Buradasınız
BELTAŞ İşçileriyle Röportaj

CHP yönetiminde olan Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı BELTAŞ A.Ş. adlı şirkette park, bahçe, bakım ve temizlik işlerinde çalışan BELTAŞ işçileri, işten atılma saldırısına karşı direnişlerini sürdürüyorlar. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerinde, toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken ihalenin 30 Eylülde biteceğini gerekçe gösteren işveren, işçilerin iş akitlerinin feshedileceğine dair tebliğleri evlere göndermişti. Bunun üzerine BELTAŞ işçileri önce direnişe geçmiş akabinde de grev kararlarını açıklamışlardı. Yaptığımız röportajda BELTAŞ işçileri, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın baskıcı tutumuna karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade ettiler.
Öncelikle UİD-DER olarak direnişinizi selamlıyoruz. Bize kendinizi tanıtıp, çalışma koşullarınızdan bahseder misiniz?
Salih Tam: Ben Salih Tam. 8,5 yıldır BELTAŞ’ta çalışanıyım. Çalışırken çavuşlar “sendikadan dönün” diye baskı uyguluyorlardı. Fakat biz onlara hiçbir zaman taviz vermedik, vermeyeceğiz de. Mesaiye kalıyoruz, mesai parası yok. Karşılığında izin kullandırıyorlar. İşlerine gelirse kamudayız işlerine gelmezse taşeron.
Nedim Koçan: Ben Nedim Koçan. Park bahçelerde 1,5 seneden beri çalışıyorum. Park bahçelerde ilaçlama ekibinin şoförüyüm. İlaçlama olduğu için kimyasal maddeler var. Teninize değse bile komalıksınız. Bir arkadaşımızın vücuduna temas ettiği için o arkadaş 15 gün hastanede yattı. Buna karşı önlemler çok yetersiz. Günü geçmiş eski gaz maskeleri, kalitesiz tulum kullanıyoruz. Banyo yapacağımız yerlerde elimizi bile zor yıkıyoruz. O kadar pis durumda. Tulumların ilaç geçirmez olması, maskelerin 6 ayda bir yenilenmesi lazım. Yeni başkanımız geldikten sonra bize sözleşmenin verileceğini, ihalenin BELTAŞ’ta kalacağını, hepimizden memnun olduğunu söyledi. Biz de sevindik. Ama bunun böyle olmadığını gördük.
Rıdvan Çalışkan: İsmim Rıdvan Çalışkan. 4,5 yıldan beri BELTAŞ işçisiyim. 4,5 yıldan beri de burada sendikal haklarımız için mücadele veriyoruz. Bu zamanlara zor şartlarda geldik. Yasaların engellemelerine rağmen toplu sözleşme hakkını kazandık.
Ali Palabıyık: Ben Ali Palabıyık. BELTAŞ işçileri baş temsilcisiyim. Yaklaşık 3 senedir BELTAŞ’tayım. 2,5 sene de süpürgede çalıştım. 5,5 seneden beri belediyedeyim. Çalışma koşulları zor. Sabah 8’de geliyoruz akşam 5’te dönüyoruz. Cumartesi-Pazar çalışıyoruz ama mesai parası yok. Bayramlar keza yine aynı. Biz tam olarak taşeron değiliz ama taşeron sisteminde yaşanan olumsuzluklar burada da yaşandı bugüne kadar. Burada 4,5 sene boyunca süren mücadele sonucunda belli sendikal haklar kazandık.
Direnişe çıkma süreciniz nasıl gelişti?
Salih Tam: 9. ayın 30’u itibariyle işimize son verdiler, ihbarname kâğıtlarını gönderdiler. Biz bunu kabul etmiyoruz. İkinci bir ihbarname kâğıdı gönderdiler. “İçeriye dönük tazminat haklarınız da öldü, bugün aldınız aldınız, alamazsanız bu da bitiyor” diye kâğıt geldi. Biz onu da kabul etmedik. Bizi 3 aylığına geçici bir firmaya devrediyorlar, “Polen” diye bir firma. Ama biz oraya geçersek zaten bizim sendikalılığımız bitiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz sürekli BELTAŞ’ı istiyoruz. Başka firmaya geçmeyi düşünmüyoruz. Geçtiğimiz an bizim sendikamızı bitiriyorlar.
