Buradasınız
Sermaye Saldırıyor, İktidar Koruyor, İşçiler Direniyor!
Egemenlerin koronavirüs salgını üzerinden tüm dünyada korku fırtınaları estirdikleri dönemde, henüz sürecin başındayken işçi sınıfını bekleyen tehlikeye dikkat çekmiş, egemenlerin asıl niyetinin hak gasplarını büyütmek olduğunu söylemiştik. 14 Mart tarihinde yayınladığımız “İşçiler Koronavirüse Karşı Nasıl Savaşmalı?” yazımızda şöyle demiştik: “Şimdi koronavirüs ile kapitalizmin doğurduğu krizin üzerini örtmek, sistemin sorgulanmasının önüne geçmek istiyorlar. Önümüzdeki dönemde işten atmalar gündeme geldiğinde suçu Covid-19’a yükleyip kapitalist sistemi aklamaları, durumu normal göstermeye çalışmaları şaşırtıcı olmasın. Sermaye sınıfı, Covid-19’u bahane ederek esnek çalışmayı daha fazla yaygınlaştırmanın, karantina uygulanan ülkelerde işe gitmeyen işçilerin ücretlerinden kesinti yapmanın peşinde!”
Aradan geçen 8 aylık sürede patronlar sınıfının ve siyasi iktidarın Covid-19 salgınını işçi sınıfını daha fazla sömürmenin, haklarını kalıcı olarak gasp etmenin aracı haline getirmek istediği ayan beyan ortaya çıktı. Siyasi iktidar pandemi bahanesiyle hak gasplarının önünü açınca, sermaye sınıfı bu fırsatın üzerine atladı ve çalışma yaşamında orman kanunlarını hayata geçirmeye başladı. Kısa çalışma, ücretsiz izin, esnek çalıştırma, yemek hakkının gasp edilmesi, sendikasızlaştırma, ücretleri düşürme, tazminatsız işten atma, sigorta hakkının gasp edilmesi, iş saatlerinin uzatılması saldırıları giderek yaygınlaşıyor. Nisan ayından bu yana sözde işten atmalar yasak olduğu halde patronlar sınıfı iktidarı arkasına almanın verdiği güvenceyle sendikalaşmak isteyen, sağlıksız koşullarda çalışmayı reddeden, çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına itiraz eden işçileri tazminatsız işten atıyor. Ancak bu saldırılar karşısında sessiz kalmayarak mücadele eden işçilerin sayısı da her geçen gün artıyor.
- Sinbo firmasının Haramidere’de bulunan fabrikasında pandemi gerekçesiyle çalışma koşulları ağırlaştırılan işçiler, kuralsız çalışma dayatmasını kabul etmeyince Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikasına (TOMİS) üye 6 işçi Eylül ayında iki aylık ücretsiz izne gönderilerek cezalandırıldı. 17 Kasımda işbaşı yapmayı bekleyen işçiler ücretsiz izin süresinin iki ay daha uzatıldığını öğrenince fabrika önünde direnişe başladılar. İşçiler, Sinbo yönetiminin sendikal örgütlülüğü kırmak ve kuralsız çalışma dayatmasını kabul ettirmek amacıyla ücretsiz izinleri uzattığını söylüyorlar. Üretimde azalma olmadığını, aksine sürekli yeni işçi alımı yapıldığını belirtiyorlar.
- Ücretsiz izin sopasını kullanan işyerlerinden biri de Kocaeli Dilovası’nda bulunan Systemair HSK fabrikası oldu. İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmesinin ardından Bakanlıktan yetki tespiti belgesi gelmesine rağmen işveren sendikayı tanımayarak 45 işçiyi ücretsiz izne çıkardı. İşçiler ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyerek 20 Ekimde fabrika önünde direnişe başladılar. Sendikalaştıkları için işten atılan Özer Elektrik işçileri 27 Temmuzdan bu yana, Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’te örgütlenen ve bu nedenle işten atılan Baldur Süspansiyon işçileri ise 31 Ekimden bu yana direnişteler. Direnişçi işçiler, sendikaları Birleşik Metal-İş’le birlikte işten atma ve ücretsiz izin saldırılarına tepkilerini göstermek, seslerini duyurmak, taleplerini dile getirmek için 24 Kasımda Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı aldılar ancak polis saldırısına maruz kaldılar, gözaltına alındılar. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu pek çok fabrikada saldırıları protesto eden eylemler ve basın açıklamaları gerçekleştirilmesinin ardından serbest bırakılan metal işçileri, 25 Kasımda Ankara’ya giderek ILO önünde basın açıklaması yaptılar.
- İstanbul Esenyurt’ta bulunan KT Deri fabrikasında çalışan işçiler sendika değişikliğine giderek DİSK Tekstil-İş’te örgütlenmeye başladılar. Durumdan haberdar olan patron iki işçiyi işten attı. İşten atılan kadın işçiler 4 Eylülden bu yana direnişteler.
