Buradasınız
19 Mayıs G7 Hiroşima Zirvesini Ezmek İçin Mücadele Çağrısı

Bu yıl G7 zirvesi 19-21 Mayıs tarihinde Japonya’nın Hiroşima kentinde toplanıyor. “Küresel ekonominin sorunlarını tartışmak” için bir araya gelen G7 ülkelerinin gündeminde emperyalist savaşı genişletecek hamleler var. ABD-Japonya işbirliğiyle Çin’in kuşatılması planları bu hamlelerin en önemlisi olarak öne çıkıyor. Üstelik zirve, savaşın ne demek olduğunu gösteren en büyük felaketlerden birinin yaşandığı, atom bombasının yüz binlerce can aldığı Hiroşima’da gerçekleştirilecek.
Bu nedenle Japonya’dan çeşitli işçi örgütleri ve sosyalist örgütler emperyalist savaş planlarına karşı mücadeleyi yükseltiyor. Japon hükümeti anayasayı değiştirerek savaşın önünü açmak isterken Anayasa Revizyonunu ve Savaşı Durdurmak İçin Büyük İşçi Yürüyüşü adlı hareket, bu tehlikeli tuzağı boşa çıkarmak için mücadele ediyor. Japonya ve dünya işçi sınıfına seslenerek enternasyonalizm ve dayanışmayı yükseltme çağrısında bulunuyor. 6 Ağustos Hiroşima Büyük Eylemi Organizasyon Komitesi ise tüm Japon emekçileri düzenlenecek eylemlere destek vermeye çağırıyor. Aşağıda Anayasa Revizyonunu ve Savaşı Durdurmak İçin Büyük İşçi Yürüyüşü ile 6 Ağustos Hiroşima Büyük Eylemi Organizasyon Komitesi’nin ortak çağrısını yayınlıyoruz.
19 Mayıs G7 Hiroşima Zirvesini Ezmek İçin Mücadele Çağrısı
Dünyanın ve ülkenin her tarafındaki mücadele arkadaşlarımız,
Bu yıl G7 zirvesi 19-21 Mayıs tarihinde Hiroşima’da toplanacak. Bu nükleer silahsızlanma için değil, savaş alevlerini Ukrayna’nın tamamına yaymak için ve Çin’e karşı başını ABD ve Japon emperyalizminin çektiği nükleer bir saldırı savaşı için yapılacak bir konferanstır. Ukrayna’daki savaşı derhal sonlandırmak, Çin’e karşı bir saldırı savaşını önlemek ve küresel nükleer savaşın önüne geçmek için G7 Hiroşima Zirvesini dağıtalım!
Ukrayna Savaşını Derhal Durdurun!
Ukrayna’da savaş patlak verdiğinden beri, “Batılı” hükümetler ve medya “Putin liderliğindeki Rus işgali”ni kınayıp Zelenski rejimini kutsuyor ve Ukrayna’ya silah gönderiyorlar.
Ne var ki, bu savaşa başını ABD emperyalizminin çektiği Ukrayna’yı NATO’ya entegre etme girişimleri neden olmuştur. Buna mukabil, Putin rejimi bu hamleyi askeri güç kullanarak karşılamak üzere savaş başlatmıştır. Başını ABD’nin çektiği bu savaş hem ABD-NATO tarafı için hem de Rusya tarafı için saldırgan bir yağma savaşıdır. Zelenski rejimi ABD ve Avrupa emperyalizmiyle birliktedir. Hem Putin hem de ABD-NATO tarafı nükleer silahların kullanılmasından bahsediyorlar; nükleer bir savaş her an patlak verebilir.
Ukrayna’yı savaş alanı olarak kullanmaya son verin!
ABD-NATO ve Putin’in Rusya’sı, elinizi Ukrayna’dan Derhal çekin!
Askeri desteğe hayır, Ukrayna savaşına katılmaya hayır!
Çin’e karşı ABD-Japon saldırı savaşını durdurun!
Tüm bunlarla aynı zamanda, ABD ve Japon emperyalistleri tarafından Çin’e karşı bir saldırı savaşının hazırlıkları yürütülmektedir. 28 Ocakta, Amerikalı bir komutanın subaylarına şöyle seslendiği haberleri çıktı: “2023’ü zinde bir operasyonel harekât hazırlığıyla geçireceğiz” çünkü “içgüdülerim bana 2025’te savaşacağımızı söylüyor.” Biden yönetimi Tayvan’a askeri yardımı arttırdı, ABD ordusu Çin’e karşı onun karasularının dibinde defalarca askeri tatbikatlar (yani savaş provokasyonları) düzenledi. Tayvan’ın savunusu davası denilerek Çin’e karşı her an bir saldırı savaşının başlatılabilecek oluşu şaşırtıcı değildir.
