Buradasınız
Emekçi Kadınlarla 8 Mart Söyleşileri/I
UİD-DER’in 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri başladı. “Emekçi Kadınlar Mücadelede Önde” başlığıyla düzenlenen etkinliklerin ilkini 4 Martta Sarıgazi temsilciliğimizde hayata geçirdik. Etkinliğimize çok sayıda kadın işçi katıldı. Etkinliğe katılan bir grup kadın işçiyle sorunlarını ve taleplerini konuştuk.
UİD-DER: Hem bir kadın hem de bir emekçi olarak yaşadığınız sorunlardan bahseder misiniz?
Tekstil işçisi bir kadın-I: 12 yıldır tekstilde çalışıyorum. Mesailer çok fazla. Bazen 13-14 saat çalışıyoruz. 12 yıldır çalışmama rağmen asgari ücret alıyorum.
PTT işçisi bir kadın: Ev işlerinde erkeklerle ortak sorumluluklara sahip olmayı isterdim. Yemek, temizlik vb. işlerde erkeklerle ortak haklara sahip olmalıdır kadınlar. Kocamla birlikte ikimiz de çalışıyoruz, ev işlerini birlikte yapmalıyız. İşyerinde erkek işçiler var, ben orada çalışan tek kadın işçiyim. İşyerinde de kendimi sıkılmadan ifade etmek isterdim.
Avukat bir kadın: 2 yıldır çalışıyorum. Psikolojik mobing (bezdiri) var. Kadın avukatlar şiddete maruz kalıyor. Kadınlar üzerinde bir baskı var. Kadın evinde oturur ve çocuğuna bakar, bunları yaparken de çalışır. Böyle süregelen bir yaşamımız var. Kadınların bilinçlenip el ele vermesi gerekiyor. Erkeklerin de destek vermesi gerekiyor bu mücadeleye.
Tekstil işçisi bir kadın-II: Sorunlarımızın başında, işyerlerinde erkeklerle kadınların eşit olmaması geliyor. Bu nedenle çok işyeri değiştirdim. Aynı işi yapıyoruz ama ücretlerimiz eşit değil. Erkeklere daha üstünmüş gibi davranıyorlar. Kadınlar eziliyor her yerde. Erkeklerin sigortasını yapıyorlar, kadınlara “sen zaten evleneceksin, işten ayrılacaksın sana ne gerek sigorta” diyorlar. Kadınları kandırmaya çalışıyorlar.
Metal işçisi bir kadın: Fabrikada kadın işçiler çok emek harcar fakat bu çalışmanın karşılığını çok az alır. Üç vardiya çalışıyorum. Örneğin fabrikamızdaki kreş, sabah ve gündüz vardiyalarına geldiğimizde açık. Ancak gece vardiyasında kreş kapanıyor. Annelere “çocuklarınızı başka yere bırakın” deniliyor. Bu bir örnek ama kadınların çok sorunu var.
İşsiz bir kadın: Ben kadın ve erkek diye ayırmıyorum. Sorunlar hem erkekleri hem de kadınları ilgilendiriyor. Bu dönemde ortak sorun işsizliktir. İnsanları köle gibi kullanmak istiyorlar.
8 Mart Dünya Emekçi Kadılar Günü’nün anlamını daha önce biliyor muydunuz? Etkinlik sizce yaralı oldu mu? Bu tür etkinliklere sizce daha fazla işçi katılmalı mı?
Tekstil işçisi bir kadın-I: Bu tarz etkinliklere uzun iş saatlerinden dolayı katılamıyorum. Katılmayı çok isterim.
PTT işçisi bir kadın: İçimde farklı duygular uyandı, heyecanlandım. Haksızlıklara karşı mücadele azmim geldi. Moral buldum. Kendi haklarımı korumam gerektiğini düşündüm. Bu etkinlikte müzikler çok hoşuma gitti. Kendi kendime bazı türküleri ezberliyorum. İşçilerin türkülerini buradan duyuyorum ve ezberliyorum.
Avukat bir kadın: Benim açımdan çok yararlı oldu, diğer emekçi kadınlarla birlikte bu etkinliğe katılmam da iyi oldu.
Tekstil işçisi bir kadın-II: 8 Mart’ı daha önce biliyorduk ama burada daha iyi anladık. Çok hoşumuza gitti. Şarkılarda anlatılanlar çok etkileyiciydi. İnsana özgüven ve cesaret geliyor. Burada insanlarla tanışmak, kendi duygularını anlatmak ve farklı işçileri dinlemek çok iyi oldu.
Metal işçisi bir kadın: Ben gazetelerde araştırdım. Fakat etkinlik bana daha yararlı oldu. Bir kadın olarak doğum, izin gibi haklarımı UİD-DER’de öğrendim. Bütün kadınları da buraya davet ediyorum.
