Buradasınız
Kaza Değil Cinayetmiş Meğerse!
Altınşehir’den bir mermer işçisi
Ben, Şahintepe Mahallesinde yaşayan genç bir mermer işçisiyim. Küçük yaşlarda mermer atölyelerinde işçiliğe başladım. UİD-DER’le tanışalı fazla olmadı. Fakat bu sürede çok şey öğrendim. Derneği tanımadan önce işçi olduğumun bile bilincinde değildim açıkçası.
Sabahın yedisinde işe giden, işyerinde akşama kadar ağır koşullarda çalışıp, akşam olunca da eve gelip bilgisayarın başında sabahlayan bir insandım. Günlerce hatta yıllarca her günüm bu şekilde geçti. Hiçbir şeyi sorgulamayan, vurdumduymaz bir adam olmuştum. Bir gün mahalledeki matbaa işçisi bir arkadaşımın çalıştığı fabrikada kolunu makineye kaptırarak genç yaşta hayatını kaybetmesi benim o gün evden çıkmama neden olmuştu. İş cinayetiyle hayatını kaybeden arkadaşımın cenazesine gittim. Ölen arkadaşımın cenazesinde tesadüf eseri UİD-DER’li arkadaşlarla tanıştık. Sonra bu acı olay üzerine ayaküstü konuştuk ve cenazeden sonra bir yerde çay içtik. Arkadaşımın hayatını kaybetmesine çok üzülmüştüm fakat bu olayda bir suçlu bulamıyordum. Cenazedeki diğer insanlar gibi düşünüyordum. Kazanın arkadaşımın dikkatsizliğinden kaynaklanmış olabileceği aklıma geliyordu.
Ancak UİD-DER’li arkadaşlar sohbet esnasında bu olayın bir cinayet olduğunu ve zanlının da patronun ta kendisi olduğunu anlattılar. Bu benim çok dikkatimi çekmişti çünkü ben hiç olaya bu tarafından bakmamıştım. Arkadaşlar, bana ölen arkadaşımın 12 saat çalıştığını, kullandığı makinenin çok eski olduğunu, patronun da bu tür iş kazalarına karşı işin maddi boyutunu düşünerek hiçbir önlem almadığını ve bunun sorumlusunun tamamen patron olduğunu anlattılar.
Bu sohbette ben, patronların kar hırsları yüzünden işçilerin hayatlarının hiçe sayıldığını öğrendim. Daha sonra bu arkadaşlarla tekrar görüşmek istedim.
İkinci görüşmemizde bana birtakım sorular sordular. Ben de çalıştığım işyerindeki koşullardan ve normal yaşantımdan bahsettim. Sonra derneği tanıdım, etkinliklere katılmaya başladım. İşçilerin sorunlarının ortak olduğunu ve bu sorunlara karşı da birlikte mücadele ettiklerini gördüm. Ben de işçi olduğum için bu mücadeleye mutlaka bir şeyler katabileceğimi düşündüm.
Artık patronlara karşı mücadele etmek gerektiğini biliyorum. Bu mücadeleye benim gibi işçileri katarak mücadeleyi büyütmeliyim.
Geçen gittiğimiz UPS işçilerinin direniş ziyaretinde dikkatimi çeken bir slogan vardı, çok güzeldi: Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!
İşte ve Yollarda Kaybolan Zamanlar
- Nurtani İçin Adalet, Adalet İçin Mücadele Gerek
- Sorumluluğu İşçiye Yıkmanın Yolu: “Ya Güvenli Çalış Ya Hiç Çalışma”
- “Benim Suçumdu Abla”
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Kâr Hırsı Doğayı ve İşçileri Katlediyor
- Gençlerimiz Ölmeye Devam Ediyor
- Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
- Sağlıksız ve Kötü Çalışma Koşullarına Karşı Birleşelim
- Mesleki Eğitim mi Kâr Hırsı mı?
- Hayatımızı Değiştirecek Parolayı Unutmayalım!
- Gizli Açlık Tehlikesi Büyüyor
- Biz Mücadele Edersek Her Şey Düzelir!
- Hasköy Sanayi Sitesinden Sonra Şimdi Sıra Kimde?
- Ya Beni İşten Atarlarsa?
- İSG-SEN Ankara’da Siyah Baret Eylemi Yaptı
- Patronların Prestiji Yangın Riskinden Daha Önemli
- “El Cerrahisi 7/24 Yanınızda”
- Yangından Haberimiz Bile Olmadı!
- TMO Silosundan Fabrikalara Patlamalar ve Yangınlar Ne Anlatıyor?
Son Eklenenler
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...