Buradasınız
BMİS 2 Nolu Şube Genel Kurulu
Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) 2 Nolu Şubenin 4. Olağan Genel Kurulu 10 Temmuzda Sefaköy’de gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısı 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram’ın yaptığı konuşmayla başladı.
Yılmaz Bayram, içine girilen kriz süresince, işçi sınıfının yaşadığı hak gasplarına ve zorluklara değindi. Bayram, böyle bir dönemde örgütlenmenin öneminden söz etti ve siyasal güçlerin işçi sınıfı mücadelesinde önemli katkıları olduğunu ve önlerinin açılması gerektiğini söyledi. BMİS Genel Merkezinin, 2 nolu şubeye katkı yapmadığını dile getiren Bayram, genel merkez yönetimine eleştiriler yöneltti. Konuşmanın devamında, son dönemde BMİS’in örgütlü olduğu işyerlerinde alınan grev kararlarına uyulmamasını da eleştirdi. Yılmaz Bayram, konuşmasına “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganıyla son verdi.
Genel Merkez tarafından önceden oluşturulan divan üyeleri açıklandı ve göstermelik olarak delegelerin itirazlarının olup olmadığı soruldu. Divan başkanı BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu olurken, Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı divan üyeleri oldular. Divan başkanı olarak genel kurulun divanına kurulan Adnan Serdaroğlu hazımsız, tehditkâr, tepeden davranışlarıyla dikkat çekti. Adnan Serdaroğlu, Yılmaz Bayram’ın genel merkeze yönelttiği eleştiriye şu sözlerle yanıt verdi: “DİSK, kriz döneminden yüzünün akıyla çıkmıştır. Ve yine bu dönemde üzerine düşeni yapan tek sendika Birleşik Metal-İş’tir. BMİS’in hiçbir şahsını, şubesini ayrık tutması söz konusu olamaz. Benim olduğum yerde adaletsizliğe müsaade etmem.”
Serdaroğlu, delegeleri ve konuşmak isteyenleri kürsüye davet etti. Ancak kongreye katılan işçi örgütlerine konuşma hakkı verilmedi. Direnişteki işçilere ve delegelere söz verildi.
İlk olarak direnişçi Ontex işçisi Gamze Kayhan söz aldı. Kayhan Birleşik Metal-İş sendikasının direniş yerine yapmış olduğu ziyaretten dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. Örgütlenmek isteyen işçilerin mücadeleci sendikalar bulamadıklarını söyleyen Kayhan, öncü işçileri sendikalarına sahip çıkmaya çağırdı. Direnişçi işçi, Birleşik Metal-İş gibi Maden-İş geleneğinden gelen sendikaların direnişlere, işçilerin eylemlerine sahip çıkmasını beklediğini söyledi ve birlik, mücadele, dayanışma ruhuyla tüm işçileri selamladı.
Serdaroğlu direnişçi kadın işçinin sözlerinden de huzursuz oldu. Bu işçi daha yerine oturmadan derhal ona nereye gittiği belli olmayan şu sözleri sarf etti: “Bu mücadeleyi kimseye zarar vermeden yapsınlar. Kendi yoldaşları açısından söylüyorum.”
Ardından söz alan PTT direnişçisi Cafer Kalağ, BMİS’i direnişlerine destek vermeye çağırdı. Kalağ, direnişlerini bireysel istekleri için değil, işçi sınıfı için sürdürdüklerini söyledi ve örgütlü olmanın öneminden söz etti.
Daha sonra işyeri delegeleri söz alarak patronların saldırılarına karşı örgütlenmenin öneminden söz ettiler. Konuşmaları sırasında sendikalarına duydukları inancı dile getiren işçiler, sendikalarının Maden-İş geleneğine sahip çıkması gerektiğini de hatırlattılar.