- Gebze’de bulunan FZK Mühendislik’te çalışan işçiler Özçelik-İş Sendikasında örgütlendiler. Sendikal örgütlenmeyi haber alan işveren 60’tan fazla işçiyi ücretsiz izne çıkardı. Çalışmaya devam eden işçilere ise mobing ve baskı uygulayarak sendikadan istifaya zorladı. Bu süreçte ücretsiz izne çıkardığı işçilerin yerine taşeron işçi alarak üretimine devam etti. Her zamanki gibi bu hukuksuz uygulamayı denetleyen, yaptırım uygulayan bir devlet kurumu yok! FZK Mühendislik işçileri Eylül ayından bu yana sendikalarının tanınması ve ücretsiz izin saldırısının sonlandırılması için direniyor.
- Gebze’de bulunan Lögel Makine işçileri ise Türk Metal Sendikasına üye oldukları için “işe zarar verme, ayıplı mal üretme, ayıplı malların iadesi” gerekçe gösterilerek tazminatsız işten atıldılar. İşten atılan 17 işçi sendikal örgütlenme haklarının tanınması için Kasım ayında direniş başlattı. Direniş devam ederken Bakanlıktan yetki belgesi gelmesine rağmen işveren sendikayı tanımıyor, masaya oturmaya yanaşmıyor, içerideki işçiler sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıyor.
- Gebze’de bulunan Onat Alüminyum fabrikasında da işçiler Türk Metal Sendikasında örgütlendiler. Sendikal örgütlenmeyi kırmak isteyen işveren 11 işçiyi ücretsiz izne çıkarırken, çalışan işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmaya başladı. Bunun üzerine ücretsiz izne çıkarılan işçiler fabrika önünde direniş başlattılar. Onat Alüminyum patronu da FZK Mühendislik’in yaptığı gibi taşeron işçi alarak üretimine devam etti. İşçilerin günde 12 saat çalıştığı bir durumda ücretsiz iznin hiçbir hukuki dayanağı olmadığı ortada. Patronlara sınırsız ücretsiz izin yetkisi veren iktidar ise burada da sus pus…
- İzmir Torbalı’da bulunan Oral Ambalaj firmasında çalışan işçiler Selüloz-İş sendikasında örgütlendiler. Sendika üyesi 5 işçi, işten çıkarmalar yasak olduğu halde fazla mesaiye kalmayı kabul etmemek gibi hukuk dışı bir gerekçeyle işten atıldı. Atılan işçiler 26 Ekimde sendikalarının tanınması ve atılan işçilerin işe geri alınması talebiyle direniş başlattı.
- Muğla Milas’ta bulanan Kömürcüoğlu Çınartaş’ta çalışan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Nakliyat-İş Sendikasına üye oldular. Sendikal örgütlenmenin haberini alan işverenin 17 Mayısta sendika üyesi 10 işçiyi hukuksuz ve tazminatsız işten atması üzerine işçiler direnişe başladılar.
- Soma ve Ermenek madencileri ücret alacakları ve kıdem tazminatları için mücadele etmeye devam ediyor. Her seferinde önce polis ve jandarmayı kullanarak işçilere saldıran iktidar, madencilere verilen desteğin büyümesi üzerine çözüm sözü veriyor. Ancak verilen sözler tutulmuyor. Son olarak 16 Kasımda Somalı madencilerle görüşen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 15 Ocak’a kadar çözüm sözü vermiş, Ermenekli madencilerin sorununu ise iki gün içinde çözeceğini söylemişti. Ancak her zamanki gibi verilen söz tutulmadı. Bunun üzerine Ermenekli madenciler yeniden Ankara’ya yürüme kararı aldılar. 25 Kasımda Ankara’ya doğru yola çıkmak isteyen işçilere jandarma saldırdı. Biber gazı, plastik mermi, cop ve tazyikli suyla saldıran jandarma işçilerin darp raporu almasını engelledi, Ermenek sokaklarında adeta sıkıyönetim ilan etti. İşçileri ve sendika yöneticilerini gözaltına alarak mücadeleyi kırmaya, işçileri bir kez daha cezalandırmaya çalıştı. Madenciler bir avuç patrona ses çıkarmayan, hatta koruyup kollayan iktidarın işçileri şiddet kullanarak ezmesine karşı tepkililer ve haklarını alana kadar mücadeleye devam etmekte kararlılar.
- Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri’nde çalışan işçiler 2018 yılında Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmişlerdi. Sendikaya tahammül edemeyen işveren Bakanlıktan yetki belgesi gelmesine rağmen 7 işçiyi işten atmış, işçilere baskı uygulayarak örgütlülüğü kırmaya çalışmıştı. Atılan işçilerin işe iade davasını kazanması üzerine sendika korkusu depreşen patron bu sefer ücretsiz izin sopasına sarıldı. 285 işçiden 35’ini ücretsiz izne gönderen Termokar yönetimi çok sayıda göçmen işçi çalıştırmaya başladı. Göçmen işçiler örgütlenmemeleri ve sendikaya üye olmamaları konusunda büyük bir baskı görüyorlar. Termokar işçileri ve Birleşik Metal-İş Sendikası 27 Kasımda bir basın açıklaması yaparak ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. Basın açıklamasında konuşan Adnan Serdaroğlu göçmen işçilerin sendikasızlaştırma aracı olarak kullanılmasının hem insanlık dışı bir uygulama olduğunu hem de yasalara aykırı olduğunu söyledi.
