Buradasınız
Dünya İşçi Sınıfı Farklı Dillerde Aynı Şeyi Haykırdı: Sömürüye Son!
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta dünya işçi sınıfı, 1 Mayıs’ın anlamına yakışır şekilde dünyanın dört bir yanında meydanlara çıktı. Kapitalist sömürüye, işsizliğe, yoksulluğa, eşitsizliğe, baskılara, savaşa, cinsiyet ayrımcılığına tepki gösterdi; taleplerini ortaya koydu, sınıfların olmadığı bir dünya özlemini dile getirdi. Dünya işçi sınıfının mücadelesinin en güçlü sembollerinden biri olan Enternasyonal Marşı onlarca ülkede, onlarca farklı dilde, aynı ruhla, aynı coşkuyla söylendi.
İngiltere
Hayat pahalılığına, sefalet ücretlerine ve grev hakkına yönelik saldırılara karşı “Artık Yeter!” diyerek grev dalgası yükselten İngiltere işçi sınıfı, öfkesini ve coşkusunu 1 Mayıs’ta alanlara taşıdı. 300 bin sağlık işçisinin grevde olduğu 1 Mayıs’ta enflasyon üzerinde ücret artışı, çalışma koşullarının düzeltilmesi, grev hakkına yönelik saldırıların son bulması talepleri öne çıktı.
Başkent Londra’da Marx Anıt Kütüphanesi önünde toplanan binlerce emekçi, Trafalgar Meydanına doğru marşlarla, sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Türkiye, İran, Sri Lanka ve Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden göçmen işçilerin, demokratik kitle örgütlerinin, grev dalgasının başını çeken demiryolu sendikası RMT’nin ve mücadeleci sendikaların katılımıyla büyüyen yürüyüşte dünya işçi sınıfının ortak talepleri haykırıldı. Enternasyonal Marşı ve mücadele marşları hep bir ağızdan söylendi. Trafalgar Meydanında yapılan konuşmalarda sınıf dayanışmasını büyütme ve daha etkili, koordineli ve birleşik grevler için mücadeleye devam etme çağrıları yapıldı.
Fransa
Fransa’da Ocak ayından bu yana süren isyan ateşi 1 Mayıs’ta büyümeye devam etti. Emeklilik hakkına dönük saldırılara karşı ayağa kalkan işçi sınıfının öfkesi 1 Mayıs coşkusuyla birleşti. Sendikaların çağrısıyla düzenlenen mitinglere gençliğin öfkesi, işçilerin kararlı mücadelesi damgasını vurdu. Onlarca şehirde yüzbinler olup meydanlara akan işçiler ve gençler yine aynı talebi haykırdı: “Yasayı geri çek!”
Yalnızca Paris’teki 1 Mayıs gösterilerinde yarım milyon işçi ve genç bir araya geldi. Ülke çapında düzenlenen yürüyüş ve grevlerle mücadelede kararlılığı ortaya kondu. Birçok şehirde polis biber gazıyla, tazyikli suyla protestolara saldırdı, onlarca kişiyi gözaltına aldı. 1 Mayıs coşkusuyla mücadele azmini tazeleyen Fransa işçi sınıfı, “yasa geri çekilinceye ve taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadeleye devam” dedi.
Almanya
Alman Sendikalar Birliği’nin (DBG) çağrısıyla on binlerce kişi 1 Mayıs’ta meydanlarda buluştu. Berlin, Köln, Stuttgart ve birçok şehirde bir araya gelen emekçiler, “Kesintisiz Dayanışma” sloganı altında yürüdü. Almanya genelinde 400’e yakın noktada düzenlenen gösterilerde yaklaşık 300 bin emekçi bir araya geldi. Enerji, gıda ve iklim krizine, emperyalist savaşlara karşı mücadele çağrısının yükseldiği gösterilerde, enflasyon altında ezilen ücretlere zam ve daha iyi çalışma koşulları talepleri öne çıktı. Ekonomik krizin yükünü işçi sınıfının sırtına yıkan sermaye sınıfına karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrıları yapıldı.
