Buradasınız
Direnişçi Mersin Liman İşçileri Anlatıyor
Neden işten atıldınız?
Beden İşçisi: 2007 yılında liman özelleştiğinden beri taşeron bünyesinde çalışmaya başladım. Beden işçisiyim. İşten atılmamızın birinci sebebi buradaki sendikal örgütlenmemizdir. İşimize dört elle sarılıyoruz. Biz burada sonuna kadar çalışmak istiyoruz. 2008 yılından bu yana bu işverenler, hangi müdür gelmişse, tek amacı sendikal örgütlülüğü lağvetmek istemek olmuştur. Bunu başaramayınca işçileri işten atmaya başladılar. Biz de buna karşı direniyoruz.
Tır Şoförü: Dört yıldır limanda çalışıyorum. Limanda çalıştığım dört yıl süresince müthiş bir iş patlaması olmuştur. Bizden istenilen iş potansiyelinin en yüksek seviyeye çıkmasını sağladık. Zaten kendileri bunu bütün demeçlerinde dile getiriyorlar. Mersin Uluslararası Limanı (MIP) yönetimi taşeronlaştırmanın ve işçiyi köleleştirmenin peşinde. Biz kendi emeğimizi, kendi ekmeğimizi savunmak için işçi arkadaşlarımızla beraber sendikalaşıp örgütlendik. İşveren sendikayı lağvetmek için elinden gelen bütün çabayı harcadı. Bizi kurban seçip 22 kişiyi sırf ekmeğimizi, hakkımızı savunduğumuz için işimizden ettiler. İşçi arkadaşlarımıza gözdağı vermek için, işçi direnişini kırmak için benimle beraber 22 arkadaşımızı işten çıkardılar.
Beden İşçisi: Çok çalışkan olduğumuz için işten atılmışız. Atapol taşeronuna dışarıdan bir otobüs adam doldurup 100’er lira cebine koyup da kapıya getirirse, olaylar bu seviyeye gelir. İsmail Hakkı (müdür) bize dedi ki, “buraya zarar veriyorsunuz.” Kendilerine bizzat söyledik: “Zararın büyüğünü siz veriyorsunuz.” Kardeş kavgası çıkacak burada. İçerde sendikalı 1600 kişi varken, sen nasıl dışarıdan insanları getiriyorsun? Bunu yapmasınlar.
Son günlerde Mersin Limanında yaşanan gelişmeler üzerine kısa bir bilgi verir misiniz?
Operatör İşçi: Merhaba sınıf dostlarım. UİD-DER’in bize 6 yıldan beridir gösterdiği yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bizi duyanlara şunu söylüyoruz. Sınıf mücadelesinde bir takım engeller var. Özelleştirmeden sonra ilk taşerondaydık. Akan-Sel firmasında başlamıştık. TÜMTİS sendikası orada örgütlenmeye başlayınca patron örgütlü işçiyle çalışmadı, o zaman işten attı. Sonra MIP, bizi kendi bünyesine almak zorunda kaldı. Şu anda Liman-İş Sendikası’nda TİS süreci başladı. İşveren işçiyi bölerek, içerde iş kolunun değişmesi sonucunda TÜMTİS’ten Liman-İş’e geçenlere ikramiye vermeyerek rahat durmadı. Bu bir oyundu. Bir takım demokratik eylemlere kalkıştık. Bunu hedef göstererek, TİS’e kara sürmek için bizi işten attı. Şu anda TİS’te uyuşmazlık oldu, arabulucuya gitti. Şu an TİS’i bir kenara bırakıp ben de dâhil 22 arkadaşımızın içeri girmesi talep ediyoruz. Biz Genel Başkanımıza da söylüyoruz. Biz pazarlık konusu edilmeyelim. Daha önce de başardık. Şimdi de direnerek bu işi başaracağız.
Mersin Limanı işçi mücadelesinin yükseldiği bir yer. İşçilerin örgütlülük düzeyi, mücadele gelenekleri nasıl limanda?
