Buradasınız
Yunanistan’da İşçi Sınıfı Ayakta

Yunanistan işçi sınıfı, Syriza hükümetinin kemer sıkma politikalarına son yılların en büyük genel grevi ile cevap verdi. 4 Şubatta gerçekleşen genel greve yarım milyon insan katıldı. Sendikaların çağrısıyla düzenlenen greve meslek örgütleri, esnaf ve çiftçiler de destek verdi. Atina’da düzenlenen mitinge 50 bin kişi katıldı. Bunun yanı sıra Selanik, Patras, Larissa, İraklion gibi kentlerde de gösteriler düzenlendi.
İktidara gelmesinin hemen ardından Syriza hükümeti, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’nun (AB ve IMF) dayatmalarına boyun eğdi ve kemer sıkma politikalarını uygulamaya girişti. Kitlelerde büyük bir umut yaratarak iktidara gelen hükümet, bu adımlarıyla kısa zamanda işçi ve emekçilerin tepkisini çekti. Özel sektörde örgütlenen sendikalar konfederasyonu GSEE ve kamu sektöründe örgütlenen sendikalar konfederasyonu ADEDY, grev çağrısı yapınca yüz binler sokağa döküldü. İşçiler, bu büyük grevle Yunanistan’a borç veren uluslararası kurumların dayattığı acı reçeteler nedeniyle işçi haklarına saldıran hükümetin politikalarına karşı mücadeleyi büyüteceklerini ortaya koydular.
Syriza, AB’den alacağı kurtarma paketi karşılığında emekli aylıklarında kesintiye gitmeyi ve 2019’a kadar pek çok ek ödemeyi kaldırmayı planlıyor. Ancak 2010’dan bu yana 11 kesinti gören emekliler bu defa kesintilere izin vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Emekçilerin tepkisine rağmen bu hafta AB, IMF ve Dünya Bankası temsilcileri Yunanistan’a geldiler ve grev sürerken geniş polis koruması altında olan bir otelde kesintileri planladılar. Çalışma Bakanı ile görüşen “troyka” planlar yaparken Yunan işçiler ülkede hayatı durdurdular. Ulaşım araçları, taksiler, avukatlar, noterler, mühendisler çalışmadı; limanlar, okullar, hastaneler, eczaneler, marketler kapandı. Gazeteler basılmadı, web siteleri güncellenmedi.
Sokağa dökülen işçiler, gençler, emekliler öfkelerini ve taleplerini dile getirdiler. Emeklilik yaşının yükseltilmesine, kamu harcamalarındaki, sosyal haklardaki ve maaşlardaki kesintilere, arttırılan vergilere tepki gösterdiler. Mitinge katılan işçiler Sintagma Meydanı’na geldiklerinde polisin biber gazlı ve ses bombalı saldırısına maruz kaldılar. Ancak bu saldırı haftalardır eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan işçileri dağıtmaya yetmedi.
Syriza, kemer sıkma politikalarına son vereceğini ve AB ile ilişkileri değişikliğe uğratacağını vaat ederek iktidara geldi. Fakat sözünde durmadı. AB’nin dayattığı kemer sıkma politikalarına nasıl yanıt verileceğini sözde bir referandumla halka danıştı. Referandum sonucu “hayır” çıkmasına rağmen Syriza hükümeti kesintilere devam etti. Yöneticilerinin bir çoğu Syriza üyesi olan sendikalarsa işçilerin tepkisi karşısında eylem çağrıları yapıyorlar ama hükümetin politikalarına karşı gerçek bir mücadele yürütmüyorlar. Yunan işçi sınıfı ise bu acı reçeteye karşı çıkacağını her fırsatta ortaya koyuyor.
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...