Buradasınız
UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!

İstanbul
İstanbul Anadolu yakasında düzenlenen 8 Mart etkinliği, 16 Martta Kartal Belediyesi Soğanlık Kültür Merkezinde gerçekleşti. Etkinliğe, Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul Anadolu 1 Nolu ve Gebze 1 Nolu Şube, Petrol-İş Sendikası Gebze Şube, SES Balıkesir, İstanbul Bakırköy ve Anadolu Şube, Genel Sağlık-İş Sendikası Bursa Şube, Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube, Hekim Birliği Sendikası ve İstanbul Tabip Odası’ndan yöneticiler ve temsilciler ile Bursa'dan Dev Sağlık-İş temsilcileri, metal, petrokimya, tekstil, sağlık, eğitim, gıda, taşımacılık, belediye gibi işkollarından işçiler, emekçi kadınlar, emekliler, öğrenci gençler, geleceğin işçisi çocuklar katıldı.
Etkinlikte yapılan sunumda kadın ve erkek işçilerin baskılar karşısında yılmayarak, pes etmeyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün ortaya çıkmasını ve bir gelenek haline gelmesini sağladığı vurgulanarak şöyle denildi: “Gelin engelleri aşmak için 8 Mart ruhuna sahip çıkalım. Birlik ve dayanışmamızı güçlendirelim, mücadelemizi ileri taşıyalım.” İşçi sınıfının ve emekçi kadınların yarattığı bu inatçı mücadele geleneğinin sembolü olan 8 Martla gurur duyulduğu ifade edilirken, bu haklı mücadeleyi bastırmaya çalışan egemenlerin işçi sınıfına yönelik saldırılarına dikkat çekildi. 2025 yılını “Aile yılı” ilan eden iktidarın uyguladığı politikaların çelişkileri gözler önüne serilerek şu vurgular yapıldı: “Patronlara ‘biz sizin çok para kazanmanızı istiyoruz’ diyorlar ama ailelerin halini zerre kadar umursamıyorlar. Yenidoğan ünitelerinin rant kapısına döndürülmesine, bebeklerin öldürülmesine göz yumuyorlar. Okullarda çocuklarımıza bir öğün yemeği bile çok görüyorlar. Gençleri şiddet, uyuşturucu, kumar, sosyal medya, depresyon gibi illetlerle sınıyorlar. Ailesini geçindirmek için ücretini yükseltmek isteyen, sendikalaşan işçiler işten atılıyor, haklarını aradıklarında ise karşılarına polis dikiliyor.”
Egemenlerin işçileri sefalete sürüklemekle kalmayıp, kardeş halkları birbirine düşman ederek, demokratik hakları yok sayarak toplumsal muhalefeti susturmaya ve ezmeye çalıştığı vurgulandı, saldırılara karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı. Dünya egemenlerinin başta Ortadoğu olmak üzere dünyayı savaş cehennemiyle yaktıkları aktarılırken, çocukları öksüz anaları evlatsız kalan halkların feryadı UMUT’un seslendirdiği “Anaların Ağıdı” ezgisiyle yüreklerde yankılandı. Ağıtın ardından salondaki işçi ve emekçilere şöyle seslenildi: “Her şeye rağmen dimdik durmasını bilmeliyiz, özgürlüğü düşlemeye devam etmeliyiz. Çünkü hiçbir zulüm düzeni, hiçbir zalim sonsuza kadar hüküm sürmez. Umudunu ve direncini yitirmeden mücadele edenler, en zorlu engellerin, en karanlık zamanların aşılıp geride kalacağını bilirler.”
UİD-DER Müzik Topluluğu UMUT ve kadın korosunun sahne aldığı etkinlikte, birlik ve mücadele çağrısı yapan mücadele ezgileriyle coşkulu anlar yaşandı. Emekçi kadın korosunun ellerinde kızıl karanfilleriyle seslendirdiği “Ekmek ve Güller” şarkısı büyük alkış aldı. UİD-DER’li kadın ve erkek işçilerin okudukları şiirler 8 Mart’ın mücadele ruhunu yüreklere taşırken, el ele sahneye çıkan UMUT’lu çocuklar, işçi çocukları “Rengârenk Çiçekleriz” şarkılarıyla ortak hayalimiz ve özlemimiz olan “barış” taleplerini dile getirdiler.
