Buradasınız
Eğitim Sen’den ve Üniversite Öğrencilerinden Tutukluların Serbest Bırakılması İçin Eylem

Eğitim Sen: “Levent Dölek ve Tüm Tutuklulara Özgürlük”
Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, 8 Nisanda İstanbul Üniversitesi Beyazıt Ana Kapı önünde İstanbul Üniversitesi İşyeri Temsilcisi Levent Dölek ve tüm tutukluların serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını gerçekleştiren İşyeri Temsilcisi Mustafa Görkem Doğan, 25 Mart Salı günü Eğitim Sen MYK’sının aldığı karar doğrultusunda iş bırakarak öğrencilerin yanında olduklarını, bu kararın ardından sendikanın siyasi iktidar ve medyası tarafından hedef gösterildiğini belirtti. Siyasi iktidarın elindeki yargı gücünü kullanarak sendikaya ışık hızıyla soruşturma açtığını söyleyen Doğan, Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyelerine hukuksuz bir şekilde 2 hafta ev hapsi cezası verildiğini, 26 Martta Levent Dölek’in evi basılarak gözaltına alındığını ve savcılık ifadesi bile alınmadan tutuklandığını, aynı zamanda çoğu üniversite öğrencisi en az 301 kişinin tutuklandığını, ülke çapında sayısı 2 bini bulan gözaltı işlemi yapıldığını belirtti.
Doğan basın açıklamasında şu hususlara vurgu yaptı:
- Sendikal faaliyet suç değildir ve anayasa ile güvence altına alınmış olan önceden izin almaksızın toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına hem iktidar hem de yargı makamları saygı duymalıdır.
- Tam da bu hakların kullanımını engellemeye çalışarak gözaltı, ev hapsi ve tutuklama kararlarıyla hukuk çiğnenmekte, anayasal düzen ayaklar altına alınmaktadır.
- Başta İstanbul Üniversitesi temsilcimiz Levent Dölek ve diğer Eğitim Sen’liler olmak üzere bütün tutuklanan yol arkadaşlarımızın en kısa sürede serbest bırakılması gerekmektedir.
- Merkez Yürütme Kurulu’ndaki arkadaşlarımıza verilen ev hapsi cezalarından vazgeçilmeli, Eğitim Sen’e yönelik açılan haksız ve hukuksuz soruşturmalar son bulmalıdır.
Eylem sırasında “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Tutuklular Serbest Bırakılsın”, “Tutuklamalar, Gözaltılar, Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları atıldı.
Üniversite öğrencilerinden tutuklu arkadaşlarıyla dayanışma eylemleri
Üniversite öğrencileri iktidarın baskı ve yasaklarına, yaratmaya çalıştığı korku atmosferine rağmen susmuyor, yapılan haksızlıklara boyun eğmiyorlar. Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan üniversitelerde, tutuklanan ve ev hapsi verilen arkadaşlarının serbest bırakılması için eylemlerini sürdürüyorlar. 7 Nisanda Bursa’da Uludağ Üniversitesi, İzmir’de Ege Üniversitesi, Ankara’da ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent Üniversitesi, İstanbul’da Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Boğaziçi, İstanbul, Galatasaray, Bahçeşehir, Koç ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri tutuklu arkadaşları için basın açıklamaları yaptılar, bazı üniversitelerde öğrenciler sınavları boykot ettiler.
Ankara ODTÜ’de, kampüsten çıkarak 100. Yıl Mahallesinde yürüyüş yapmak isteyen öğrencilerin önüne TOMA ve polis barikatı dikildi. “Yoksulluğa ve Baskılara Başkaldırıyoruz” pankartı taşıyan öğrenciler açıklamalarını üniversite kampüsünde gerçekleştirdiler. Yapılan konuşmada ODTÜ öğrencilerinin dayanışmayı büyütmek adına her gün mücadeleyi yaygınlaştırmaya devam edeceği vurgulanarak şöyle denildi: “AKP’nin 23 yıldır bizlere dayatmaya çalıştığı yoksulluk ve baskı politikalarına karşı hep birlikte omuz omuza direnmemizin gücünün korku yarattığını görüyoruz. 19 Marttan bu yana göstermiş olduğumuz direniş aynı zamanda tüm ülkenin içinde bulunduğu anti demokratik, baskıcı ve yoksullaştırıcı politikaların bir sonucudur. Bizler ODTÜ öğrencileri olarak demokratik ve katılımcı geleneğimize sahip çıkıyor, yaşanan baskılara, hak gasplarına ve yoksullaşmaya karşı sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz.”
