Buradasınız
Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
Belediyeye bağlı şirketlerde taşeron olarak çalışan işçiler kadro ve iş güvencesi talebiyle eylemlerini sürdürürlerken, SES üyesi sağlık emekçileri hastanelerde verilen sağlıksız yemekleri boykot etti. Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara çalışanları ise sendika düşmanlığına boyun eğmeyeceklerini, gerekirse greve çıkacaklarını duyurdu. Agrobay Seracılık’ta sendikalı oldukları için işten atılan işçiler patronun yalanlarına direniş alanından cevap verdiler. Mücadelelerini İstanbul ve Ankara’ya taşıyacaklarını duyurdular. Yüzde 25’lik zammı protesto etmek için Gebze’den Ankara’ya yapmak istedikleri protesto yürüyüşleri engellenen, bunun üzerine oturma eylemi ve imza kampanyası başlatan emekliler Gebze Kent Meydanında basın açıklaması yaptılar. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara’da basın açıklamasıyla “taban maaş” taleplerini bir kez daha duyurdu.
TABİB: Ücretlerde iyileştirme iş yaşamında güvence
Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) ücretlerin iyileştirilmesi, iş güvencesi ve norm kadro talebiyle 30 Eylülde İstanbul Kartal Meydanında bir eylem gerçekleştirdi. Belediyelerin iştiraklerine bağlı çalışan işçiler, eylemde taşıdıkları dövizler ve açtıkları pankartlarla taleplerini haykırdılar. Kadro aldatmacasına son verilmesi ve iş güvencesinin kazanılması için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptılar.
Eylemde konuşan Cüneyt Tanyeli, taşeron belediye işçileri olarak yaşadıkları haksızlıkları şöyle anlattı: “Bize 5 yıl önce söz verildi. Sizi kadroya alacağız denildi. Bizden habersiz, uzlaşmacı sendikalar eşliğinde yapılan bir çalışma ile belediye şirketlerinde istihdam edildik. Bizler, belediyelerde kadrolu çalışan işçiler gibi kamu işçisi statüsü beklerken, taşeron şirketlerden belediye şirketlerine aktarıldık. 2 yıl yüzde 4+4 gibi komik zamlarla çalıştırıldık. Ücretlerimiz yüzde 50 oranında düştü. Kamu ikramiyesi almıyoruz, işten rahatlıkla çıkarılıyoruz. Zorunlu emeklilik yasası değişmesine rağmen arkadaşlarımız zorla emekli yapılmaya çalışılıyor. Hiçbir iş güvencemiz yok.”
İktidarın bir kez daha kıdem tazminatına göz diktiğini de hatırlatan Tanyeli şöyle konuştu: “5 yıl önce yaptığınız plan hepimizin ücretini asgari ücret düzeyine çekmekmiş. O uğursuz 696 sayılı KHK ile bize kadro vermek değil, zaman içinde ücretlerimizi yarı yarıya düşürmekmiş. Bugünlerde elimizde avucumuzda en önemli kazanımımız olan ve Orta Vadeli Programla fona devredileceğini duyurduğunuz kıdem tazminatı kalmış durumda. Kıdem tazminatımıza dokundurtmayacağız, kimse kazanılmış haklarımız ve emeğimiz üzerinden hesap kitap yapmasın. Kıdem tazminatı kırmızıçizgimizdir.”
“Kıdem Tazminatıma Dokunma” pankartının açıldığı, “İşçilerin Vergi Yükü Kaldırılsın”, “Norm Kadro İş Güvencesidir”, “Seyyanen Bize Nefes Olmaz” dövizlerinin taşındığı eylem taleplerin sıralanmasıyla sona erdi.
