Buradasınız
GSS Prim Borçlarında Son Durum Ne?

Hükümet, işçi ve emekçilerin başına bela ettiği Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) bir kez daha değişiklik yapmayı planlıyor. 2012 yılında yürürlüğe giren ve şu an 8 milyon kişiyi ilgilendiren GSS prim borçları, sürekli olarak yeniden yapılandırılıp borçların faizleri siliniyor. Bugünden (1 Nisandan) itibaren milyonlarca kişinin binlerce liraya ulaşan prim borçlarının gecikme ceza ve faizleri silinecek. Şu an yaklaşık 5 milyon kişinin 11,7 milyar lira GSS prim borcu var. Bu rakama gecikme faizi ve cezaları dâhil değil. Ama emekçilerin bu borçları ödeyecek hali yok.
Uygulamaya göre, herhangi bir işte çalışmayan ve anne ya da babasından dolayı “bakmakla yükümlü” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar, hane içindeki kişi başına gelir dikkate alınarak prim ödemek zorunda. Herhangi bir işte çalışmayanlar açısından Genel Sağlık Sigortası yükümlülüğü 18 yaşında başlıyor. Lise ve dengi okul mezunları için bu süre 20, üniversite mezunları için ise 25 yaş olarak uygulanıyor. Öğrencilere, okuldan mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süre tanınıyor. Ancak, bu ilave süreler hiçbir şekilde, öğrenim durumuna göre 20 ve 25 yaşı aşamıyor. Ödenmesi gereken prim tutarı ise, gelir seviyesine göre değişiyor. Bu tutar 2017 yılı için 71,10 lira, 213,30 lira ve 426,60 lira olmak üzere üç kategoride belirlendi. Gelir testi yaptırmayanlar en yüksek ücret olan aylık 426,60 lira üzerinden prim borcu ödemek zorunda kalıyordu. Prim borcunu ödemeyenler sağlık hizmetinden yararlanamıyordu. Ama bu sistem ödenemeyen borçlar nedeniyle tıkandı. Buna rağmen hükümet elini işçi ve emekçilerin cebine uzatmakta ve bu paraları toplamakta kararlı!
Genel Sağlık Sigortası’nda yapılacak değişikliğe göre gelir testi zorunlu olmayacak. Aylık 53,33 lira prim ödemeyi kabul eden kişiler gelir testi yaptırmayacaklar. Fakat 53,33 liralık primi ödeme gücü olmadığını belirtenler, gelir testi yaptıracaklar. Test sonucunda hane içindeki fert başına gelir 592,50 liranın altında çıkarsa o kişinin primi Hazine tarafından karşılanacak.
1 Nisandan itibaren öncelikle borçların gecikme faizi ve cezaları silinecek. Borçlar, aylık 53,33 lira üzerinden yeniden hesaplanacak. Örneğin, 1 Ocak 2012 tarihinden bugüne kadar GSS yükümlüsü olan, herhangi bir işte çalışmayan ve gelir testine girmemiş vatandaşa, 1 Ocak 2012-31 Mart 2017 tarihleri arasındaki 63 ay için 17 bin 489 lira borç çıkmış bulunuyor. Yeni düzenlemeyle bu kişinin prim borcu 3 bin 989 liraya indirilecek.
Yeni yasayla Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını ödemeyenlere 12 aylık bir süre tanındı. Bu süre 1 Nisanda başlayacak. Borçlardan iki türlü kurtulmak mümkün olacak. Ya güncellenen rakam üzerinden 12 ay içinde peşin ya da taksitli ödeme yapılacak ya da gelir testine girip hane içinde kişi başına gelirin aylık 592,50 liranın altında olduğu kanıtlanacak.
Milyonlarca işsiz, sigortasız işçi ve emekçi bu uygulamanın mağduru olmuş durumda. Hükümet bundan 5 yıl önce genç yaşlı demeden herkesi potansiyel borçlu haline getirdi. Prim borçları biriktikçe birikti ve bir işçi için 17 bin liraya varacak kadar bir prim borcu oluştu. Hangi işçi veya öğrenci bu borcu ödeyebilir? İşçi ailelerinin evlerine borcunu ödemediği için tebliğler gönderiliyor. Zaten kıt kanaat geçinen işçi aileleri devletin bu uygulamasıyla bir kez daha stres, sıkıntı ve borç sarmalına itilmektedir.
Hükümet tarafından işçi ve emekçilerin tepkilerini engellemek içinse sürekli olarak borçların faizleri silindi, prim borçları düşürüldü, borçlar taksitlere bölündü. Ama bunlar işçilerin mağduriyetini gidermek değil cebindeki üç kuruşu da alma yoludur! İşçi ve emekçiler sağlık hakkından borç batağına batmadan, ceplerinden para çıkmadan, ücretsiz olarak yararlanmalıdır. Bu en insani taleptir ve haktır!
Yarınlara Merhaba Demek İçin HAYIR!
