Buradasınız
BMİS 2 Nolu Şube Genel Kurulu

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) 2 Nolu Şubenin 4. Olağan Genel Kurulu 10 Temmuzda Sefaköy’de gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısı 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram’ın yaptığı konuşmayla başladı.
Yılmaz Bayram, içine girilen kriz süresince, işçi sınıfının yaşadığı hak gasplarına ve zorluklara değindi. Bayram, böyle bir dönemde örgütlenmenin öneminden söz etti ve siyasal güçlerin işçi sınıfı mücadelesinde önemli katkıları olduğunu ve önlerinin açılması gerektiğini söyledi. BMİS Genel Merkezinin, 2 nolu şubeye katkı yapmadığını dile getiren Bayram, genel merkez yönetimine eleştiriler yöneltti. Konuşmanın devamında, son dönemde BMİS’in örgütlü olduğu işyerlerinde alınan grev kararlarına uyulmamasını da eleştirdi. Yılmaz Bayram, konuşmasına “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganıyla son verdi.
Genel Merkez tarafından önceden oluşturulan divan üyeleri açıklandı ve göstermelik olarak delegelerin itirazlarının olup olmadığı soruldu. Divan başkanı BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu olurken, Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı divan üyeleri oldular. Divan başkanı olarak genel kurulun divanına kurulan Adnan Serdaroğlu hazımsız, tehditkâr, tepeden davranışlarıyla dikkat çekti. Adnan Serdaroğlu, Yılmaz Bayram’ın genel merkeze yönelttiği eleştiriye şu sözlerle yanıt verdi: “DİSK, kriz döneminden yüzünün akıyla çıkmıştır. Ve yine bu dönemde üzerine düşeni yapan tek sendika Birleşik Metal-İş’tir. BMİS’in hiçbir şahsını, şubesini ayrık tutması söz konusu olamaz. Benim olduğum yerde adaletsizliğe müsaade etmem.”
Serdaroğlu, delegeleri ve konuşmak isteyenleri kürsüye davet etti. Ancak kongreye katılan işçi örgütlerine konuşma hakkı verilmedi. Direnişteki işçilere ve delegelere söz verildi.
İlk olarak direnişçi Ontex işçisi Gamze Kayhan söz aldı. Kayhan Birleşik Metal-İş sendikasının direniş yerine yapmış olduğu ziyaretten dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. Örgütlenmek isteyen işçilerin mücadeleci sendikalar bulamadıklarını söyleyen Kayhan, öncü işçileri sendikalarına sahip çıkmaya çağırdı. Direnişçi işçi, Birleşik Metal-İş gibi Maden-İş geleneğinden gelen sendikaların direnişlere, işçilerin eylemlerine sahip çıkmasını beklediğini söyledi ve birlik, mücadele, dayanışma ruhuyla tüm işçileri selamladı.
Serdaroğlu direnişçi kadın işçinin sözlerinden de huzursuz oldu. Bu işçi daha yerine oturmadan derhal ona nereye gittiği belli olmayan şu sözleri sarf etti: “Bu mücadeleyi kimseye zarar vermeden yapsınlar. Kendi yoldaşları açısından söylüyorum.”
Ardından söz alan PTT direnişçisi Cafer Kalağ, BMİS’i direnişlerine destek vermeye çağırdı. Kalağ, direnişlerini bireysel istekleri için değil, işçi sınıfı için sürdürdüklerini söyledi ve örgütlü olmanın öneminden söz etti.
Daha sonra işyeri delegeleri söz alarak patronların saldırılarına karşı örgütlenmenin öneminden söz ettiler. Konuşmaları sırasında sendikalarına duydukları inancı dile getiren işçiler, sendikalarının Maden-İş geleneğine sahip çıkması gerektiğini de hatırlattılar.
Delegelerin konuşmalarının ardından BMİS 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram tekrar kürsüye geçerek, eleştirileri yanıtlamak üzere söz aldı. Delegelerden somut eleştiriler ve sorular gelmemesi nedeniyle Yılmaz Bayram BMİS’e ve kendi şubesine dönük eleştiri ve değerlendirmeleri kendisi yaptı. “DİSK’in TÜRK-İŞ’leşmesinin önüne geçilmelidir, eski DİSK’e geri dönülmelidir” diyen Bayram, mücadeleci işçi önderi Kemal Türkler’i hatırlattı. Kemal Türkler’e, onu mücadeleden vazgeçirmek için bakanlık koltukları teklif edildiğini, ancak Türkler’in bunu düşünmeden reddettiğini anlatan Bayram, DİSK içersinde yöneticilik yapmış olan ağaların, kendilerini parlamentoya atma derdinde olduklarını söyledi.Kendi şubesine dönük örgütlenme çalışmalarında başarısız olduğunu ifade eden Bayram, İkitelli, Halkalı, Kıraç, Hadımköy’den Trakya’ya kadar örgütsüz fabrikalar olduğunu, bu fabrikaları örgütleyememiş olmanın eksiklik olduğunu açıkladı.
