Buradasınız
Dünyada Grev Rüzgârları

Dünyanın dört bir yanında patronların saldırılarına işçiler mücadeleyi yanıt veriyorlar. Kemer sıkma programlarını durdurmak, çalışma koşullarını düzeltmek, ücretlerini yükseltmek ve daha iyi bir yaşam için işçiler sokaklara çıkıyor, üretimden gelen güçlerini kullanarak haftalarca iş durduruyorlar.
Bangladeş’te iş saatlerinin kısaltılması için eylem
Yaklaşık 100 bin tekstil işçisi iş saatlerinin kısaltılması için 16 Eylülde greve çıktı. Bangladeş’teki tekstil işçileri günde 10-16 saat çalışıyorlar. Bu kadar uzun çalışmalarına rağmen ayda 37 dolar maaş alıyorlar ve çalışma koşulları oldukça ağır.Fabrikalarından çıkan işçiler birleşerek, yürüyüş yaptılar. Özellikle Daka şehrinde kitlesel yürüyüşler gerçekleştirildi. Ana yolları trafiğe kapatan işçiler, Chittagong’daki limanı 4 saatten daha uzun bir süre boyunca çalıştırmadılar. Polis, plastik mermi ve gaz kullanarak işçilere saldırdı.
3 milyon tekstil işçisi kimi zaman 10 saat kimi zaman da 16 saat çalışmak zorunda kalıyor. İşçiler, mesai saatini akşam saat 5 olarak sınırlamak istiyorlar. Bangladeş’te patronların ve hükümetin azgınca saldırılarına karşılık, işçiler talepleri için mücadeleyi canlı tutuyorlar.
Amerika’da öğretmenlerin grevi
Şikago’da öğretmenler 9 gün boyunca grev yaptıktan sonra 19 Eylül Çarşamba günü işlerine geri döndüler. 26 bin öğretmen, kamu okullarının özel okullara dönüşmemesi ve haklarının gasp edilmemesi için seslerini yükselttiler. Şikago valisine, Obama yönetimine mücadeleyle yanıt verdiler.
Valinin planı öğretmenlerin haklarına dönük birçok saldırıyı içeriyor. Plana göre, öğretmenlerin performansı, öğrencinin testlerden aldığı başarıya göre değerlendirilecek. Sosyal haklarda ve ücrette bir artış olmaksızın çalışma saatleri uzatılacak. Öğretmenlerin işe alımı ve işten çıkartılmasında okul müdürlerine geniş yetki verilecek. Her beş okuldan biri kapatılacak.
Nitekim teste göre öğretmen performansının değerlendirilmesinin sonucunda, son iki yılda 6 bin öğretmen işten çıkarıldı. Bu uygulamayla aslında görece yüksek ücret alan öğretmenlerin yerine, daha ucuza çalışacak öğretmenlerin işe alınması hedefleniyor.
Medya, grevi karalamak için Şikago’lu öğretmenlerin diğer öğretmenlerden daha yüksek maaş aldığını yazıp durdu. Şikago Valisi ve diğer valiler, ağızlarının suyu aka aka, kamu okullarını işletmeye dönüştürmeyi ve diğer taraftan da öğretmenlerin hakkını gasp etmeyi düşünürken, grev onlara bir yanıt oldu. İşçilerin çocuklarının gittikleri okulları özel şirketlere devretmeyi ve yüzlercesini kapatmayı hedefleyen plan geri tepti.
9 günlük grevin ardından Vali ve Şikago Öğretmenler Sendikası arasında bir anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre, öğretmen maaşlarında ilk yıl yüzde 3’lük bir artış öngörülürken, takip eden iki yılda ise yüzde 2’lik bir artış olacak. Ayrıca öğretmen performanslarının test sonuçlarına göre değerlendirilme uygulaması sınırlandırılacak. Grev, son 25 yılın en büyük öğretmen grevi oldu.
Güney Afrika madenlerinde mücadele devam ediyor
Marikana’daki Lonmin madeninde çalışan grevci madencilerinin başlattığı mücadelenin kazanımla sonuçlanmasının ardından Güney Afrika madenlerinde grevler yayılıyor. Kopanang’daki AngloGold Ashanti altın madeninde çalışan 5 bin madenci 21 Eylül gecesi greve çıktı. Gece vardiyasına gelen işçiler, ücretlerinin artırılması talebiyle işbaşı yapmayarak grev başlattılar.Lonmin madeninde, yükseltilen mücadeleye karşılık hükümetin ve patronun yanıtı 34 madenciyi katletmek, birçoğunu gözaltına almak olmuştu. Ancak inatla ve kararlılıkla mücadeleye devam eden işçiler, ücret artışını kazanarak işlerine geri döndüler. Lonmin madenindeki işçiler %11 ve %22 arasında ücret artışı elde ettiler. Grevde geçirdikleri günler için de bir kere ödenmek üzere 240 dolar alacaklar. Onların bu direnişi diğer madencilere de örnek oldu. Anglo Amerikan Platinyum madeninde çalışan işçiler, grevlerine devam ediyor. 20 Eylülde maden önünde toplanan işçilere polis saldırdı ve burada da iki işçiyi katletti. 15 bin madenci, talepleri kabul edilinceye kadar işlerine geri dönmeyeceklerini söylüyor.
