Buradasınız
İktidarın ve Sermayenin Saldırılarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Narlıdere Belediyesi işçileri ücret gaspına karşı iş bıraktı
İzmir Narlıdere Belediyesinde çalışan DİSK/Genel-İş üyesi işçiler Şubat ayı maaşlarının ödenmemesi üzerine 22 Martta iş durdurdu. Ücretlerin yaklaşık bir yıldır 3-4 parça halinde yatmasına tepki gösteren işçiler, ayrıca Aralık ayından kalma ikramiyelerinin de ödenmediğini dile getiriyorlar. Şantiye binasında bir araya gelerek ücret gasplarına tepki gösteren işçiler, belediye yönetimine seslenerek maaşlarının ve ikramiyelerinin bir an önce ödenmesini istedi.
İZSU’da çalışan taşeron işçiler güvenceli çalışma için iş bıraktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (İZSU) kiralık araçlarında şoför olarak çalışan taşeron işçiler, ücret gaspına ve güvencesiz çalışmaya karşı 22 Martta iş bıraktı. Ücretlerin yatırılmasını isteyen işçiler, taşeron çalışmanın son bulmasını, sendikalı ve güvenceli iş sağlanmasını talep etti. Taşeron işçiler ücretlerin her ay gecikmeli yattığını, mağdur edildiklerini belirtiyor. Belediye şirketlerinde çalışan işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha az ücret aldıklarını ifade eden işçiler, baskı ve mobbingle, işten atılma tehditleriyle çalıştırıldıklarını aktarıyor.
Demir Export’ta sendika düşmanlığına karşı direniş ikinci gününde
Manisa Soma’da Koç Holding’e bağlı Demir Export’ta Bağımsız Maden-İş Temsilcisi Selçuk Çetin sendikal faaliyetler nedeniyle işten atıldı. Haksız işten çıkarılmaya karşı maden sahası önünde sendika öncülüğünde başlayan direniş ikinci gününde devam ediyor. Bağımsız Maden-İş üyeleri direnişlerinin ikinci gününde temsilcilerinin işe iade edilmesini istedi. Sendikanın örgütlenme uzmanı Mert Batur, 22 Martta fabrika önünde yaptığı açıklamada yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: “Yasalar da uygulanmıyor. Özgürce seçim hakkı da yok. Bu işçilere kapıya konduktan sonra direnişten başka çare bırakılmıyor. Buradaki temsilcimize yapılan haksızlık, işten atma, sendikal ayrımcılık sorunu bitmediği sürece bu direniş de bitmeyecek!”
Agrobay işçilerinin Ankara yürüyüşü sona erdi
Bayburt Grup’a bağlı İzmir Agrobay Seracılık’ta sendikaya üye oldukları için 40 işçi tazminatları ve alacakları ödenmeden işten atılmış, Tarım-Sen’e üye olan ve işten atılan işçiler 22 Ağustosta direnişe başlamıştı. Pek çok saldırıya ve haksızlığa göğüs gererek direnişi bugüne kadar sürdüren işçiler, 18 Martta Ankara’ya yürüyüş başlattı. Agrobay işçilerinin yürüyüşü 21 Martta Bakanlıkla yapılan görüşme sonrası sona erdi. Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada bakanlık bünyesindeki Çalışma Genel Müdürlüğüyle görüşüldüğü ancak yetkililerin sorumluluğu kabul etmeyen bir yaklaşım sergilediği belirtildi. Ankara’da dayanışma eylemine katıldıktan sonra dönüş yürüyüşünü başlatan işçiler, sendikalarıyla birlikte asla geri adım atmayacaklarını mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyorlar.
DİSK Emekli-Sen Ankara ve İstanbul’da eylemler yaptı
“Kaynak var, niyet yok! Emeklilikte insanca yaşam haktır!” diyerek alanlara çıkan DİSK yöneticileri ile DİSK Emekli-Sen üye ve yöneticileri 23 Martta Ankara ve İstanbul’da iki ayrı eylem yaptılar. Ankara Ulus Meydanı’nda yapılan eyleme UİD-DER de katıldı. İktidarın emeklilere yönelik gasplarına dikkat çeken dövizlerin taşındığı eylemlere çeşitli demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra çevredeki emekliler de destek verdi.
DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz İstanbul’daki eylemde şöyle konuştu: “İşçiden, emekçiden, emekliden alınıp sermayeye aktarılan kaynakları haykırmak için buradayız. Yıllar boyunca çalışan, alın teri döken emeklilerin tarlayı eken, çarkları döndüren, gemileri yüzdüren, madenlerde nefesini, atölyelerde ellerini tüketen ve bunca yorgunluğun sonunda bir oh diyemeyen emeklilerin gerçeğini haykırmak için buradayız.” Yavuz harçlıktan farkı kalmayan bayram ikramiyelerinin en az asgari ücret seviyesine çıkarılması, emekli maşalarının düzenlenmesi ve ücretsiz-nitelikli sağlık hizmetlerinin tüm vatandaşlara olduğu gibi emeklilere de sunulması gerektiğini ifade etti.
Basın açıklamasında konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yıllarca çalışan, üreten, prim ödeyen emeklilerin yaşam standardının yükseltilmesinin ülkeyi yönetenlerin görevi ve sorumluluğu olduğunu vurgularken “Bugün emeklilerin yaşadığı yoksulluk, asgari ücretin-açlık sınırının çok altında ücretlere mahkûm edilmesi bir tesadüf değil, ülkeyi yöneten iktidarın bilinçli tercihlerinden kaynaklanmaktadır. Emekli olmak da, emeklilik de insanca yaşamak da haktır” ifadelerini kullandı. Özellikle 2008 yılında yapılan düzenlemeyle emeklilerin milli gelirden aldığı payın, aylık bağlama oranlarının ve emekli aylıklarının alt sınırının düşürüldüğünü aktaran Çerkezoğlu DİSK-AR’ın “Avrupa’da ve Türkiye’de Emeklilerin Durumu: Emekli Aylıkları, Emekli Sayıları ve Emeklilere Ayrılan Kaynaklar” başlıklı raporundan çarpıcı başlıkları açıkladı.
DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Birgül Kaya, Ankara’daki eylemde yaptığı konuşmada iktidarın politikalarını eleştirdi, milyonlarca emeklinin geçinemediğini belirtti. Emeklilerin kaderine terk edilmesine razı olmayacaklarını belirten Kaya, iktidarın saldırılarına direneceklerini vurguladı. Basın açıklamasını ise DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender gerçekleştirdi. AKP’nin sermayeye kaynak aktarırken emeklilerin taleplerine kulak tıkadığını belirten Kalender “kaynak var ama niyet yok” dedi. İktidarın işçileri, emeklileri ve tüm emekçileri yoksullukta eşitlediğini aktaran Kalender sözlerine şöyle devam etti: “Emeklileri her gün biraz daha yoksullaştıranlar, öğrencilerin barınma hakkına göz dikenlerdir. Emeklilere sağlıkta katkı payı dayatanlar, sağlık sistemini özelleştirenler, eğitimi piyasalaştıranlardır. Halkın iradesiyle seçilmiş milletvekillerini hapsedenlerdir. Oy yoksa hizmet yok diyenlerdir. Bu aklı tanıyor, bu zihniyetle inatla, umutla mücadele etmeye devam ediyoruz.”
DİSK-AR’ın hazırladığı “Emeklilerin Durumu” raporundan çeşitli veriler
- Türkiye’de ortalama emekli aylığı merkez Avrupa ülkelerinin 6’da biri düzeyinde: Ortalama emekli aylığı İspanya ve Fransa’da 1400, Almanya ve İtalya’da 1500, Belçika’da 1700, Hollanda’da 2000 avronun üzerinde iken Türkiye’de sadece 237 avro!
- Türkiye’de emekli aylıkları 2012 ve 2021 arasında avro cinsinden yüzde 33,6 oranında azaldı.
- 2012 yılında Türkiye’den daha düşük aylığa sahip 9 Avrupa ülkesi varken bu sayı 2021 yılında 1’e düştü.
- Türkiye’de emekli aylıklarına ayrılan kaynak Avrupa’da ayrılan kaynağın yarısından bile az: Emekli ödemelerinin GSYH’ye oranı 27 AB ülkesinde ortalama yüzde 9,5 iken Türkiye’de sadece yüzde 4,1!