Operatör İşçi: Mücadele geleneği 2008’de bizim bu çadırın altında verilen eğitimle başladı. Burası bir okuldur. Siyasi görüşü, ırkı her şeyi bir kenara bırakarak, tabana bunu yayarak örgütlenince gerçekten hedefe ulaşılıyor. Ekmeği için mücadele edenlerin bunu başardığı ortadadır. Bir örneği 2008’de TÜMTİS ile yaşanmıştır. 150 işçi bir tanesi bile dışarıda kalmadan işbaşı yapmıştır. Siyasi görüşü, etnik kökeni ne olursa olsun işverenler bizi çalıştırıyorsa biz de burada mücadele edip içeri gireceğimize inanıyoruz.
Beden İşçisi: İçerde hep karşı olduğumuz bir sistem var: Prim sistemi. İşveren burada çok para kazanma, az işçiyle çok iş yapma mantığıyla çalıştığı için gözleri hiçbir şey görmüyor. Liman içerisinde kendileri iş güvenliğine uymuyorlar. Şu anda arkadaşımız yatağında sakat olarak yatıyor. Bel fıtığı, kol fıtığı, boyun fıtığı gibi çok sayıda sakatlık meydana geliyor, özellikle beden işçisinde. Prim sistemi olduğu için operatör ve fokliftçiler de kazalarla karşı karşıya kalıyor. Buna karşı mücadele ediyoruz. İşçilerin %99’unun bu örgütlülüğe sahip çıkması, sendikayı tercih etmeleri tek dayanağımız. İşveren haklarınızı veriyorum, maaşınızı veriyorum dese işçi neden çıkışları göze alsın. Tek dayanağımız sendika bünyesinde örgütlenmek.
Tır Şoförü: Şu an durumda, Türkiye’deki en açgözlü taşeron firmalar burada. Mersin Limanı Türkiye’de rekor üstüne rekor kırıyor. Ne zaman TİS zamanı gelir, işçiler kapının önünde. Ne zaman sendikanın S’si duyulur, işçiler kapının önünde. Bu ülkede sendikalı olmak suç! Hakkını ararsın, sendikalı olursun, yine işten atılırsın. Buraya gelen MIP yönetimi İstanbul’da işçi kıyımı yapan yönetim. Mersin Limanı’nı daha tanımıyor. Hemşerim ben sana söyleyeyim: Biz buradan gitmeyiz. Direnen işçi asla yenilmez! Bu liman onların babasının malı değil. Burada 1700 işçi bir araya gelmiş, haklarımız için mücadele veriyoruz. İşveren ne dil, ne din, ne mezhep hiç fark etmiyor, hakkını aradığın zaman atıyor. İşverenlere, el pençe duran işçi lazım! Tek kurtuluş yolu var; birleşmek! Birlikten kuvvet doğar.
Limanda çalışan işçiler atılan arkadaşları için neler söylüyorlar?
Terbek İşçisi: İçerdeki arkadaşlarımız TİS sürecindedir ama ilk istedikleri 22 arkadaşımızın bir an önce liman içerisine girmesi. Ondan sonra TİS’i oturup görüşelim diyorlar. Bizi canı gönülden destekliyorlar. Zaten içerden sloganlı kitlesel bir şekilde dışarı çıkıyorlar. Basın açıklamalarımızda bu net bir şekilde ortada. İşveren kendini hukukun üstünde görüyor. Biz de yan yana gelerek gücümüzü birleştireceğiz. Haklarımızı öyle de böyle de alacağız.
Liman-İş ile MIP yönetimi arasındaki TİS görüşmeleri nasıl ilerliyor? TİS’teki talepleriniz nelerdir?
Terbek İşçisi: Temsilci ve yönetici arkadaşlarımız MIP yönetimi ile 3-4 defa toplu sözleşme için görüşme yaptı. Taleplerimizin içerisinde en az para kadar önemli olan iş güvencesinin sağlanması ve çalışma koşullarının düzeltilmesidir. Adil bir şekilde bir disiplin kurulu kurulmasını istiyoruz. Çok basit şeylerden dolayı arkadaşımızın işten atılmasını istemiyoruz. İnsan onuruna yakışır, çoluk çocuğumuzu okutacak parayla eve gitmek istiyoruz. Prim sistemini istemiyoruz. İnsanları karşı karşıya getiren bir sistem! Tabii MIP yönetimine ağır geldiğinden, MIP içeriyi taşerona devretmek istedi. İçeriye bir otobüs dolusu işçi sokmak istedi. Biz buna izin vermedik. Aralarında 3-4 tanesi temsilci olmak üzere 22 arkadaşımızı işten attı.