Savaşsız, sömürüsüz bir dünyada kardeşçe yaşama hayalini kuran çocuklarımız sahnede… Tüm emekçilere, “Biz işçi çocukları barışın yolunu gözlüyoruz, kardeşçe yaşayalım savaş istemiyoruz!” diye sesleniyorlar.#8Mart #8MartYolGösteriyor #8Mart2025 #EmekçiKadınlarGünü… pic.twitter.com/NgYeqzv7ih
— UİD-DER (@uid_der) March 16, 2025
“Damlalar olmadan nehirler, denizler, okyanuslar olamaz. Biz milyonlarca damlayız, bir araya gelip örgütlendiğimizde, ‘hak verilmez, alınır’ dediğimizde, birlik olup bir nehir gibi akarız meydanlarda. Özgürlüğün türküsünü hep birlikte söyleriz” denilen etkinlikte, geçtiğimiz haftalarda hayata gözlerini yuman Edip Akbayram’ın “Meydan Türküsü” salondaki yüzlerce işçinin büyük coşkusu ve alkışlarıyla seslendirildi. Etkinlik barış ve özgürlük dünyasını kuruncaya dek sabırla, inançla, azimle mücadele etmeye devam edileceği vurgusuyla ve kadın ve erkek işçilerin bu onurlu mücadeleye güç vermek, engelleri birlikte aşmak için örgütlenme çağrısıyla son buldu.
“Benim müziğimin içinde sevgi, barış, dostluk, kardeşlik vardır” diyen Edip Akbayram’ın mitinglerde, 1 Mayıs alanlarında binlerce işçinin sesiyle birleşen Meydan Türküsü salonu dolduran yüzlerce işçinin alkışları eşliğinde coşkuyla söylendi:
— UİD-DER (@uid_der) March 16, 2025
“El ele kol kola omuz omuza,… pic.twitter.com/hy0YzP2Way
Ankara
UİD-DER Ankara Temsilciliğinin gerçekleştirdiği 8 Mart etkinliği, 9 Martta TÜM BEL-SEN Genel Merkezi salonunda yapıldı. Etkinliğe Eskişehir DİSK/Emekli-Sen şube yöneticileri ve üyeleri ile sağlık, eğitim, büro, inşaat, metal, otomotiv gibi çok çeşitli işkollarından kadın erkek işçiler, emekçi kadınlar, işçi çocukları katıldı.
Kadın ve erkek işçiler, insanın insanı sömürmediği, tüm insanların kardeşçe ve barış içinde yaşadığı yepyeni bir dünya kurma mücadelesine davet edildi. Umudumuzu soldurmak, bizi karanlığa mahkûm etmek isteyenlere vereceğimiz en güzel cevabın mücadeleye sımsıkı sarılmak olduğu vurgulandı. “Çağrımız kadın-erkek tüm sınıf kardeşlerimize; gelin birken iki, ikiyken üç olalım, sevdamızı hep birlikte büyütelim. Zorluklardan, engellerden korkmadan, başkasından beklemeden, ümitsizliğe prim vermeden mücadelemizi büyütelim. Büyütelim ki çocuklarımıza aydınlığın karanlığı, umudun umutsuzluğu yendiği yepyeni bir dünyayı armağan edelim”
UMUT’un söylediği umut, mücadele, barış, kardeşlik şarkıları, emekçi kadın korosunun coşkuyla söylediği “Emekçi Kadınlar Bir Adım Öne” ve Elif Çağlı’nın emekçi kadınlara armağan ettiği “Hey Kızlar” şarkısı izleyenlerin umudunu tazeledi. İşçi çocuklarının söylediği barışa ve kardeşliğe vurgu yapan “Rengârenk Çiçekleriz” şarkısı ise salonun coşkusunu doruğa çıkardı. UİD-DER’li işçilerin okuduğu mücadele şiirleri dinleyenlerin hem aklına hem de yüreğine dokundu.
