Buradasınız
Eylülde En Az 143 İşçi Hayatını Kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre Eylül boyunca en az 143 işçi iş cinayetlerine kurban gitti. Torun Center’daki işçi katliamının da gerçekleştiği Eylül ayında, hemen her gün çok sayıda iş kazası meydana geldi. Bu iş kazalarının birçoğu iş cinayetleriyle sonuçlandı. İnşaatlarda, işe gidiş veya dönüş yolunda, madenlerde, mevsimlik tarım işlerinde, tarlalarda, lojistik işlerinde çalışan çok sayıda işçi, iş güvenliği önlemlerini bir maliyet unsuru olarak gören sermaye düzeni tarafından iş cinayetlerine kurban edildi. Eylülün son 10 gününde meydana gelen iş cinayetleriyle ilgili olarak yazılı ve görsel medyaya yansıyan haberleri derledik.
30 Eylül
Antep’in İslâhiye ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde özel bir firma tarafından işletilen kum ocağında toprak kayması meydana geldi. Yağışlı havanın etkisiyle gerçekleşen toprak kaymasında bir kamyon 10 metre aşağıdaki yola devrildi. Kamyon sürücüsü Şahap Kaplan hayatını kaybetti. Şahap Kaplan 31 yaşındaydı.
Aydın Kuşadası’nda bir bankada çalışan Zehra Tigün, mesaiden sonra evine dönerken bir aracın altında kaldı. Sürücüsünün sarhoş olduğu belirilen otomobilin altında yaklaşık 100 metre sürüklenen Tigün feci şekilde hayatını kaybetti.
29 Eylül
Sakarya Geyve’de yüksek hızlı tren hattı için yapılan tünel inşaatında iş makinesi altında kalan bir işçi hayatını kaybetti. Akşam saatlerinde meydana gelen kazada, paletli ekskavatörün sürücüsü manevra yaptığı sırada Mustafa Aktaş’ı fark edemedi. 33 yaşındaki Mustafa Aktaş paletlerin altında ezilerek yaşamını yitirdi. İşçinin bedeni iş makinesinin kepçesiyle tünelden çıkarıldı.
İstanbul Ümraniye’de İSKİ tarafından gerçekleştirilen kanalizasyon çalışmasında saat 13.00 sıralarında meydana gelen göçükte taşeron firmada çalışan bir işçi hayatını kaybetti. Esenşehir Mahallesi’nde Baraj Yolu Caddesi üzerindeki kanalizasyon çalışmasında çalışan işçiler, 3 metre derinliğindeki kanalda toprak altında kalan Kadir Taştan’a yardım etmek istedikleri sırada ikinci bir göçük daha gerçekleşti. Bu sırada Kadir Taştan tamamen toprak altında kaldı, Celil Dağlar adında bir işçi de yaralandı. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu toprak altında kalan işçinin cansız bedeni çıkarıldı. Kadir Taştan 33 yaşındaydı.
Diyarbakır Bismil’de Fırat Mahallesi’nde bir inşaatta boya işi yapan Enver Kurtdiş elektrik akımına kapıldı. 31 yaşındaki işçi olay yerinde hayatını kaybetti.
26 Eylül
Isparta Senirkent’te tarım işçilerini taşıyan servis minibüsü bir otomobille çarpıştı. Kaza sonucu 2 işçi hayatını kaybetti, aralarında sürücülerin de olduğu 21 işçi yaralandı. Senirkent-Afyonkarahisar yol ayrımında saat 18.00 sularında meydana gelen kazada 50 yaşındaki Saniye Özçelik ile 21 yaşındaki Serpil Özçelik yaşamını yitirdi.
24 Eylül
Tekirdağ Malkara’da Doğanköy Mahallesi Cindere mevkiindeki bir maden ocağında çalışan Talip Yuğnük adlı işçi, onarım için çıktığı elektrik direğinde yüksek gerilim hattına temas ederek akıma kapıldı. Hayatını kaybeden işçinin bedeni itfaiye ekipleri tarafından indirilene kadar direkte asılı kaldı. Maden ocağının elektrik faturası borcundan dolayı elektriğinin kesik olduğu, Yuğnük’ün de madene kaçak elektrik bağlamak için elektrik direğine çıktığı ifade ediliyor.
23 Eylül
Hatay Dörtyol’da MMK Metalürji’de çalışan İlker Öztürk, aldığı ücretle geçinemediği için ek iş olarak yaptığı boya işi sırasında elektrik akımına kapıldı. 32 yaşındaki İlker Öztürk, elindeki fırçanın prize temas etmesi sonucu akıma kapıldı. Öztürk, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babası olan Öztürk ailesi ve iş arkadaşları büyük bir üzüntü yaşadılar. İlker Öztürk’ün iş arkadaşları, “Ne zaman işçiler hak ettikleri ücreti alacak. MMK işçileri ne zaman değer görecek. Arkadaşımız geçinebilecek bir ücret alabilseydi, ailesini geçindirebilseydi ek iş yapmak zorunda kalmazdı” sözleriyle tepkilerini dile getirdiler. İşçiler, MMK patronu ve Çelik-İş Sendikası’na da tepki gösterdiler. Yeni sözleşme dönemi geldiği halde işçilerle toplantı yapılmadığını, dertlerinin dinlenilmediğini ifade ettiler. Ölen arkadaşlarının ek iş yapmak zorunda kaldığı için öldüğünü, burada sendikanın da patronun da sorumluluğu olduğunu dile getirdiler.
