Buradasınız
“Sağlıkta Devrim” Devam Ediyor: 52 İlaç Geri Ödeme Listesinden Çıkarıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu, 8 Eylül tarihli Resmî Gazetede yayınlanan kararla 52 ilacı bedeli ödenecek ilaçlar listesinden çıkardı. Reçetesine geri ödeme listesinden çıkartılan bu ilaçlardan herhangi biri yazılanlar artık ilaç bedelinin tamamını cepten ödemek zorunda. Sağlık Bakanlığı reçetedeki ilaçların %10’a kadar daha yüksek fiyatlı olan muadilleri yani eşdeğerleri için geri ödeme yaparken bu oranı %5’e çekti. Böylelikle eşdeğer ilaçları aldığımızda cepten %5 daha fazla ödeyeceğiz. Eşdeğer ilaç sınıfına dâhil edilmemiş olsa bile tedavide kullanılan birbirine benzer ilaçlar “terapötik referans grubu” içine alınarak kutu adedi sınırlamasına gidilecek.
“Sağlık alanında destan yazdık, devrim yaptık”, “dünya bize gıpta ile bakıyor” gibi şişirilmiş, soyut, gerçeklikle bağı olmayan laflar söyleyen siyasi iktidar, gerçekte sağlık alanında tam bir ticarileşmeyi, insan sağlığı yerine sermayenin çıkarını önceleyen uygulamaları hayata geçirmektedir. Sağlıkta devrim yaptıklarını böbürlenerek anlatanların devrimden anladıkları; hastaların sağlık hizmetine ulaşmasının iyice zorlaştığı şehir hastaneleri yapmak ve bunları büyük şirketlerin işletmesine vermek, binalar dikmek ve yalanlarla bunu halka hizmet diye yutturmaktır. İktidarın borazanlığını yapan medya kuruluşlarında, SGK’nın geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar hakkında tek bir haber dahi yayınlanmadı. Onun yerine pembe tablolar çiziliyor, ekonominin nasıl şahlandığı propaganda ediliyor.
İlaçların geri ödeme listesinden çıkartılmasının ardından bu ilaçların fiyatlarının keyfi biçimde arttırılması da söz konusu olacaktır. Siyasi iktidar işçi ve emekçilerin sosyal güvenlik hakkını giderek daha fazla tırpanlıyor, ücretlerinden yapılan kesintilerle oluşan fonları yağmalıyor, yağmayı, yolsuzlukları teşvik ediyor, kamuda oluşan açıkları onların sırtına yıkıyor. Bu politikalar emekçilerin temel hakları olan sağlığa ulaşmalarını engelliyor.
Geri ödeme listesinden çıkartılan ilaçların büyük bir çoğunluğunu kas ve eklem ağrısı problemlerini gidermeye dönük olan merhemler, jeller, kremler ve ağrı kesiciler oluşturuyor. Buna çocukların diş çıkarma dönemlerinde kullanılan ağrı kesiciler de dâhil. Milyonlarca işçi için sigorta demek sağlık hakkına ulaşmak, sağlık güvencesi demektir. Gel gör ki siyasi iktidarın yıllardır sürdürdüğü neo-liberal politikalar, sağlıkta ticarileşme hamleleri sonucunda sağlık hizmeti hakkı, “paran kadar sağlık”, “paran yoksa öl” somutluğuna dönüştü. Ücretlerimizden kesilen primlerle oluşturulan ve bizim yararlanmamız gereken fonlar, elde ettiğimiz haklar, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünü diline pelesenk eden siyasi iktidarın marifetleriyle yok ediliyor. Sağlık hizmetleri giderek pahalı ve ulaşılamaz hale geliyor.
