Buradasınız
UİD-DER’in 15-16 Haziran Şenlikleri: İşçi Sınıfının Örgütlü Mücadelesini Yükseltelim!

Yaşadığımız topraklarda işçi sınıfının tarihi açısından çok önemli bir yeri olan ve günümüzde de işçilerin nasıl mücadele etmesi gerektiğine ışık tutan 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi, UİD-DER’in tüm temsilciliklerinde ve çalışma bölgelerinde 15 ve 23 Haziran arasında coşkulu şenliklerle anıldı. Şenliklerde 15-16 Haziran’ın nasıl ortaya çıktığı ve harekete geçen işçilerin barikatları nasıl aşıp geçtiği sinevizyon, şiir ve şarkılardan oluşan bir sunumla anlatıldı. Şenliklere katılan işçiler, 43’üncü yıldönümünde 15-16 Haziran ruhunu ve coşkusunu yaşadılar. Şenliklerde, işçi sınıfının örgütlü mücadelesini yükseltme çağrısı yapıldı.
Sefaköy
Sefaköy’de gerçekleştirilen15-16 Haziran Şenliği’ne sağlık, havacılık, büro, metal, kargo, gıda, plastik ve tekstil sektöründen işçiler ve öğrenciler katıldı. Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde kararlılık ve cesaret simgesi olan 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni 43 yıl sonra yeniden hatırlamak, izleyenleri heyecanlandırdı.15-16 Haziran 1970’e gelene dek yaşanan işçi mücadelelerinin anlatıldığı etkinliğe sinevizyon, şiirler ve UİD-DER Müzik Grubu’nun ezgileri eşlik etti. Video ve fotoğraflarda geçmiş işçi kuşaklarının yiğitçe verdiği mücadeleleri izleyen işçiler, şarkıları hep birlikte söylediler, sunumu ve şiirleri coşkuyla alkışladılar.
15-16 Haziran Direnişi’ni anmak ve onun ruhunu anlamak, günümüzde iş ve yaşam koşulları giderek kötüleşen işçiler açısından önemli derslere işaret etti ve umut verdi. Şenlikte seslendirilen “İstanbul” şarkısı salondaki tüm işçileri duygulandırdı. Bir zamanlar ayağa kalkan, yiğitçe patronların karşısına dikilen ve iktidarı krize sokan yürekli işçilerin “İstanbul”u, bu şarkıyla tüm işçileri mücadeleye çağırıyordu:
“Haramilerin saltanatını yıkacağız/ Bekle o günler gelsin İstanbul/ Sen bize layıksın, biz de sana İstanbul/ Boşuna çekilmedi bunca acılar/ Büyük ve sakin Süleymaniye’nle bekle/ Parklarınla köprülerinle meydanlarınla/ Bekle bizi İstanbul…”
Şenliğin ardından yürütülen sohbetlerde Taksim Gezi Parkı eylemlerine de değinildi. İnsanların yaşam koşullarına ve baskılara karşı tepki vermesinin olumlu olduğu belirtildi. Öte yandan yaşam koşullarının düzelmesi ve demokratik hakların genişlemesi için işçi sınıfının örgütlü bir şekilde mücadeleye katılması gerektiği vurgulandı. Etkinliğe katılan işçiler, 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye çağrıldı.
Sarıgazi
Sarıgazi temsilciliğinde bir araya gelen işçiler 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni andılar. Sarıgazi’deki şenliğe pek çok sektörden işçiler, ev kadınları ve öğrenciler katıldı. İşçiler sinevizyondan yansıyan görüntüleri coşkuyla izlediler, şarkılara alkışlarla eşlik ettiler.15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin görüntülerini ilk kez izleyen bir işçi ağabeyimiz: “İşçiler neler yapmışlar?” diyerek şaşkınlığını ifade etti. O dönemde internet, cep telefonu gibi iletişim araçları olmaksızın işçilerin birlikte hareket edebilmesinin muazzam bir şey olduğunu belirtti. Genç işçiler de şaşkınlıklarını benzer sözlerle dile getirdiler ve işçilerin ruh halinin bugün çok farklı olduğunu vurguladılar.
Etkinliğin sonunda işçi ezgileri eşliğinde halaylar çekildi. Etkinlik coşkulu halayların ardından sona erdi.
Tuzla
Tuzla temsilciliğindeki şenlik akşam açık havada gerçekleştirildi. Aydınlılı işçi-emekçiler, şenliğe aileleri ve çocuklarıyla katıldılar. Tekstil işçileri, metal işçileri ve gençlerin ağırlıkta olduğu etkinlikte UİD-DER Kadın Komitesi’nin organize ettiği maçlara katılan kadın işçiler de yerlerini aldılar.Şenliğe katılan işçiler, görüntülerden, müzik ve şiirlerden oldukça etkilendiler. Şenlik boyunca alkışlar ve ıslıklarla 15-16 Haziran ruhunu derinden hissettiklerini ortaya koydular. Şenliğe evlerinin pencerelerinden ve kapılarının önünden eşlik eden emekçiler de alkışlarını esirgemediler.
