Buradasınız
Ücret Gasplarına ve Düşük Zam Dayatmasına Karşı İşçi Eylemleri Devam Ediyor
Tanzanya Demiryolu inşaatında çalışan Türkiyeli işçiler yeniden direnişe başladı
Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’nın Darüsselam-Mwanza Demiryolu inşaatı projesinde çalışan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) üyesi işçiler, ücret hakları gasp edildiği için 2 Ocakta Yapı Merkezi Holding’in İstanbul Üsküdar’daki merkez binası önünde direnişe geçmişti. Direniş sürerken sendika temsilcileriyle holding yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirilmiş, Ağustos ayından bu yana ücretleri gasp edilen yaklaşık 1000 işçinin maaşlarının cuma gününe kadar yatırılacağı sözü verilmişti. Verilen sözün tutulmaması üzerine sendika üyesi işçiler 8 Ocakta yeniden direnişe başladı.
“Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz” pankartının açıldığı eylemde işçiler adına konuşan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, verilen sözün tutulmadığını belirterek şunları söyledi: “İşçileri bu kadar mağdur eden bu holding verdiği sözü tutmadı. Biz bunu kabul etmiyoruz. İşçilerin hakları için mücadele edeceğiz. Mücadele zaferle sonuçlanana kadar buradan ayrılmayacağız.” Direniş sürerken Dev Yapı-İş, 10 Ocak Çarşamba günü firma yetkilileriyle ödeme ile ilgili görüşme gerçekleştireceklerini duyurdu.
Türkiye’de işçiler ücret gaspına karşı direnişe geçerken bu kez Tanzanya’daki yerel işçiler de maaşları ödenmediği için iş bırakma eylemine başladı. İstanbul’dan Tanzanya’ya binlerce işçinin ücretini gasp eden Yapı Merkezi Holding, siyasi iktidarın sık sık övündüğü Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, TOGG’un Gemlik Tesisi, Ankara-Konya YHT, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu, Yerköy-Sivas YHT gibi projelerin de yürütücüsü. Şirket Türkiye’deki pek çok kamu ihalesini almasının yanı sıra özellikle Afrika ülkelerindeki inşaat projeleriyle öne çıkıyor. Türkiyeli ve Afrikalı binlerce işçiyi düşük ücretlere ve ağır çalışma koşulları altında sömüren şirketin sahipleri, “zarar ettikleri” için ücretleri ödeyemediklerini söylüyor. Ancak her yıl aldıkları ihale sayısındaki artışlar bu gerekçenin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Şirket daha önce de aynı projede çalışan binlerce işçinin ücretini gasp etmeye çalışmış, işçilerin kararlı mücadelesi sonucu maaşlarını ödemek zorunda kalmıştı.
Türk Harb-İş Sendikası ek zam talebiyle eylem yaparak Ankara’ya yürüyüş başlattı
Türk Harb-İş Sendikasının İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Adana, İzmir ve Eskişehir’de bulunan şubeleri 8 Ocakta ek zam talebiyle Ankara’ya yürüyüş başlattılar. Yürüyüş 10 Ocakta Ankara’da yapılacak basın açıklamasıyla sonlandırılacak.
Sendikanın İstanbul Şube yönetimi, 8 Ocakta Pendik’teki İstanbul Tersanesi önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde Millî Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri fabrikalarda ve tersanelerde çalışan işçilerin ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekildi. Ankara yürüyüşü için Şube yönetimini uğurlamak üzere bir araya gelen Türk Harb-İş üyesi işçiler, “Vur Vur İnlesin Ankara Dinlesin”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam” sloganları attı.
Yürüyüş öncesi Türk Harb-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya bir açıklama yaptı. Tersane önünde toplanan işçilere seslenen Yalçınkaya, sorunlarını anlattıkları ve taleplerini içeren bir dosyayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduklarını ancak geri dönüş olmadığını söyledi. Yalçınkaya şunları belirtti: “Bugün yaptığınız gemilerle ilgili yapılan ihracatlarla 4-5 milyar dolar bir katma değer sağlayan işçinin alacağı ücret, asgari ücretin bir tık üzerinde olmamalı. Gerçekten de geçinecek durumda değiliz. Kiralarımızı ödeyemeyecek duruma geldik. Çocuklarımızın ceplerine harçlık koyamayacak duruma geldik. Bugün savunma sanayinde çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu dışarıda ek iş yapmak zorunda kalmıştır.”
