Buradasınız
BBS Metal, Mercedes ve Tüpraş’ta İşçi Eylemleri

Mercedes’te kriz bahanesiyle işçilerin erzak yardımlarına göz dikildi
Aksaray’da ve İstanbul Esenyurt’ta otobüs üretimi yapılan Mercedes fabrikalarında çalışan işçilerin uzun yıllardan beri aldığı yılda 2 çeyrek altın ve 2 erzak yardımına göz dikildi. Türk Metal üyesi Mercedes işçileri, Ağustosta yapılan işyeri toplantısında, 2018 ve 2019’da yılda ikişer defa verilen çeyrek altının ve erzak yardımının birer defaya düşürülmesi kararının alındığını ifade ediyorlar. 20 yılı aşkın süredir Mercedes’te çalıştıklarını ve bu haklarını her yıl aldıklarını dile getiren işçiler, haklarından vazgeçmek istemiyorlar. Tepkilerini yemekhanede çatal kaşık eylemleri, giriş-çıkış saatlerinde de fabrika önünde sloganlarla ve konuşmalarla gösteriyorlar.
İşçiler 20 yıl önce günde 6 otobüs üretirken erzaklarını eksiksiz aldıklarını, şimdi 14 otobüs ürettikleri halde erzaklarına göz dikilmesine izin vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Kriz gerekçesiyle tasarrufun işçilerin kendi haklarından yapılmak istendiğine dikkat çekiyorlar. İşçiler, geçen yılın dokuzuncu ayından bu yana aldıkları zammın %40’ı olduğunu ama hemen hemen her şeye gelen %70 zamla aldıkları ücret zamlarının eridiğini dile getiriyorlar. İşçiler ek iş yapmak zorunda kaldıklarını, eşlerinin de çalıştığını, ancak bu şekilde geçinebildiklerini söylüyorlar.
11 Eylülde fabrika önünde yapılan basın açıklamasında “ne krizi yaşanırsa yaşansın krizin bedelinin alın terinden başka sermayesi olmayan işçiler tarafından ödenmeyeceği” ifade edildi. Altın ve erzak hakkının çok uzun yıllardır maaşın bir parçası olduğu vurgulandı ve bu haklardan bir kuruş bile verilmeyeceğinin altı çizildi.
BBS Metalde 11 sendikalı işçi işten çıkarıldı
Gebze’de elektrik panoları üretimi yapan BBS Metal fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikasının çoğunluk tespitinin ardından işten çıkarılan işçilerin sayısı 11’e ulaştı. Çoğunluk tespitine itiraz eden patron önce 2 işçiyi sonra mesai dışında işyerinde bekledikleri gerekçesiyle 9 işçiyi daha işten çıkardı.
Sendika düşmanı BBS Metal patronunun işten atma saldırılarına karşı işçiler fabrika önünde direnişe geçti. BBS işçileri yasal bir hak olan sendikalaşma hakkını kullanmak istedikleri için işten çıkarılmalarına tepki gösteriyor, işyerine sendika girene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlar.
Tüpraş işçileri 2 saat iş bıraktı
İzmir Aliağa’daki Tüpraş Rafinerisinde vardiya sisteminde değişiklik dayatmasına karşı işçiler dün ve bugün sabah 2 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 12 Eylülde Tüpraş giriş kapısı önünde yapılan açıklamada, önceki toplu sözleşme dönemlerinde işveren yetkililerinin vardiya sistemini değiştirmekle ilgili taleplerinin Petrol-İş Sendikası tarafından kabul edilmediği hatırlatıldı.
Açıklamayı okuyan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, işçilerin üzerindeki iş yükünün arttığını, 2006’da Tüpraş’ın özelleştirilmesinden sonra her yıl işletmenin üretim kapasitesinin ve kârının işçiler sayesinde arttığını, buna karşın bakım gruplarındaki eksik personelin tamamlanması gerektiğini ifade etti. Toplu sözleşme dönemine 3 ay kaldığını hatırlatan Oktay, mevcut vardiya uygulamasının devam etmesi gerektiğini, bunun için mücadeleden kaçmayacaklarını söyledi.
13 Eylülde yapılan basın açıklamasında ise, “Kapasite arttıkça bizlerin iş yükü artıyor ancak kadro sayımızda bir değişiklik yapılmıyor. İşçi arkadaşlarımızın çalışma koşulları ağırlaşıyor. Petrol hareketleri ünitesinde vardiyalara dağıtılan işçi arkadaşlarımızın eğer gerekli eğitimlerini tamamladıklarını ve sahada çalışma yetkinliğine ulaştıklarını dile getiriyorlarsa bu arkadaşlara da norm kadro uygulamasının geçerli olması gerektiğini söylüyoruz. Herhangi bir birimde yaşanan sıkıntı yalnızca o birimde çalışan arkadaşlarımızın sıkıntısı değildir. Rafineri işçisinin ve dört bölgenin sıkıntısıdır. Bir bölgede delmeye çalıştığı bir maddeyi yarın diğer rafinerilerde de delmek isteyeceklerdir. Bu sorunun çözümü adına bizimle görüşmek istiyorlarsa gelsinler çözelim” dedi.
Tüpraş işçileri; norm kadronun 6 işçiden oluştuğunu, bir işçinin izinli olması halinde diğer vardiyalardan uygun olan bir işçiyle eksiğin tamamlandığını, kapasite büyüdüğü halde işçi sayısının değişmediğini, normal vardiyalarda işçi sayısının 6’dan 7’ye çıkarılması gerektiğini ifade ediyorlar. Buna rağmen Tüpraş yönetiminin işi kolaylaştırmaya değil, mesaiyi zorlaştırmaya çalıştığını dile getiriyorlar.
“Doların mı Var, Derdin Var”
- TÜPRAŞ İşçileri Sefalet Zammını Kabul Etmiyor
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Belediye İşçileri Sendikal Baskılara, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
Son Eklenenler
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, yaşadıkları ekonomik ve siyasal sorunlar...