Etkinlik sonrası yapılan sohbetlerde, UİD-DER etkinliğine ilk kez katılan işçiler daha önce böyle bir etkinlik izlemediklerini, çok etkilendiklerini söylediler. Emekçi kadınlar etkinlikteki barış ve kardeşlik vurgusunu çok önemsediklerini belirttiler. 1980 öncesinde Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin ve örgütlülüğünün güçlü olduğu günleri yaşamış olanlar “Bizi 80 öncesine götürdünüz, o günlerin coşkusunu yeniden yaşadık, işçi sınıfının mücadelesine olan inancımız yeniden yeşerdi. Çok duygulandık” dediler.
Mersin
UİD-DER Mersin Temsilciliğinin 16 Martta düzenlediği 8 Mart etkinliğinde kadın erkek işçiler, emekçi kadınlar ve gençler bir araya geldi.
Sermaye sınıfının işçi ve emekçileri ekonomik yıkımla, ağır sorunlarla karşı karşıya bıraktığı, üstelik bunlara sessizce boyun eğmesini istediği ifade edilen sunumda tüm bunlara karşı umudun da çarenin de işçi sınıfı olduğu belirtildi. “Gelin engelleri aşmak için, umudumuzu ve direncimizi büyütmek için 8 Mart’a, 8 Mart ruhuna sahip çıkalım. Birlik ve dayanışmamızı güçlendirelim, mücadelemizi ileri taşıyalım” denildi. Sahneden yapılan mücadele çağrıları etkinliğe katılan işçilerin coşkulu alkışlarıyla karşılandı. Şarkılar ve şiirler coşkuyu daha da büyüttü.
Etkinliğin ardından gerçekleştirilen sohbetlerde 8 Mart’ın mücadele geleneğine sahip çıkmanın ve bu geleneği ileri taşımanın önemi vurgulandı.
Adana
UİD-DER, 15 Martta Adana’da da emekçi kadınları 8 Mart coşkusuyla bir araya getirdi. Etkinlikte Dayanışma TV’nin hazırladığı 8 Mart’ın Doğuşu videosu izlendi. Emekçi kadınlar 8 Mart’ın ortaya çıkışını ve bir gelenek haline gelmesini sağlayan mücadelenin yarattığı umudu yüreklerinde hissetti. UMUT’un coşkulu şarkıları, birlik ve dayanışmayı büyütme çağrısı bu umudu perçinledi. Emekçi kadınlar 8 Mart ruhunu ve coşkusunu yaşatan UİD-DER’e teşekkür etti.
İyi İnsanların İsyanı…
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- UİD-DER ve Belediye-İş’ten 8 Mart Etkinliği
- Emekçi Kadın, Yaşam, Mücadele, Dönüşüm
- 8 Mart Yol Gösteriyor: Engeller Mücadeleyle Aşılır
- UİD-DER Kadın Komitesi: Sorunlar, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Mücadelemizin Sembolü 8 Mart
- Emekçi Kadınlarız, 8 Mart Ruhuyla Birleşiyoruz!
- Kim Konuşuyor, Kadına Yönelik Şiddeti Kim Kışkırtıyor?
- 8 Mart Bize Yol Gösteriyor
- Biz Birlikte Güçlüyüz
- Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!
- 8 Mart’ta UİD-DER’de Buluştuk
- Emekçi Kadınlar Değiştikçe Değiştiriyor
- Yaşananlara Sessiz Kalmayalım
- Direnişten “Direncin ve Değişimin Öyküsü”ne
- Triangle’ın Kadın İşçileri ve 8 Mart
- Emekten Yana Bir Bilim İnsanı: Alice Hamilton
- Yıkanan Eller, Hayatları Kurtulan Anneler ve Geleceğimiz
- Anna’nın Annesi ve Anneler Günü
- Nefes Almak İçin…
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Emekçi Kadın, Yaşam, Mücadele, Dönüşüm
- “Hey Kızlar Siz de Katılın Bize!”
- UİD-DER Kadın Komitesi: Sorunlar, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Güvencesiz ve Esnek Çalışma Modellerine Bir Yenisi Eklendi: “Komşu Annelik”
- Bu Televizyonlar Neleri Gösterir, Neleri Göstermez?
