Buradasınız
Dünyada Grev Rüzgârları
Dünyanın dört bir yanında patronların saldırılarına işçiler mücadeleyi yanıt veriyorlar. Kemer sıkma programlarını durdurmak, çalışma koşullarını düzeltmek, ücretlerini yükseltmek ve daha iyi bir yaşam için işçiler sokaklara çıkıyor, üretimden gelen güçlerini kullanarak haftalarca iş durduruyorlar.
Bangladeş’te iş saatlerinin kısaltılması için eylem
Yaklaşık 100 bin tekstil işçisi iş saatlerinin kısaltılması için 16 Eylülde greve çıktı. Bangladeş’teki tekstil işçileri günde 10-16 saat çalışıyorlar. Bu kadar uzun çalışmalarına rağmen ayda 37 dolar maaş alıyorlar ve çalışma koşulları oldukça ağır.Fabrikalarından çıkan işçiler birleşerek, yürüyüş yaptılar. Özellikle Daka şehrinde kitlesel yürüyüşler gerçekleştirildi. Ana yolları trafiğe kapatan işçiler, Chittagong’daki limanı 4 saatten daha uzun bir süre boyunca çalıştırmadılar. Polis, plastik mermi ve gaz kullanarak işçilere saldırdı.
3 milyon tekstil işçisi kimi zaman 10 saat kimi zaman da 16 saat çalışmak zorunda kalıyor. İşçiler, mesai saatini akşam saat 5 olarak sınırlamak istiyorlar. Bangladeş’te patronların ve hükümetin azgınca saldırılarına karşılık, işçiler talepleri için mücadeleyi canlı tutuyorlar.
Amerika’da öğretmenlerin grevi
Şikago’da öğretmenler 9 gün boyunca grev yaptıktan sonra 19 Eylül Çarşamba günü işlerine geri döndüler. 26 bin öğretmen, kamu okullarının özel okullara dönüşmemesi ve haklarının gasp edilmemesi için seslerini yükselttiler. Şikago valisine, Obama yönetimine mücadeleyle yanıt verdiler.
Valinin planı öğretmenlerin haklarına dönük birçok saldırıyı içeriyor. Plana göre, öğretmenlerin performansı, öğrencinin testlerden aldığı başarıya göre değerlendirilecek. Sosyal haklarda ve ücrette bir artış olmaksızın çalışma saatleri uzatılacak. Öğretmenlerin işe alımı ve işten çıkartılmasında okul müdürlerine geniş yetki verilecek. Her beş okuldan biri kapatılacak.
Nitekim teste göre öğretmen performansının değerlendirilmesinin sonucunda, son iki yılda 6 bin öğretmen işten çıkarıldı. Bu uygulamayla aslında görece yüksek ücret alan öğretmenlerin yerine, daha ucuza çalışacak öğretmenlerin işe alınması hedefleniyor.
Medya, grevi karalamak için Şikago’lu öğretmenlerin diğer öğretmenlerden daha yüksek maaş aldığını yazıp durdu. Şikago Valisi ve diğer valiler, ağızlarının suyu aka aka, kamu okullarını işletmeye dönüştürmeyi ve diğer taraftan da öğretmenlerin hakkını gasp etmeyi düşünürken, grev onlara bir yanıt oldu. İşçilerin çocuklarının gittikleri okulları özel şirketlere devretmeyi ve yüzlercesini kapatmayı hedefleyen plan geri tepti.
9 günlük grevin ardından Vali ve Şikago Öğretmenler Sendikası arasında bir anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre, öğretmen maaşlarında ilk yıl yüzde 3’lük bir artış öngörülürken, takip eden iki yılda ise yüzde 2’lik bir artış olacak. Ayrıca öğretmen performanslarının test sonuçlarına göre değerlendirilme uygulaması sınırlandırılacak. Grev, son 25 yılın en büyük öğretmen grevi oldu.
Güney Afrika madenlerinde mücadele devam ediyor
Marikana’daki Lonmin madeninde çalışan grevci madencilerinin başlattığı mücadelenin kazanımla sonuçlanmasının ardından Güney Afrika madenlerinde grevler yayılıyor. Kopanang’daki AngloGold Ashanti altın madeninde çalışan 5 bin madenci 21 Eylül gecesi greve çıktı. Gece vardiyasına gelen işçiler, ücretlerinin artırılması talebiyle işbaşı yapmayarak grev başlattılar.Lonmin madeninde, yükseltilen mücadeleye karşılık hükümetin ve patronun yanıtı 34 madenciyi katletmek, birçoğunu gözaltına almak olmuştu. Ancak inatla ve kararlılıkla mücadeleye devam eden işçiler, ücret artışını kazanarak işlerine geri döndüler. Lonmin madenindeki işçiler %11 ve %22 arasında ücret artışı elde ettiler. Grevde geçirdikleri günler için de bir kere ödenmek üzere 240 dolar alacaklar. Onların bu direnişi diğer madencilere de örnek oldu. Anglo Amerikan Platinyum madeninde çalışan işçiler, grevlerine devam ediyor. 20 Eylülde maden önünde toplanan işçilere polis saldırdı ve burada da iki işçiyi katletti. 15 bin madenci, talepleri kabul edilinceye kadar işlerine geri dönmeyeceklerini söylüyor.
