Buradasınız
Soma Faciasından Şirket de AKP de Sorumlu!
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Soma faciasının ardından aileler tarafından açılan tazminat davalarının görüldüğü Soma İş Mahkemesi, İstanbul Üniversitesi’nden bilirkişi heyetine rapor hazırlattı. Facianın meydana gelmesinde kusur, ihmal durumları ve miktarlarının yüzdelik olarak belirlenmesi amacıyla hazırlanan rapor hakkında, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan basın açıklaması gerçekleştirerek açıklamalarda bulundu. Arslan, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sorumlu kişiler hakkında soruşturma açılması için soruşturma izni istediğini, ancak bu talebin iki kez reddedildiğini hatırlattı. Yayınlanan bu raporlarla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerekli önlemlerin alınmadığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Heyetin yaptığı araştırmaların sonucunda iki ayrı bilirkişi raporu hazırlandı. 9 kişilik heyetten 7 kişinin raporuna göre Soma Kömürleri A.Ş. yüzde 70 oranında kusurlu bulundu. Aynı raporda Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) yüzde 15, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) yüzde 10, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yüzde 5 oranında kusurlu olduğu belirtildi. Diğer 2 kişinin oluşturduğu rapora göre ise sorumluluk oranları şöyle: Soma Kömürleri A.Ş. yüzde 50, TKİ yüzde 30, MİGEM yüzde 10, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yüzde 5.
Ali Arslan’ın yaptığı açıklamalarda, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. şirketinin, TKİ, MİGEM ve Bakanlıkların kusurlarını şöyle sıraladı:
Şirketin yüzde 70’lik kusurlarının bazıları: “Üretim zorlaması. Kapsamlı bir risk değerlendirmesinin yapılmaması. İş sağlığı ve güvenliği meslek eğitiminin mevzuat hükümlerine uygun şekilde verilmemesi. İşletmedeki iç denetim faaliyetlerinin gerektiği şekilde yerine getirilmemesi. Ocağın havalandırma konusunda hatalı uygulamalar ve sorunların çözümlenmemesi. Ocak şartlarına uygun maskenin seçilmemesi. Maskelerin kontrol ve bakımının gerekli şekilde yapılmaması. Gaz izleme sistemindeki sorunlar ve bunların giderilmesi konusunda kayıtsız kalınması. Elektrik enerjisi ile çalışan cihazlardan bir bölümünün yanmaz özellik taşımaması. Yangında mücadele ve tahlisiye konusunda yetişmiş yeterli sayıda personel bulundurulmaması ve bu işlemler için gerekli araç gereç ve alt yapısı oluşturulmaması.”
TKİ’nin kusurları: “İmzalanan Hizmet Alım Sözleşmesi’nin 19. Maddesi’nde İşin sözleşme ve eklerinde tespit edilen standartlara (kalite ve özelliklere) uygun yürütülüp yürütülmediği idare tarafından görevlendirilen Kontrol Teşkilatı aracılığıyla denetlenir’ hükmü yer almaktadır. TKİ, projede belirtilen üretim miktarının Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından kısa bir zaman süreci içinde önemli miktarda artırılmasına karşı kayıtsız kaldı. Ayrıca TKİ’nin Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından hazırlanan, TKİ Genel Müdürlüğü İşletme Dairesi Başkanı ve Yeraltı Kontrol Müdürü tarafından onaylanan Haziran 2011 tarihli ‘Ege Linyitleri İşletmesi Müessesi Müdürlüğü Eynez Karanlıkdere Yeraltı Sahasında Kömür Üretme İşine Ait Revize Uygulama Projesinde’ gündeme getirilen S panoları hava dönüşlerinin ikinci bir yol ile yeryüzüne bağlanması işinin tamamlanması konusunda inisiyatif kullanmadığı, işletmedeki, havalandırma, gaz izleme sistemi ve ocak havasının analizi, yangınla mücadele ve tahlisiye konularındaki eksiklik ve hatalı uygulamaların düzeltilmesi için girişimde bulunmadığı.”
Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) kusurları: Raporda, ocaktaki bazı panolarda seri havalandırma sisteminin uygulandığı, onaylı projede yer almadığı halde kara tumba yöntemiyle üretim yapıldığına dikkat çekildi. Raporun devamında “1’nci Revize Projesi’nde, sözleşmede belirlenen yıllık 1 milyon 500 bin ton üretimin gerçekleştirilebilmesi için yeraltı ve yerüstü çalışanların sayısı 2 bin 26 kişi olarak belirtilmesine rağmen bu kapasitenin sağlanması için biri yedek iki adet dakikada 2 bin 500 metreküp kapasiteli vantilatör kullanılmış. Ancak, 2012 yılında kömür üretimi 3 milyon 816 bin 15 ton, 2013 yılında ise 3 milyon 566 bin 457 ton olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılının Mart ayında, hak ediş dosyasından alınan sigortalı olarak prim yatırılan toplam işçi sayısı ise 3 bin 367’dir. Üretim iki katından fazlasına çıkmış, çalışan sayısı artırılmış olmasına rağmen, havalandırma sisteminin aynen korunmuş olması iş sağlığı ve güvenliği yönünden çok büyük bir ihmali ortaya koymaktadır” denildi.
Bunların yanında, yangın tehlikesi olduğu halde ocakta kullanılan makine ve ekipmanların bir bölümünün ex-proof özelliği (patlayıcı ve tehlikeli ortamlarda kullanılan elektrikli ürünler) taşımadığı, bantların alev yürütmez tipte olmadığı, yanıcı özelliğe sahip ahşap tahkimat malzemesi kullanıldığı, kömür damarlarının kendiliğinden yanmaya eğilim açısından yüksek riskli sınıfa girdiği bilindiği halde, terk edilen eski üretim alanlarında gerekli önlemlerin alınmadığına da yer verildi.
AKP hükümetinde olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu ise, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Yer altı Kömür Ocağı’nda iş sağlığı ve güvenliği açısından hatalı uygulamalar ve eksiklikler bulunmasına rağmen, denetimler de hiçbir noksanlık belirtmemiş olması ve denetimleri gereken şekilde yapmadığı için yüzde 5’lik oranda kusurlu bulundu.
Raporda yer alan eksiklikler facianın göz göre göre geldiğini ortaya koyuyor. Oranlar şirketten Bakanlıklara doğru azalmış olsa dahi, Bakanlık müfettişlerinin sorumluluklarını yerine getirmiş, gerekli önlemleri almış olmaları halinde yüzlerce işçinin ölümünün engellenebileceği de ortaya çıkmış bulunuyor.
Facianın hemen ardından AKP’li Bakanlar olayda hiçbir sorumlulukları olmadığını iddia etmiş, Bakanlar da Başbakan da akıllara ziyan açıklamalarda bulunmuşlardı. Erdoğan “Bunlar olağan şeyler, bu işin fıtratında ölüm var”, Enerji Bakanı Taner Yıldız “Bu işi 301-302 ölüyle kapatırız” açıklamalarıyla yüzlerce işçinin ölümünü normalleştirmeye çalışmışı. Erdoğan’ın müşaviri Yusuf Yerkel adlı insan müsveddesinin bir madenciyi tekmelerken görüntülenmesi, tepkilerin daha da yükselmesine neden olmuştu. Yükselen tepkiler üzerine ise geri adım atmak ne kelime, AKP’nin taşeronu gibi çalışan medya tepki gösterenleri “Soma üzerinden darbe girişimi yapmakla” suçlamıştı.
Seçimlerde işçilerden oy isteyen AKP, emekçilerin gözlerini boyamak amacıyla zaten yapılması gereken icraatları allayıp pullayıp “biz yaparız onlar konuşur” propagandasını yapıyor. AKP döneminde sermayenin önü açılmış, yeni zenginler peyda olmuş ama iş cinayetleri de tırmanışa geçmiştir. Yalnızca 2015’in ilk 9 ayında 1317 işçi iş cinayetlerine kurban edilmiştir. Ormanları, sit alanlarını sermayeye peşkeş çekerek palazlanmalarına yardımcı olmuş, bütün işkollarında ve özellikle sağlık ve inşaat alanında taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmıştır. Ücretler düşmüş, iş saatleri uzamıştır. Göstermelik denetimler dışında hiçbir önlem alınmadığı meydana gelen iş cinayetlerinden anlaşılıyor.
Yüzlerce işçinin canını hiçe sayanlara karşı işçi sınıfı gerekli cevabı kendi haklarına sahip çıkarak, birlik olarak, mücadele ederek verecektir, vermelidir.
Vardiyalı İşçinin Uyku Mücadelesi
İşçiler Yük Hayvanı mı?
- İş Cinayetinde Ölen İşçiler Kusurlu Sayıldı
- Oba Makarna, ZSR, Amasra, Kartalkaya… İş Cinayetleri, Denetimsizlik, Teşvikler
- “Emekliler Yılında” 512 Emekli İş Cinayetlerinde Katledildi
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Amasra Katliamının 10. Duruşması Görüldü
- İş Cinayetleri Artıyor, Hayatımız İçin Mücadele Etmeliyiz
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
- Kocaeli’de Oba Makarna’daki İş Cinayeti Eylemle Protesto Edildi
- Oba Makarna’da İş Cinayeti
- Soma Katliamı Davası: “Parasına Göre mi İşliyor Bu Adalet?”