Madencilerin mücadelesinin başlamasının ardından katledilen madenci sayısı 46’ya yükseldi. Ancak bugüne kadar Lonmin ve Anglo Amerikan madenlerinde katledilen işçilerin katilleri ne yargılandılar ne de görevlerinden alındılar. Grevci işçiler arkadaşlarının katillerinin yargılanmasını da talep ediyorlar.
İspanya yüz binlerce işçi sokağa çıktı
15 Eylülde Madrid’de toplanan yüz binlerce kişi sloganlar atarak kemer sıkma paketlerini protesto ettiler. Sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla gerçekleşen eyleme yüz binlerce işçi katıldı. Doktorlar, itfaiyeciler, hemşireler, posta çalışanları ve daha niceleri Madrid’te sokağa çıktı. İspanya’da işçi ve emekçilere dönük saldırılar yoğunlaşıyor. Vergiler artırılıyor, ücretler kesiliyor. İşçilerse “bizi felakete sürüklüyorlar, onları durduralım” diyorlar. 17 Eylül pazartesi günü İspanya’da ulaşım ve taşımacılık işçileri de greve çıktı. Demiryollarında birçok sefer iptal edildi.İspanya’da işsiz sayısı 5 milyona çıktı. Bu da 1 milyon 700 bin ailede hiçbir yetişkinin çalışamadığı anlamına geliyor. Hayat pahalılığı artıyor. Isınma, barınma, gıda, giyim gibi temel ihtiyaçların karşılanması her geçen gün daha da zorlaşıyor. İşçiler artık bu durumun katlanılamaz olduğunu ifade ediyorlar.
Portekiz’de milyonlar sokakta
Portekiz’de de kitleler sokaklara çıktılar. 40 ayrı şehirde sokağa çıkan işçi ve emekçiler Avrupa Birliği’ne, IMF’ye ve kendi hükümetlerine tepki gösterdiler. “Troyka’nın canı cehenneme, biz yaşam hakkımızı istiyoruz” diyerek kemer sıkma saldırısına karşı öfkelerini yükselttiler. Parlamento binası önünde işçilerle polis arasında ufak bir çatışma yaşandı. IMF heyetine domates atan işçilerden ikisi tutuklandı. Bu grev, 1974’ten sonraki en kitlesel protesto gösterisi oldu.Sözde “kurtarma” paketine göre işçilerin maaşlarından yapılan kesinti %11’den %18’e çıkarılacak. Bu kesinti ise bir işçinin, bir aylık net maaşına eşdeğer. Yani önümüzdeki yıl Portekizli işçiler 12 ay değil 11 ay maaş almış olacaklar. Buna karşılık, işverenlerin payı yüzde 23,75’ten yüzde 18’e düşürülmek isteniyor. Finans Bakanı gelir vergilerinin önümüzdeki yıl içerisinde artırılacağını ve işçilerin yılbaşı ve izin ikramiyelerini kaldıracaklarını açıkladı. Ayrıca işçilerin toplu sözleşmede kazanılmış hakları sınırlandırılıyor ve işçilerin işten atılması kolaylaştırılıyor.
İşsizlik, resmi rakamlara göre son on yılda %15,7’ye çıktı. Geçen yıl yüzde 2,3 küçülen Portekiz ekonomisi bu yıl da 3,3 oranında küçülecek. İşçiler, kemer sıkma programlarına karşı mücadeleyi yükseltmekte kararlılar.
Ankara’da “Ateşkes” Filmini İzledik
Ya Sıra Bize Gelirse…
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
Son Eklenenler
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- Zeytinliklerin, ormanların, tarım arazilerinin sermayeye peşkeş çekilmesinin önünü açacak olan ve kamuoyunda “süper talan yasası” olarak adlandırılan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel...
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) şirketleri İZDOĞA, İZBETON, İZULAŞ ve 185 İZSU çağrı merkezinde işten atılan 368 Belediye-İş Sendikası üyesi işçi, işlerine geri alınma talebiyle mücadele ediyor. İşten atılan işçiler arasında 1,5 senelik genç...
- İranlı sınıf kardeşlerimiz, Sizlere Türkiye’den yazıyoruz. Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) üyesi işçiler olarak sizleri en içten duygularımızla selamlıyoruz. On yıllardır Filistin halkına yönelik zulmünü sürdüren İsrail, bugün ABD’...
- 11 Temmuzda Brezilya’nın birçok kentinde on binler, emek karşıtı politikaları ve saldırgan uygulamalarıyla tanınan eski başkan Bolsonaro’nun yargılanma sürecine müdahale ettiği gerekçesiyle Trump’ı protesto etti. Kenya’da geçtiğimiz yıl vergi...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 14 Temmuzda Ankara’da bulunan Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taleplerini ve mücadele programını açıkladı. Basın...
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...