Dernek binasının bahçesinde yapılan şenlik coşkulu halaylarla devam etti. Halayların ardından kararan havaya rağmen işçiler geç saatlere kadar dernekte kalıp sohbet ettiler. Sohbetler sırasında bir işçi duygularını şu sözlerle ifade etti: “Görüntülerle birlikte anlattıklarınız tüylerimi diken diken etti. Hep ‘işçilerden bir şey olmaz’ diyorlar ama bak oluyormuş. Bunları bilmiyorduk. Şu an buradan gidip bizim patronun yakasına yapışasım geliyor.”
Sohbetlerin ardından evlerine dönmek üzere dernekten ayrılan işçiler böyle bir etkinlik düzenlediği için UİD-DER’e teşekkür ettiler.
Kıraç
15-16 Haziran Şenliği’ne Kıraç çevresindeki fabrikalarda çalışan işçiler yoğun ilgi gösterdiler. Metal, tekstil, petrokimya, gıda, sağlık, inşaat, eğitim sektöründen işçiler şenliğin ve 15-16 Haziran’ın coşkusunu yaşamak üzere bir araya geldiler.İşçi şarkılarına coşkuyla, alkışlarla eşlik eden işçiler, böyle bir etkinlik hazırladıkları için UİD-DER’li işçilere teşekkür ettiler. Program sayesinde hem 15-16 Haziran Direnişi’nin ruhunu hem de hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler.
Kol kola çekilen halayların ardından canlı sohbetlere devam edildi. Kıraç’taki fabrikalarda uzun saatler çalışan ve kötü koşullara sahip olan genç işçiler, sorunlarını UİD-DER’li işçilerle paylaştılar ve bu sorunların çözümü konusunda neler yapılabileceğini sordular. UİD-DER’le imza stantlarında tanışan ve derneğe ilk defa gelen işçilere UİD-DER’in faaliyetlerinden söz edildi ve onlar bu faaliyetlere güç vermeye davet edildiler.
Gebze
Büyük bir sanayi kenti olan Gebze’de 15-16 Haziran Şenliği’nin yarattığı coşku büyüktü. Yoğun bir katılımla gerçekleşen şenlikte ilk defa UİD-DER’in etkinliğine katılan çok sayıda genç işçi vardı. TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan DHL direnişçileri de şenliğin coşkusuna katıldılar.Şenlikte yerini alan işçilerin bir kısmı ilk defa duydukları 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin anlatıldığı sunumu ilgiyle dinlediklerini ve sunumu, müziği işçilerin yapmasından çok etkilendiklerini ifade ettiler.
UİD-DER Müzik Grubu’nun derlediği ve uyarladığı işçi şarkıları salondaki coşkuyu kat be kat arttırdı. Bu şarkılar eşliğinde omuz omuza çekilen halaylar, işçilerin birlikte öğrenip birlikte mücadele etmesinin ve birlikte coşku yaşamasının güzelliğini ortaya koydu.
Ankara
Ankara’da gerçekleştirilen şenliğe Hacettepe Hastanesi’nden sağlık işçileri, metal, petrokimya fabrikalarından işçiler, üniversite ve lise öğrencileri, inşaat işçileri ve başka pek çok farklı sektörden işçiler katıldı.İzlenen görüntüler, söylenen şarkı ve marşlar coşkuyla alkışlandı. Sunum sırasında okunan şiirler dinleyenlere duygulu anlar yaşattı. İşçiden işçiye ulaşan işçi şiirleri 15-16 Haziran ruhunun daha derinden hissedilmesine vesile oldu. Pek çok işçi şenlik sırasında anlatılanları, şiir ve şarkıları ilk kez duyduğunu ve böyle etkinliklere tekrar gelmek istediğini ifade etti. Coşkulu halayların ardından şenlik sona erdi.
Adana
Adana’da da 15-16 Haziran coşkusunu yaşamak üzere işçi ve emekçiler bir araya geldiler. Karayollarından, plastik ve gıda fabrikalarından, belediyeden, hizmet sektöründen şenliğe katılan işçilere üniversite öğrencileri de eşlik etti.Şenliğe katılan üniversite öğrencileri, geçmişi böyle bir coşkuyla hatırlamanın ve öğrenmenin güzelliğinden bahsettiler. UİD-DER’e bu güzel organizasyon ve işçi ezgileri için teşekkür ettiler.
Karayollarında çalışan bir işçi, duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bu olaylar olduğunda ben 1 yaşındaydım. O fotoğrafların arasında babam da vardı. Etkinlikte bu görüntülerin olacağını hiç tahmin etmemiştim. Çok duygulandım.”
Emekli bir işçi ise şenlikte çok güzel ve anlamlı bir ruh hali olduğunu ve etkinliğe katılan işçilerin böyle coşkulanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Sivas Katliamı Kadıköy’de Anıldı
- “Gelenekten Geleceğe, Umut Örgütlü Mücadelede!”
- UİD-DER’de “15-16 Haziran: Birlik, Güven, Cesaret!” Etkinlikleri
- Dün Ayağa Kalkmışlardı, Peki Ya Bugün?