Goethe Enstitüsü çalışanlarından grev uyarısı
Tez-Koop-İş Sendikasında örgütlenen Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara çalışanları, işverenin toplu iş sözleşmesi teklifini yanıtsız bırakması üzerine 27 Eylülde enstitü önünde uyarı eylemi gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Tez-Koop-İş Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Yarga, 28 Nisan 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi aldıktan sonra gönderdikleri teklife işverenden yanıt alamadıklarını belirtti. Yarga, arabuluculuk dâhil tüm süreçleri tükettiklerini ve grev sürecine geldiklerini aktardı. “Şimdi grev zamanı gelip çatmıştır!” diyen Yarga, sendika olarak işvereni son kez uyardıklarını vurguladı. Yarga, sadece ulusal değil, uluslararası düzlemde de üyelerin haklarını sonuna kadar savunacaklarına dikkat çekti.
Sendika düşmanlığının alkış ve ıslıklarla protesto edildiği eylem, “Sendika Haktır Engellenemez”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Yaşasın İşçilerin Birliği, Yaşasın Tez-Koop-İş” sloganlarıyla sona erdi.
SES üyesi sağlık emekçilerinden Türkiye genelinde yemek boykotu eylemleri
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Türkiye genelinde 29 Eylülde eş zamanlı olarak yemek boykotu eylemleri gerçekleştirdi. SES üyesi sağlık emekçilerinin örgütlü olduğu pek çok ilde özel şirketler tarafından verilen yemekler protesto edildi. Sağlık emekçileri hastane binaları önünde bir araya gelerek taleplerini haykırdı.
İzmir 2 Nolu Şubede “Hastanelerde Yemekler Şirket Eliyle Değil, Sağlıklı, Kaliteli ve Doyurucu Olarak Kamu Eliyle Verilsin” pankartı açılırken, sendikanın Mardin ve Diyarbakır Şubelerinde ise “İşyerinde Yetersiz ve Dengesiz Beslenme Bir Halk Sağlığı Sorunudur”, “Sağlıklı, Hijyenik ve Doyurucu Yemek Haktır! Türkiye Genelinde Eylemdeyiz! Boykot Var!” pankartları açıldı.
Sendika adına işyerlerinde okunan ortak açıklamada sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarındaki kötüleşmeye dikkat çekildi. Açıklamada şu hususlara değinildi: “İyi beslenemeyen çalışanların sağlığı bozulmakta, iş kazası riski artmakta, üretim, verimlilik ve performansları önemli ölçüde azalmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin işyerlerinde yeterli ve dengeli beslenmesi en temel çalışma haklarından olmasına rağmen bu hakları yıllarca gasp edilmiş ve pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenme olanakları tamamen ortadan kalkmıştır.”
Sorunun asıl nedeninin yemekhane hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılması olduğunun belirtildiği açıklamada sektörde belirli yemek firmalarının tekelleştiğine dikkat çekildi. Bu firmaların yetersiz ve niteliksiz yemek hizmetinin ağır koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğu, yemek hizmetinin eskiden olduğu gibi kamu tarafından sunulması gerektiği ifade edildi. Sağlık çalışanlarının yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayacak beslenme programlarının uygulanması, bu konuda çalışanlar, çalışan temsilcileri ve işyeri sendika temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınması talep edildi. “İşyerlerinde çalışanların sağlığını ve beslenme durumunu bozan her türlü olumsuz çalışma koşulları düzeltilmeli, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli her türlü önlem alınmalıdır” denildi.
Agrobay Seracılık işçileri: “Asla vazgeçmeyeceğiz!”
Tarım-Sen’e üye oldukları için tazminatları ve ücret alacakları ödenmeden işten atılan Agrobay Seracılık işçileri direnişlerinin 41. gününde bir kez daha direniş alanında toplanarak Agrobay patronunun basına anlattığı yalanlar karşısında gerçekleri anlattılar.