Kişida hükümeti Çin’e karşı düzenlenecek bir saldırı savaşına katılabilmek amacıyla, “karşı saldırı kapasitesine kavuşma”yı içeren üç güvenlik belgesinin gözden geçirilmesi kararını geçen yılın sonunda onaylamıştı ve Ocak ayından itibaren de parlamentoda büyük bir askeri yığınak hazırlamak için acele ediyor.
Hükümet, Japonya'nın her yerine uzun menzilli füzeler yerleştirmeye ve nükleer silahlanma için nükleer santralleri yeniden başlatmaya ve yeni santraller inşa etmeye karar verdi.
Daha şimdiden, Okinawa muharebesini hatırlatırcasına, Okinawa ve Güneybatı Adalarını savaş alanına çevirecek bir savaş planı yapıldı ve askeri tatbikatlar kesintisiz bir şekilde devreye sokuldu.
Çin’i, Tayvan’ı, Okinawa’yı, Güneybatı Adalarını ve tüm Japonya’yı nükleer savaş alanına çevirecek bir savaşı kesinlikle durdurmalıyız.
G7 Zirvesini dağıtacak büyük bir gösteri için ayağa kalkalım!
Mayıstaki Hiroşima G7 Zirvesi, Rusya ve Çin’i “nükleer silah kullanma tehdidi” ve “uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetleri” nedeniyle kınayarak, Ukrayna Savaşını genişletme ve Çin’e karşı saldırgan bir savaş, nükleer bir savaş başlatma konferansı olacak.
Nükleer savaş konferansının ev sahibi olarak atom bombası atılmış bir şehir olan Hiroşima’yı kullanmak utanç vericidir.
O günden beri nükleer serpintinin acısını çeken ve nükleer silahların yok edilmesi çağrısında bulunan atom bombası kurbanlarına yönetilmiş en büyük küfürdür bu. Ayrıca uluslararası savaş karşıtı, nükleer karşıtı mücadeleyi onun can evi olan Hiroşima ve Nagazaki’de ezme saldırısıdır.
G7’nin egemenleri, dünya çapında savaşlar yürütüyor, neoliberal politikalarla kaynakları ve pazarları yağmalıyor, insanları yoksulluğa sürüklüyor ve dünyayı yok ediyorlar.
Merkezinde ABD’nin bulunduğu G7’nin küresel hâkimiyet krizi savaşa neden olmuştur.
Bu durum karşısında dünya işçi sınıfımızın cevabı şöyle olmalıdır:
Birbirini öldürmeye zorlanan bütün ülkelerin işçileri savaşa karşı çıkmak ve uluslararası dayanışmayı güçlendirerek kendi ülkelerinin savaş çığırtkanı hükümetlerini devirmek zorundadırlar.
Avrupa’da, ABD’de ve Asya’da fiyat artışlarına ve düşük ücretlere karşı işçi sendikalarının öncülüğünde bir grev fırtınası patlak vermiştir.
Çin, Rusya ve İran’da halk bu zorba hükümetlere karşı mücadeleye girişmiştir. Eğer dünyanın bütün işçileri tek bir işçi sınıfı olarak birleşirlerse dünya savaşını durdurabiliriz.
Uluslararası savaş karşıtı mücadele sayesinde Ukrayna Savaşını durdurmak ve Çin’e karşı bir saldırı savaşını engellemek için, G7 Zirvesini ezmek üzere ayağa kalkalım! Dünyanın bütün işçileri, Hiroşima G7 Zirvesine karşı mücadelede birleşelim!
Ukrayna Savaşını Derhal Durdurun!
Çin’e Yönelik Saldırı Savaşını Engelleyelim!
Emperyalistlerin Nükleer Savaş Konferansını Dağıtalım!
Dünya Nükleer Savaşını İşçilerin Birliğiyle Durduralım!
