Buradasınız
İşsizliğe, Yoksulluğa, Baskı ve Zorbalığa Karşı İsyan Sürüyor!
2022’ye girerken İşçi Dayanışması’nda yaptığımız değerlendirmede “Emekçilerin İsyan Fırtınası Durmadı, Esmeye Devam Edecek” demiştik: Nitekim 2022 Kazakistan işçi sınıfının öfke patlamasıyla açıldı. LPG fiyatlarının 60 tengeden 120 tengeye (Kazak para birimi) çıkartılması, emekçilerin biriken öfkesinin patlamasına neden oldu. 2 Ocakta petrol işçilerinin başını çektiği Janaözen kentinde başlayan gösteriler hızla diğer kentlere ve ülkeye yayılarak bir isyana dönüştü. İşsizliğe, artan yoksulluğa, demokratik hak ve özgürlükleri yok eden, sendikaları kapatan, tepeden tırnağa yolsuzluğa ve rüşvete gömülen diktatörlük rejimine karşı ayağa kalkan Kazakistan işçi sınıfı ülkeyi tam anlamıyla salladı. Meydanlara dökülen emekçileri “terörist” ilan eden rejim, Rusya’yı yardıma çağırarak ve silaha başvurarak “düzen” sağladı. Emekçilerin öfkesini yatıştırmak için rejimin tepesindeki kimi yöneticiler görevden alınırken, ekonomik iyileştirmeler yapılacağı sözü verildi. Sendikaların bile yasaklandığı ülkede işçi sınıfı örgütsüz olduğu için rejim şimdilik amacına ulaşmıştır. Fakat egemenler ne yaparlarsa yapsınlar işçi sınıfının kapitalizme karşı isyanını engelleyemeyecekler. İsyan edip ayağa kalkan işçi sınıfı örgütlü bir güç haline gelmesi gerektiğini de eninde sonunda öğrenecektir. İşçi sınıfı devrimci örgütlü bir güce ve önderliğe kavuştuğunda, işte o zaman kapitalizmi yerle bir edecektir!
İran’da protestolar sürüyor: “Vallahi devrileceksiniz!”
2020 ve 2021 yılları boyunca işçi ve emekçilerin protestolarının etkisi altında olan İran’da 2022’de de öfke dinmiş değil; İran’ın cesur işçi ve emekçileri baskıcı ve zalim rejime rağmen tepkilerini meydanlarda haykırmaya devam ediyor.
İran’ın farklı eyaletlerinde çeşitli sektörlerden işçiler geçtiğimiz günlerde sokaklara çıkarken öğretmenler de 13 Ocakta ülke genelinde yeniden meydanlara çıktılar. 2021’in son aylarında sayısız eylem düzenleyen öğretmenler, artan ve çözülmeyen sorunları nedeniyle 100’den fazla şehirde eylemler düzenlediler. Düşük ücretlere ve emeklilik haklarına yönelik saldırılar nedeniyle rejimi protesto ettiler. Rejimin öğretmenler için getirmek istediği deneyim ve performansa dayalı yeni not sistemi de eylemlerde protesto edildi.
Tahran’da parlamento binası önünde, eyalet ve şehirlerde devlet daireleri önünde toplanan öğretmenler uzun süredir dillendirdikleri taleplerini bir kez daha cesur sloganlar ve konuşmalar eşliğinde haykırdılar. Şiraz’da düzenlenen eylemler sırasında konuşma yapan bir öğretmen rejime ve sefahat içinde yaşayan iktidardakilere şöyle seslendi: “Ey İran tarihinin korkakları! Vallahi devrileceksiniz! Biz buradayız, çünkü burası bizim gerçek sınıfımız. Bir öğretmenin işi öğretmektir. Bugün zimmete para geçirenlere büyük bir ders vereceğiz. Hırsızlara büyük bir ders vereceğiz. Sahte dindarlıklarının, makamlarının ve din adamı kılıklarının arkasına saklanan hırsızlara büyük bir ders vereceğiz!”
Öğretmenler tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını da talep ederek mücadelede ısrarcı olduklarını bir kez daha gösterdiler.