Yılmaz Bayram’ın konuşması sona erdiğinde Genel Başkan Adnan Serdaroğlu yine azarcı tavrıyla şöyle buyurdu: “Konfederasyon başkanımızın CHP’den aday olması, bizim CHP’ye seçim çalışması yaptığımızı göstermez… Sendikanıza sahip çıkın! Sendikanız iyi bir sendika, kıymetini bilin! Şube yöneticileri gelir geçer ama sendikanız hep burada olacak.”
Serdaroğlu aday listesini açıkladı ve listeye kendini dâhil etmek isteyenleri davet etti. Yılmaz Bayram ve yönetimi BMİS 2 Nolu Şube’ye tekrar seçildi.
Toplantıya UİD-DER, BDSP ve TÖP de katılarak destek verdi. Divana oturan BMİS Genel Merkezinin UİD-DER’in kongreye katıldığını anons ettirmemesi dikkat çekti. Bu durumu protesto eden UİD-DER, hazırlamış olduğu konuşma metnini işçilere dağıttı. “Yüce” divan bakakalırken, işçiler UİD-DER’li işçilere teşekkür ettiler. Kongrede dağıtılan konuşma metnini aşağıda olduğu gibi yayınlıyoruz:
Merhaba kardeşler,
2 Nolu Şube Genel Kurulu şahsında BMİS üyesi tüm metal işçilerine Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği’nin selamlarını getirdik. Türkiye işçi sınıfının tarihinde metal işçilerinin her zaman özel bir yeri olmuştur, çünkü metal işçisi her zaman mücadelede öncü bir rol oynamıştır. DİSK’in unutulmaz önderi Kemal Türkler’in ve onun başını çektiği Maden-iş sendikasının üyesi metal işçilerinin yarattığı mücadeleci sınıf sendikacılığı geleneği bunun en güzel örneğidir. Türkiye işçi sınıfının tarihinde Kavel, Demir Döküm, Sungurlar, Singer, Gamak direnişleri gibi pek çok direnişi yaratan ve MESS’e karşı uzun grev mücadelelerini bıkmadan ve yılmadan azimle yürüten gene Maden-İş üyesi metal işçileriydi. Onlar bize, sahip çıkmamız ve yaşatmamız gereken onurlu bir mücadele geleneği bıraktılar.
Patronlar sınıfının saldırılarının alabildiğine arttığı günümüz koşullarında, mücadeleci metal işçilerinin takip etmesi gereken de işte Maden-iş’in bu mücadeleci sınıf sendikacılığı geleneği olmalıdır. İşçi sınıfının bugün bu sendikal geleneği yeniden canlandırmaya ve yaşatmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Bu gelenek, sendikaların işçi sınıfının mücadele örgütleri olmasına dayanmaktadır.
Bugün kapitalist kriz tüm dünyada hüküm sürmeye devam ediyor. Krizle birlikte daha da kudurganlaşan sermaye sınıfı, çalışma koşullarını ağırlaştırmak, işgününü uzatmak ve ücretlerimizi düşürmek için kapsamlı bir saldırı programını hayata geçirmiş ve bunda önemli bir yol kat etmiştir. Bu yetmemiş, sosyal haklarımızı elimizden almak için de saldırılara girişmiştir. Bu alanda da bir hayli yol aldıklarını hepimiz biliyoruz. Ama en tehlikelisi örgütlülüğümüze ve sendikalarımıza saldırıyorlar. Biliyoruz ki, sendikal örgütlülüğümüzü koruyup geliştirmediğimiz sürece bu saldırılara karşı koymamız da mümkün olmayacaktır. İşçi hareketi ve sendikal hareket gerileye gerileye artık duvara dayanmıştır. Buna dur demenin zamanı gelmiştir. Gün sendikalarımızı güçlendirmek, örgütlülüğümüzü geliştirmek, mücadeleyi tuğla tuğla örmek günüdür.