Yoksulluğun yaygın, çalışma koşullarının ağır olduğu, iş kazaları ve meslek hastalıklarında dünya ortalamasının çok üzerinde olan Türkiye’de işçi ve emekçiler için kaliteli ve parasız sağlık hizmeti son derece önemlidir. Düşük ücretler, yetersiz beslenme, uzun çalışma saatleri, işyerinde sağlıksız ve güvenliksiz çalışma ortamları nedeniyle sıklıkla aile hekiminin, hastanelerin ve acil servislerin yolunu tutuyoruz. İşyerlerinde ağır çalışma koşulları yüzünden kaslarımız yıpranıyor, zedeleniyor, ağrıyor, işyeri hekimine kas gevşetici ilaç yazdırıyoruz. Büyük bir ihtiyaç olan ve eskiden ücretsiz aldığımız ilacı artık eczaneden ücret ödeyerek alacağız. Çeşitli türden rahatsızlıkları önlemede iğneler yapılır. Artık mevsimsel hastalıklardan kaynaklı sağlık ocağına iğne yaptırmaya gittiğimizde, sağlık ocağı bizden eczaneye gidip enjektör almamızı isteyecek ve enjektör ücretini cebimizden ödeyeceğiz. İşte sağlıkta dönüşüm! Benzer şekilde baş ağrısı, diş ağrısı gibi sıkça yaşadığımız sorunlar göz önüne alınınca bu ilaçların parasının cebimizden çıkacak olması da sağlıkta nasıl bir dönüşümün yaşandığını anlatıyor.
İlaçların geri ödeme listesinden çıkartılmasının ardından bu ilaçların fiyatlarının keyfi biçimde arttırılması da söz konusu olacaktır. Siyasi iktidar işçi ve emekçilerin sosyal güvenlik hakkını giderek daha fazla tırpanlıyor, ücretlerinden yapılan kesintilerle oluşan fonları yağmalıyor, yağmayı, yolsuzlukları teşvik ediyor, kamuda oluşan açıkları onların sırtına yıkıyor. Bu politikalar emekçilerin temel hakları olan sağlığa ulaşmalarını engelliyor. Öte yandan SGK’daki milyarlarca liralık usulsüz ilaç ve tıbbi cihaz ödemeleri ifşa oluyor. Siyasi iktidarın “biz geldik düzelttik” dediği sağlık sistemi her geçen gün daha kötüye gidiyor. Emekçilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasının önüne her geçen gün yeni engeller çıkartılıyorken, yağma, yolsuzluk, rüşvet, siyasi dalavereler ve adam kayırmacılık ayyuka çıkıyor. Sağlık sistemine genel bütçeden ayrılan pay son derece yetersizken, üstüne kaynakların har vurulup harman savrulması yüzünden kara delikler oluşuyor. Kapitalizmin çürümesinden, siyasi iktidarın yozlaşmasından sağlık sistemi de payını alıyor. Hastanelere ticarethane, hastalara yolunacak kaz gözüyle bakılan bu düzende insanın, toplumun sağlık bulması beklenemez. Çürüyen, hastalık saçan bu düzenden korunabilmek için işçiler, emekçiler olarak birlik ve dayanışmaya, yan yana gelmeye ihtiyacımız var.
- “Adaletiniz Batsın!”
- Bir Taşla Çok Kuş ve Göçmenler
- İşçiye Şükredin Diyen İktidar Patronlara Teşvik Paketleri Yağdırıyor
- İşyerlerinde Önlem Alınmıyor, İşçiler Ölmeye Devam Ediyor!
- Haksız Savaşlar Memleket Sormaz!
- DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Mayıs 2022 Raporunu Yayımladı
- Emeklilikte Yaşa Takılanlar Büyük Maltepe Mitinginde Buluştu
- Soma Katliamının 8. Yılında Adaletsizliğe Öfke
- Soma: Acımız ve Öfkemiz Dinmedi, Unutmayacağız!
- Dünya Nüfusunun %99’u Kirli Hava Soluyor!