- 15-16 Haziranı Yaratanlara ve Onun Ruhunu Yaşatanlara Selam!
- UİD-DER Saflarında Olmak
- Sendikası İçin Mücadele Edenler
- UİD-DER’le 15-16 Haziran’ı Biz de Yaşadık
- Dün de, Bugün de Emekçi Kadınlar Mücadelede Önde!
- Mücadele Ateşini Harlayan UİD-DER’e Selam Olsun!
- Dev Gövdesiyle Yürüyor Haziranda
- Metal İşçileri: “Tarihe Başka Bir Gözle Baktık”
- Bu Tarih, Bizim Tarihimiz
- Sınıf Tarihimizin Yolunda, UİD-DER ’in Rehberliğinde Yürüyoruz
- Geleceğe Köprü Olmaya Borçluyuz!
- Okurlarımızdan Yayın Akışımıza Yönelik Mesajlar
- Gururlandık, Onurlandık ve İçimiz Umutla Doldu
- Akın Akın Yürüyor İnsan Seli
- Mücadele Tohumlarını Yeşertenlere Selam Olsun!
- Tarihi Yazan ve Yaşatanlara Selam Olsun!
- Gücümüz Birliğimizden Gelir!
Son Eklenenler
- 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerin ardından İzmir Çiğli Belediyesinde çalışan 147 işçi tasarruf bahanesiyle işten atılmış, yürütülen mücadele sonucu işçilerin bir kısmının işe iadesi yapılmıştı. Verilen tüm sözlere rağmen işe iadesi yapılmayan...
- Bu yıl 1 milyondan fazla öğrenci LGS sınavına, 2,5 milyon öğrenci YKS sınavına girmek için başvuru yaptı. Her yıl milyonlarca çocuk ve genç, aileleriyle birlikte sınav stresiyle baş etmeye çalışıyor. Çocuklarının geleceğine yönelik kaygı duyan...
- Artan fiyatlar karşısında alım gücümüz düşmeye devam ediyor. Enflasyonun artış hızının azaldığı söyleniyor ama bu, fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Yaz meyveleri tezgâhlara çıktı ama kilosu 150-200 liraya varan fiyatlar yüzünden alamıyoruz....
- 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi, cesaretini, onurunu ve örgütlü gücünü kuşanmış Türkiye işçi sınıfının tarihe kazıdığı iki büyük gün… İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek...
- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde en kötüsünü geride bıraktığımızı söyledi ve “2026 yılı, refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak” dedi. Yıllardır iktidar sözcülerinden...
- Özel Okul Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenlerin Büyük Öğretmen Yürüyüşü 3. gününde devam ederken, 27 Haziranda Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapıldı. Aynı gün Haber-Sen Türkiye genelinde yaptığı basın açıklamalarında...
- Sevgili Polonez işçisi kardeşlerim, Dayanışma TV’de yayınlanan “146+Bir Polonez Bir İşçi Direnişinin Kalbinden” belgeselinizi büyük bir dikkatle izledim. Belgeseldeki her bir kare, her bir sözünüz direnişinizin gün gün örülmüş gerçek hikâyesini...
- “Gerçeğin içinden, sınıfın penceresinden” şiarıyla yayın yapan Dayanışma TV, işçi sınıfının ilham verici mücadelelerini belgelemeye, bu mücadelelerin işçi sınıfının ortak deneyimi haline getirilmesi çabasına katkı sunmaya devam ediyor. Dayanışma TV...
- Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü kamu işçileri, 2025-2026 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde siyasi iktidarın yüzde 16’lık sefalet zammı dayatmasına karşı 26 Haziranda Türkiye genelinde yarım gün iş bıraktı. Türkiye Sağlık-İş Sendikasına...
- İspanya’nın güneyinde bulunan sanayi kenti Cadiz’de yaklaşık 30 bin metal işçisi grevde. 18-19 Haziranda 2 günlük grevlerinin ardından talepleri karşılanmayan işçiler 23 Hazirandan bu yana süresiz grevdeler. CCOO ve UGT sendikalarına üye işçiler,...
- Gençlik dönemi, insan hayatının en heyecanlı, en meraklı ve en enerjik zamanlarıdır derler. Bu yönleriyle gençlik bir nehre benzetilebilir; coşkulu, yönünü arayan, bazen de önüne çıkan taşlara çarpa çarpa yolunu bulan… Bazen hızlı, bazen yavaş akar...
- Yozgat Sorgun’da, 71 yaşındaki Selami Şimşek dede, çalıştığı inşaatın 6. katından düşerek yaşamını yitirdi. Akla ilk şu soru geliyor: “71 yaşındaki bir dedenin evinde torununu sevmek yerine, ne işi var inşaatın 6. katında?”
- Umutlarım, hayallerim, sevdalarım Sığmıyor ceketimin cebine Bunca zamandır ket vurulmuş umutlarıma Bunca zamandır kafeste tutulmuş ruhum, nefesim, aklım Sığar mı bu düzene gencim, yaşlım