Sendikalarımızı güçlendirmenin yolu, taban örgütlülüğünü güçlendirmekten, tabanın inisiyatifini, tabanın söz ve karar hakkını geliştirmekten geçiyor. BMİS’in geçmişindeki Maden-İş geleneğinin özü budur. Geçmişte DİSK’i işçilerin gözbebeği haline getiren de bu anlayıştı. Bugün de bu geleneği yaşatmak için mücadeleye dört elle sarılmalı, sendikalarımıza sahip çıkmalı ve onları denetlemeliyiz. İşte kongrelerin bu açıdan önemi büyüktür.
Kardeşler,
Haklarımızı korumanın ve geliştirmenin yolu mücadeleden geçiyor; mücadeleyi büyütmenin yolu da dayanışmadan. UİD-DER’li mücadeleci işçiler olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, mücadele eden onurlu işçilerin yanında olmaya ve sınıf dayanışmasını büyütmeye devam edeceğiz. Metal işçilerinin hak arama ve sendikalaşma mücadelesinin örneğini oluşturan direnişlere; Düzce’de Mas-Daf, Ümraniye’de Casper, Gebze’de Legrand ve GEA işçilerinin yürüttükleri direnişlere sahip çıkmaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz.
Buradan mücadele bayrağını onurla taşıyan ve onlara destek olan tüm metal işçilerini tekrar selamlıyor, kongrenizin mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışının güçlenmesine katkı yapması dileklerimizle hepinize başarılar diliyoruz!
Yaşasın Sınıf Dayanışması!
Yaşasın İşçilerin Uluslararası Mücadele Birliği!
- KESK 8. Dönem TİS Taleplerini ve Mücadele Programını Açıkladı
- DİSK Emekli-Sen Ankara’da Emekli Buluşması Düzenledi
- Haydarpaşa ve Sirkeci Garları İçin Eylem
- Dev Sağlık-İş Bursa Sorumlusu Alper Küçük ile KÇP Üzerine Söyleşi
- Kamu İşçileri Ülke Genelinde Meydanlara Çıktı
- Özel Sektör Öğretmenlerinin Eylemine Gözaltı Saldırısı
- Kamu İşçilerinin Sefalet Zammına Karşı Eylemleri Sürüyor
- İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor, Mücadele Kazanım Getiriyor
- Türk-İş Sefalet Zammına Karşı Eylemlere Başladı
- Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Genel Kurulu Yapıldı
- KESK’ten Toplu Sözleşme Eylemleri
- Dev Sağlık-İş’ten Kamuda Sefalet Zammı Dayatmasına Karşı Eylem
- KRT TV İşçileri Beşiktaş Meydanından Seslendi
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Türk-İş’ten Maliye Bakanlığı Önünde Eylem
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- DİSK 15-16 Haziran Anma Etkinlikleri Gerçekleştirdi
- Ankara’da “Büyük Engelli Buluşması”
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevinin Gösterdikleri
- İşçiler, Emekçiler, Emekliler Eylemde
Son Eklenenler
- İranlı sınıf kardeşlerimiz, Sizlere Türkiye’den yazıyoruz. Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) üyesi işçiler olarak sizleri en içten duygularımızla selamlıyoruz. On yıllardır Filistin halkına yönelik zulmünü sürdüren İsrail, bugün ABD’...
- 11 Temmuzda Brezilya’nın birçok kentinde on binler, emek karşıtı politikaları ve saldırgan uygulamalarıyla tanınan eski başkan Bolsonaro’nun yargılanma sürecine müdahale ettiği gerekçesiyle Trump’ı protesto etti. Kenya’da geçtiğimiz yıl vergi...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 14 Temmuzda Ankara’da bulunan Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taleplerini ve mücadele programını açıkladı. Basın...
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...
- 9 Temmuzda Hindistan genelinde milyonlarca işçi, emekçi, çiftçi ve genç, Modi hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı ülke çapında greve çıktı. Kentlerden köylere, fabrikalardan tarlalara kadar yaşamı durduran dev grev, Hindistan’daki tüm...
- Annem, ablamla birlikte dördüncü katta oturur. Sokağa inmez ama mahallede, köyde, Almanya’daki akrabalarda ne olup bittiğini mutlaka bilir. Evden her çıktığımda balkonundadır. Selamlaşır, iki laf ederiz. Başımda bazen UİD-DER yazılı kırmızı şapkam,...