İşsiz bir kadın: Birlikten kuvvet doğar. Buraya daha fazla kadın katılmalıdır. Slâytlarda da gördük, önceki dönemlerde kadınlar daha fazla mücadelenin içindeler. Bu dönemde kadınlar bu mücadelelere daha çok ilgi göstermeli ve katılmalıdırlar.
Avrupa’da, Amerika’da, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da işçiler, artan yoksullaşmaya karşı mücadele ediyor. Patronlar sınıfına karşı mücadelede, kadın işçiler en önde yürüyor. Türkiye’de de dünyanın başka bölgelerinde de kadın işçilerin mücadeleyi en önde göğüslemeleri size ne düşündürüyor, ne hissettiriyor?
Tekstil işçisi bir kadın-I: Bu mücadelelerin sonunda mutlaka bir şeyler değişecek. Bundan eminim. Kadınlar bu mücadelede bir şeyler yapmalıdır.PTT işçisi bir kadın: Dünya kadınların fikri üzerine kurulmalıdır. Ev ortamında anne olmadan çocuklar bir arada olmaz. Erkekler kadınlardan cesaret almalıdır. Toplumda da böyle olmalıdır. Bir kadın ön saflarda olacak ki erkek de ondan cesaret alsın.
Avukat bir kadın: Türkiye’de mesleğimden dolayı gördüklerimden pek umutlu değilim. Çalışma şartları çok ağır. İşçiler yasal haklarını bilmiyorlar. UİD-DER gibi işçi örgütleri, işçileri bilinçlendirseler bu durum değişir. Geçen gün bir kadın işçi ağlayarak büroya geldi. İş sözleşmesini feshetmesi için patron tarafından tutuklanmakla tehdit edilmiş. Mahkemelerde işçiler birbirlerinin aleyhine tanıklık ediyorlar. Bu olumsuzlukların böylesi derneklerin çabalarıyla aşılması gerekiyor.
Tekstil işçisi bir kadın-II: İnsan oralarda olmak istiyor. Dünyada olan mücadeleler Türkiye’de olsa ben bu mücadelelere katılırım.
Metal işçisi bir kadın: Benim için bir gururdur bu mücadeleler. Kadın evde pek görülmese de aslında evi, aileyi idare eden kişidir. Kadının iş hayatına girmesi bence yine büyük bir gururdur. Kadın bu mücadelelere önayak olacaktır.
İşsiz bir kadın: Kadınların mücadelede olması gurur vericidir.
İşçi-emekçi kadınların yaşadıkları sorunlardan kurtulmalarının yolu sizce nedir?
Tekstil işçisi bir kadın-I: Evde oturarak bir şeyler değişmez. Bu tür yerlerdeki seminer ve etkinliklere katılmalıyız. Hemen olacak şeyler değil. Bunlar uzun zaman alacak.
PTT işçisi bir kadın: Mücadele etmek gerekiyor. Boyun eğmemeliyiz. Bu tür dernekler kadınları bir arada tutmak için önemlidir. Ben buraya üç kadın arkadaşımı daha çağırdım. Şimdi, onlar gelecek haftalarda da gelecekler. Yoksa onlar da kabuklarına çekilirler.
Avukat bir kadın: Birlik içinde olmak ve örgütlenmektir. İşverenler nedir ki? O bir kişidir işçilerse milyonlarca. İşçiler, birleştiklerinde nasıl bir güce ulaştıklarını görmelidirler.
Tekstil işçisi bir kadın-II: Grevler yapmak gerekiyor. Mücadele etmek gerekiyor. Kadınların gözleri açılmadığından her yerde eziliyorlar. Burada anlatılanları kadınlara anlatmalı. Kadınlar ayaklanmalıdır. Kadınlar sessiz kalmamalıdır. Örneğin tekstil firmalarına tek tek gidip işçilerle konuşmak gerekiyor. Kadın işçilere haklarını sahip çıkmalarını, korkmamalarını söyleyebiliriz.
Metal işçisi bir kadın: Kadınlar dışa dönük olmalıdır. Aman buraya gitmeyeyim, etmeyeyim demeyelim. Kadınlar evde köreliyor. Evden çıkıp hayatı öğrenmelidir kadın. Haklarımızı bilirsek, bir arada olursak kimse bizi yıldıramaz. Bütün işçiler bir arada olursak patronlar bizi ezemez.
İşsiz bir kadın: Tek başına hiçbir şey olmaz. Bir araya gelmek, örgütlenmek gerekiyor. Mücadele etmeden hiçbir şey olmuyor.
UİD-DER: Teşekkür ederiz.
Dünyada İşçi Eylemleri
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...