Bir İşçinin Düşünceleri
Ortak Mücadeleye
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
- Green Transfo’da Grev Başladı
- İşçilerin Grev-Direniş Rehberi
- İşçiler “146+Bir Polonez” Belgeselinin Galasında Buluştu
- Arıtaş Kriyojenik İşçileri de Greve Çıktı
- Metal İşçileri Yasak Tanımıyor, Grev Coşkusu Sürüyor
- Polonez Direnişçileri Çatalca Adliyesi Önünde
- Polonez İşçileri Baskılara Rağmen Mücadeleyi Sürdürüyor!
- Metal Sektöründe Bir Kez Daha Grev Yasağı
- Grev Ateşi Büyüyor: Grid Solutions ve Schneider Elektrik de Grevde!
- Grevlerden Direnişlere İşçilerin Mücadelesi Büyüyor
- Hitachi Energy’nin 4 Fabrikasında Grev Başladı
- Aile Hekimleri Grevde
- Çayırhan Maden ve Enerji İşçilerinin Eylemi Sona Erdi
Son Eklenenler
- 17 Ocakta okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci birinci dönem karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Mersin’de Eğitim-Sen ve Özel Öğretmenler Sendikası eğitimdeki sıkıntıları dile getirmek için Yenişehir İlçe...
- Suriye’deki Esad rejimi 8 Aralıkta yıkıldı. Hemen ardından da Suriye’deki savaşın bittiği ve Türkiye’deki Suriyelilerin artık güvenle ülkelerine geri dönebileceği konuşulmaya başlandı. Medyada Erdoğan’ın Suriye politikasının ne kadar başarılı olduğu...
- Sevgili işçi kardeşlerim, bizler yani işçi sınıfımızın örgütlü mücadelesinin bir parçası olanlar, eski kuşaktan işçilerin deneyimlerinden ziyadesiyle istifade etmeyi öğrendik sınıf büyüklerimizden. Bundandır karşımızdaki herhangi bir işçi...
- UİD-DER Müzik Topluluğu (UMUT), Ruhi Su’nun sesinden dinlediğimiz Boşa Didinmek Fayda Vermez şarkısını yeniden yorumladı. Şarkının mücadeleye çağıran sözleri kadar hikâyesi de çok anlamlı. Rusya işçi sınıfının romancısı Maksim Gorki, 1907’de,...
- İşyerinde yeni yıl kutlaması yapmak için işi biraz erken bıraktık. Kutlama için masaları hazırladık, şarkı listemizi ayarladık. İşin yorgunluğunu atıp dinlenecek, uzun uzun sohbet edecektik. Tabii eğlence kısmına geçmeden önce işyerinin şef ve...
- Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 13 Aralıkta başlayan GE Grid Solutions grevinin 33. gününde anlaşma sağlandı. Böylece MESS sözleşmeleri kapsamında 4 işletmede...
- Siyasi iktidarın sahte enflasyon verilerine dayanarak 2025 yılı için kamu emekçilerine yaptığı yüzde 11,54 oranındaki zam, kamu emekçileri tarafından ülke genelinde protesto edildi. 13 Ocakta iş durduran KESK, Birleşik Kamu-İş, Hür-Sen, ASİM-Sen...
- Aylardır uzmanların, siyasetçilerin, patronların hatta uluslararası finans kuruluşlarının yaptığı tartışma, analiz ve hesaplamaların sonunda 2025 yılı için asgari ücret 22 bin 104 lira olarak açıklandı. Bu açıklamayı, Türkiye İşveren Sendikaları...
- Günümüzde fabrikalarda, işyerlerinde “kolay yoldan para kazanma” hayaliyle şans ve bahis oyunları oynamak gitgide yaygınlaştı. Teknolojiyle birlikte kumarhane herkesin cebine girdi. Her molada, her köşede tüm başlar cep telefonlarına eğiliyor,...
- Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik’te 19 Aralıkta başlayan grev 10 Ocakta anlaşmayla sonuçlandı. DİSK/Emekli-Sen 11 Ocakta Türkiye genelinde İzmir’den Trabzon’a, İstanbul’dan Denizli’ye pek çok ilde “TÜİK Verileri Kirli ve Yalan; Açlık,...
- Aralık ayında Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu Hitachi Energy, GE Grid Solutions, Schneider Elekrik, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo fabrikalarında peşi sıra grevler başladı. Çok geçmeden de sermaye sınıfının tatlı kârlarını düşünen...
- İzmir Buca’da sendikal baskıların ve işten atma saldırısının devam ettiği Telus önünde direniş başladı. Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri ve ardından Metropol İnşaat adlı taşeron şirketler bünyesinde çalışan inşaat...
- Yeni bir yılın, 2025’in ilk günlerini yaşıyoruz. Ama işçi ve emekçilerin yüreğinde “yeni” olanın getirdiği heyecan ve umut yerine büyüyen endişeler ve kasvet var. Takvim yaprakları hariç hayatımızda değişen tek şey yaratılan ekonomik yıkımın...