Öğrenciler, derinleşen ekonomik krizle birlikte temel ihtiyaçların karşılanamayacak boyuta geldiğini ifade ederek şunları söylediler: “Bizler yarı zamanlı öğrenci, tam zamanlı çalışan haline düşmüşken barınma ve beslenme gibi en temel ihtiyaçlar birer lüks haline gelmiştir. Bu yoksullaştırma politikaları derhal son bulmalı, maaşlar ve burslar insanca yaşam koşullarını sağlayacak şekilde artırılmalıdır. Tüketimden gelen gücümüzü kullanarak 2 Nisanda bir boykot ördük. Ve orada gördük ki okullarda olamayan sabunun tuvalet kâğıdının derdine düşmeyen Milli Eğitim Bakanı da aralarında olmak üzere tek adam rejimine hizmet eden herkesin korkudan bizim bir aylık KYK bursumuzla tek öğünlük alışveriş yaptığını hep beraber izledik.” Öğrenciler, tüm işçileri, emekçileri, akademisyenleri üretimden gelen güçlerini kullanmaya, genel greve davet ettiler. “Kadın katillerine, şiddet faillerine, tacizcilere vuramadıkları elektronik kelepçeleri özgürlüğü ve geleceği için mücadele eden bizlere öğrencilere taktılar. AKP iktidarına karşı direnen bütün arkadaşlarımıza selam olsun!” diyen öğrenciler tutuklanan bütün arkadaşlarının serbest bırakılması için mücadeleye devam edeceklerini ifade ettiler.
Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinde boykot, forum ve atölye çalışmalarıyla tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması için çeşitli eylemler gerçekleştirildi, açıklamalar yapıldı. Bilkent Üniversitesi öğrencileri “Memleketimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Tüm arkadaşlarımızı geri alacağız” pankartı açarak açıklama yaptılar.Açıklamada “AKP iktidarının ve Mehmet Şimşek politikalarının tüm halkı ve gençliği sürüklediği ekonomik kriz, yoksulluk, baskı, yasak, hukuksuzluk düzenine karşı ayaktayız” diyen öğrenciler şu ifadelere yer verdi: “Bu sömürü düzenini yıkmanın yolunu öğrencilerin işçilerle el ele mücadelesinde görüyoruz. Türkiye emekçi sınıfının ve gençlerinin kader bağını bizlere reva görülen geleceksizlik, yoksulluk ve sefalet koşullarında ve bizlerin hayatından sermayedarları beslemek için çaldıklarında görüyoruz. Gençleri susturmaya çalıştığı gibi grev yasakları, kolluk kuvvetleri ve tüm baskılarıyla işçilerin hak mücadelesi karşısında barikat çeken iktidara karşı örgütlü mücadelemizi örmek zorundayız.”
İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydanda gerçekleştirilen basın açıklamasında tutuklamalara tepki gösterilerek şöyle denildi: “Açıktır ki, meşruiyetinin demokratik seçimlere dayandığını iddia eden tek adam rejiminin hiçbir meşruiyet zemini kalmamıştır. Ve yine açıktır ki, tüm bu bastırma ve yıldırma politikaları, tüm demokratik teamülleri terk etmiş olan rejimin koltuğu kaybetme korkusunun bir yansımasıdır.” Tutuklanan ve ev hapsine çarptırılan arkadaşlarının yanında olduklarını ifade eden öğrenciler “Demokratik haklarına sahip çıktığı için tutsak edilen arkadaşlarımızın uğradığı baskının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Arkadaşlarımız kayyum rejimine karşı verdikleri haklı ve meşru mücadeleden dolayı cezalandırılıyor. Demokratik hak ve özgürlükleri savunmak suç değildir” dedi.
Galatasaray, Bahçeşehir, Koç ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri Beşiktaş Meydanında tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması için basın açıklaması gerçekleştirdiler. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yıldız Teknik, İstanbul Teknik ve Marmara Üniversitesi öğrencileri tutuklanan arkadaşları için sınav boykotu yaparak, vize sınavlarına katılmadı. Sıralara “Bu alan anayasal haklarını kullandıkları için tutuklanan arkadaşlarımıza ayrılmıştır” yazısını asan öğrenciler eylemlerine çeşitli biçimlerde devam edeceklerini, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirttiler.
İstanbul’da 17 üniversiteden yapılan ortak çağrıyla üniversite öğrencileri, akşam saatlerinde Kadıköy İskele Meydanında bir araya geldi, bir kez daha tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada “Bugün burada toplanmamızın sebebi yalnızca arkadaşlarımızı savunmak değil; bu ülkenin gençliği olarak baskıya ve adaletsizliğe boyun eğmeyeceğimizi duyurmaktır” denildi.
Polis ablukasını aşarak sloganlar eşliğinde Festival Park’a yürüyen gençler, düzenledikleri “Gençlik Dayanışma Sahnesi” etkinliğinde tek tek arkadaşlarının isimlerini okudu, serbest bırakılmalarını talep etti. Gençlerin eylemine tutuklu gençlerin aileleri de katıldı.