Agrobay işçisi Şirin Yıldırım, Agrobay patronunun, kendisinin jandarmaya kafa attığı yalanını söylediğini gerçekte ise saldırı esnasında ayağının kırıldığını, videolarda bunların görüldüğünü söyledi. Yıldırım, patronun günde iki defa ayran dağıttığını söylediğini ama kendilerinin böyle bir şey görmediğini, tuvaletlerin kendilerinin onca yalvarmalarına rağmen Alman firmanın talepleri sonrası bu sene yapıldığını anlattı. İşçilerin baş tacı olduğunu söyleyen patronun serada kendilerine “kolay gelsin” bile demediğini belirtti.
Agrobay patronunun kendilerini “vatan haini” ilan ettiğini söyleyen Ayten Yavuz ise, kadın işçilerin serada ağır şartlarda çalıştıklarını, kum taşıdıklarını, pranga, demir kaldırdıklarını, erkeklerin yapacakları işleri yaptıklarını anlattı. Buna rağmen düşük performans bahanesiyle raporu bile olmayan onca yıllık işçilerin işten atıldığını söyledi. Yavuz, medyaya verdiği demeçlerde işçilerin emektarları olduğunu söyleyen patrona seslenerek “öyleyse kapının önüne çıktığımızda, muhatap aradığımızda gelip derdimizi sorsaydınız” dedi.
Agrobay işçileri 2-3 Ekimde İstanbul ve Ankara’da yapacakları eylemlerle seslerini duyurmaya devam edecekler.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara’da basın açıklaması yaptı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına üye öğretmenler, TBMM’nin açıldığı 1 Ekim günü Meclis önünde basın açıklaması yaparak “Taban Maaş” taleplerini dillendirmek için Türkiye’nin pek çok ilinden Ankara’ya geldiler. Tüm Bel-Sen Genel Merkezinde Özel Okul Öğretmenleri adına açıklamayı Sendika Genel Başkanı Eren Edebali yaptı. Özel okullarda çalışan yüzbinlerce eğitim emekçisinin taban maaş talebini bir eylemle meclise ve vekillere duyurmak için Ankara’ya geldiklerini söyleyen Edebali, “Binlerce öğretmenin talebi için sendika olarak bu mücadeleyi ve kavgayı sürdüreceğiz. Bakanlığa, hükümete sesleniyoruz, mesleğin onuru ve itibarı için taban maaş gerekli. ‘Öğretmenler asgari ücretle çalıştırılamaz’ diyen bir madde tekrar meclisten geçecek” dedi.
Emekliler Gebze’de basın açıklaması yaptı
22 Temmuzda 7500 lira emekli aylığını protesto etmek için Gebze’den Ankara’ya yürümek isteyen fakat eylemleri Kaymakamlık tarafından yasaklanan emekliler Gebze Kent Meydanında önce oturma eylemi yapmışlar sonrasında da imza kampanyası başlatmışlardı. Emekliler 72 gün süren imza kampanyasını 1 Ekimde sonlandırdılar ve yaptıkları basın açıklamasıyla topladıkları imzaları meclise teslim edeceklerini duyurdular.
Basın açıklamasında konuşan Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan, iktidarın emeklilerin sorunlarına karşı duyarsızlığını dile getirdi: “Bu 72 gün boyunca bekledik ki bizleri yönetenler, yetkililer, hükümet ortakları AKP, MHP, Yeniden Refah, Büyük Birlik Partisi, sesimizi duysun, görsün. Vatandaşın, emeklinin sorunu, derdi var mı? İmza standımıza gelip de burada niye imza topluyorsunuz, 7 bin 500 lira sefalet maaşıyla nasıl geçiniyorsunuz diye soran dahi olmadı. İmza standımıza gelmediler bile, hatta kendimizi hatırlatmak için AKP standına giderek sorunlarımızı dile getirdik, ilçe başkanlığından randevu talep bile ettik. Daha ne yapalım? Anladık ki emeklinin hiçbir değeri yok, vatandaş yerine bile koyulmuyoruz.”
