Buradasınız
İSİG Meclisinden Kocaeli ve Ankara’da Basın Açıklaması
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
2018’de, 1923 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Madenlerden, tersanelerden, inşaatlardan, fabrikalardan kara haberler gelmeye devam ediyor. Mega inşaatlar, dev projeler işçilerin hayatı üzerinden yükseliyor. Ne pahasına olursa olsun kâr etmek ve büyümek derdinde olan sermaye sahipleriyse iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak görmeye ve bu maliyeti ortadan kaldırmaya odaklanıyor. Çıkarılan iş güvenliği yasalarının en önemli maddeleri iptal ediliyor, işlevsiz hale getiriliyor. Yasalar işçileri değil patronları koruyor. Hal böyleyken Türkiye’de iş kazaları ve iş cinayetleri azalmak bir yana artarak devam ediyor.
Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi artan iş kazalarına dikkat çekmek için 2 Şubatta bir basın açıklaması düzenledi. İzmit Yürüyüş Yolunda bir araya gelen kitle, taşıdıkları dövizlerle de iş kazalarının boyutunu gözler önüne serdi. İSİG meclisi adına açıklamayı Gizem Güzel yaptı. Güzel, çalışma şartları ve çalışma ortamlarından dolayı iş kazası geçiren işçilerin yanı sıra bu koşullar nedeniyle meslek hastalıklarına yakalananların kayıt altına alınmadığına değindi. Güzel, İSİG meclisinin yerel ve ulusal basın, işçi aileleri, işçilerin mesai arkadaşları, sendikalar ve işyeri hekimlerine ulaşarak elde ettiği bilgiler neticesinde 2018 yılında 1923 işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini belirtti.
Kocaeli’de iş cinayetlerinde Gebze birinci sırada
Kocaeli’de 81 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Güzel, son beş yıl içerisinde yine Kocaeli’de 360 işçinin yaşamdan koparıldığına değindi. Güzel, Kocaeli’nin ülke genelinde iş kazalarında ikinci sırada yer aldığını belirterek şu hususlara değindi: “İlimizde en fazla ölüm 17 işçiyle Gebze’de meydana gelmiştir. Ülke genelinde en fazla ölümün meydana geldiği inşaat ve tarım işkollarında sendikalılık oranının neredeyse yok denecek kadar az olması son derece dikkat çekicidir. Bu nedenle örgütlenmeyi aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi olarak da görmek gerekirken, öte yandan işçi örgütlerinin de işyerlerinde sağlık ve güvenlik hakkını daha güçlü savunmaları gerektiği açıktır. Ölümleri durdurmak için bilinçli ve örgütlü bir emek hareketi şarttır.”
Ostim/İvedik Katliamı 8.Yılında
3 Şubat 2011’de Ankara Ostim OSB’de Özkanlar Hidrolik İmalat ve Metsan’da meydana gelen patlamada 20 işçi hayatını kaybetmiş, 53 işçi ise yaralanmıştı. Aradan geçen 8 yılda dava süreci acılı aileler için adeta işkenceye çevrildi.
Ankara İSİG Meclisi 2 Şubatta Ankara Ostim metro durağı önünde bir basın açıklaması düzenledi. “8. Yılında Ostim’i ve İvedik’i Unutmadık, Unutturmayacağız”, “Kaza, Kader Değil, Bu Bir Katliam!” yazılı pankartın taşındığı eylemde açıklamayı İSİG Meclisi adına Pınar Abdal yaptı. Abdal, alınmayan önlemler ve yapılmayan denetimler nedeniyle işçilerin göz göre göre ölüme gönderildiğine değindi.
