsaldır. Tek tek kişilerin sorunu değil, bir bütün olarak işçi sınıfının sorunudur,...
- Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen 16 Şubatta ikinci kez gözaltına alındıktan sonra 17 Şubatta savcılık tarafından ifadesi alınmadan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı. Türkmen’...
- İngiltere işçi sınıfı, Filistin halkı için yürüttüğü ulusal eylem günleri kapsamında 15 Şubatta başkent Londra’da bir kez daha meydanlara çıktı. Hükümet binalarının bulunduğu Whitehall’da toplanan çeşitli sendikalardan, siyasi partilerden ve sivil...
- 2025 yılı için asgari ücretin son derece düşük belirlenmesi işçileri şaşırttı ve haklı olarak öfkelendirdi. Pek çok işçi, “daha yüksek belirlenmesini bekliyorduk” dedi. Aynı öfke emekli maaşları için de söz konusu. Öte yandan metal işçileri de...
- Temel Conta işçilerinin grevi 10 Aralıktan bu yana sürüyor. İşçiler, yaklaşık bir yıl önce sendikalı olma kararı almış, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde örgütlenmeye başlamışlardı. Petrol-İş Sendikası, Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgesini...
- Sırbistan’ın ikinci büyük şehri olan Novi Sad’in tren istasyonu 2022 yılında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri kampanyası sırasında yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de istasyonun açılış törenine katılarak, 60 yıl sonra bu istasyonu...
- Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Kadıköy Güneş Enerji Santrali’nde (GES) Kalyon ve Eksim Real Enerji şirketlerinde çalışan işçilerin 11 Şubatta başlattığı iş bırakma eylemi tüm baskılara rağmen devam ediyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi şantiyesinde...
- 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Söylemesi dile kolay olan bu cümle alt metinde bizlere birçok şey anlatıyor. Dönüp geriye baktığımızda yaşanan onca acı ve keder bizlerin zihinlerinde tekrar tekrar canlanıyor. UİD-DER’li...
- Donald Trump bir kez daha ABD başkanı seçildi. Seçilir seçilmez de ilk bakışta deli saçması gibi görünen açıklamalar yapmaya başladı. Mesela Amerika’nın Grönland’ı alması gerektiğini söyledi. Bu, Trump’ın kafasından çıkmış çılgın bir fikir gibi...
- Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde sefalet zammına karşı direnişe geçen tekstil işçilerinin mücadelesi yasaklarla, baskı ve saldırılarla engellenmeye çalışılıyor. 14 Şubat günü, tüm saldırılara rağmen direnişlerini sürdüren Başpınar...
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri ve sağlık çalışanları “Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük...
- Türkiye’de yasalarda her işçinin özgürce sendikaya üye olabileceği yazıyor. Ama resmi istatistiklere göre çalışanların yüzde 85’inden fazlası sendikasız. Sendikalı çalışmak yasal olmasına ve ücret, ikramiye, sosyal haklar bakımından avantajlar...
- Çok açık ki iktidarın “Aile Yılı” ilan etmesi aileler refaha kavuşsun diye değil, sermayenin ve iktidarın çıkarları içindir. İşçi aileleri için daha büyük yoksulluk, daha kötü çalışma koşulları, acı ve gözyaşı, hatta ölüm getireceği sır değildir.