Samsun Atakum’da Mimar Sinan Mahallesi’nde 6 katlı bir apartmanın dördüncü katında dış cephede Osman Uzun ve Kadir Selen adlı iki işçi çalıştığı sırada iskele çöktü. Binanın üst çatı kısmına yerleştirilen asansörlü iskelenin ayağının bir anda kopması sonucu işçilerle birlikte zemine düştü. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan işçilerden Osman Uzun, bir gün sonra yaşam mücadelesini kaybetti.
Burdur’da Karamanlı’ya bağlı Çeliklerevi Mevkiindeki bir tarlada akşam saatlerinde mısır silajı yapan Keziban Can, sağ kolunu silaj makinesine kaptırdı. Makinenin yerden alamadığı mısırları makineye koymak isterken gerçekleşen olayda, itfaiye ekiplerinin çabalarıyla Keziban Can’ın sıkışan kolu kurtarıldı. Fakat, aşırı kan kaybı nedeniyle 60 yaşındaki Keziban Can yaşamını yitirdi.
22 Eylül
Antalya Korkuteli’de Fethiye karayolunun 20. kilometresinde aşırı hız yapan bir otomobil, yol yapım işinde çalışan işçilerin servis aracına çarptı. Kazada otomobilde bulunan 3 kişi ile 42 yaşındaki Muammer Atılay adlı bir işçi hayatını kaybetti, 20 işçi de yaralandı.
İstanbul Cebeci Esentepe Mahallesi’nde bir inşaatın dördüncü katında dış cephede çalışan Asım Aybilek adlı işçi, altı boş olan kalıpların üstüne basarak zemine düştü. Ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan 25 yaşındaki işçi, 3 günlük yaşam mücadelesinin ardından 22 Eylül gecesi hayatını kaybetti. Asım Aybilek’in yakını Nihat Aybilek, iş cinayetinin ihmalden kaynaklandığını, dış cephede çalışırken kalıpların söküldüğüne dair kendisine bilgi verilmediğini ifade etti.
21 Eylül
İstanbul Karaköy’de Holiday Inn oteli inşaatında duvar ustası olarak çalışan Hakan Seçkin, altıncı katta çalışırken saat 08.30 sularında ayağına düşen tuğla nedeniyle dengesini kaybederek merdiven boşluğuna düştü. 24 yaşında ve bir çocuğu olan Hakan Seçkin hayatını kaybetti. İş cinayetinin ardından iş bırakan Hakan Seçkin’in arkadaşları, uzun süre inşaatın önünde beklediler. Şantiyede çalışan diğer inşaat işçileri, Seçkin’in düşerken attığı çığlığı duyduklarını, yerde kanlar içinde yattığını gördüklerini ifade ediyorlar. İşçiler, inşaatta iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını dile getirdiler.
Şırnak’ta Toptepe Köyü yakınlarında kaçak olarak çalıştırılan bir kömür ocağında göçük meydana geldi. Ocakta çalışan 7 işçinin yemek molası verdiği esnada oturdukları zemin çöktü. Bu sırada ayakta duran işçilerden Mehmet Ata Kutlu birden yanındaki elektrik kablosuna tutundu. Akıma kapılan ve vücudunun yarısı toprak altında kalan işçi, arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı. Ancak 36 yaşındaki Mehmet Ata Kutlu yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Kocaeli’de TEM Otoyolu Körfez geçişi Ankara yönünde giden bir TIR’ın sol ön lastiğinin patlaması sonucu sürücü direksiyon hâkimiyetini kaybetti. Refüjdeki bariyerlere çarpan ve iki elektrik direğini deviren TIR yan yattı. Aracın altında kalan yabancı uyruklu sürücü feci şekilde hayatını kaybetti.
Gebze’de kurulu Ekol Lojistik bünyesindeki Sakura Depo-Honda projesinde çalışan Erhan Çakmak, 6 metre yükseklikten düşerek ağır yaralandı. Gebze’de özel bir hastanede tedavi altına alınan 37 yaşındaki işçi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. İşyerinde örgütlenme faaliyeti yürüten Nakliyat-İş, yaptığı açıklamada şirketin sendikal örgütlenmeyi engellemek, güvencesiz, düşük ücretle, kölelik koşullarında işçi çalıştırmak için özel istihdam bürolarından işçi istihdam ettiğini ve bazı işleri de taşeronlara yaptırdığını ifade etti. Sendika üyesi olan 20 işçinin işten çıkarıldığına dikkat çeken sendika, Erhan Çakmak’ın düştüğü yükseklikteki araçta herhangi bir emniyet kemerinin olmaması ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle iş cinayetinin yaşandığını ifade etti.