Rıdvan Çalışkan: Toplu sözleşmelerimiz görüşülmekteydi fakat masadan çekilen taraf belediye oldu. Bizim evlerimize iş fesih bildirimleri geldi. Bunun amacı da bizim sendikal örgütlülüğümüze bir saldırıdır. Biz %98 kamu işçiyiz. Fakat BELTAŞ diye bir firma yoktur diye toplu iş görüşmelerinde masadan çekildiler. Üç talebimiz var: BELTAŞ işçisi olarak kalmak, toplu sözleşmenin devam etmesi, bir de güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz.
Ali Palabıyık: Hazinedar, belediye başkanı seçildiğinin ilk günlerinde Sanatçılar Parkı’nda yaptığı bir toplantıda; “Ben inançlı, devrimci bir insanım. İşçiden emekçiden yana bir insanım” deyip herkese de 250’şer lira para dağıttı. TİS yetkisinin gelmesiyle birlikte 5 Mayısta başladığımız oturumlarda umut vaat eder göründü. Biz de iyi niyetli olduklarını düşünüp TİS sürecinin gerçekten olumlu bir şekilde biteceğini ummuştuk. Ancak hemen ardından arkadaşlarımıza 30 Eylülde iş akitlerinin fesih bildirimleri geldi. Biz de “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” diye sorduğumuzda “Bunlar tamamen hukukidir” cevabını aldık. Bu duruma itiraz ettik, bunun hukuki olmadığını, TİS masasında hukukçularla birlikte bunun oturulup ortaya konulması gerektiğini söyledik. Bir dahaki toplantıda, yetkilikler bu işin çözüleceğine dair namus şeref üstüne söz vermelerine rağmen fesih bildirimleri yeniden geldi. Söyledikleriyle yaptıkları çok farklı şeyler. Biz de bu duruma karşı eylem kararı aldık. Bugün direnişimizin 51. günü. 4 arkadaşımız da 5 gündür açlık grevinde. Bu süreç boyunca da görüşmelerimiz devam etti. Ancak Başkan Hazinedar bir yandan bu işi bitirip halledeceğini söyleyip, öte yandan hiç bir iş yapmayarak tutarsızlıklarına devam etti.
Beşiktaş Belediyesi CHP’de. CHP taşeronlaştırmaya karşı çıktığını söylüyordu ama kendi belediyelerinde taşeron işçi çalıştırıyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Salih Tam: Ben de CHP’li bir işçiyim. Şu an da CHP’liyim diye gerçekten üzülüyorum. CHP’nin genel başkanı çıkıp televizyonlarda “örgütlenin, sendikalaşın, birleşin, taşeronu bitireceğiz” diye bağırıyorsa benim örgütlenmem, sendikalı olmam gayet doğal bir hakkım. Bana da çok baskı yaptılar. Beni çete ilan ettiler, eşkıya ilan ettiler. Beni şirkete çağırdılar, kandırmaya çalıştılar. “Sendikadan vazgeç seni şef ilan edeceğiz, sana şu kadar para” dediler. Ben bunları kabul etmedim. İşçi düşmanı Murat Hazinedar’ın düşüncesi şu: Bizim burada sendikamızı, örgütlü halimizi bitirip tekrar taşerona sevk etmeye çalışıyor. Kendi yandaş sendikası var; Belediye-İş Sendikası başkanı kendisinin kuzeni. Buna atlatmaya çalışıyor. Taşeronu kesinlikle kabul etmiyoruz.
Rıdvan Çalışkan: Her ne kadar sosyal demokrat bir belediye olduğunu söylese de, belediye başkanımız asla böyle bir görüntü sergilememekte, tamamen düzenin söylemleriyle bizim sendikal örgütlülüğümüzü bitirmek istemektedir. Bizim taleplerimiz çok uç talepler değil. Bunlar zaten belediye başkanının ait olduğu partinin de programında olan şeyler. “Taşeronluğu tarihe gömeceğiz, sendikal örgütlenmenin önünü açacağız” deniliyor. Bunun tam tersi uygulamalarla karşı karşıyayız. Bizim bir mücadele geleneğimiz var BELTAŞ işçileri olarak. Her türlü baskıya rağmen toplu sözleşme hakkını elde etmiş işçileriz. Biz burada taşeronlaşmaya asla geçit vermeyeceğiz.
