Buradasınız
Dünyadan İşçi Haberleri

8 Mart Uluslararası Kadın Grevleri
8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü mirası, bu yıl çok sayıda ülkede kadınların eylemleri ve greviyle kutlandı. Tüm dünyada egemenlerin, cinsiyetçi, erkek-egemen zihniyeti körükleyen söylemleri ve uygulamaları artarak devam ediyor. Emeğinin yok sayılmasına, fikrinin değersiz görülmesine, her alanda susturulmasına, evin tüm yükünün omuzlarına yıkılmasına, erkeklerle eşit iş yapsa da eşit ücret alamamasına, çifte ezilmişliğe tepki duyan emekçi kadınlar, “Artık yeter!” diyorlar. Savaşa, yabancı düşmanlığına, homofobi ve transfobiye ve ırkçılığa karşı “Artık yeter!” diyorlar.
Nasıl ki tüm dünyada kadına yönelik baskılar artıyorsa, emekçi kadınların mücadelesi de yükseliyor. Emekçi kadınlar 8 Mart’ta “Kadınsız Bir Gün” şiarıyla dünyanın birçok köşesinde greve çıktılar. Özellikle ABD’de, Trump’ın kadınlara yönelik aşağılayıcı söylemlerinin ve göçmen düşmanlığının üzerine Kasım ayından bu yana kadın eylemleri gerçekleşiyordu. 21 Ocakta gerçekleşen yürüyüşe milyonlarca kadın katılmıştı. Ezilen kadınlara güç veren bu eylemlerin ardından, 8 Mart’ta 50’den fazla ülkede kadınlar grev kararı aldılar.
Dünyanın en doğusunda yer aldığı için 8 Mart gününe ilk giren ülkelerden Avustralya’da, United Voice (Birleşik Ses) sendikası üyeleri, erkeklerden daha düşük ücret almayı protesto ettiler. Ülke çapında çocuk bakım merkezlerinde çalışan binden fazla kadın işçi, erkeklere göre her gün bedavaya birkaç saat daha fazla çalışıyor. Eylemde konuşan sendika temsilcisi, kadınların saat 15.20’den sonra ücretsiz çalıştığını belirtti. 2017’de bu eşitsizliğin kabul edilemeyeceğini ifade eden temsilci, üyelerinin tamamına yakınının 8 Mart’ta daha az çalışarak bu haksızlığı protesto ettiğini ifade etti.
ABD’nin Philadelphia (Filedelfiya) kentinde de kadın öğretmenler bir günlük greve çıktılar. Çok sayıda okul 8 Mart’ta kapalı kaldı. Benzer eylemler kısa süre önce başka ülkelerdeki kadın işçiler tarafından gerçekleştirilmişti. Polonya’daki kadınlar, 6 Ekimde kürtaj hakları için bir günlük greve çıkmışlardı. İzlanda’da da kadınlar 25 Ekimde, erkeklerle aralarında bulunan %14’lük maaş farkını protesto etmek için mesai saatlerini %14 oranında kısaltmışlardı.
8 Mart’taki greve katılan Avrupalı emekçi kadınlar ise, Londra’da bir araya gelerek bir toplantı düzenlediler. Toplantıda, kadınların her alanda daha fazla ezildiğini ve tüm ülkelerdeki kadınların güçlerini birleştirmesi gerektiği vurgulandı. Tüm dünyada kadınları geri plana atan erkek egemen zihniyete ve kapitalist saldırılara karşı kadınların uluslararası bir mücadele vermekten başka bir yolunun olmadığı belirtildi. Baskı ve sömürüyü reddetmenin yolu olarak greve gitmenin önemi konuşuldu.
Organizatörler grevin, daha düşük ücret alıp daha büyük eşitsizliklere, ayrımcılığa maruz kalan, cinsel taciz ve iş güvencesizliği yaşayan kadınların, toplumda ve ekonomide aldığı yerin büyüklüğünü göstermek için bir araç olduğunu belirttiler.
Emekçi kadınlar baskıların bu denli arttığı bir dönemde, bu çifte ezilmişliğe boyun eğmiyor, taleplerini yükselterek alanları dolduruyorlar. Baskılara inat yürüyor, mücadele ediyorlar. Biz de emekçi kadınlar mücadeleye katılmadan, sınıf mücadelesinin başarıya ulaşamayacağını dile getiriyoruz ve “Emekçi Kadınlar Mücadelede Öne” diye haykırıyoruz.
Fransa ve Almanya: Havada Grev Var!
Fransa
Fransa’da havayolu işçileri, çalışma koşulları ve iş saatlerine ilişkin yeniden yapılandırma kararına karşı grev kararı aldılar. Air France havayolu şirketinde çalışan 4 bin hava trafik kontrolörünün yaklaşık %20’sini temsil eden Bağımsız Sendikalar Ulusal Birliği UNSA, 6-10 Mart tarihleri için grev çağrısı yaptı.