- Nurtani İçin Adalet, Adalet İçin Mücadele Gerek
- Sorumluluğu İşçiye Yıkmanın Yolu: “Ya Güvenli Çalış Ya Hiç Çalışma”
- “Benim Suçumdu Abla”
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Kâr Hırsı Doğayı ve İşçileri Katlediyor
- Gençlerimiz Ölmeye Devam Ediyor
- Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
- Sağlıksız ve Kötü Çalışma Koşullarına Karşı Birleşelim
- Mesleki Eğitim mi Kâr Hırsı mı?
- Hayatımızı Değiştirecek Parolayı Unutmayalım!
- Gizli Açlık Tehlikesi Büyüyor
- Biz Mücadele Edersek Her Şey Düzelir!
- Hasköy Sanayi Sitesinden Sonra Şimdi Sıra Kimde?
- Ya Beni İşten Atarlarsa?
- İSG-SEN Ankara’da Siyah Baret Eylemi Yaptı
- Patronların Prestiji Yangın Riskinden Daha Önemli
- “El Cerrahisi 7/24 Yanınızda”
- Yangından Haberimiz Bile Olmadı!
- TMO Silosundan Fabrikalara Patlamalar ve Yangınlar Ne Anlatıyor?
Son Eklenenler
- Zenginlerin milyonlarca dolar ödeyerek kendilerine “kıyamet sığınakları” inşa ettirdiklerini biliyor muydunuz? Sığınak deyince aklınıza öyle soğuk ve karanlık, daracık mahzenler gelmesin. Bu sığınaklarda yok yok! Yapay zekâ destekli tıbbi bakımdan...
- Sırrı Süreyya Önder, Türkiye’de önemli bir siyasi figür. Ama biz UİD-DER’li işçiler, onu, önce temsilciliklerimizde, ev buluşmalarımızda izlediğimiz Beynelmilel filmiyle tanıdık ve sevdik. Sonra “Kıdem Tazminatımızı Gasp Ettirmeyeceğiz!”...
- Mersin’de “1 Mayıs: Umut Örgütlü Mücadelede” adlı etkinliğimizin ardından biz emekçi kadınlar olarak 1 Mayıs’ta alanlarda haykıracağımız taleplerimizi dile getirdik. 1 Mayıs coşkumuzla tüm emekçi kadınları 1 Mayıs’ta birlik olmaya, dayanışmaya...
- Hizmet-İş Sendikasında örgütlü Ankara Altındağ Belediyesi işçilerinin 21 Nisanda başlayan grevi devam ediyor. İstanbul Şişli Belediyesi işçileri alacakları ödenmediği için 24 Nisanda belediye önünde eylem yaptı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, 1886’dan günümüze inatçı bir gelenek olarak yaşamaya devam ediyor. Türkiye’de 1 Mayıs’ın sembolü haline gelen 1 Mayıs Marşı, “Günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır...
- UİD-DER, “Umut Örgütlü Mücadelede” şiarıyla işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürüyor. UİD-DER temsilciliklerinde düzenlenen “1 Mayıs: Umut Örgütlü Mücadelede” etkinliklerinde, dünya işçilerinin...
- Bizler Gebze’de yaşayan genç işçiler ve öğrencileriz. İşçi sınıfının mücadele örgütü UİD-DER ile 1 Mayıs alanında sınıfımızın saflarında yerimizi alacağız. Çoktandır başlattığımız çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İşçi sınıfına yönelik...
- Dev-Sağlık İş Sendikası üyesi sağlık çalışanları ve Petrol-İş Sendikası üyesi petrokimya işçileri düşük ücret dayatmasına karşı mücadelelerini sürdürüyor.
- Lüks arabalara, gökdelenlere, plazalara, internette gördüğü şatafatlı yaşamlara bakıp “insanlar bu kadar çok parayı nereden buluyorlar?” diye soranımız olmuştur. Öyle ya, gece gündüz çalışarak çok para kazanılmadığını, değil lüks bir hayat sürmek en...
- “Bu devirde babana bile güvenmeyeceksin.” Bu sözü iş arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan, çevremizden sıkça duyuyoruz. Hâlbuki günlük hayatımızdaki birçok uğraşımız güven ilişkisine dayanıyor. Mesela hastanedeki doktordan bindiğimiz otobüsün...
- Bir insanın günde ortalama 5000 ila 10000 reklama maruz kaldığı tahmin ediliyor. Sizce bu durumun üzerimizde nasıl sonuçları oluyor? Bu düzenin sahipleri, düşünce biçimimizi ve alışkanlıklarımızı belirliyor, zihinlerimizi çöplüğe çeviriyor. Günlük...
- Kocaeli’den Batman’a işçiler hakları için mücadele ediyor. Kocaeli Gebze’de bulunan Erlau Metal fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan işçiler direnişe geçti. TFF Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu’na ait ATR Yapı’nın yapımını üstlendiği...
- Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesinde dünyaca bilinen bir mozaik yer alıyor. “Çingene Kızı” adı verilen ve 1800 yıllık geçmişe sahip bu mozaiğin göreni etkileyen, güçlü bir yanı var. Farklı renk ve dokulardaki binlerce küçük taşın birleşiminden...