- Türkiye’de aktif/pasif oranının çok düşük olduğu iddiası da doğru değildir: 2021 itibarıyla Avrupa ülkelerinde aktif/pasif oranı ortalama 1,6 iken Türkiye’de bu oran 1,9’dur. Yani Türkiye’de bu oran daha yüksektir.
- 2002 yılında Türkiye’de emekli ve hak sahiplerinin aylıklarının ortalaması asgari ücretin yüzde 22 fazlası iken, 2023’te yüzde 26 altına düşmüştür.
- Ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH’ye oranı 2002’de yüzde 46,4 iken 2024’te yüzde 27,7’ye geriledi.
- Emeklilerin bu yoksullaşma süreci onları emekliyken de çalışmaya mecbur bıraktı. 2002 yılında çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı yüzde 36,6 iken Aralık 2023’te yüzde 55,3’e yükseldi.
- Bütçede emeklilere ve sosyal güvenliğe ayrılan pay düşüyor: 2008-2024 arasında SGK’ye yapılan bütçe transferlerinin oranı 5,2 puan azaldı.
- Kaynak yok diyenler doğru söylemiyor. SGK’da emekliler için yeterince kaynak var: Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı 2002’de yüzde 61 iken 2023’te yüzde 76,4’e yükseldi.
Neden Hiçbir Şey Değişmiyor?
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Çayırhan İşçilerinin Ankara Yürüyüşü Sona Erdi
- Antep: İşçiye Yine Baskı ve Yasak!
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- İzBB ve Turkcell Global Bilgi İşçileri İşten Atma Saldırısına Karşı Mücadele Ediyor
- Tekstil İşçileri Sendika Düşmanlığına, Beltur İşçileri Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Ediyor
- “Rehabilitasyonda Patronlar Kâr Peşinde, Öğretmenler Geçim Derdinde!”
- “Patronlara Değil Eğitime Bütçe!” Eylemi
- Kamu Emekçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
Son Eklenenler
- Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde sefalet zammına karşı direnişe geçen tekstil işçilerinin mücadelesi yasaklarla, baskı ve saldırılarla engellenmeye çalışılıyor. 14 Şubat günü, tüm saldırılara rağmen direnişlerini sürdüren Başpınar...
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri ve sağlık çalışanları “Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük...
- Türkiye’de yasalarda her işçinin özgürce sendikaya üye olabileceği yazıyor. Ama resmi istatistiklere göre çalışanların yüzde 85’inden fazlası sendikasız. Sendikalı çalışmak yasal olmasına ve ücret, ikramiye, sosyal haklar bakımından avantajlar...
- Çok açık ki iktidarın “Aile Yılı” ilan etmesi aileler refaha kavuşsun diye değil, sermayenin ve iktidarın çıkarları içindir. İşçi aileleri için daha büyük yoksulluk, daha kötü çalışma koşulları, acı ve gözyaşı, hatta ölüm getireceği sır değildir.
- Almanya'da Ocak ayı boyunca Berlin, Münih, Hanover, Hamburg ve Nünberg gibi büyük kentlerde hükümetin aşırı sağ ve ırkçı politikalarına karşı çok sayıda sendikanın, göçmen topluluklarının ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla büyük çaplı...
- Gebze Plastikçiler OSB'de bulunan Chinatool Otomotiv’de grevin 4. gününde, Kocaeli Çayırova'daki Green Transfo Energy'de ise grevin 51. gününde anlaşma sağlandı.
- İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgede bulunan Digel Tekstil’de işçiler, düşük ücret zammına tepki gösterdiler ve hakları için sendikalı oldular. Ancak Digel Tekstil patronları işçilerin zam talebini duymazlıktan geldi, sendika haklarını yok saydı...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarında çalışan işçiler, 10 Şubatta özelleştirmeye karşı Ankara’ya yürüyüş başlatmışlardı. 13 Şubatta Hazine ve Maliye Bakanlığı...
- 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde siyanürlü toprak kaymış, 9 işçi toprak altında kalmış, cenazelerine aylarca ulaşılamamıştı.
- Antep'te direnişlerin yaygınlaşması, işçilerin ortak eylemler yapması, birlik içinde hareket etmeye yönelmesi ve pek çok örnekte mücadelelerini başarıya ulaştırmaya başlaması üzerine patronlar baskılarını arttırdı. Gaziantep Valiliği ise 13 Şubatta...
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.