İspanya
1 Mayıs, İspanya’da da yüksek enflasyona, düşük ücretlere, hayat pahalılığına karşı yükselen mücadeleyle karşılandı. Başta Madrid olmak üzere ülke genelinde 70’in üzerinde bölgede düzenlenen 1 Mayıs gösterileri coşkuyla kutlandı. İspanya’nın en büyük iki sendikası UGT ve CCOO sendikalarının çağrısıyla düzenlenen gösterilerde “Ücretleri Yükselt, Fiyatları Düşür, Kârları Paylaş” sloganı öne çıktı. Birçok işkolunda işveren sendikalarıyla devam eden müzakerelerden sonuç alamayan sendikalar, “Ya ücret artışı, ya genel grev” uyarısında bulundu.
Yunanistan
Yunanistan’da 1 Mayıs birçok şehirde coşkulu gösterilerle karşılanırken başkent Atina’da sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve sosyalist partilerin çağrısıyla üç ayrı noktada kitlesel mitingler gerçekleştirildi. Mitinglerde Enternasyonal Marşı hep bir ağızdan söylendi. İşçiler 1 Mayıs’ta başkentteki metro, tramvay ve otobüs hatlarında iş durdurdu, gemiler limanlara demir attı. Gençlerin katılımının yoğun olduğu gösterilerde mücadele ve dayanışma ruhu öne çıktı. Fransa’dan CGT sendikasında örgütlü işçilerin gösterilere katılmasıyla sınıf dayanışmasının sergilendiği Atina’da mücadele coşkusu yükseldi.
Güney Kore
Güney Koreli işçiler 1 Mayıs’ta ülke genelinde meydanları doldurdu. Sendika konfederasyonları FKTU ve KCTU’nun çağrısıyla düzenlenen mitinglerde on binlerce işçi Yoon Suk-yeol hükümetine karşı taleplerini yükseltti. Sendikalı işçiler ücretlerinin yükseltilmesini, çalışma saatlerinin kısaltılmasını ve hükümetin istifa etmesini talep etti. FKTU üyesi işçiler Yeouido’da 2023 Ulusal İşçi Kongresi adıyla kitlesel bir mitingde buluştu. “İşçi karşıtı ve gerici reformları durdurun” sloganları yükseldi.
Japonya
Japonya’nın başkenti Tokyo’da binlerce işçi Yoyogi Parkında bir araya geldi. Sendika üyeleri, akademisyenler ve muhalif milletvekillerinin de yer aldığı 1 Mayıs mitinginde talepler yükseltildi. İşçiler, pandemiden bu yana artan hayat pahalılığına karşı ücretlerin yükseltilmesini ve koşullarının iyileştirilmesini talep etti.
Lübnan
Beyrut’ta işçiler, göçmen işçiler, sosyalistler ve sendika üyeleri bir araya geldi, şehir merkezini doldurdu. Derinleşen ekonomik kriz, artan yoksulluk ve enflasyon protesto edildi. 1 Mayıs coşkusu geleneksel Lübnan kıyafetleri giyen müzisyenler tarafından seslendirilen marşlarla devam etti.
Pakistan
Pakistan’da 1 Mayıs mitingleri pek çok şehirde yasaklandı. Peşaver kentinde ise çeşitli sendikalar ve işçi örgütleri kapalı alanlarda bir araya geldiler. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve haklarının genişletilmesini talep ettiler.
Endonezya
Endonezyalı emekçiler kitlesel 1 Mayıs mitingi için başkent Jakarta’da buluştu. Sendikalar, hükümetin 2020’de gündeme getirdiği sözde “iş yaratma yasası” adlı saldırı yasasını protesto etti. İşçiler, yabancı sermaye yatırımlarının artırılmasına izin veren yasanın büyük şirketlerin kârlarını büyütmeye yönelik olduğunu ifade etti.
Filipinler
On binlerce işçi pankartlarıyla başkent Manila’da Mendiola Barış Kemerine yürüdü. Düşük ücretler ve yıllardır süren hak gaspları protesto edildi. Filipinli İşçi Dayanışması BMP ve Filipinler Sendika Kongresi TUCP de mitingde yer aldı. Asgari ücretin yükseltilmesi ve sözleşmeli çalıştırmanın kaldırılması talep edildi.