8 yıldır sorumlular yargılanmadı
Dava sürecinin adalet arayan işçi aileleri için adeta işkenceye dönüştürüldüğünü belirten Abdal, “Denetçi, müfettiş, bakan, siyasi sorumlular, aradan geçen 8 yıl içinde mağdur aileler ve avukatların bütün girişimlerine karşın yargılanmadı. Bilirkişi raporunda işyerlerinden birinin ruhsatsız olduğu, işyeri açma ve çalıştırma izninin bulunmadığı, ilgili kurumlarca basınçlı kapların kullanımı ve iş güvenliği yönünden denetimlerin yapılmadığı gibi birçok eksiklik tespit edilmişken, bu eksiklik ve denetimsizliğin sorumlusu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, İvedik OSB Yönetimi, Ostim OSB Yönetimi, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na olayla ilgili herhangi bir kusur yüklenemeyeceği yönünde görüş bildirilmiştir. Sanıklara ise ödül gibi cezalar verildi. Kararını, ancak Eylül 2015’teki 28. duruşmada açıklayan mahkeme, 18 sanıktan 13’ünün beraatine karar vermiş, yalnız gaz dolum firmasının iki yetkilisine 15 yıl ceza, diğer sanıklara 4 ilâ 6 yıl arasında ceza vermiştir. Ceza alan tüm sanıklaraysa iyi hal indirimi uygulanmıştır” diyerek sorumluların yargılanmadığına vurgu yaptı.
Abdal, konuşmasını İSİG Meclisinin iş cinayetlerini sınıfsal bir mesele olarak değerlendirdiğinin altını çizerek sonlandırdı.
Patrona Güvenmenin Ağır Bedeli
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Kâr Hırsı Doğayı ve İşçileri Katlediyor
- Gençlerimiz Ölmeye Devam Ediyor
- Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
- Sağlıksız ve Kötü Çalışma Koşullarına Karşı Birleşelim
- Mesleki Eğitim mi Kâr Hırsı mı?
- Hayatımızı Değiştirecek Parolayı Unutmayalım!
- Gizli Açlık Tehlikesi Büyüyor
- Biz Mücadele Edersek Her Şey Düzelir!
- Hasköy Sanayi Sitesinden Sonra Şimdi Sıra Kimde?
- Ya Beni İşten Atarlarsa?
- İSG-SEN Ankara’da Siyah Baret Eylemi Yaptı
- Patronların Prestiji Yangın Riskinden Daha Önemli
- “El Cerrahisi 7/24 Yanınızda”
- Yangından Haberimiz Bile Olmadı!
- TMO Silosundan Fabrikalara Patlamalar ve Yangınlar Ne Anlatıyor?
- Aşırı Sıcaklar İşçi Sağlığı ve Güvenliğini Tehdit Ediyor
- Teknoloji Çağındayız Ama İşçiler Çalışırken Ölüyor!
- Örgütsüzlüğümüzün Bedeli: Artan İş Cinayetleri
Son Eklenenler
- Çok açık ki iktidarın “Aile Yılı” ilan etmesi aileler refaha kavuşsun diye değil, sermayenin ve iktidarın çıkarları içindir. İşçi aileleri için daha büyük yoksulluk, daha kötü çalışma koşulları, acı ve gözyaşı, hatta ölüm getireceği sır değildir.
- Almanya'da Ocak ayı boyunca Berlin, Münih, Hanover, Hamburg ve Nünberg gibi büyük kentlerde hükümetin aşırı sağ ve ırkçı politikalarına karşı çok sayıda sendikanın, göçmen topluluklarının ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla büyük çaplı...
- Gebze Plastikçiler OSB'de bulunan Chinatool Otomotiv’de grevin 4. gününde, Kocaeli Çayırova'daki Green Transfo Energy'de ise grevin 51. gününde anlaşma sağlandı.
- İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgede bulunan Digel Tekstil’de işçiler, düşük ücret zammına tepki gösterdiler ve hakları için sendikalı oldular. Ancak Digel Tekstil patronları işçilerin zam talebini duymazlıktan geldi, sendika haklarını yok saydı...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarında çalışan işçiler, 10 Şubatta özelleştirmeye karşı Ankara’ya yürüyüş başlatmışlardı. 13 Şubatta Hazine ve Maliye Bakanlığı...
- 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde siyanürlü toprak kaymış, 9 işçi toprak altında kalmış, cenazelerine aylarca ulaşılamamıştı.
- Antep'te direnişlerin yaygınlaşması, işçilerin ortak eylemler yapması, birlik içinde hareket etmeye yönelmesi ve pek çok örnekte mücadelelerini başarıya ulaştırmaya başlaması üzerine patronlar baskılarını arttırdı. Gaziantep Valiliği ise 13 Şubatta...
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.