İşçi Dayanışması aracılığıyla işçi kardeşlerimize mesajınız nedir?
Operatör İşçi: Bu sınıf mücadelesi. Bazı yerlerde engebeler çıkabilir. Siyasi görüş etnik köken bir kenara bırakılsın. İşyerine alınan kişi Türk, Kürt, Arap, Çerkez olabilir, bunu bırakıp tabanda birleşmeye bakalım. Gerçekten ekmek için mücadele veriliyor. Dimdik onurlu bir şekilde içerdeki arkadaşlarımıza bunu anlatarak, diğer işyerlerine bunu anlatarak, işçilerin sadece bu yolla kazanacağını anlatıp sonuca ulaşabiliriz. Örgütlenmenin yolu sadece tabandan geçer.
Beden İşçisi: Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği bir işçi derneğidir. Kaç yıldır tanıyoruz. Sürekli direnişlerimizdesiniz. Mücadelemizin yanında yer alıyorsunuz. Yakışan budur, insanlığın ezildiği bir yerde seyirci kalmak kadar kötü bir şey yok. Mersin’de bu mücadeleyi tek başımıza bu hale getirmedik. Sizin gibi sınıf dostlarımızdan, kardeşlerimizden desteği görerek biz mücadeleyi buraya getirdik.
Terbek İşçisi: Sermaye her zaman örgütlü işçileri dağıtmak, parçalamak ister. İşçi sınıfı bilmeli, işçi arkadaşıyla omuz omuza verip sermaye ile mücadele etmeyi bilmeli, öğrenmeli. Emekçilere güzel bir örnek: İşçi arkadaşlarımızı kum tanesine benzetirsek, bir avuç kumu cama atarsan kum gider cam kalır. Bir avuç kumu mendile bağlayıp atarsan cam gider kum kalır. İşçi arkadaşlarımız yan yana durmalı, kenetlenmeli, örgütlenmeli sermayeye karşı savaşmayı öğrenmeli
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
- Çayırhan Maden İşçileri: “Biz Çocuklarımızın Geleceği İçin Mücadele Ediyoruz”
- SASA İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- UİD-DER’den Atakaş Çelik İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Ankara’da Madenciler Özelleştirmeye Karşı Eylemde
- MKB Rondo Grev Yerinde Müzik Dinletisi
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Direnen İşçiler Kartal Belediyesi’ne Geri Adım Attırdı
- Hak Gasplarına İşçilerin Yanıtı Grev ve Direnişler!
- Sendika Düşmanlığına ve Ücret Gaspına Karşı İşçi Eylemleri
- As Plastik Grevcileriyle Dayanışma Gecesi
- Dayanışmayla Mücadeleyi Büyüten Fernas Madencileri Soma’da Patron Vekilleriyle Görüşecek
- Direnişçi İşçilerle Omuz Omuza!
- Polonez İşçilerinden Boykot Çağrısı
- Ruhumuzu Esir Alan Korkuyu Çıkarıp Atalım
- “Annemle Gurur Duyuyorum”
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Sınıf Dayanışmasıyla Daha Güçlü Hissediyoruz
- Eker Süt İşçileri Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- Grev ve Direnişlerini Sürdüren İşçiler Meclis’te Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
Son Eklenenler
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...
- Fransa’da devlet demiryolu şirketi SNCF’de örgütlü CGT-Cheminots, UNSA-Ferroviaire, SUD Rail ve CFDT-Cheminots sendikaları, 11 Aralıkta süresiz grev kararı aldı. Dört demiryolu sendikası, grev kararını SNCF’nin yük taşımacılığı birimi olan SNCF Fret...
- Gürcistan’ta madencilik şirketi Georgian Manganese’e ait Zestafoni ferroalyaj tesisi ve Chiatura manganez madeni 1 Kasımdan Nisan 2025’e kadar üretimi durdurduğunu açıkladı. Gürcistan’ın en büyük madencilik şirketi Georgian Manganese’in tesislerinde...
- Çocukların mutlu olduğu, gelecek endişesi taşımadığı, ayrımcılığa maruz kalmadığı; eşitlik, özgürlük, barış dolu bir dünyada yaşamalarını kim istemez ki? Fakat biliyoruz ki dünyamız çocuklar için sıcak bir yuva değil. Kol kanat gerdiğimiz...