Ali Palabıyık: Taşeron sistemi dünyada kanayan bir yara. Taşeron sistemi ağaları ağa yapmak, patronları patron yapmak, işçi sınıfını sömürdükçe daha çok sömürmek ve daha çok sırtına binmek içindir. CHP’nin genel başkanı taşerona karşı olduğunu söylüyor fakat Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar bununla bağdaşmayan uygulamalarda bulunuyor. Söylenenlerle yapılanlar birbiriyle uyuşmuyor.
Taşeronlaşma ücretleri düşürüyor, iş güvencesini ortadan kaldırıyor, örgütlenmeyi zorlaştırıyor. Hatta bazı sektörlerde iş kazalarının ve iş cinayetlerinin kat be kat artmasına sebep oluyor. AKP, CHP ya da MHP milyonlarca işçinin bu sorunlarına ve de taşeronlaştırmaya karşı çıkmıyor. Sizce neden?
Salih Tam: Bunun nedeni rant sağlamaktır. Murat Hazinedar zihniyetindeki insanlar geldiğinde rant sağlamaya çalışıyor. Bizi buradan gönderip taşeronu getirmek işçileri asgari ücrete tâbi kılmak istiyor. Biz burada sendikalı çalıştığımızda üç beş kuruş fazla alırız, daha fazla haklara sahip oluruz. Bu nedenle sonuna kadar biz devam deceğiz.
Nedim Koçan: Bugün bir Fenerbahçe’nin, Galatasaray’ın yöneticileri hep iş adamlarıdır. İş adamları kendi reklamlarını yapmak, boylarını poslarını göstermek için bir kulübe yönetici olmak gibi şeyler yaparlar. Buranın da yöneticilerine bakarsanız hep iş adamları. Meclis üyeleri para babalarıdır. Yani ezilen insan hep işçi, hep emekçi kesimidir. Yıllardan beri maden ocağında işçiler ölüyor. Siz hiç bir maden ocağında bir patronun oğlunun öldüğünü duydunuz mu? Hiç duydunuz mu bir patronun bir zenginin askerde öldüğünü? Hayır! Her yerde biz emekçilerden gidiyor.
Rıdvan Çalışkan: CHP’nin parti programında ‘taşeronu tarihe gömeceğiz’ diye yazılı ama pratikte böyle değil. Nasıl AKP kendi belediyelerinde “benim patronum ihaleyi alsın” istiyorsa burada da CHP “benim yandaş patronlarım taşeronda çalıştırsın işçiyi, sakınca yoktur” mantığı gütmektedir. Bizler asla taşerona köle olmayacağız. Bunların ikiyüzlü politikalarının da kurbanı olmayacağız.
Ali Palabıyık: Türkiye siyasetinde ranttan herkes nemalanıyor, işçiler hariç. Hem sosyal demokratım diyeceksin, emekten yanayım diyeceksin diğer yandan da burada grev çadırındaki işçilere paralı adam tutup saldırtacaksın. Bu da yetmezmiş gibi benim grev alanımda kahvaltı düzenleyerek tuttuğu adamlarıyla birlikte parklara çiçek ekiyor, grev kırıcılığı yapıyor. Biz ona şöyle söyledik: “Sayın başkan, siz daha burada bu koltukta yokken Beşiktaş’ın çiçeğini, ağacını, çimenini BELTAŞ işçisi dikiyordu. Siz buraya daha dün geldiniz.”
Sermaye sınıfı işçileri bölmek, örgütsüz bırakmak ve kendilerine güvensiz hale getirmek için türlü politikalar izliyor. Bunun karşısında işçiler nasıl bir siyaset izlemeli?