Madencilerin mücadelesinin başlamasının ardından katledilen madenci sayısı 46’ya yükseldi. Ancak bugüne kadar Lonmin ve Anglo Amerikan madenlerinde katledilen işçilerin katilleri ne yargılandılar ne de görevlerinden alındılar. Grevci işçiler arkadaşlarının katillerinin yargılanmasını da talep ediyorlar.
İspanya yüz binlerce işçi sokağa çıktı
15 Eylülde Madrid’de toplanan yüz binlerce kişi sloganlar atarak kemer sıkma paketlerini protesto ettiler. Sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla gerçekleşen eyleme yüz binlerce işçi katıldı. Doktorlar, itfaiyeciler, hemşireler, posta çalışanları ve daha niceleri Madrid’te sokağa çıktı. İspanya’da işçi ve emekçilere dönük saldırılar yoğunlaşıyor. Vergiler artırılıyor, ücretler kesiliyor. İşçilerse “bizi felakete sürüklüyorlar, onları durduralım” diyorlar. 17 Eylül pazartesi günü İspanya’da ulaşım ve taşımacılık işçileri de greve çıktı. Demiryollarında birçok sefer iptal edildi.İspanya’da işsiz sayısı 5 milyona çıktı. Bu da 1 milyon 700 bin ailede hiçbir yetişkinin çalışamadığı anlamına geliyor. Hayat pahalılığı artıyor. Isınma, barınma, gıda, giyim gibi temel ihtiyaçların karşılanması her geçen gün daha da zorlaşıyor. İşçiler artık bu durumun katlanılamaz olduğunu ifade ediyorlar.
Portekiz’de milyonlar sokakta
Portekiz’de de kitleler sokaklara çıktılar. 40 ayrı şehirde sokağa çıkan işçi ve emekçiler Avrupa Birliği’ne, IMF’ye ve kendi hükümetlerine tepki gösterdiler. “Troyka’nın canı cehenneme, biz yaşam hakkımızı istiyoruz” diyerek kemer sıkma saldırısına karşı öfkelerini yükselttiler. Parlamento binası önünde işçilerle polis arasında ufak bir çatışma yaşandı. IMF heyetine domates atan işçilerden ikisi tutuklandı. Bu grev, 1974’ten sonraki en kitlesel protesto gösterisi oldu.Sözde “kurtarma” paketine göre işçilerin maaşlarından yapılan kesinti %11’den %18’e çıkarılacak. Bu kesinti ise bir işçinin, bir aylık net maaşına eşdeğer. Yani önümüzdeki yıl Portekizli işçiler 12 ay değil 11 ay maaş almış olacaklar. Buna karşılık, işverenlerin payı yüzde 23,75’ten yüzde 18’e düşürülmek isteniyor. Finans Bakanı gelir vergilerinin önümüzdeki yıl içerisinde artırılacağını ve işçilerin yılbaşı ve izin ikramiyelerini kaldıracaklarını açıkladı. Ayrıca işçilerin toplu sözleşmede kazanılmış hakları sınırlandırılıyor ve işçilerin işten atılması kolaylaştırılıyor.
İşsizlik, resmi rakamlara göre son on yılda %15,7’ye çıktı. Geçen yıl yüzde 2,3 küçülen Portekiz ekonomisi bu yıl da 3,3 oranında küçülecek. İşçiler, kemer sıkma programlarına karşı mücadeleyi yükseltmekte kararlılar.
Ankara’da “Ateşkes” Filmini İzledik
Ya Sıra Bize Gelirse…
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
- ABD’de Binlerce Otel İşçisi Greve Gitti
- Dünya İşçi Sınıfı, Düşmanlaştırma Politikalarına, Hak Gasplarına ve Saldırılara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- İngiltere’de İşçi Sınıfı Irkçılığa Geçit Vermiyor!
- Doro-Çiba: Hiroşima’dan Gazze’ye Emperyalist Savaşlara Hayır!
Son Eklenenler
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...
- Fransa’da devlet demiryolu şirketi SNCF’de örgütlü CGT-Cheminots, UNSA-Ferroviaire, SUD Rail ve CFDT-Cheminots sendikaları, 11 Aralıkta süresiz grev kararı aldı. Dört demiryolu sendikası, grev kararını SNCF’nin yük taşımacılığı birimi olan SNCF Fret...
- Gürcistan’ta madencilik şirketi Georgian Manganese’e ait Zestafoni ferroalyaj tesisi ve Chiatura manganez madeni 1 Kasımdan Nisan 2025’e kadar üretimi durdurduğunu açıkladı. Gürcistan’ın en büyük madencilik şirketi Georgian Manganese’in tesislerinde...
- Çocukların mutlu olduğu, gelecek endişesi taşımadığı, ayrımcılığa maruz kalmadığı; eşitlik, özgürlük, barış dolu bir dünyada yaşamalarını kim istemez ki? Fakat biliyoruz ki dünyamız çocuklar için sıcak bir yuva değil. Kol kanat gerdiğimiz...