Buradasınız
Emekliler Sefalet Ücretini Reddediyor

İktidarın emeklilere sefalet ücretini dayatan yüzde 25’lik zam teklifi, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde emekliler tarafından protesto edildi. 12 Temmuzda Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin’de, 2021 Tüm Emekliler Sendikası Eskişehir’de, 13 Temmuzdaysa Birleşik Emekliler Sendikası Malatya ve İstanbul/Kartal’da, 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa’da eylem yaptı. Ne var ki protestolara rağmen teklif 13 Temmuzda Meclisten geçti. Buna göre emeklilerin kök maaşına yüzde 25 oranında artış yapılacak. Bu yılın başında Hazine yardımıyla 7 bin 500 liraya çıkarılan emekli maaşları gerçekte çok düşük olduğu için kök maaşlara yapılan yüzde 25’lik zam gerçekte sıfır zam anlamına geliyor. Çünkü yapılan artışa rağmen kök maaşlar 7 bin 500 liranın üzerine çıkamıyor. “En düşük emekli aylığı” miktarı yükseltilmediği ve zam oranı düşük tutulduğu için milyonlarca emekli 7 bin 500 lira olan sefalet ücretini almaya devam edecek. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının Haziran ayında 10 bin liranın üzerine çıktığı, vergi artışlarıyla zam sağanağının başladığı, liranın değer kaybetmeye devam ettiği koşullarda 7 bin 500 liralık emekli maaşı, milyonlarca emeklinin göz göre göre sefalete mahkûm edilmesi demektir.
Mersin’de konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, “Biz insanca yaşamak istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz” sözleriyle sefalet zammına tepki gösterdi. Eskişehir’de ise 2021 Tüm Emekliler Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emeklileri yüzde 25’lik zam oranına mahkûm etmenin onları yoksullaştırmak anlamına geldiğini söyledi. Milyonlarca emeklinin maaşında artış olmayacağını, 7 bin 500 lira almaya devam edeceğini dile getiren Kurt “Oysaki en düşük emekli maaşının asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 15 bin 962 lira olması gerekirdi” dedi.
Emeklilere yapılacak zam oranı Mecliste görüşülürken Bursa’da 2021 Tüm Emekliler Sendikası, Malatya ve İstanbul/Kartal’da Birleşik Emekliler Sendikası eylemdeydi.
2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesinin Bursa Kent Meydanında gerçekleştirdiği eylemde konuşan Şube Başkanı Zeki Korhan, emeklilerin yüzde 25’lik zamla tam bir yoksulluk ve sefalet içerisine itildiğini belirtti. Zaten düşük olan zammın kök aylıklara yapılması nedeniyle yaklaşık 6 milyon emeklinin 7 bin 500 lira almaya devam edeceğini söyleyen Korhan, “Ben bu ülkeyi anonim şirket gibi yöneteceğim diyen emekçi ve emekli düşmanı, patron sevici; sadece zengin dostu böylesi bir siyasal iktidarın, emekli maaşlarına layık gördüğü yüzde 25’lik sefalet zammını kabul etmiyor, zammını al başına çal diyoruz” dedi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde konuşan Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Haydar Göktaş, en düşük zammın emeklilere yapıldığını, bunun büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. “Biz emeklilerin tek sosyal faaliyeti banklarda oturup, parklarda gezmek. Kıraathane ve çay ocaklarına zaten gidemiyoruz. Ailelerimizle, çocuklarımızla, eşimiz dostumuzla lokantaya gidemiyoruz, et alamıyoruz, beslenemiyoruz” diyen Göktaş, emeklilerin maaşının en düşük memur maaşı kadar olması gerektiğini söyledi.
Birleşik Emekliler Sendikasının çağrısıyla emekliler Kartal Meydanında da bir araya geldi. Burada yapılan basın açıklamasına UİD-DER’li işçiler de destek verdi. Basın açıklamasında konuşan Genel Sekreter Aysel Lüle, “Emekliye yüzde 25 artışı layık görüp seçimlerden önce “emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyenler maalesef emekliye reva gördükleri artışla enflasyonun emeklinin üstünden silindir gibi geçmesini sağlamışlardır” dedi.