Delegelerin konuşmalarının ardından BMİS 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram tekrar kürsüye geçerek, eleştirileri yanıtlamak üzere söz aldı. Delegelerden somut eleştiriler ve sorular gelmemesi nedeniyle Yılmaz Bayram BMİS’e ve kendi şubesine dönük eleştiri ve değerlendirmeleri kendisi yaptı. “DİSK’in TÜRK-İŞ’leşmesinin önüne geçilmelidir, eski DİSK’e geri dönülmelidir” diyen Bayram, mücadeleci işçi önderi Kemal Türkler’i hatırlattı. Kemal Türkler’e, onu mücadeleden vazgeçirmek için bakanlık koltukları teklif edildiğini, ancak Türkler’in bunu düşünmeden reddettiğini anlatan Bayram, DİSK içersinde yöneticilik yapmış olan ağaların, kendilerini parlamentoya atma derdinde olduklarını söyledi.Kendi şubesine dönük örgütlenme çalışmalarında başarısız olduğunu ifade eden Bayram, İkitelli, Halkalı, Kıraç, Hadımköy’den Trakya’ya kadar örgütsüz fabrikalar olduğunu, bu fabrikaları örgütleyememiş olmanın eksiklik olduğunu açıkladı.
Yılmaz Bayram’ın konuşması sona erdiğinde Genel Başkan Adnan Serdaroğlu yine azarcı tavrıyla şöyle buyurdu: “Konfederasyon başkanımızın CHP’den aday olması, bizim CHP’ye seçim çalışması yaptığımızı göstermez… Sendikanıza sahip çıkın! Sendikanız iyi bir sendika, kıymetini bilin! Şube yöneticileri gelir geçer ama sendikanız hep burada olacak.”
Serdaroğlu aday listesini açıkladı ve listeye kendini dâhil etmek isteyenleri davet etti. Yılmaz Bayram ve yönetimi BMİS 2 Nolu Şube’ye tekrar seçildi.
Toplantıya UİD-DER, BDSP ve TÖP de katılarak destek verdi. Divana oturan BMİS Genel Merkezinin UİD-DER’in kongreye katıldığını anons ettirmemesi dikkat çekti. Bu durumu protesto eden UİD-DER, hazırlamış olduğu konuşma metnini işçilere dağıttı. “Yüce” divan bakakalırken, işçiler UİD-DER’li işçilere teşekkür ettiler. Kongrede dağıtılan konuşma metnini aşağıda olduğu gibi yayınlıyoruz:
Merhaba kardeşler,
2 Nolu Şube Genel Kurulu şahsında BMİS üyesi tüm metal işçilerine Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği’nin selamlarını getirdik. Türkiye işçi sınıfının tarihinde metal işçilerinin her zaman özel bir yeri olmuştur, çünkü metal işçisi her zaman mücadelede öncü bir rol oynamıştır. DİSK’in unutulmaz önderi Kemal Türkler’in ve onun başını çektiği Maden-iş sendikasının üyesi metal işçilerinin yarattığı mücadeleci sınıf sendikacılığı geleneği bunun en güzel örneğidir. Türkiye işçi sınıfının tarihinde Kavel, Demir Döküm, Sungurlar, Singer, Gamak direnişleri gibi pek çok direnişi yaratan ve MESS’e karşı uzun grev mücadelelerini bıkmadan ve yılmadan azimle yürüten gene Maden-İş üyesi metal işçileriydi. Onlar bize, sahip çıkmamız ve yaşatmamız gereken onurlu bir mücadele geleneği bıraktılar.
Patronlar sınıfının saldırılarının alabildiğine arttığı günümüz koşullarında, mücadeleci metal işçilerinin takip etmesi gereken de işte Maden-iş’in bu mücadeleci sınıf sendikacılığı geleneği olmalıdır. İşçi sınıfının bugün bu sendikal geleneği yeniden canlandırmaya ve yaşatmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Bu gelenek, sendikaların işçi sınıfının mücadele örgütleri olmasına dayanmaktadır.
Bugün kapitalist kriz tüm dünyada hüküm sürmeye devam ediyor. Krizle birlikte daha da kudurganlaşan sermaye sınıfı, çalışma koşullarını ağırlaştırmak, işgününü uzatmak ve ücretlerimizi düşürmek için kapsamlı bir saldırı programını hayata geçirmiş ve bunda önemli bir yol kat etmiştir. Bu yetmemiş, sosyal haklarımızı elimizden almak için de saldırılara girişmiştir. Bu alanda da bir hayli yol aldıklarını hepimiz biliyoruz. Ama en tehlikelisi örgütlülüğümüze ve sendikalarımıza saldırıyorlar. Biliyoruz ki, sendikal örgütlülüğümüzü koruyup geliştirmediğimiz sürece bu saldırılara karşı koymamız da mümkün olmayacaktır. İşçi hareketi ve sendikal hareket gerileye gerileye artık duvara dayanmıştır. Buna dur demenin zamanı gelmiştir. Gün sendikalarımızı güçlendirmek, örgütlülüğümüzü geliştirmek, mücadeleyi tuğla tuğla örmek günüdür.