TÜRASAŞ işçileri ek zam talebiyle eylemler gerçekleştirdi
8 Ocakta Demiryol-İş’in örgütlü olduğu Sivas’taki TÜRASAŞ vagon fabrikasında da işçiler yemekhanede eylem yaparak ek zam talebinde bulundu. Çatal ve kaşıkları masaya vurarak ses çıkarma eylemi yapan işçiler kamu çerçeve protokolünün hükmünü yitirdiğini belirterek ücretlerine ek zam yapılmasını talep ediyor. 9 Ocakta ise TÜRASAŞ’ın Eskişehir Bölge Müdürlüğünde çalışan yüzlerce işçi Kent Meydanında bir yürüyüş gerçekleştirerek hem ek zam talebini hem de sendika yöneticilerine tepkisini dile getirdi. İşçiler “sosyal medyadan hak aranmaz, ek zam talebimiz görmezden geliniyor” diyerek sendikayı protesto etmek için sloganlarla Ulus Anıtı’na doğru yürüdü.
Aynı zamanda Demiryol-İş Genel Başkanı olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a ve sendika yöneticilerine tepki gösteren işçiler “Ergün İstifa”, “Seyyanen Hakkımız” sloganları attı. Ulus Anıtı’na kadar yürüyen işçilerin yanına daha sonra Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Kaya ve sendika yöneticileri gelmek zorunda kaldı. İşçileri sakinleştirmeye çalışan sendika yöneticilerine yüzlerce işçi tepki gösterdi ve taleplerini iletti. Ücret artışları ve özlük haklarının verilmesi konusunda gereken mücadelenin verilmediğini belirten işçiler, konfederasyon tarafından sosyal medya hesaplarından yapılan “vergi adaletsizliği” eleştirilerinin yeterli olmadığını, sendika yöneticilerinin sosyal medyadan paylaşım yapmak yerine hakları için mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.
Adana’da TEMSA işçileri eylem yaparak MESS’i uyardı
Türk Metal Sanayicileri Sendikası MESS üyesi TEMSA’nın Adana’da otobüs üretimi yapan fabrikasında Özçelik-İş Sendikasına üye işçiler eylem yaptılar.
Metal işkolunda yetkili işçi sendikaları ile patron örgütü MESS arasında süren 2023-2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonrasında arabulucu süreci de anlaşmazlıkla sonuçlanmış, MESS’in son teklifi yüzde 60 ücret zammı olmuştu. Bu teklifi kabul etmeyen işçi sendikaları fabrikalarda çeşitli eylemler yaparak ve “Grevse Grev Eylemse Eylem” diyerek kararlı olduklarını gösteriyorlar. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler uzun zamandır birer saatlik iş durdurma eylemleri, basın açıklamaları ve yürüyüşler yaparken Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda arabuluculuk sürecinin başlamasından bu yana yemekhane eylemleri ve vardiya giriş çıkışlarında eylemler yapılıyor. Özçelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda bugüne kadar eylem yapılmazken ilk kez TEMSA’da 8 Ocakta uyarı eylemi yapıldı. Fazla mesaiye kalmayan ve 15 dakika erken paydos eden TEMSA işçileri fabrika içinden servislere sloganlarla yürüdüler.
Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şubesi ek protokol için eylem yaptı
Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Diyarbakır Bölge Şubesi üyeleri 9 Ocakta Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek ek protokol talebinde bulundu. Basın açıklamasında konuşan Dev Sağlık-İş Şube Başkanı Cebrail Akdemir, sağlık emekçilerinin sorunlarına ilişkin daha önce de pek çok kez bir araya geldiklerini belirtti. Akdemir, Ekim ayında yapılan %15 zammın her geçen gün artan enflasyon karşısında yetersiz olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini kaydederek “18 bin liralık kaybımız söz konusu, geçinemiyoruz, ek protokol istiyoruz” dedi. Kamu Çerçeve Protokolü denilen sistemin uygulanması sonucunda aynı işi yapan işçiler arasında ciddi ücret farkları yaşandığına değinen Akdemir, ek protokol sorunu ile toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihinden kaynaklanan sorunların ivedilikle çözülmesi çağrısı yaptı.
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Antep’ten Ankara’ya İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Durak Tekstil’de Sendikalaşan İşçiler İşten Atıldı
- Düşük Zam Dayatmasına ve Sendika Düşmanlığına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Tersane İşçileri Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Eylemlerini Sürdürüyor
Son Eklenenler
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....