- 1 Mayıs’la Tanışan Gençler Duygularını Anlatıyor
- İlk Kez UİD-DER Kortejinde 1 Mayıs Coşkusunu Yaşayan Kadınlar
- Tuzla’da İşçi Katliamı
- 28 Nisan İçin Bizim Sözümüz: Yaşamak İstiyorsan Örgütlen!
- Ekmeksiz İftar
- Doro-Çiba’dan “Radyasyonlu Suyu Okyanusa Boşaltmayın” Kampanyası ve Destek Çağrısı
- DİSK-AR Açıkladı: “8 Milyon İşsiz!”
- Haksız ve Emperyalist Savaşlara Hayır Diyoruz!
- Yeni Zamlar ve İktidar Medyasının Yalanları
- Nihayet Mango Yedim
Son Eklenenler
- Çeşitli kentlerde kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı sendikalaşan işçiler, patronların işten atma saldırısıyla karşılaşıyor. Bu saldırılara boyun eğmeyen işçiler, yeri gelip iş durdurarak yeri gelip...
- Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce insanın yaralandığı Çorlu tren katliamı davasının duruşması ertelendi.
- Son günlerde en çok konuşulan konuların başında göçmenler geliyor. Muhalefetinden iktidarına, TV programlarından miting alanlarına kadar hemen her yerde bu konu konuşuluyor.
- Katmerlenen toplumsal sorunlar, yarının belirsiz olması, iktidarın zorbalığı ve muhalefetin dermansızlığı emekçileri bir çıkmaza sürüklüyor. Aslında çıkışsızlık duygusunu yaratan şey, işçilerin kendi sınıf örgütlerinde birleşerek bağımsız bir güç...
- Abadan şehir merkezinde Metropol adını taşıyan inşa halindeki 10 katlı bir bina 23 Mayıs Pazartesi günü aniden çöktü.
- İspanya’da da on binlerce işçi artan hayat pahalılığına, kötü çalışma koşullarına, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırılmasına karşı grevler örgütlüyor.
- Temel gıda maddelerine yönelik devlet desteğindeki kesintilere, artan enflasyona, tırmanan hayat pahalılığına karşı sokaklara çıkan emekçilerin protestoları ikinci haftasını geride bıraktı.
- Almanya’da eğitim ve sosyal hizmetler alanında çalışan işçiler, 130 ilâ 180 avroya varan ek ödenek, haftalık izin sürelerinde artış ve kadro eksikliğinin giderilmesi için ödeneklerin arttırılması gibi kazanımlarla taleplerini kabul ettirdi.
- Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri temel atma töreninde konuşan Erdoğan, işi yapacak müteahhide “Burayı ne kadar zamanda bitireceksin?” diye soruyor. Müteahhit “36 ay” diye cevap verdiğinde Erdoğan bu süreyi beğenmiyor, müteahhit süreyi bu sefer 24 aya...
- Artan enflasyon karşısında eriyen ücretler, gittikçe büyüyen ve dayanılmaz bir hâl alan yoksullaşma, geçim sıkıntısı, artan kiralar ve işsizliğin geldiği boyut karşısında siyasi iktidar önce inkâr politikasına başvurdu. Yoksulluktan şikâyet edenlere...
- Merhabalar dostlar. 3 yaşında bir kızım var, ellerinizden öper. Kızım diye demiyorum ama çok akıllıdır. Anlata anlata bitiremediğim minik UİD-DER’li... Elimizden geldikçe ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Ama bazen yetemiyoruz. Hayat o kadar...
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Neşe Plastik fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler, 18 Mayısta greve çıktılar. Petrol-İş Sendikası Kartal 2 No’lu şubede örgütlü olan Neşe Plastik işçileri, enflasyon artı 1300...
- Kapitalist sistem insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma duygularını köreltmeye, her koyunun kendi bacağından asılacağı fikrini zehir gibi insanların zihnine nakşetmeye çalışır. Başkasının sorunlarına duyarsızlaşmamızı, birbirimize yabancı gibi...