Grevin ilk üç gününde binden fazla uçuş iptal edildi. Paris bağlantılı havayolları grev nedeniyle %25 oranında kapasite düşürmek zorunda kaldı. Aynı zamanda birer aktarma merkezi olan havalimanlarında grev İngiltere, İtalya, İsviçre ve İspanya bağlantılı uçuşları da etkiledi.
İşçiler, Haziran 2016’da sendikaları tarafından imzalanan yeni çalışma saati kurallarının değişmesini istiyor. Mevcut çalışma gününü 1 gün daha arttıracak uygulamaya tepki gösteren işçiler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bu kararını iptal etmesini talep ediyorlar.
Bu grevin dışında 18-20 Mart tarihleri arasında bir başka grev daha planlanıyor. Havayolu işçileri, şirketin üst düzey yöneticilerinin ücretlerine yapılan %17,6 oranındaki zamma karşılık, işçilerin aynı ücretle daha fazla çalıştırılmasını kabul etmediklerini belirtiyorlar.
Almanya
Almanya’nın başkenti Berlin’de iki havaalanında gerçekleşen grevler, hava trafiğini durdurdu. Berlin Tegel ve Schönefeld havaalanlarında yer hizmetlerinde çalışan Hizmet Sektörü Sendikası Ver.di üyesi 2 bin işçi, 10 Martta 24 saat boyunca iş bıraktı. Bu grevin bir ikaz grevi olduğunu duyuran sendika, işverenden talep ettikleri saat ücretini almamaları durumunda grevlerine devam edeceklerini duyurdu.
Grev nedeniyle Tegel Havalimanında 455 ve Schönefeld Havalimanında ise 204 uçuş olmak üzere toplamda 659 uçak seferi iptal edildi. Grev tarihinin, 184 ülkeden yaklaşık 200 bin insanın geldiği Berlin Turizm Borsası Fuar haftasına denk gelmesi, grevin etkisini daha da arttırdı. Havalimanı yetkilisi, bir günlük grev sonrasında uçuşların hemen düzelemeyeceğini, zaman alacağını duyurdu.
Avrupa’da gerçekleşen bu grevler, bir kez daha işçilerin gücünü ortaya koydu. Krizi bahane gösteren patronlar, kendi kârlarından feragat etmek yerine faturayı işçilere ödetmeye çalışıyorlar. Fakat Avrupalı işçiler bunu kabul etmediklerini iş bırakarak gösteriyorlar.
Şili’de Maden İşçilerinin Grevi Sürüyor
Şili’de 2500 bakır madeni işçisi, sosyal hak gasplarına karşı daha iyi çalışma koşulları için mücadele veriyor. Dünyanın en büyük bakır madeni olan Escondida, işçilerin taleplerini dikkate almamakta ısrar ediyor. Ancak işçiler, taleplerinin karşılanması için sabırlı ve kararlı bir şekilde 9 Şubattan bu yana grevlerini sürdürüyorlar.
Maden işçileri, Atacama Çölü’nün ortasına çadır kurarak, sendikanın sembollerini, flamalarını taşıyarak, şapka ve önlüklerini giyerek maden ile bakır üretim tesisleri arasındaki ana yolları ulaşıma kapatarak çeşitli eylemler gerçekleştiriyorlar. Anayolu trafiğe kapatan işçilere polis azgınca saldırıp, mücadelelerini kırmaya çalıştı. Ancak işçiler, bugüne kadar mücadele sonucu elde ettikleri kazanımlarını korumak ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi temel talepleri karşılanıncaya kadar grevlerine devam edeceklerini söylüyorlar. İşçilerin temel talepleri arasında ücretlere %7 oranında zam, işe yeni başlayan işçilerin geçici değil sürekli çalıştırılması ve iş güvencelerinin sağlanması bulunuyor.
Maden işçilerinden biri, yaşadıkları sorunları ve neden mücadele ettiklerini şöyle ifade ediyor: “Onurumuz için mücadele veriyoruz. Çok kötü koşullarda çalışıyoruz ve ayın yarısını ailemizden ayrı yaşamak zorunda kalıyoruz.” İşçiler, firmanın önümüzdeki sözleşmelerde ücret ve sosyal hak kesintisine gidebileceği sinyallerini aldıklarını da söylüyorlar. Tüm bu saldırılara karşı Şilili madenciler, geleceklerine sahip çıkmak için çetin bir mücadele veriyorlar.
- Anna’nın Annesi ve Anneler Günü
- Nefes Almak İçin…
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Emekçi Kadın, Yaşam, Mücadele, Dönüşüm
- “Hey Kızlar Siz de Katılın Bize!”
