Buradasınız
Patronların Güler Yüzüne Aldanmayın
Sarıgazi’den bir işçi

Ben iki yıl boyunca metal sektöründe çalıştım. Çalıştığım fabrikada yaş boyahane bölümündeydim. Alkol, tiner, asit gibi kimyasalların içinde çalışıyorduk. Havalandırma sistemi yetersizdi. Kimyasal için uygun maske vereceklerine toz maskesi kullandırıyorlardı. Birkaç kez denetleme olduğunda maskelerin değiştirileceği sözü verilmiş ama bu söz tutulmamıştı. Bölümde çalışan üç arkadaştık. Yaşadığımız sıkıntıları personel müdürüne ilettiğimizde “halledeceğiz” denilerek geçiştiriliyorduk. Çalışırken ellerimizi asidin içine sokmak zorundaydık. Bunun için kullandığımız eldivenler vardı. Eldivenimiz bittiğinde yenisinin gelmesi bazen gecikiyordu. Bu durumda işi durdurmak yerine bulaşık eldiveni kullanmak zorunda bırakılıyorduk. Bunun sonucunda da parmaklarımızda zedelenme oluşuyordu. İş kazası yaşadığımızda ise devlet hastanelerine gitmemizi istemiyor, bizi anlaşmalı oldukları özel hastanelere gönderiyorlardı. Böylece kaza tutanağı tutulmasını engelliyorlardı.
İşte bu sorunların içinde boğuşup çalışırken vücudumda yaralar çıkmaya başladı. Hastaneye gittiğimde pemfigüs teşhisi kondu. Ama ne hastanedeki doktor ne de işyeri doktoru bu hastalığımın bir meslek hastalığı olabileceğini söyledi. Meslek hastalıkları hastanesine bırakın sevkimi yapmayı böyle bir hastanenin varlığından bile bahsetmediler. Ben kendi imkânlarımla internette araştırarak hastalığım hakkında bilgi edinmeye çalıştım. Yaptığım araştırmalarda bu hastalığın bir meslek hastalığı olabileceğini öğrendim.
Rahatsızlanmadan bir süre önce Sarıgazi’de Demokrasi Caddesi’nin başında UİD-DER’in açtığı standı görmüştüm. O gün aklımda dernekle ilgili bir şeyler kalmıştı. Rahatsızlığımı öğrendiğimde ne yapabileceğimi öğrenmek için sokak sokak derneğin yerini aradım. Sonunda buldum. Dernekteki arkadaşlara sorunumu anlattığımda onların yönlendirmesiyle SGK’dan meslek hastalıkları hastanesine sevkimi yaptırdım. Şimdi tahlil sonuçlarının çıkmasını bekliyorum. Çıkacak sonuca göre her türlü davayı açarak hakkımı arayacağım.
Hastalandığım güne kadar işyeriyle hiçbir sorun yaşamamıştım. Müdürler bana karşı iyiydi. Ancak hastalandıktan sonra tavırları değişti, iyi davranışları kayboldu. Beni fabrikaya bile almamaya başladılar. Başlarına belâ olmamı istemiyorlarmış. Üretim müdürü meslek hastalıkları hastanesine gideceğimi öğrenince beni arayıp “Gitme, biz de sıkıntıya düşeriz. Biz sen gitmeden de gereğini yaparız” diyerek gitmemi engellemeye çalıştı.
Buradan işçi arkadaşlara seslenmek istiyorum: Arkadaşlar, çalıştığınız ortamlarda sorun varsa, maske vb. koruyucu malzemeler verilmiyorsa ne yapabileceğinizi öğrenmek için UİD-DER gibi derneklere gidebilirsiniz. İş güvenliğini önemseyin. Çünkü işçinin ihmal ettiğini patron hiç vermez. İş işten geçmeden önlem almak gerekiyor. Patronların, müdürlerin güler yüzüne aldanmayın. Yüzünüze gülerken hakkınızı aramaya kalktığınızda güler yüz gidecek ve kendi menfaatleri için sizi saf dışı bırakacaklardır. Bu yüzden haksızlık gördüğünüzde ne yapacağınızı bilmiyorsanız bile UİD-DER’den bilgi alabilirsiniz.
Asıl Hırsız Kim?
- Çocuk İşçilikle Mücadele İşçi Sınıfının Örgütlü Mücadelesinin Büyümesiyle Mümkün
- 301’i, Soma’yı, O Günden Beri Hiç Unutmadık…
- Nurtani İçin Adalet, Adalet İçin Mücadele Gerek
- Sorumluluğu İşçiye Yıkmanın Yolu: “Ya Güvenli Çalış Ya Hiç Çalışma”
- “Benim Suçumdu Abla”
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Kâr Hırsı Doğayı ve İşçileri Katlediyor
- Gençlerimiz Ölmeye Devam Ediyor
- Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
- Sağlıksız ve Kötü Çalışma Koşullarına Karşı Birleşelim
- Mesleki Eğitim mi Kâr Hırsı mı?
- Hayatımızı Değiştirecek Parolayı Unutmayalım!
- Gizli Açlık Tehlikesi Büyüyor
- Biz Mücadele Edersek Her Şey Düzelir!
- Hasköy Sanayi Sitesinden Sonra Şimdi Sıra Kimde?
- Ya Beni İşten Atarlarsa?
- İSG-SEN Ankara’da Siyah Baret Eylemi Yaptı
- Patronların Prestiji Yangın Riskinden Daha Önemli
- “El Cerrahisi 7/24 Yanınızda”
Son Eklenenler
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...