Salih Tam: Bütün işçi kardeşlerime şunu söylüyorum: Sendikalaşın, örgütlenin, birleşin, tek yumruk olun. Tek yumruğu hiçbir zaman yıkamazlar. Her şey işçi kardeşlerimin elinde. Biz burada BELTAŞ olarak tek kalem, tek yüreğiz. Bizi yıkamayacaklarına biz inanıyoruz. Biz sizlere teşekkür ediyoruz. Bizleri yalnız bırakmıyorsunuz. İşçiler derneklerde birleşirse daha güzel olacağını düşünüyorum. Birlik beraberlik içinde ne Alevi ne Sünni ne Kürt ne Laz diyerek. Hep kardeşçe bir olursak tek bir yumruk oluruz. Şu an da burada her görüşten arkadaşımız var. İşçiler bir olursa hiç bir güç onları yıkamaz ama bölünürlerse bu patronun işine yarar. Patron daha yükselir. Benim çocuklarım da burada benimle, destek veriyorlar. Kazanacağımıza inanıyoruz.
Nedim Koçan: Bir süpürgecinin elinden süpürgeci tutar. Güçlü erdemli insanlar olması lazım. Burada duran arkadaşlarımızın pek çok sorunu var. Bu insanlar zorda. Bu insanların istedikleri çok zor şeyler değil. Ben de emeğimin peşindeyim. İstatistik kurumunun söylediği yoksulluk sınırı 3 bin 500 lira civarında. Bu durumda ben aldığım 1500 lirayla fakirin fakirinin fakiri oluyorum. Belediye Başkanı’ndan aklıselim davranmasını bekliyoruz.
Rıdvan Çalışkan: Biz BELTAŞ’ta taşeronlaşmaya karşı mücadelenin örneklerini veriyoruz. Bu sadece burada değil, taşeron cenneti haline gelmiş Türkiye’de taşeron sistemine karşı verilen mücadeledir. Biz BELTAŞ’ta tamamen kitlesel sınıf sendikacılığını hayata geçirdiğimizi düşünüyoruz. Sendikalar birer okuldur. İşçi sınıfının bilimi doğrultusunda mücadele verirlerse bir sıkıntı olmayacaktır. Biz direnişe başladığımızdan beri UİD-DER çoğu kez yanımıza geldi. Bizlere dayanışmalarını sundular, moraller verdiler. Zaten bu işler sadece işçilerin kendi başına işyerinde direnmesiyle değil dayanışmalarla mümkündür. Yaşasın sınıf dayanışması.
Ali Palabıyık: Onların toması, tankı, tüfeği olur. İşçilerin gücü bellidir. Bizim tomamız, tankımız, tüfeğimiz emek gücümüzdür. Bu güç de ancak birleşerek oluşur. Bizler ayrıştığımız, bölündüğümüz sürece kapitalizm var olmaya devam edecektir. Bizleri sömürmeye, kanımızı emmeye devam edecektir. İşçi sınıfı birleştiği zaman güç birliği olur, kudretli olur. Bence işçi sınıfı sınıf bilinciyle hareket etmeli. Eğer sınıf bilinciyle hareket etmezse, ayrışırsa bu tür belediye başkanları hep var olur. Biz de BELTAŞ işçileri olarak buna müsamaha göstermeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun. İşçinin kaybedeceği hiçbir şey yok. Biz işçiler her zaman onurumuz, namusumuz, şerefimiz için yaşarız. Tek derdimiz bu mücadeleyi sonuna kadar götürüp hakkımızı söke söke almak. Sizlere de çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.
Biz de teşekkür ediyoruz. UİD-DER olarak mücadelenizde başarılar diliyoruz.
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
- İzmir’de Grevci İşçiler Sefalet Dayatmasına Hayır Dedi
- DYO Boya Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- İşçiler, Emekliler Sefalet Dayatmasına Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- Buca Belediye İşçilerinin Anlattıkları
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Kamu Emekçileri, Öğretmenler, İşçiler Mücadele Ediyor
- Polonez İşçilerine Selam Olsun
- Bize Ekmek Yoksa Size Pasta Yok!