Emeklilerin çarşı pazara gidemez olduğunu, zamların durdurulmasını talep ettiklerini, enflasyon durmazsa emeklinin daha da perişan olacağını belirten Erdoğan, siyasi iktidarın emeklilerin bütçeye yük olduğu iddialarına karşı da şunları söyledi: “Bizler emekli olana kadar hayatımızın en az 25 yılını sosyal güvenlik sistemine prim ödeyerek geçirdik. Henüz maaşımızı cebimize koymadan, çoluğumuzun çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşılayamadan, bu devletin belirlediği oranda, bu devletin belirlediği Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödedik. Onların belirlediği şartlarda emekli olduk. Şimdi hükümetin bir yetkilisi çıkıyor, emeklilerin bütçeye yük olduğundan bahsediyor. Biz emekli olana kadar bütün primlerimizi sizin belirlediğiniz oranda ödedik. Bütçeye yük olan birileri varsa birkaç kurumdan ballı huzur hakkı alanlar, ömür boyu milletvekili olarak maaş alanlar, kamunun bütün imkânlarını ömür boyu kullananlardır.”
Erdoğan emeklilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Hayatımızı etkileyen zamların durdurulması.
- Dul yetim aylığı alanlar dâhil bütün emeklilerin en düşük emekli kök maaşının dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) + 3,000 lira refah payına sabitlenmesi.
- Emekli maaşlarının 3 ayda bir arttırılması, yılda iki kere verilen bayram ikramiyesinin 15 bin liraya yükseltilmesi.
- İntibak yasasının acilen çıkarılması, emekliler arasında yaşanan maaş eşitsizliğinin giderilmesi. Adaletli maaş uygulamasına gidilmesi.
- Sağlıkta katkı payının kaldırılması.
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Elindeki Koz: Sendika Yetkisine İtiraz
- Sağlık Çalışanlarından Eylem: “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!”
- Türk-İş’ten Ankara Mitingi: “Zordayız, Geçinemiyoruz”
- Sağlık Emekçileri: Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz
- DİSK: “Sendikal Hakların Önündeki Engeller Kaldırılsın!”
- Fernas İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- DİSK Ankara’da İşçi Buluşması Gerçekleştirdi
- Madencilerin Ankara Yürüyüşü, Öğretmenlerin Hak Gasplarına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- DİSK’li İşçiler İstanbul’dan Seslendi: “Gelirde, Vergide, Ülkede Adalet İstiyoruz!”
- Türk-İş’ten Eş Zamanlı Eylemler
- DİSK’li İşçiler Mersin’de “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” Dedi
- Polonez İşçileri Saldırılara Rağmen Mücadeleye Devam Ediyor
- Sendikaların Eylemleri Devam Ediyor
- Türk-İş’ten Türkiye Genelinde Eylemler
- İstanbul’dan Antep’e İşçiler Hakları İçin Mücadeleye Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Saldırılara Karşı Mücadele Ediyor
Son Eklenenler
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...
- Fransa’da devlet demiryolu şirketi SNCF’de örgütlü CGT-Cheminots, UNSA-Ferroviaire, SUD Rail ve CFDT-Cheminots sendikaları, 11 Aralıkta süresiz grev kararı aldı. Dört demiryolu sendikası, grev kararını SNCF’nin yük taşımacılığı birimi olan SNCF Fret...
- Gürcistan’ta madencilik şirketi Georgian Manganese’e ait Zestafoni ferroalyaj tesisi ve Chiatura manganez madeni 1 Kasımdan Nisan 2025’e kadar üretimi durdurduğunu açıkladı. Gürcistan’ın en büyük madencilik şirketi Georgian Manganese’in tesislerinde...
- Çocukların mutlu olduğu, gelecek endişesi taşımadığı, ayrımcılığa maruz kalmadığı; eşitlik, özgürlük, barış dolu bir dünyada yaşamalarını kim istemez ki? Fakat biliyoruz ki dünyamız çocuklar için sıcak bir yuva değil. Kol kanat gerdiğimiz...