Çağrıcılar:
- Anayasa Revizyonunu ve Savaşı Durdurmak İçin Büyük İşçi Yürüyüşü
- 6 Ağustos Hiroşima Büyük Eylemi Organizasyon Komitesi
İletişim:
- 86hiroshima.daikoudo@gmail.com
19 Mayıs: Hiroşima kent merkezinde G7 savaş çığırtkanlarına karşı yürüyüş ve gösteri
20 Mayıs: Atom Bombası Kubbesi önünde yürüyüş
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- UİD-DER’den FENASOL ve Lübnanlı Emekçilerle Dayanışma
- Japonya İşçi Sendikalarından Savaşa ve Hak Gasplarına Karşı Eylemler
- UİD-DER’in Lübnan Sendikalar Birliğinin Dayanışma Çağrısına Yanıtı
- UİD-DER’in 6 Ağustos Hiroşima Büyük Eylem Organizasyon Komitesi’ne Dayanışma Mesajı
- UİD-DER’den Doro-Çiba’ya Dayanışma Mesajı: Kahrolsun Hiroşima’da G7 Zirvesi Düzenleyen Emperyalist Güçler!
- Doro Çiba’dan UİD-DER’e 1 Mayıs ve 14 Mayıs Mesajı
- 19 Mayıs G7 Hiroşima Zirvesini Ezmek İçin Mücadele Çağrısı
- Fransa’dan Yeni Anti-Kapitalist Partiden Dayanışma Mesajı
- Japonya Doro Çiba Sendikasından Türkiyeli Emekçilere Dayanışma Mesajı
- Partido Manggagawa: Filipinler’de İşçi Sınıfına Saldırılar Artıyor!
- Fumiaki Hoşino Ölümünün 3. Yıldönümünde Anıldı
- UİD-DER’den İngiltere’de Grevci Demiryolu İşçilerine Dayanışma Mesajı
- Japon Doro Çiba Sendikasından Çağrı
- Akiko Hoşino’dan UİD-DER’e Teşekkür Mesajı
- Akiko Hoşino’dan Yanıt ve Teşekkür
- Daha Söylenmedi Şarkımız
- İtalya’daki Fedex/TNT Grevcilerine Dayanışma Mesajı
- İtalya’da Kargo İşçilerinin Polis Saldırısına Yanıtı: FEDEX/TNT’de Yeni, Güçlü Bir Grev
- Doro-Çiba: Güney Kore’ye Karşı İhracat Kısıtlaması Derhal Geri Çekilsin!
Son Eklenenler
- Tez-Koop-İş Sendikası 2025 yılı kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolünün bir an önce imzalanması ve işçilere alın terinin karşılığının verilmesi talebiyle 14 Mayısta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde kitlesel basın...
- Soma Madenci Katliamının 11. yılında başta Soma’da olmak üzere çeşitli anma programları gerçekleştirildi.
- Bu 1 Mayıs’ta da her şeye rağmen alanlardaydık. “Yağmur Çamur Yağsa da Kış Kıyamet Kopsa da Biz Buradayız” dedik. İşçiler, emekçiler olarak, işçi sınıfının gençliği olarak alanlara çıktık. Biz de UİD-DER kortejinde Kadıköy’deydik. Yağmura ve soğuğa...
- 2025 1 Mayıs’ını büyük bir coşkuyla kutladık. Alanda olmak bana tarifsiz bir cesaret verdi. Binlerce işçiyle tek ses olmak, tek yumruk olmak en güzel duyguları yaşatıyor.
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgâr tribünleri için kanat üretimi yapan Amerikan menşeli TPI Compozit’in İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan fabrikalarında 13 Mayısta grev başladı.
- Somayı hatırlamak demek haksızlıklara, adaletsizliğe, sömürü düzenine karşı örgütlenmek demektir. Soma’yı hatırlamak demek hesap soracağımız günleri yakın eylemek için mücadele etmek demektir.
- Soma Katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Soma’nın ardından Ermenekler, Torunlar, Hendekler, Amasralar, İliçler devam etti, ediyor. Erol Eğrekler katlediliyor, holdingler işçilerin kanıyla büyüyor. Patronlar siyasi iktidardan aldıkları güçle iş...
- DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İstanbul Barosu ve İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, güvenlik görevlileri tarafından dövülerek katledilen işçi Erol Eğrek için 12 Mayısta Çalık Holding önünde eylem düzenlendi. Eyleme sendikalar,...
- Merhaba dostlar. 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Bizler de genç işçiler olarak 1 Mayıs’ta UİD-DER’le birlikte alanlardaydık. Sınıfımızın saflarında olmanın heyecanını yaşadık. Duygularımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
- Erol Eğrek’in katledilmesinin sorumlusu yalnızca Çalık Holding değildir. Mahkeme kararına rağmen işçinin kazanılmış hakkını 10 yıldır ödemeyen Çalık Holding’e hiçbir yaptırım uygulamayan; patronları denetlemeyen, adaletsizlik ve cezasızlığı temel...
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...