Sendikalarımızı güçlendirmenin yolu, taban örgütlülüğünü güçlendirmekten, tabanın inisiyatifini, tabanın söz ve karar hakkını geliştirmekten geçiyor. BMİS’in geçmişindeki Maden-İş geleneğinin özü budur. Geçmişte DİSK’i işçilerin gözbebeği haline getiren de bu anlayıştı. Bugün de bu geleneği yaşatmak için mücadeleye dört elle sarılmalı, sendikalarımıza sahip çıkmalı ve onları denetlemeliyiz. İşte kongrelerin bu açıdan önemi büyüktür.
Kardeşler,
Haklarımızı korumanın ve geliştirmenin yolu mücadeleden geçiyor; mücadeleyi büyütmenin yolu da dayanışmadan. UİD-DER’li mücadeleci işçiler olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, mücadele eden onurlu işçilerin yanında olmaya ve sınıf dayanışmasını büyütmeye devam edeceğiz. Metal işçilerinin hak arama ve sendikalaşma mücadelesinin örneğini oluşturan direnişlere; Düzce’de Mas-Daf, Ümraniye’de Casper, Gebze’de Legrand ve GEA işçilerinin yürüttükleri direnişlere sahip çıkmaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz.
Buradan mücadele bayrağını onurla taşıyan ve onlara destek olan tüm metal işçilerini tekrar selamlıyor, kongrenizin mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışının güçlenmesine katkı yapması dileklerimizle hepinize başarılar diliyoruz!
Yaşasın Sınıf Dayanışması!
Yaşasın İşçilerin Uluslararası Mücadele Birliği!
- İzBB ve Turkcell Global Bilgi İşçileri İşten Atma Saldırısına Karşı Mücadele Ediyor
- Tekstil İşçileri Sendika Düşmanlığına, Beltur İşçileri Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Ediyor
- “Rehabilitasyonda Patronlar Kâr Peşinde, Öğretmenler Geçim Derdinde!”
- “Patronlara Değil Eğitime Bütçe!” Eylemi
- Kamu Emekçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
Son Eklenenler
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...
- 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Aradan geçen zamanda depremlerin yarattığı yıkımın, ortaya saçılan yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve boş vermişliğin hesabı sorulmadı. Siyasi gelişmelerle, yaratılan yapay gündemlerle yaşanan felaketin...
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı. Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi...
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...
- Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde göz göre göre gerçekleşen katliam, iktidarın bugüne kadarki denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının yeniden sorgulanmasına neden oldu. İktidar sahipleri her zamanki gibi “bu meseleye siyaset karıştırmayın...
- Egemen sınıfın siyasetçileri sıklıkla gençliğin öneminden bahsediyor ve gençliği kazanmanın gerekliliğinden dem vuruyorlar. Mesela geçen ay Erzurum’da “Gençlerle Buluşma” programına katılan Erdoğan şöyle seslendi gençlere: “Bizim keyfi yere feda...
- İngiltere’nin başkenti Londra’nın meydanlarında aylardır emekçilerin barış talebi yankılanıyor. 18 Ocak Cumartesi günü, Filistin halkıyla dayanışma kapsamında Londra’da düzenlenen 24. ulusal gösteriye on binlerce kişi katıldı. Sırbistan'da...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar. 20 Haziranda greve çıkan işçiler, grevlerinin 217. gününde de fabrikanın önünden yürüyüş yaparak yolu...
- İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik sebebiyle iş kazaları yaşanmaya, işçiler iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. Yakın tarihte yaşanan çeşitli iş kazaları ve bunlarla ilgili yayınlanan bilirkişi raporları patronların kâr hırsı...