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Anastasya, Dilan ve Hafızamız
- Gerçek Adalet Mücadelemizle Gelir
- Geleceğe Dönüşmek, Geleceği Büyütmek
- UİD-DER Kadın Komitesi’nden Polonez Direnişine Dayanışma Ziyareti
- Ağıt Yakmasın Analar, Umut Türküleri Söylesin
- Nurten Abladan Bugünün Emekçi Kadınlarına
Son Eklenenler
- 600 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü (KÇP) süreci, kamu işçilerinin taleplerinin görmezden gelinerek sefalet zammına imza atılmasıyla sonuçlandı. Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya ile Kartal...
- Grev yerindeki bir sohbet sırasında bir işçi kardeşimiz çocuğunun aşçılık bölümünü seçtiğini anlatırken bu durumun onu üzdüğünü şu sözlerle dile getirmişti: “Biz istedik ki bizim gibi işçi olmasın, mühendis olsun, doktor olsun, ezilmesin. Ama olmadı...
- Biz Gebze’den bir grup UİD-DER’li işçi olarak Omsa Metal direnişini ziyaret ettik. Direnişçi işçilerle sorunlarımız üzerine sohbet ettik.
- Kapitalist sistemin tarihsel krizi, siyasi iktidarın sermaye sınıfının çıkarlarına göre yürüttüğü politikalar biz emekçileri derinden etkiliyor. Açlık sınırı altında kalan sefalet ücretlerine mahkûm edilmiş durumdayız. Bizler insanız, sadece...
- Metal işkolunda grup toplu iş sözleşmesi yaklaşıyor. Bu sözleşme MESS ve metal işkolunda örgütlü bulunan Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Çelik-İş sendikaları arasında gerçekleşecek. Biz işçiler bir araya geldiğimizde futbol üzerine konuşur, sohbet...
- BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC), Gazze’de yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı yerleşim bölgesinde kıtlık ilan etti. Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. İsrail’in uyguladığı bu soykırımı protesto...
- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, taleplerini iletmek için 22 Ağustosta konfederasyon genel merkez binası önünde toplanarak Cumhurbaşkanlığına yürümek istedi. Kamu emekçilerinin yürüyüşü polis tarafından engellendi. Emekçiler sendika binası önünde...
- Hatay’dan İstanbul’a emekçiler rant uğruna evlerinden, tarım arazilerinden, geçim kaynaklarından ediliyorlar. Hatay Samandağ’da gece vakti alınan acele kamulaştırma kararıyla arazilerine giren ve narenciye ağaçlarını söken iş makinelerini durduran...
- Türkiye’de sayıları 16 milyona yaklaşan emeklilerin büyük bölümü, açlık sınırının altında maaşlarla yaşamaya çalışıyor. Yaşlılık dönemlerini huzur içinde geçirmesi gereken emekliler; temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, kiralarını ödeyemiyor,...
- Jack London’ın 1900’lü yılları resmettiği “Uçurum İnsanları” kitabını geçtiğimiz günlerde, arkadaşlarla birlikte okuduk. Yaşadığımız bazı şeyler nasıl da bu kitapta anlatılanları çağrıştırıyor.
- Hüzünlüsün, biraz durgun, biraz da dalgınsın kardeşim./ Evet ve tabii olmadan, hayat zor bizim için./ Her gün, günün en aydınlık, en sıcak, en soğuk, en kıpır kıpır saatinde/ Kapanmak dört duvar arasına, esaret saatlerine mahkum ve mecbur olmak...
- Siyasi iktidarın “aile yılı” ilan ettiği 2025’te nice ailenin ocağına ateş düştü, düşmeye de devam ediyor. Ocak ayında meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya’daki otel yangını felaketiyle başladı yeni yıl. Ama bu felaket ne ilkti...
- Bombalarla yerle bir edilen Gazze’de artık ne sokak kaldı ne okul ne hastane… Ölüm çok, açlık derin… Açlığın ne olduğunu bilenler, “Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin” der. Çünkü açlık, insanın canının yavaş yavaş çekilmesidir, gözünün gördüğüne...