Lüle’nin ardından söz alan Genel Başkan Mahmut Şengül ise 7500 +8000 seyyanen 15 bin 500 lira emekli maaşı talep ettiklerini söyledi. Yasanın meclisten geçmesinin istedikleri artışın yapılmasının önünde engel olmadığını belirten Şengül “Cumhurbaşkanı bir düzenlemeyle meclise yeni bir önerge göndererek halledebilir. Biz toplumun ötekileri değiliz. Yıllarca çalışıp emek verdik, vergimizi peşin peşin ödedik. Emekliliğimizde insanca yaşamak istiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. Pazarlarda pazar artığı toplamak istemiyoruz. Çocuklarımızın eline bakmak istemiyoruz. Dilenci konumunda olmak istemiyoruz. İnsanca ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz” dedi.
Emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini dile getiren Şengül şunları söyledi: “Emekli olduğumuz için değil örgütsüz olduğumuz için açlığa ve sefalete mahkûm ediliyoruz. Emekliler toplumun en deneyimli kitlesi olmasına rağmen yaşamdan soyutlanıyorlar. Örgütlenelim, sendikalı olalım, güçlü olalım, toplu sözleşme masasına emekliler adına oturalım.”
- Cam İşçileri Grevde, İzBB İşçilerinin Direnişi Sonuç Verdi
- Sosyal Hizmet İşçilerinden Ortak Eylem: “Sefalete Teslim Olmayacağız!”
- İzmir Belediye İşçileri İşlerini Geri İstiyor
- KESK 8. Dönem TİS Taleplerini ve Mücadele Programını Açıkladı
- DİSK Emekli-Sen Ankara’da Emekli Buluşması Düzenledi
- Haydarpaşa ve Sirkeci Garları İçin Eylem
- Dev Sağlık-İş Bursa Sorumlusu Alper Küçük ile KÇP Üzerine Söyleşi
- Kamu İşçileri Ülke Genelinde Meydanlara Çıktı
- Özel Sektör Öğretmenlerinin Eylemine Gözaltı Saldırısı
- Kamu İşçilerinin Sefalet Zammına Karşı Eylemleri Sürüyor
- İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor, Mücadele Kazanım Getiriyor
- Türk-İş Sefalet Zammına Karşı Eylemlere Başladı
- Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Genel Kurulu Yapıldı
- KESK’ten Toplu Sözleşme Eylemleri
- Dev Sağlık-İş’ten Kamuda Sefalet Zammı Dayatmasına Karşı Eylem
- KRT TV İşçileri Beşiktaş Meydanından Seslendi
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Türk-İş’ten Maliye Bakanlığı Önünde Eylem
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- DİSK 15-16 Haziran Anma Etkinlikleri Gerçekleştirdi
- “Süper Talan Yasası”na Karşı Mücadele Sürüyor
- İzmir Belediye İşçileri İşlerini Geri İstiyor
- UİD-DER’in İran İşçi Sendikalarına ve İşçi Sınıfına Dayanışma Mesajı
- İşçiyiz, Filistin Halkına Yapılan Zulmü Kabul Etmiyoruz!
- Talan Yasasına Karşı Köylülerin Mücadelesi Sürüyor
- Sivas Katliamı 32. Yılında Lanetlendi, Katledilenler Anıldı
- Göçmenlerin Sağlığa Erişim Hakkı Yok Ediliyor!
- “Halkımız Yoksul Değil, Devletimiz Sosyal”
- Gazze’de Yardım Merkezine Saldırı: Kapitalizmin Geldiği Nokta
- Dünya Mülteciler Günü: Umut Kapitalizme Karşı Mücadelede!
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- ABD Büyükelçiliği Önünde Eylem: “Filistin’de Ablukaya ve İşgale Son”
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevinin Gösterdikleri
- Tüm İnsanlık İçin Atan Kalplerin Anısına
- Enflasyonun Bize Faturası
- Örgütlü Gücümüzden Korkuyorlar Kardeşlerim
- TPI Compozit Grevcilerinin Anlattıkları
- İşçiler Grevi Nasıl Yürütmeli?
- Yönetmen ve Senarist Ali Özgentürk’e Veda
Son Eklenenler
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.