- Torunlar Center Katliamının 10. Yılında Kâr Hırsı Can Almaya Devam Ediyor
- İşçi Sınıfı Örgütlü Olursa İş Cinayetleri Son Bulur…
- Desan Tersanesinde İş Cinayeti Protesto Edildi
- İş Cinayetinde Ölen Zafer Açıkgözoğlu Anıldı
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Hendek Katliamının Dördüncü Yılında Ailelerin Adalet Arayışı da Yası da Sürüyor!
- Güney Kore’de Fabrika Yangını: Kâr Hırsı Öldürüyor
- 12 Haziran: Kapitalizmin Çocuk İşçi Sömürüsü Büyüyor
- Soma’nın 10. Yılı: Unutmadık, Unutmayacağız!
- Soma Katliamının 10. Yılında Eylemler
Son Eklenenler
- Yaşanan depremlerin, yangınların, sellerin bir felakete veya katliama dönüşmesinin sebebi patronların kâr düzeni ve kâr hırslarıdır. Dolayısıyla bu yaşananlar sınıfsaldır. Tek tek kişilerin sorunu değil, bir bütün olarak işçi sınıfının sorunudur,...
- Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen 16 Şubatta ikinci kez gözaltına alındıktan sonra 17 Şubatta savcılık tarafından ifadesi alınmadan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı. Türkmen’...
- İngiltere işçi sınıfı, Filistin halkı için yürüttüğü ulusal eylem günleri kapsamında 15 Şubatta başkent Londra’da bir kez daha meydanlara çıktı. Hükümet binalarının bulunduğu Whitehall’da toplanan çeşitli sendikalardan, siyasi partilerden ve sivil...
- 2025 yılı için asgari ücretin son derece düşük belirlenmesi işçileri şaşırttı ve haklı olarak öfkelendirdi. Pek çok işçi, “daha yüksek belirlenmesini bekliyorduk” dedi. Aynı öfke emekli maaşları için de söz konusu. Öte yandan metal işçileri de...
- Temel Conta işçilerinin grevi 10 Aralıktan bu yana sürüyor. İşçiler, yaklaşık bir yıl önce sendikalı olma kararı almış, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde örgütlenmeye başlamışlardı. Petrol-İş Sendikası, Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgesini...
- Sırbistan’ın ikinci büyük şehri olan Novi Sad’in tren istasyonu 2022 yılında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri kampanyası sırasında yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de istasyonun açılış törenine katılarak, 60 yıl sonra bu istasyonu...
- Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Kadıköy Güneş Enerji Santrali’nde (GES) Kalyon ve Eksim Real Enerji şirketlerinde çalışan işçilerin 11 Şubatta başlattığı iş bırakma eylemi tüm baskılara rağmen devam ediyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi şantiyesinde...
- 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Söylemesi dile kolay olan bu cümle alt metinde bizlere birçok şey anlatıyor. Dönüp geriye baktığımızda yaşanan onca acı ve keder bizlerin zihinlerinde tekrar tekrar canlanıyor. UİD-DER’li...
- Donald Trump bir kez daha ABD başkanı seçildi. Seçilir seçilmez de ilk bakışta deli saçması gibi görünen açıklamalar yapmaya başladı. Mesela Amerika’nın Grönland’ı alması gerektiğini söyledi. Bu, Trump’ın kafasından çıkmış çılgın bir fikir gibi...
- Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde sefalet zammına karşı direnişe geçen tekstil işçilerinin mücadelesi yasaklarla, baskı ve saldırılarla engellenmeye çalışılıyor. 14 Şubat günü, tüm saldırılara rağmen direnişlerini sürdüren Başpınar...
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri ve sağlık çalışanları “Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük...
- Türkiye’de yasalarda her işçinin özgürce sendikaya üye olabileceği yazıyor. Ama resmi istatistiklere göre çalışanların yüzde 85’inden fazlası sendikasız. Sendikalı çalışmak yasal olmasına ve ücret, ikramiye, sosyal haklar bakımından avantajlar...
- Çok açık ki iktidarın “Aile Yılı” ilan etmesi aileler refaha kavuşsun diye değil, sermayenin ve iktidarın çıkarları içindir. İşçi aileleri için daha büyük yoksulluk, daha kötü çalışma koşulları, acı ve gözyaşı, hatta ölüm getireceği sır değildir.