Şili
Santiago başta olmak üzere şehir merkezlerinde bir araya gelen işçiler güvenceli iş, zenginlerin daha fazla vergilendirilmesini, asgari ücretin ve emekli maaşlarının arttırılmasını talep etti. Emekçi kadınların ve gençlerin yoğun katıldığı 1 Mayıs gösterilerinde, gençler için daha fazla iş ve işyerinde şiddet ve tacize karşı yasaların uygulanması talep edildi.
Arjantin
San Paolo’da bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve sendikalar, Uluslararası Para Fonu IMF’nin ekonomi politikalarına müdahalesinin sonlandırılmasını talep etti. Ayrıca eşit işe eşit ücret ve asgari ücretin yükseltilmesi talepleri öne çıktı.
Ekvador
Başkent Quito’da toplanan binlerce işçi, işsizliğe ve güvencesizliğe karşı yürüdü. İşçiler yoksulluğa ve işçi haklarının yetersizliğine tepkilerini gösterdiler. Başkan Lasso’nun ve meclisin istifasını talep ettiler.
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- Engeller Bizi Durduramaz, Rüzgârlar Savuramaz!
- UİD-DER Kortejinde 72’lik Bir Karslı: Memê!
- Kardeşim Muhsin!
- Sömürüsüz Bir Dünya İçin Mücadele Azmimizi Biledik!
- Hesap Günlerinin Gelmesi İçin…
- Gelenekten Geleceğe 1 Mayıs’taydık
- Emekçi Kadınlar, Kadın Düşmanlarına 14 Mayıs’ta HAYIR Diyecek!
- Sınıfımızın Safında Umudumuzu Büyütüyoruz
- 14 Mayıs’ta Asrın Kötülüğünün Hesabını Birlikte Soralım!
- Gün Gelir ve Yıkılır Mutlak Sanılan Düzen!
- İyi ki Oradaydık!
- Emekçi Kadınlar 1 Mayıs Coşkusunu Paylaşıyor
- Biz Çocukların da Değişmesini İstediği Şeyler Var!
- Samandağ’dan Mektup Var: Sevgili UİD-DER Ailesi!
- Yine UİD-DER’le Geldim, Yine Umutla Döndüm!
- 1 Mayıs 2023 Zorbalar Kalmaz Gider
- Dünya İşçi Sınıfı Farklı Dillerde Aynı Şeyi Haykırdı: Sömürüye Son!
- UİD-DER 1 Mayıs Meydanından Seslendi: “Yağmacı Enkaz Düzenine Son!”
- 1 Mayıs 2023: Türkiye’nin Dört Bir Yanından “Artık Yeter” Sesleri Yükseldi!
- İstanbul’da 1 Mayıs: Emekçiler Değişim İradesini Ortaya Koydu
Son Eklenenler
- Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçilerin yoksulluğa, kamu hizmetleri yerine savaşa devasa bütçeler ayrılmasına, emperyalist savaşa karşı öfkesi ve mücadelesi büyüyor. Meydanlara çıkan işçiler sınıf dayanışmasını büyütüyor, hayatı cehenneme...
- Geçtiğimiz ay 1 Kasımda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı başlatılan mücadele sürüyor. Başta aile hekimleri olmak üzere sağlık çalışanları “eziyet yönetmeliği”ni protesto etmek için 5-6-7 Kasımda tüm Türkiye’de iş...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 30 Kasımda Ankara Tandoğan Meydanında “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla miting düzenledi. Mitinge Türkiye’nin onlarca kentinden KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler...
- Lübnan Ulusal İşçi ve Çalışan Sendikaları Federasyonu (FENASOL), İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından uluslararası dayanışma çağrısı yükseltmişti. UİD-DER, FENASOL’un dayanışma çağrısının ardından Lübnanlı emekçilerin...
- Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini aralıksız sürdüren İngiltere işçi sınıfı emperyalist savaş karşıtı mücadelesine devam ediyor. 28 Kasım gününü “Filistin için İşyeri Eylem Günü” ilan eden işçi, emekçi ve öğrenciler ülke çapında kitlesel...
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...