Buradasınız
Sermaye Saldırıyor, İktidar Koruyor, İşçiler Direniyor!

Egemenlerin koronavirüs salgını üzerinden tüm dünyada korku fırtınaları estirdikleri dönemde, henüz sürecin başındayken işçi sınıfını bekleyen tehlikeye dikkat çekmiş, egemenlerin asıl niyetinin hak gasplarını büyütmek olduğunu söylemiştik. 14 Mart tarihinde yayınladığımız “İşçiler Koronavirüse Karşı Nasıl Savaşmalı?” yazımızda şöyle demiştik: “Şimdi koronavirüs ile kapitalizmin doğurduğu krizin üzerini örtmek, sistemin sorgulanmasının önüne geçmek istiyorlar. Önümüzdeki dönemde işten atmalar gündeme geldiğinde suçu Covid-19’a yükleyip kapitalist sistemi aklamaları, durumu normal göstermeye çalışmaları şaşırtıcı olmasın. Sermaye sınıfı, Covid-19’u bahane ederek esnek çalışmayı daha fazla yaygınlaştırmanın, karantina uygulanan ülkelerde işe gitmeyen işçilerin ücretlerinden kesinti yapmanın peşinde!”
Aradan geçen 8 aylık sürede patronlar sınıfının ve siyasi iktidarın Covid-19 salgınını işçi sınıfını daha fazla sömürmenin, haklarını kalıcı olarak gasp etmenin aracı haline getirmek istediği ayan beyan ortaya çıktı. Siyasi iktidar pandemi bahanesiyle hak gasplarının önünü açınca, sermaye sınıfı bu fırsatın üzerine atladı ve çalışma yaşamında orman kanunlarını hayata geçirmeye başladı. Kısa çalışma, ücretsiz izin, esnek çalıştırma, yemek hakkının gasp edilmesi, sendikasızlaştırma, ücretleri düşürme, tazminatsız işten atma, sigorta hakkının gasp edilmesi, iş saatlerinin uzatılması saldırıları giderek yaygınlaşıyor. Nisan ayından bu yana sözde işten atmalar yasak olduğu halde patronlar sınıfı iktidarı arkasına almanın verdiği güvenceyle sendikalaşmak isteyen, sağlıksız koşullarda çalışmayı reddeden, çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına itiraz eden işçileri tazminatsız işten atıyor. Ancak bu saldırılar karşısında sessiz kalmayarak mücadele eden işçilerin sayısı da her geçen gün artıyor.
- Sinbo firmasının Haramidere’de bulunan fabrikasında pandemi gerekçesiyle çalışma koşulları ağırlaştırılan işçiler, kuralsız çalışma dayatmasını kabul etmeyince Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikasına (TOMİS) üye 6 işçi Eylül ayında iki aylık ücretsiz izne gönderilerek cezalandırıldı. 17 Kasımda işbaşı yapmayı bekleyen işçiler ücretsiz izin süresinin iki ay daha uzatıldığını öğrenince fabrika önünde direnişe başladılar. İşçiler, Sinbo yönetiminin sendikal örgütlülüğü kırmak ve kuralsız çalışma dayatmasını kabul ettirmek amacıyla ücretsiz izinleri uzattığını söylüyorlar. Üretimde azalma olmadığını, aksine sürekli yeni işçi alımı yapıldığını belirtiyorlar.
- Ücretsiz izin sopasını kullanan işyerlerinden biri de Kocaeli Dilovası’nda bulunan Systemair HSK fabrikası oldu. İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmesinin ardından Bakanlıktan yetki tespiti belgesi gelmesine rağmen işveren sendikayı tanımayarak 45 işçiyi ücretsiz izne çıkardı. İşçiler ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyerek 20 Ekimde fabrika önünde direnişe başladılar. Sendikalaştıkları için işten atılan Özer Elektrik işçileri 27 Temmuzdan bu yana, Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’te örgütlenen ve bu nedenle işten atılan Baldur Süspansiyon işçileri ise 31 Ekimden bu yana direnişteler. Direnişçi işçiler, sendikaları Birleşik Metal-İş’le birlikte işten atma ve ücretsiz izin saldırılarına tepkilerini göstermek, seslerini duyurmak, taleplerini dile getirmek için 24 Kasımda Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı aldılar ancak polis saldırısına maruz kaldılar, gözaltına alındılar. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu pek çok fabrikada saldırıları protesto eden eylemler ve basın açıklamaları gerçekleştirilmesinin ardından serbest bırakılan metal işçileri, 25 Kasımda Ankara’ya giderek ILO önünde basın açıklaması yaptılar.
- İstanbul Esenyurt’ta bulunan KT Deri fabrikasında çalışan işçiler sendika değişikliğine giderek DİSK Tekstil-İş’te örgütlenmeye başladılar. Durumdan haberdar olan patron iki işçiyi işten attı. İşten atılan kadın işçiler 4 Eylülden bu yana direnişteler.
- Gebze’de bulunan FZK Mühendislik’te çalışan işçiler Özçelik-İş Sendikasında örgütlendiler. Sendikal örgütlenmeyi haber alan işveren 60’tan fazla işçiyi ücretsiz izne çıkardı. Çalışmaya devam eden işçilere ise mobing ve baskı uygulayarak sendikadan istifaya zorladı. Bu süreçte ücretsiz izne çıkardığı işçilerin yerine taşeron işçi alarak üretimine devam etti. Her zamanki gibi bu hukuksuz uygulamayı denetleyen, yaptırım uygulayan bir devlet kurumu yok! FZK Mühendislik işçileri Eylül ayından bu yana sendikalarının tanınması ve ücretsiz izin saldırısının sonlandırılması için direniyor.