- Çayırhan Maden Ocağında Patlama: 2’si Ağır 14 İşçi Yaralandı
- Herkese Birinci Sınıf Sağlık Hizmeti İddiası ve Gerçekler
- Mücadelenin Gençlerinden Sokak, Slogan ve Meydan
- Eğitim Sen’den ve Üniversite Öğrencilerinden Tutukluların Serbest Bırakılması İçin Eylem
- Kuzey ve Güney: İki Sınıfın Gerçek Hikâyesi
- Boykota Destek Genişledikçe İktidarın Saldırıları Büyüyor
- Büyük İnsanlığın Safında Bir Kalem: Sabahattin Ali
- İşçi Sınıfı Tarih Bilinci Kazanırsa İlerler
- O Yılan Kapitalizmdir, Sana da Dokunur Kardeşim
- Maltepe’de Milyonlar Bir Araya Geldi
- KESK İstanbul Şubeler Platformu: “Levent Dölek Serbest Bırakılsın!”
- Kapitalist Karanlığa Karşı Mücadeleyi Büyütelim
- Eğitim Sen: Baskılar Bizi Yıldıramaz
- “Hadi Siz de Birlik Olun, Korkmayın!”
- Zenginlik ile Yoksulluk Arasındaki Uçurum!
- Rejimin Saldırıları Yeni Gözaltılarla Sürüyor
- Amasra Madenci Katliamı Davasından da Adalet Çıkmadı
- Kâğıt Üstünde Her Şey Kurallara Uygun
- TTL İşçileri: Haklarımızı Alana Kadar Mücadeleye Devam!
- Aile Hekimlerini Desteklemeli miyiz?
Son Eklenenler
- 11 Nisan’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Emek ve Demokrasi Güçleri ve öğrenciler birçok ilde tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İstanbul’da KESK İstanbul Şubeler Platformunun...
- Yunanistan’da işçi ve emekçiler bir kez daha kamu ve özel sektörde 24 saatlik genel grev gerçekleştirdi. Tembi tren felaketinin ikinci yıldönümü olan 28 Şubatta tarihindeki en büyük grev ve protestolara sahne olan Yunanistan’da, 9 Nisanda bir kez...
- KESK’e bağlı Eğitim Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen, 10 Nisanda birçok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri önünde, kent meydanlarında, sendika şubelerinde proje okullara yapılan keyfi atamalara karşı basın açıklamaları...
- Üzerine sayfalarca yazı yazılabilecek, saatlerce sohbet edilebilecek bir konunun en öz, en çarpıcı halidir sloganlar… Hele ki işçi sınıfının sloganları! Birkaç kelimeyle büyük anlamlar sırtlanırlar. Kimisi somut bir talebi anlatır, kimisi bir...
- Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan Çayırhan Maden Ocağında 10 Nisanda gece vardiyası sırasında meydana gelen patlamada 2’si ağır olmak üzere 14 işçi yaralandı.
- Evrensel sağlık kapsamı; tüm insanların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine, ihtiyaç duydukları yer ve zamanda, mali sıkıntı çekmeden erişebilmeleri anlamına gelir. Sağlığın geliştirilmesinden, hastalıkların önlenmesine, rehabilitasyon ve...
- Gençlik yılları insanın en güzel, en verimli, en dinamik yılları olarak tanımlanır. Fakat gençlerin dinamizmleri yok ediliyor, gelecekleri ve hayalleri çalınıyor, toplum nefessiz bırakılıyor. Kapitalizm genç kuşaklara bir gelecek vaat etmiyor....
- Ruhunda özgür bir dünyanın umudunu taşıyan, yüreği bencil çıkarlarla değil, toplumsal kurtuluş özlemiyle çarpan sevgili büyüklerimiz ve değerli genç arkadaşlarımız, merhaba!
- Rejimin 19 Martta başlattığı saldırı dalgasına karşı başlayan protestolarda öğrenci gençler kitlesel katılımıyla dikkati çekmişti. Günlerce süren eylemlerde, polis barikatlarına, polisin şiddetli müdahalesine rağmen alanları terk etmeyen yüzlerce...
- Çünkü büyük kapitalist ülkeler, milyonlarca emekçinin vergileriyle oluşan bütçeleri sağlık, eğitim, barınma gibi temel ihtiyaçlara değil daha fazla silahlanmaya akıtıyorlar. Baskıcı ve otoriter uygulamaları arttırıyor, demokratik hak ve özgürlükleri...
- Türkiye’de siyasal gelişmelerin hızlandığı, her bakımdan zorlu, her bakımdan ağır bir süreçten geçiyoruz. İşçi ve emekçiler, emekliler, gençler olarak enflasyonun hız kesmesini, hayat pahalılığının son bulmasını, geçim derdinin hafiflemesini...
- Sosyal medya platformlarında her gün yeni bir trend beliriyor, insanlar yeni bir akımın peşinden koşturuluyor. Dün “lokma dünyası”, yakın zamanda “Dubai çikolatası” peşinde koşan insanlar, yarın farklı bir yiyecek ya da akımla tüketim sarmalına...
- Toplumun itirazının güçlenmesi, işçi sınıfının kendi talepleriyle, kendi örgütleriyle, kendi mücadele yöntemleriyle sahneye çıkmasıyla mümkün olabilir. Bunun yolu işçi sınıfının sendikal ve siyasal örgütlülüğünün, bilinç düzeyinin ve dolayısıyla...