Bakış Açını Değiştir “Büyük Resmi” Gör!
- Hendek Katliamında Hayatını Kaybeden İşçiler Anıldı
- Sivas Katliamının 29. Yılında Hayatını Kaybedenler Anıldı
- Fırat Nehri Siyanür Akıyor!
- Asgari Ücret Hâlâ Açlık Sınırının Altında, Sermaye ise Kâr Rekorları Kırıyor
- Roma’da Köleler Neden Tek Tip Giyinmezdi?
- Yaz Tatili Bir Hayal
- Doğada Can Bulan Ne Varsa Kapitalizmde Can Çekişiyor!
- DİSK-AR’dan Başkanlık Rejiminin Dört Yıllık Bilançosu Raporu
- Müjdelerin Şahı: Kokteyl Maden Bulundu!
- “Karpuza Dördüncü”
- Basın Örgütlerinden Eylem: “Sansür Yasasına Hayır!”
- İPA Gıda Fiyatları Krizi Raporu: Yoksullaşma Derinleşiyor!
- Büyüdüğümüzü Hissedebiliyor musunuz?
- Sağlık Emekçileri Kötü Çalışma Koşullarına Karşı G(ö)revdeydi!
- DİSK’ten Ankara’da 15-16 Haziran Direnişi Anması
- Yoksul Bile Değilmişiz!
- Rantsal Dönüşüm Emekçilerin Ocağını Söndürüyor!
- Enflasyon Değil, Hayat Pahalılığı Varmış! O da “Dar Gelirli” için!
- Evsiz Kalmak mı Mücadele Etmek mi?
- Gıda Siyasetin Dışında mı?
Latest posts
- Hendek patlamasında yaşamını yitiren işçiler, ölümlerinin ikinci yılında fabrika önünde anıldı. Anmaya işçi aileleri ve avukatları, çeşitli siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri ile emekten yana kurumlar katıldı.
- Sivas Katliamının 29. yılında hayatını kaybedenler Türkiye’nin pek çok ilinde mitinglerle, buluşmalarla anıldı, katliam lanetlendi.
- 21 Haziranda Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyünde Anagold Madencilik tarafından işletilen maden tesisinde göz göre göre bir felaket gerçekleşti. Siyanür taşıyan borulardan birinin patlaması sonucu 20 ton siyanürlü solüsyon Fırat Nehri üzerinde...
- Ahlatçı Holding’e bağlı Enerya Denizli Gaz Dağıtım A.Ş yönetimi DİSK/Enerji-Sen’e üye olan 50’den fazla işçiyi işten çıkardı.
- Hayat pahalılığının emekçilerde yarattığı hoşnutsuzluk ve siyasi iktidarın oy tabanının erimesi asgari ücrete yeni zam konusunu da gündeme getirdi. Nitekim asgari ücrete yapılan ek zam 1 Temmuzda Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre asgari ücret...
- Egemenlerin ezilen sınıflardan korkması çok eskilere dayanır. O kadar eskidir ki, kölelik zamanında bile bu korku vardır.
- İngiltere’de Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası RMT’ye üye on binlerce demiryolu işçisi 21, 23 ve 25 Haziranda greve çıktı.
- Avusturalya’da eğitim, sağlık ve demiryolu işçileri mücadeleyi yükseltiyor. Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinin Sidney şehrinde önce 28 Haziranda 50 binden fazla sağlık çalışanı, ardından 30 Haziranda on binlerce öğretmen greve gitti. Özel ve devlet...
- Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Eskişehir’de faaliyet gösteren Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri fabrikası işçileri, toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanamaması üzerine 30 Haziranda greve çıktı. 2022 yılının Şubat...
- Tatil yapamayan işçi ailelerinden birisi de biziz. Her sene yaz başlamadan umutla planlar yapıyoruz, sonrasında hesap yaparak işin içinden çıkamıyoruz. Böylelikle kurduğumuz hayaller de sadece hayal olarak kalmaya devam ediyor. Denizleri ve...
- Türkiye’de yoksullaşma daha geniş kesimleri içine alarak ve derinleşerek sürüyor. Özellikle 2021’in sonbaharından bu yana ekonomide yaşanan serbest düşüş asıl olarak emekçileri vuruyor. Siyasi iktidarın iddia ettiği gibi bunun asıl nedeni dünya...
- Doğa katliamları artık insanlığı soluksuz bırakma noktasına geldi. Ekolojik kriz ve neredeyse her coğrafyada doğanın rant için talan edilmesi tüm canlılığın yaşamını tehlikeye atıyor. İklimlerin değişmesinin, doğanın yok olmasının sorumluluğunu “...
- İzmir’de üretim yapan Lezita fabrikasında çalışan işçiler sendikalaşmış ve 39 işçi işten atılmıştı. Öz Gıda-İş’te örgütlenen ve işten atılan işçiler fabrika önünde direnişe başlamışlardı. 43 gündür direnişte olan işçiler İstanbul’da zincir market ve...