Buradasınız
Kapitalizm: Bu Deli Gömleği Dünyaya Dar Geliyor!

Kuraklık, can alan sıcaklar, deprem, yangınlar, seller… Dünyamız art arda büyük felaketlerle sarsılıyor. Bir yandan sömürü artıyor, eşitsizlik büyüyor diğer yandan doğa ve yaşam katlediliyor. Ancak bu durum kapitalizmin bugün geldiği noktadan bağımsız düşünülemez. Dünyamıza ve insanlığa eziyet eden bu düzene karşı emekçilerin öfkesi de mücadelesi de büyüyor.
Haitili emekçilerin canını alan deprem değil yağma ve talandır!
Karayip Denizinde bir ada ülkesi olan Haiti’de 14 Ağustosta 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Port-au-Prince şehrine yakın bir noktada gerçekleşen depremde en az 1419 kişi yaşamını kaybetti, binlercesi yaralandı, çok daha fazla insandan ise haber alınamıyor. Üstelik ülkenin doğusunda patlak veren tropik fırtına deprem bölgesine doğru ilerliyor ve arama kurtarma çalışmalarını engelleyeceği tahmin ediliyor.
2010’da 200 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği, 1,5 milyon emekçinin evsiz kaldığı 7 büyüklüğündeki depremin acıları henüz sarılmamışken, açlıkla, sefaletle boğuşan Haitili emekçilerin yüreği bir kez daha yandı. Ülkeyi yağma ve talanla yönetenler o yıllarda da halkı günlerce aç ve susuz bırakmıştı. Depremzedeler için yapılan uluslararası yardımlar açgözlü sermaye sınıfına akıtılmıştı.
11 milyonluk ülkede emekçilerin yaklaşık yüzde 60’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yoksul halk ülkedeki siyasi istikrarsızlık, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı etrafında dönen şiddet, yolsuzluk cenderesinde eziliyor. Hem deprem hem de şiddetli kasırgaların olduğu bir bölgede yer alan ülkede, emekçiler derme-çatma evlerde, barakalarda, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yaşamaya mecbur bırakılıyor. Tüm bu sorunlar karşısında emekçiler defalarca sokaklara döküldü. Protestolarda 2010 yılındaki yardım fonlarının hesabı soruldu, yağmacıların istifası talep edildi. Ancak emekçiler her defasında şiddet ve zorbalıkla engellenmek istendi. Bugün yaşanan acıların tek sorumlusu emekçilerin canını hiçe sayarak zenginliklerine zenginlik katan egemenlerdir. Devlet kaynaklarını, milyarlarca dolarlık yardım fonlarını kendi kasalarına akıtanların, emekçi halkı dizginsizce sömürenlerin elinde yaşamını yitiren binlerce insanın kanı var. Haitili emekçi kardeşlerimizin canını alan deprem değil, egemenlerin yağma ve talan düzenidir!
Almanya’da emekçiler: “Dünya bir banka olsaydı, çoktan kurtarırdınız!”
İklim değişikliğinin etkileri dünyanın her yerinde yakıcı bir şekilde ortaya çıkıyor. Birçok ülkede doğanın talan edilmesi, havanın ve su kaynaklarının kirletilmesi, küresel ısınmanın geldiği boyut ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle büyük felaketler yaşanıyor. Bir yanda büyük orman yangınları, aşırı sıcaklar, kuraklık, öte yanda aşırı yağışlar, sel felaketleri, heyelanlar, tsunamiler, kasırgalar…
Bu felaketlerin yaşandığı ülkelerden biri de Almanya’ydı. Geçtiğimiz ay Almanya’da gerçekleşen sel felaketinde en az 176 kişi yaşamını yitirmişti. Acıları taze emekçi kitleler, egemenlerin dünyayı yok oluşa sürüklemesine karşı 13 Ağustosta sokaklara çıktılar. Ülkenin dört bir yanından gelen 15 binden fazla işçi, emekçi ve öğrenci Frankfurt şehrinde toplandı. “Gezegenimiz Kârdan Önemlidir!” sloganını yükselten insanlar, küresel iklim değişikliğinin asıl nedeninin kapitalizm ve sistemin egemenlerinin kâr hırsı olduğunu teşhir ettiler. Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Deutsche Bank’ın önüne yürüyen, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kitle, bankanın petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıt kullanan şirketlere yatırım yapmasını protesto etti.