Güney Afrika: Clover işçilerinden grev ve sınıf dayanışması
Güney Afrika’nın en büyük süt ve süt ürünleri şirketi Clover’da çalışan işçiler 22 Kasımdan bu yana grevde. Clover’ın yüzde 20’lik maaş kesintisini, 9 saatlik vardiyadan 12 saatlik vardiyaya geçilmesini, pazar günleri ve resmi tatillerde çalışmanın zorunlu hale getirilmesini öngören “büyük yeniden yapılanma” girişimi Clover işçilerinin direnişiyle karşılaştı. Gıda ve Müttefik İşçi Sendikası (FAWU) ve Güney Afrika Genel Sanayi İşçileri Sendikası (GIWUSA) üyesi olan işçiler, işçi düşmanı şirketin saldırılarına karşı başlattıkları grevlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.
Clover’da binlerce işçi, şirketin övündüğü yüksek kâr oranlarına rağmen düşük ücretle çalıştırılıyor. İsrailli şirket Milco SA bünyesine giren ve “istihdam yaratma” vaatleri sunan Clover’da, şirketin satıldığı 2019’dan bu yana 2 binin üzerinde işçi işten çıkarıldı. Buna ek olarak zorla işten çıkarma anlamına gelen “Gönüllü Kıdem Paketleri” adı altında yüzlerce işçinin daha işten çıkarılması, şirkete bağlı 4 şubenin kapatılması planlanıyor. Clover işçileri bu saldırılara karşı greve çıkarken, aynı zamanda İsrail’in Filistin halkına yönelik zulmüne karşı Filistin halkı ile dayanışma içinde bulunuyor. Sendikanın yaptığı açıklamada işçi sınıfının uluslararası dayanışmasına vurgu yapılıyor, maaş kesintileri dâhil olmak üzere kemer sıkma programının kaldırılması, işten çıkarılan tüm işçilerin koşulsuz olarak yeniden işe alınması ve Clover’ın kamulaştırılması talep ediliyor.
İkinci ayı geride kalan 5 bin işçinin grevi, sendikalarının bağlı olduğu Güney Afrika Sendikalar Federasyonu’na (SAFTU) üye diğer sendikaların, emek yanlısı kurumların, çeşitli insan hakları örgütlerinin, Clover ürünlerini boykot eden halkın desteğiyle ve uluslararası dayanışmayla güç kazanarak büyüyor.
ABD’de market işçileri grevde!
ABD’nin Colorado eyaletinde dünyanın en büyük market zincirlerinden olan Kroger’a bağlı King Soopers marketlerinde çalışan 8 binden fazla işçi 12 Ocakta greve çıktı. Market işçilerinin örgütlü olduğu Uluslararası Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri Sendikası ile Kroger yönetimi arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler üç haftalık greve başladılar.
Başkent Denver’de kiralar 2000 doları aştığı halde market işçilerinin aldığı en yüksek maaş 3100 dolar civarında. İşçiler artık barınma ve beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını dile getiriyorlar. Asgari ücretten sadece 0,13 dolar fazla olan saatlik ücretlerine 6 dolar zam yapılmasını, emekli maaşlarının ve iş güvenliği önlemlerinin arttırılmasını talep ediyorlar.
İşçiler, şirketin 2020’de 2,6 milyar dolar rekor kâr açıkladığını, kârın 2021 yılında daha da büyüdüğünü söylüyorlar. 77 markette grev gerçekleştiren işçiler, “biz olmadan marketlerinin bir işe yaramadığını anlamaları gerekiyor” diyerek greve devam ediyorlar.
Romanya’da farklı sektörlerden işçiler düşük ücretlere karşı grevde!
Romanya’nın başkenti Bükreş’te ulaştırma işçileri, ücret kesintileri nedeniyle 20 Ocakta greve başladı. Bükreş Taşımacılık Şirketinde (STB) çalışan yüzlerce işçi, 2022 yılı için belirlenen düşük ücretleri protesto etmek için 19 Ocakta STB genel merkezinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Ancak talepleri dikkate alınmayan işçiler, 20 Ocak sabahı iş bıraktılar. Belediyeye ait STB’de başlayan grev Bükreş Yüksek Mahkemesi tarafından yasadışı ilan edildi. Fakat mahkemenin sermaye yanlısı kararını tanımayan işçiler, greve devam ediyorlar.