- Gebze’de bulunan Lögel Makine işçileri ise Türk Metal Sendikasına üye oldukları için “işe zarar verme, ayıplı mal üretme, ayıplı malların iadesi” gerekçe gösterilerek tazminatsız işten atıldılar. İşten atılan 17 işçi sendikal örgütlenme haklarının tanınması için Kasım ayında direniş başlattı. Direniş devam ederken Bakanlıktan yetki belgesi gelmesine rağmen işveren sendikayı tanımıyor, masaya oturmaya yanaşmıyor, içerideki işçiler sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıyor.
- Gebze’de bulunan Onat Alüminyum fabrikasında da işçiler Türk Metal Sendikasında örgütlendiler. Sendikal örgütlenmeyi kırmak isteyen işveren 11 işçiyi ücretsiz izne çıkarırken, çalışan işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmaya başladı. Bunun üzerine ücretsiz izne çıkarılan işçiler fabrika önünde direniş başlattılar. Onat Alüminyum patronu da FZK Mühendislik’in yaptığı gibi taşeron işçi alarak üretimine devam etti. İşçilerin günde 12 saat çalıştığı bir durumda ücretsiz iznin hiçbir hukuki dayanağı olmadığı ortada. Patronlara sınırsız ücretsiz izin yetkisi veren iktidar ise burada da sus pus…
- İzmir Torbalı’da bulunan Oral Ambalaj firmasında çalışan işçiler Selüloz-İş sendikasında örgütlendiler. Sendika üyesi 5 işçi, işten çıkarmalar yasak olduğu halde fazla mesaiye kalmayı kabul etmemek gibi hukuk dışı bir gerekçeyle işten atıldı. Atılan işçiler 26 Ekimde sendikalarının tanınması ve atılan işçilerin işe geri alınması talebiyle direniş başlattı.
- Muğla Milas’ta bulanan Kömürcüoğlu Çınartaş’ta çalışan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Nakliyat-İş Sendikasına üye oldular. Sendikal örgütlenmenin haberini alan işverenin 17 Mayısta sendika üyesi 10 işçiyi hukuksuz ve tazminatsız işten atması üzerine işçiler direnişe başladılar.
- Soma ve Ermenek madencileri ücret alacakları ve kıdem tazminatları için mücadele etmeye devam ediyor. Her seferinde önce polis ve jandarmayı kullanarak işçilere saldıran iktidar, madencilere verilen desteğin büyümesi üzerine çözüm sözü veriyor. Ancak verilen sözler tutulmuyor. Son olarak 16 Kasımda Somalı madencilerle görüşen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 15 Ocak’a kadar çözüm sözü vermiş, Ermenekli madencilerin sorununu ise iki gün içinde çözeceğini söylemişti. Ancak her zamanki gibi verilen söz tutulmadı. Bunun üzerine Ermenekli madenciler yeniden Ankara’ya yürüme kararı aldılar. 25 Kasımda Ankara’ya doğru yola çıkmak isteyen işçilere jandarma saldırdı. Biber gazı, plastik mermi, cop ve tazyikli suyla saldıran jandarma işçilerin darp raporu almasını engelledi, Ermenek sokaklarında adeta sıkıyönetim ilan etti. İşçileri ve sendika yöneticilerini gözaltına alarak mücadeleyi kırmaya, işçileri bir kez daha cezalandırmaya çalıştı. Madenciler bir avuç patrona ses çıkarmayan, hatta koruyup kollayan iktidarın işçileri şiddet kullanarak ezmesine karşı tepkililer ve haklarını alana kadar mücadeleye devam etmekte kararlılar.
- Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri’nde çalışan işçiler 2018 yılında Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmişlerdi. Sendikaya tahammül edemeyen işveren Bakanlıktan yetki belgesi gelmesine rağmen 7 işçiyi işten atmış, işçilere baskı uygulayarak örgütlülüğü kırmaya çalışmıştı. Atılan işçilerin işe iade davasını kazanması üzerine sendika korkusu depreşen patron bu sefer ücretsiz izin sopasına sarıldı. 285 işçiden 35’ini ücretsiz izne gönderen Termokar yönetimi çok sayıda göçmen işçi çalıştırmaya başladı. Göçmen işçiler örgütlenmemeleri ve sendikaya üye olmamaları konusunda büyük bir baskı görüyorlar. Termokar işçileri ve Birleşik Metal-İş Sendikası 27 Kasımda bir basın açıklaması yaparak ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. Basın açıklamasında konuşan Adnan Serdaroğlu göçmen işçilerin sendikasızlaştırma aracı olarak kullanılmasının hem insanlık dışı bir uygulama olduğunu hem de yasalara aykırı olduğunu söyledi.
Bir İşçinin Düşünceleri
Ortak Mücadeleye
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
Son Eklenenler
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...
- Arjantin’de faşist devlet başkanı Javier Milei’nin 2023 yılı sonunda iktidara gelmesinden bu yana işçiler üçüncü kez genel greve çıktı. Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla 10 Nisan Perşembe günü ülke çapında 24 saatlik grev gerçekleşti....
- Panayırdaki gösteri için adam avazı çıktığı kadar bağırarak müşteri çekmek istiyormuş ama gösteri o kadar kötüymüş ki kimse adama kanıp gösteriye gitmiyormuş. Panayır açılalı epey olmuştur ve çığırtkana kanarak girenlerin söyledikleri de kulaktan...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşıyor. Peki, hangi koşullarda karşılıyoruz 1 Mayıs’ı? İşçiler, emekçiler olarak hepimiz ağırlaşan sorunlarımızın çözülmesini, üzerimizdeki baskının hafiflemesini istiyoruz....
- Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika yakın zamanda Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen işveren yetki itirazında bulundu....