Egemenlerin aç gözlülüğü ve kâr hırsı, tüm canlılıkla beraber dünyanın yok oluşa sürüklenmesine neden oluyor. Dünyanın adeta çivisi çıkarılmış, doğanın tüm dengesi alt üst edilmiş durumda. Bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan olan küresel iklim krizine karşı egemenlerin vurdumduymaz tavrını Almanya’da emekçiler şu sözlerle teşhir ediyor: “Dünya Bir Banka Olsaydı, Çoktan Kurtarırdınız!”
Almanya demiryolu işçilerinden grev
Almanya Makinistler Sendikası’na (GDL) üye demiryolu işçileri 48 saatlik bir grev gerçekleştirdiler. Bir devlet şirketi olan Alman Demiryolları ile GDL arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin talepleri kabul edilmedi. İşçilerin yüzde 95’i grev oylamasında “evet” dedi ve işçiler 11 Ağustosta 48 saatlik greve başladılar.
48 saatlik grevleriyle demiryolu ulaşımını adeta felç eden işçiler maaşlarına yüzde 3,2’lik zam talep ediyorlar. İş güvenliği önlemlerinin alınmasını ve emeklilik maaşlarının arttırılmasını isteyen demiryolu işçileri ek olarak 600 avro pandemi ikramiyesi talep ediyorlar. İşçilerin taleplerine karşılık şirket yüzde 1,5 oranında zam teklif etti, diğer talepler için de anlaşma sağlanamadı. Bu zam oranının işçiler için kabul edilemez olduğunu söyleyen GDL ve demiryolu işçileri, talepleri kabul edilinceye kadar iş durdurmaya devam edeceklerini söylüyorlar.
Tayland’da emekçiler kraliyete ve hükümete karşı sokaklarda
Taylandlı emekçiler 7 Ağustosta kraliyeti ve hükümeti protesto etmek için sokaklara çıktılar. İşsiz kalan, sağlık hizmetlerine ulaşamayan binlerce yoksul emekçi, Başkent Bangkok olmak üzere birçok kentte protesto gösterilerine katıldı. Emekçiler demokrasi istediklerini, iş istediklerini haykırdılar. Kraliyet ailesine ayrılan bütçenin salgına karşı kullanılmasını talep ettiler.
Tayland’da Temmuz 2020’de yine kraliyeti ve hükümeti protesto gösterileri başlamış ve protestolar 4 ay boyunca sürmüştü. Protestolarda kraliyetin yetkilerinin ve bütçesinin azaltılması, ordunun sivil yönetim üzerindeki etkisinin ortadan kalkması, başbakan Prayut Çan-oça’nın istifası talep edilmişti. Ülkede kraliyet ailesini protesto etmek bir yana eleştiride bulunmak bile yasak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da protestolara katılan emekçiler polis şiddeti ile karşı karşıya kaldılar. Eylemlere katılan emekçiler “Krala hakaret” suçuyla yargılanıyor ve 15 yıl hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Ama tüm bu baskılara rağmen işçi ve emekçiler kralın yetkilerinin kısıtlanmasını, bütçesinin kesilmesini ve başbakanın istifasını talep etmeye devam ediyorlar.
