Buradasınız
Patronlara Yeni Kıyak Paketi
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Ekonomik büyümedeki geri gidiş, liranın dolar karşısında değer kaybetmesi, işsizlikteki artış büyüyen krizin göstergeleri olarak günlük hayatımıza yansıyor. Kriz kâr elde edip sermayelerini büyütmeye odaklanan patronlar sınıfını büyük korkuya sevk ediyor. İşçilerin asgari ücretine düşük oranda zam yapmayı planlayan AKP hükümeti ise, ekonomik krizin patronları daha az etkilemesi için çeşitli önlemler almaya devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım, 8 Aralıkta, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararları içeren “ekonomik önlem paketini” açıkladı. Hükümetin ekonomideki kötü gidişatı “engellemek” için çıkardığı önlem paketi işverenlere büyük kıyak anlamına geliyor. Kamu kaynaklarının patronlara peşkeş çekilmesi, SGK prim paylarının ödenmesinin ertelenmesi, yatırımlara devlet katkısı yapılması paketteki düzenlemelerden birkaçını teşkil ediyor.
Pakette patronlara şu kıyaklar yer alıyor:
- Firmaların nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Hazine kefaleti sağlanarak Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 250 milyar lira kredi verilecek.
- Özel sektör yatırımları teşvik edilecek. İmalat sanayinde yatırımı teşvik etmek amacıyla projelere destek verilecek.
- İmalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı %15 daha artırılacak. Kurumlar vergisi indirimi de tam olarak uygulanacak. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilecek.
- Asgari ücret desteğinden yararlanan işverenlerin bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart 3 aylık primleri 2017 yılının Ekim, Kasım, Aralık ayına ertelenecek. Yani Ocak, Şubat, Mart aylarındaki SGK primleri yılın son 3 ayına ertelenecek. Ancak herhangi bir faiz uygulanmayacak.
- Firmalar 2017 yılında ek ihracat yaparsa Eximbank’tan destek sağlanacak. Bu amaçla Eximbank’ın 3,7 milyar olan sermayesi daha da artırılacak.
- Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinden sağlayacakları Türk malı ve hizmetlerde sıfır faiz uygulanacak.
- İhracatta teminat miktarı tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. 4 Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın KOBİ’lere yönelik desteği kapsamında işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. Uygulamadan yaklaşık 750 milyon liralık bir kaynakla 15 bin KOBİ yararlanacak.
- Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında kredilendirmeye standart getiriliyor. Bankalar daha düşük faizle (%7,5) kaynağa erişecek.
Bu önlemlerin amacı patronların kârını yükseltmek, her şey patronların çıkarları için yapılıyor. Hükümete göre patronların krizden korkmasına gerek yok! Onlar için her türlü tedbir alınacak! Ama aynı hükümet çıkıp işçileri korumak, haklarını geliştirmek, ücretlerini artırmak, yaşam koşullarını iyileştirmek için şu önlemleri aldık diye bir açıklama yapmıyor. Çünkü bu hükümet de daha önceki hükümetler gibi patronlara hizmet ediyor.
Hükümet, işçileri eğitip patronlar için daha nitelikli işgücü haline getirmekle övünüyor. Pakette “İşsizliği önlemek için işbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programları daha da güçlendirilecek. 2017 yılında özel sektörde 500 bin kişi İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandırılacak” deniyor. Bu planlar ya yalnızca kağıt üzerinde kalıyor ya da İŞKUR ve İşsizlik Sigortası Fonu, işçiye istihdam yaratma adı altında patronların kasasına aktarılıyor. İşçilere ücretleri, bizzat onların olan bir fondan ödeniyor. Görmemiz gereken nokta, patronlardan ve hükümetten işçiye bir yarar olmayacağıdır.
Payımıza Düşen Yaşam
Çalışmak Öldürüyor!
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Birinci Yılında İliç: Adalet Toprak Altında!
- Antep: İşçiye Yine Baskı ve Yasak!
- “Bu İşe Siyaset Karıştırmayın” Diyenlerin Siyaseti
- 24 Ocak Kararlarından Orta Vadeli Programa Saldırılar Sürüyor
- Kartalkaya Yangını: Denetimsizlik ve Kâr Hırsı Yine Can Aldı
- Çözüm Sınıfını Bilip Birlik Olmakta!
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Dert Bizde, Derman Ellerimizdedir
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- KESK TÜİK’in Sahte Enflasyon Rakamlarını Protesto Etti
- Harb-İş Eskişehir Şubesinden TİS Eylemi
- Asgari Ücret Asgari Zam Gördü!
- Balıkesir’de ZSR Mühimmat Fabrikasında İşçi Katliamı
- İş Kazalarına Karşı Daha Fazla Örgütlenelim
- Hitachi Energy’de Anlaşma İmzalandı, Grev Sonlandırıldı
- TİS Yetki Sistemi, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Toplantısı Düzenlendi
- Selçuk, 5 Küçük Kardeş ve Annelik
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
Son Eklenenler
- Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde sefalet zammına karşı direnişe geçen tekstil işçilerinin mücadelesi yasaklarla, baskı ve saldırılarla engellenmeye çalışılıyor. 14 Şubat günü, tüm saldırılara rağmen direnişlerini sürdüren Başpınar...
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri ve sağlık çalışanları “Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük...
- Türkiye’de yasalarda her işçinin özgürce sendikaya üye olabileceği yazıyor. Ama resmi istatistiklere göre çalışanların yüzde 85’inden fazlası sendikasız. Sendikalı çalışmak yasal olmasına ve ücret, ikramiye, sosyal haklar bakımından avantajlar...
- Çok açık ki iktidarın “Aile Yılı” ilan etmesi aileler refaha kavuşsun diye değil, sermayenin ve iktidarın çıkarları içindir. İşçi aileleri için daha büyük yoksulluk, daha kötü çalışma koşulları, acı ve gözyaşı, hatta ölüm getireceği sır değildir.
- Almanya'da Ocak ayı boyunca Berlin, Münih, Hanover, Hamburg ve Nünberg gibi büyük kentlerde hükümetin aşırı sağ ve ırkçı politikalarına karşı çok sayıda sendikanın, göçmen topluluklarının ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla büyük çaplı...
- Gebze Plastikçiler OSB'de bulunan Chinatool Otomotiv’de grevin 4. gününde, Kocaeli Çayırova'daki Green Transfo Energy'de ise grevin 51. gününde anlaşma sağlandı.
- İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgede bulunan Digel Tekstil’de işçiler, düşük ücret zammına tepki gösterdiler ve hakları için sendikalı oldular. Ancak Digel Tekstil patronları işçilerin zam talebini duymazlıktan geldi, sendika haklarını yok saydı...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarında çalışan işçiler, 10 Şubatta özelleştirmeye karşı Ankara’ya yürüyüş başlatmışlardı. 13 Şubatta Hazine ve Maliye Bakanlığı...
- 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde siyanürlü toprak kaymış, 9 işçi toprak altında kalmış, cenazelerine aylarca ulaşılamamıştı.
- Antep'te direnişlerin yaygınlaşması, işçilerin ortak eylemler yapması, birlik içinde hareket etmeye yönelmesi ve pek çok örnekte mücadelelerini başarıya ulaştırmaya başlaması üzerine patronlar baskılarını arttırdı. Gaziantep Valiliği ise 13 Şubatta...
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.