- Buca Belediyesi İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Reckitt İşçilerinin Grevi Kararlılıkla Sürüyor
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevi Bitti Ama Grev Nefreti Bitmedi
- Bayramın Üçüncü Gününde KRT İşçileriyle Dayanışma
- KRT Çalışanlarından Eylem
- Reckitt Benckiser Grevcilerini Ziyaret Ettik
- Portakal-Porvil Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- Genel-İş Sendikası İzBB Grevi Hakkında Basın Açıklaması Yaptı
- Sağlıktan Petrokimyaya İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçiler Mücadelede Kararlı
- Toros Tarım ve DYO Boya İşçileri Grevde
Son Eklenenler
- ABD’nin her yıl “özgürlük ve bağımsızlık günü” olarak kutladığı 4 Temmuz, bu yıl resmi törenlerin ve barbekü partilerinin ötesine geçerek işçi ve emekçilerin öfkesine sahne oldu. “Amerika’ya Özgürlük” sloganıyla onlarca şehirde gerçekleşen...
- Şüphesiz ki koşullar insanın ruh halini belirlemede çok etkili olur. Aynı şekilde tersine, bilinçlenen, ruh halleri değişen insanlar koşulları belirlemekte ve değiştirmekte çok etkili olur. Örneğin yoğun bir kış mevsimin yarattığı ruh hali, öyle bir...
- “Kamu imkânlarını amacı dışında kullanmak, kamuya ait işleri yavaşlatmak ya da aksatmak, verilen görevleri layıkıyla yerine getirmemek hem vebal hem de günahtır. Kamu hizmetlerini sunarken insanlar arasında ayrım yapmak, tanıdığı kişilere öncelik...
- Petrol-İş Sendikasında örgütlü grevci TPI Kompozit ve Temel Conta işçileri ile grevlerini kazanımla sonuçlandıran DYO Boya işçileri ve sendika düşmanlığına, işten atma saldırılarına karşı direnen TEKSİF üyesi Digel Tekstil işçileri, İzmir Menemen...
- Yıllar önce çalışıp ayrıldığım işyerinden bir işçi arkadaşım anlattı. Patron ekonomik krizden dolayı iflas ettiğini, işyerini kapatacağını söylemiş işçilere. Sonra patronla birlikte oturup ağlaşmışlar; “ne güzel bir işyerimiz vardı, ne güzel bir...
- Başlıkta yer alan ifadeler, Hakkı Özkan’ın “Grevden Sonra” romanındaki öncü işçi Nuri’nin eşinin sözleridir. Nuri, grevde öncüdür; mayası sağlam, kararlı bir işçidir. Yazar Hakkı Özkan matbaa işçiliği yapmıştır, yaşadıklarını romana aktarmıştır. “...
- Gebze Sendikalar Birliği, İsrail devletinin Gazze’de yürüttüğü katliamı, emperyalist savaşı lanetlemek, Filistin halkının sesi olmak, işçilerin dayanışmasını büyütmek için Filistinli sendikacılarla birlikte Gebze Kent Meydanında bir eylem düzenledi...
- Kenya’da, geçtiğimiz sene Haziran ayında, IMF’nin dayattığı kemer sıkma politikaları doğrultusunda yeni vergi yasası hazırlanmıştı. Bu yasa tasarısı, işsizlik, yoksulluk ve artan hayat pahalılığıyla boğuşan işçilerin ve emekçi gençliğin öfkesini...
- Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinin örgütlü olduğu, Kocaeli Dilovası ve İzmir Çiğli’de üretim yapan DYO Boya fabrikalarında, düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin mücadelesi 44. gününde kazanımla sonuçlandı. İlk yıl için yüzde 73...
- İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek için çalışan UİD-DER, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yılı vesilesiyle 29 Haziranda, “Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!”...
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Gübretaş fabrikasında yüzde 30 sefalet dayatmasına karşı işçiler, 3 Temmuzda greve başladı. Devrimci Sağlık-İş Sendikasının, kamu işçilerine dayatılan sefalet...
- Geçtiğimiz hafta sonu, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55, UİD-DER’in kuruluşunun 19. yılı vesilesiyle Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yüzlerce işçi arkadaşımızla yan yanaydık. Grevleri devam eden Petrol-İş üyesi DYO işçileri, DİSK’in kurucusu...
- Sivas katliamının 32. yılında Türkiye’nin birçok kentinde anma etkinlikleri ve eylemler düzenlendi. Katledilen 33 aydın ve sanatçı anıldı, katliam bir kez daha lanetlendi. Sivas katliamının unutulmadığının, tüm katliamların er ya da geç hesabının...