- UİD-DER Kadın Komitesi: Sorunlar, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Güvencesiz ve Esnek Çalışma Modellerine Bir Yenisi Eklendi: “Komşu Annelik”
- Bu Televizyonlar Neleri Gösterir, Neleri Göstermez?
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Anastasya, Dilan ve Hafızamız
- Gerçek Adalet Mücadelemizle Gelir
- Geleceğe Dönüşmek, Geleceği Büyütmek
- UİD-DER Kadın Komitesi’nden Polonez Direnişine Dayanışma Ziyareti
- Ağıt Yakmasın Analar, Umut Türküleri Söylesin
- Nurten Abladan Bugünün Emekçi Kadınlarına
- “Kendimiz İçin Yürüdük…”
- Direnç Çiçekleri İşçi Sınıfının Bağrında Filizlenir
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
Son Eklenenler
- Artık eski kuşak bir işçi olarak, gençliğimde başımdan geçen bir olayı anlatacağım. Yıllar evvel “iş kazası” nedeniyle biri ağır iki ayrı ameliyat olmuştum. Sonrasında bir buçuk seneye yakın yatalak kalmıştım. Bu sürenin 7 ayını evde geçirmiştim....
- UİD-DER’le 1 Mayıs’a katılan bir engelli arkadaşımız, dünyada 1 milyar engelli olduğunu söyledi. Bu rakam 8 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 12,5’ine denk geliyor. Yani her 8 kişiden biri engelli! TÜİK verilerine göre de Türkiye’de en az 10 milyon...
- ABD’nin her yıl “özgürlük ve bağımsızlık günü” olarak kutladığı 4 Temmuz, bu yıl resmi törenlerin ve barbekü partilerinin ötesine geçerek işçi ve emekçilerin öfkesine sahne oldu. “Amerika’ya Özgürlük” sloganıyla onlarca şehirde gerçekleşen...
- Şüphesiz ki koşullar insanın ruh halini belirlemede çok etkili olur. Aynı şekilde tersine, bilinçlenen, ruh halleri değişen insanlar koşulları belirlemekte ve değiştirmekte çok etkili olur. Örneğin yoğun bir kış mevsimin yarattığı ruh hali, öyle bir...
- “Kamu imkânlarını amacı dışında kullanmak, kamuya ait işleri yavaşlatmak ya da aksatmak, verilen görevleri layıkıyla yerine getirmemek hem vebal hem de günahtır. Kamu hizmetlerini sunarken insanlar arasında ayrım yapmak, tanıdığı kişilere öncelik...
- Petrol-İş Sendikasında örgütlü grevci TPI Kompozit ve Temel Conta işçileri ile grevlerini kazanımla sonuçlandıran DYO Boya işçileri ve sendika düşmanlığına, işten atma saldırılarına karşı direnen TEKSİF üyesi Digel Tekstil işçileri, İzmir Menemen...
- Yıllar önce çalışıp ayrıldığım işyerinden bir işçi arkadaşım anlattı. Patron ekonomik krizden dolayı iflas ettiğini, işyerini kapatacağını söylemiş işçilere. Sonra patronla birlikte oturup ağlaşmışlar; “ne güzel bir işyerimiz vardı, ne güzel bir...
- Başlıkta yer alan ifadeler, Hakkı Özkan’ın “Grevden Sonra” romanındaki öncü işçi Nuri’nin eşinin sözleridir. Nuri, grevde öncüdür; mayası sağlam, kararlı bir işçidir. Yazar Hakkı Özkan matbaa işçiliği yapmıştır, yaşadıklarını romana aktarmıştır. “...
- Gebze Sendikalar Birliği, İsrail devletinin Gazze’de yürüttüğü katliamı, emperyalist savaşı lanetlemek, Filistin halkının sesi olmak, işçilerin dayanışmasını büyütmek için Filistinli sendikacılarla birlikte Gebze Kent Meydanında bir eylem düzenledi...
- Kenya’da, geçtiğimiz sene Haziran ayında, IMF’nin dayattığı kemer sıkma politikaları doğrultusunda yeni vergi yasası hazırlanmıştı. Bu yasa tasarısı, işsizlik, yoksulluk ve artan hayat pahalılığıyla boğuşan işçilerin ve emekçi gençliğin öfkesini...
- Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinin örgütlü olduğu, Kocaeli Dilovası ve İzmir Çiğli’de üretim yapan DYO Boya fabrikalarında, düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin mücadelesi 44. gününde kazanımla sonuçlandı. İlk yıl için yüzde 73...
- İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek için çalışan UİD-DER, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yılı vesilesiyle 29 Haziranda, “Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!”...
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Gübretaş fabrikasında yüzde 30 sefalet dayatmasına karşı işçiler, 3 Temmuzda greve başladı. Devrimci Sağlık-İş Sendikasının, kamu işçilerine dayatılan sefalet...