Taşıma işçilerinin yanı sıra başta öğretmenler olmak üzere kamu işçileri de ücret kesintilerine karşı çeşitli grevler gerçekleştiriyorlar. 19 Ocakta ülkenin iki büyük öğretmen sendikası, yüzde 8,2’lik enflasyon karşısında hükümetin yüzde 4,5’lik zam önerisini protesto etmek için uyarı grevinde bulundu. Ayrıca sağlık ve medya çalışanları da ücretlerine zam yapılmaması nedeniyle protesto gösterileri düzenliyorlar. İşçiler pandemi koşullarına rağmen çalışmaktan geri durmadıklarını, ücretlerinin erimesine izin vermeyeceklerini haykırıyorlar.
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Onlar “Kazanalım” Dedikçe Biz Kaybediyoruz
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Suriyeliler Geri Dönecek mi?
- Asgari Ücret Nasıl Yükseltilir?
- Kumarla Köşeyi Dönenler Neye Dönüyor?
- İşçi Sınıfının Ortak Mücadele Dili: GREV!
- Umudumuzu ve Direncimizi Güçlendirelim, Mücadelemizi Büyütelim!
- İşçi Dayanışması 201. Sayı Çıktı!
- Zeytinyağı, Margarin, Süt Tozu
- Toplumsal Sorunların Bireysel Çözümü Mümkün mü?
- Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- Köşemize Çekilmiyoruz, Emekçi Gençlik Köşemizle Güçleniyoruz!
- Her Şeyi Paraya Bağlayanlar Kim?
- Devlet Bütçesi Kimin Bütçesi?
- İşçilerin Tek Çıkış Yolu Birlik, Dayanışma ve Mücadeledir!
- İşçi Dayanışması 200. Sayı Çıktı!
- Muhammed Ali’nin Haykırışı ve Gerçek Düşmanlar
- Kapatılan Ocakların Susmayan Bandosu
- Umut Sende Bende Bizde...
- “Ne Olacak Bu Memleketin Hali?”
Son Eklenenler
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...
- Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde göz göre göre gerçekleşen katliam, iktidarın bugüne kadarki denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının yeniden sorgulanmasına neden oldu. İktidar sahipleri her zamanki gibi “bu meseleye siyaset karıştırmayın...
- Egemen sınıfın siyasetçileri sıklıkla gençliğin öneminden bahsediyor ve gençliği kazanmanın gerekliliğinden dem vuruyorlar. Mesela geçen ay Erzurum’da “Gençlerle Buluşma” programına katılan Erdoğan şöyle seslendi gençlere: “Bizim keyfi yere feda...
- İngiltere’nin başkenti Londra’nın meydanlarında aylardır emekçilerin barış talebi yankılanıyor. 18 Ocak Cumartesi günü, Filistin halkıyla dayanışma kapsamında Londra’da düzenlenen 24. ulusal gösteriye on binlerce kişi katıldı. Sırbistan'da...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar. 20 Haziranda greve çıkan işçiler, grevlerinin 217. gününde de fabrikanın önünden yürüyüş yaparak yolu...
- İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik sebebiyle iş kazaları yaşanmaya, işçiler iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. Yakın tarihte yaşanan çeşitli iş kazaları ve bunlarla ilgili yayınlanan bilirkişi raporları patronların kâr hırsı...
- İşçi Dayanışması’nın ilk sayısı 2008 Nisan ayında yayın hayatına başlamıştı. Elbette çıkarken kardelenler gibi toprağında kök saldıktan sonra filiz vermişti. İşte o günden beridir 1 Mayıs meydanlarında kırmızı şapka ve önlüklerle gelincik tarlası...
- 24 Ocak 1980’de, sermaye sınıfının ortak talepleri doğrultusunda bir dizi ekonomik karar alınmıştı. Adına “yapısal dönüşüm programı” denilen bu kararların alınmasında IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist güçler, bu süre zarfında kurulan hükümetler,...
- Sonradan görme bir burjuva olan Turkuaz Tekstilin sahibi Nihat Zeybekçi, asgari ücreti vatan-millet-Sakarya’ya bağlamak için cambazlık yapıyor. Asgari ücret 660 dolara karşılık geliyormuş. 2003’te asgari ücret 100 dolar ediyormuş. Bunlar yanıltıcı...