Buradasınız
7 Ayda 1119 Kişi: Ölüm Hep İşçilere-Emekçilere!
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili yasanın esnetilmesi, birçok maddesinin sürekli ertelenmesi işçilerin hayatını karartmaya devam ediyor. Sermayenin kâr hırsı, iş kazalarını durdurmak için getirilen kanunların hayata geçirilmesine ayak diredikçe işçi ölümleri artarak devam ediyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin her ay yayınladığı iş cinayeti raporları bu artışı çıplak bir biçimde gözler önüne seriyor. İSİG Meclisi’nin yayınladığı son iş cinayetleri raporuna göre, geçen Temmuz ayında en az 205 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2017 yılının ilk 7 ayı boyunca iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 1119’a ulaşmış bulunuyor.
Meclis, raporda 6331 sayılı İSG yasasının çıktığı 2012 yılından bu yana iş cinayetlerinin önüne geçilemediğine dikkat çekiyor. Yalnızca 2017’nin ilk 7 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 1119.
Temmuzda yaşamını yitiren 205 emekçinin 163’ü ücretli işçi veya memur, 30’u çiftçi ya da küçük toprak sahibi ve 12’si esnaf.
İş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımında 51 işçinin hayatını kaybettiği inşaat-yol işkolu başı çekiyor. Tarım, orman işkolunda 45 işçi, taşımacılık işkolunda 19, belediye-genel işler işkolunda 12 işçi hayatını kaybetti.
İş cinayetlerinin 49’u trafik-servis kazası, 41’i yüksekten düşme, 31’i ezilme-göçük, 24’ü şiddet, 18’i, elektrik çarpması nedeniyle gerçekleşti.
Kâr hırsı çocuklarımızı çalıyor
18 yaş altında toplam 10 çocuk işçi hayatını kaybetti. 3 Ağustosta gerçekleşen bir iş cinayeti, sermayenin kâr hırsının nasıl çocuklarımızı aramızdan çekip aldığını, gencecik yaşamları nasıl kararttığını gözler önüne seriyor. 8. sınıfa geçen Samet Barış Aydın, hem aile bütçesine katkıda bulunmak hem biraz para biriktirebilmek için birçok emekçi çocuğu gibi yaz tatilini çalışarak değerlendirmek istedi. Haftalık 150 lira karşılığında su tesisatı işinde işe girdi.
Hiçbir sosyal güvence olmadan, çeyrek asgari ücret karşılığında çalışmaya başlayan Samet, çalıştığı binanın 4. katında bir anda çöken duvarın altında kaldı. Samet, enkaz altından çıkarılıp hastaneye götürüldüğü sırada hayatını kaybetti.
İş güvenliği önlemlerinin, patronların ve hükümetin ağzında laftan ibaret kalması, bir çocuk işçinin daha hayatını kararttı. Hayata dair umutları ve hayalleriyle birlikte yaşamdan kopartıldı Samet.
İşçilerin sağlığı ve güvenliğini umursamayan, patronlar için ekonominin büyümesi gerektiğinden dem vuran anlayış devam ettiği sürece, iş cinayetleri artmaya devam edecek. İşçiler için iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlemenin tek yolu örgütlenerek mücadele etmektir. İş ve çalışma koşulları ancak mücadeleyle düzeltilebilir.
Öyle Şey Olur Mu?
- İş Cinayetinde Ölen İşçiler Kusurlu Sayıldı
- Oba Makarna, ZSR, Amasra, Kartalkaya… İş Cinayetleri, Denetimsizlik, Teşvikler
- “Emekliler Yılında” 512 Emekli İş Cinayetlerinde Katledildi
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Amasra Katliamının 10. Duruşması Görüldü
- İş Cinayetleri Artıyor, Hayatımız İçin Mücadele Etmeliyiz
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
- Kocaeli’de Oba Makarna’daki İş Cinayeti Eylemle Protesto Edildi
- Oba Makarna’da İş Cinayeti
- Soma Katliamı Davası: “Parasına Göre mi İşliyor Bu Adalet?”
- Torunlar Center Katliamının 10. Yılında Kâr Hırsı Can Almaya Devam Ediyor
- İşçi Sınıfı Örgütlü Olursa İş Cinayetleri Son Bulur…
- Desan Tersanesinde İş Cinayeti Protesto Edildi
- İş Cinayetinde Ölen Zafer Açıkgözoğlu Anıldı
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Hendek Katliamının Dördüncü Yılında Ailelerin Adalet Arayışı da Yası da Sürüyor!
- Güney Kore’de Fabrika Yangını: Kâr Hırsı Öldürüyor
- 12 Haziran: Kapitalizmin Çocuk İşçi Sömürüsü Büyüyor
- Soma’nın 10. Yılı: Unutmadık, Unutmayacağız!
- Soma Katliamının 10. Yılında Eylemler
Son Eklenenler
- 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde siyanürlü toprak kaymış, 9 işçi toprak altında kalmış, cenazelerine aylarca ulaşılamamıştı.
- Antep'te direnişlerin yaygınlaşması, işçilerin ortak eylemler yapması, birlik içinde hareket etmeye yönelmesi ve pek çok örnekte mücadelelerini başarıya ulaştırmaya başlaması üzerine patronlar baskılarını arttırdı. Gaziantep Valiliği ise 13 Şubatta...
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...