2021’de pandemi koşullarının ekonomik krizi derinleştirmesiyle birlikte dünyanın her yerinde olduğu gibi Tayland’da da emekçilerin hayatı daha da zorlaştı. Emekçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan turizmin salgınla birlikte çökmesi işsizliği, yoksulluğu büyüttü. Üstelik bu yıl ülkede vaka sayıları da arttı. Ancak hükümet ve kral, ne ekonomik olarak emekçileri destekledi ne de yeterli sağlık hizmeti sundu. Aşılama başlayalı aylar oldu ancak Tayland’da aşılanan insan sayısı hâlâ çok düşük. Bir yanda dünyanın en zengin kralı, öte yanda yoksulluk içinde kıvranan milyonlar… Kral ve ailesi Avrupa’da zevkusefa içinde yaşarken, emekçiler baskılarla, sefaletle yüz yüze bırakılıyor. Bu çelişki nedeniyle Tayland’da meydanlar “Kahrolsun Diktatörlük, Yaşasın İnsanlık!” sloganıyla inliyor.
Çaylar Kuyusu
- Çinli İşçiler Fabrikalara Hapsedilmeye İsyan Etti
- Sri Lanka Emekçiler İsyanda, Başbakan İstifa Etti!
- İran’da Emekçiler Hayat Pahalılığına Karşı Meydanlarda!
- Peru’da Bakır Madeni Protestoları
- Hindistan: Milyonlar Aç ve Yoksul Ama Modi Kâr Peşinde!
- 1 Mayıs 2022: Dünya İşçi Sınıfı Tek Ses Tek Yürek Meydanlarda!
- Güney Afrika’da Selde 440 Kişi Yaşamını Kaybetti: Doğa Değil Kapitalizm Öldürüyor!
- Filipinler’de Fırtına Yine Yoksulları Vurdu
- Sri Lanka’da Protestolar Devam Ediyor
- Sudan’da Askeri Darbeye Karşı Mücadele Sürüyor
- Peru’da Emekçiler Hayat Pahalılığına Karşı Meydanlarda!
- Yunanistan’da Genel Grev!
- ABD: Sendika Düşmanı Amazon’da İlk Sendikal Zafer!
- ABD’de Öğretmenler Kazandı!
- Kuzey Kıbrıs’ta Genel Grev
- Sri Lankalı Emekçilerin Öfkesi Taştı!
- Hindistan İşçi Sınıfı Yeniden Grevde!
- İngiltere: P&O Şirketinde İşçi Kıyımı, Protestolar Devam Ediyor
- Yunanistan’da Pire Limanına Yanaşan Savaş Gemisi Protesto Edildi
- Almanya’da Havaalanı Çalışanlarından Grev
- Dünya Nüfusunun %99’u Kirli Hava Soluyor!
- ABD Colorado’da Yangın: Kapitalist Felaketler Bitmiyor!
- Gezegeni Kirleten Sistemin Temsilcileri Toplandı
- İklim Krizinin Nedeni İnsan mı? Öyleyse Hangi İnsan?
- Mersin’de Kaçak Granül İşletmeleri Zehir Saçıyor!
- Nasrettin Hocanın Akşehir Gölünü de Kuruttular
- İklim Krizi de Kapitalizmin Krizidir!
- Ağaoğlu’nun Cenneti, Bizim Cehennemimiz!
- Doğa Olaylarını Felakete Dönüştüren Açgözlü Sermaye ve Siyasi İktidardır
- Yangınlar, Seller, Deprem ve Konut Sorunu
- Tomrukların Arasında Cansız Bir Beden!
- “Yangın veya Sel Yaz”
- Sürülmüş Toprağın, Nehirlerin ve İşçilerin Bahtı
- Kapitalizm: Bu Deli Gömleği Dünyaya Dar Geliyor!
- 17 Ağustos Depreminden 22 Yıl Sonra: Yine Önlem Yok, Yine Hazırlık Yok!
- Sel Göz Göre Göre Felakete Dönüştü
- Cezayir’deki Orman Yangınlarında En Az 69 Kişi Hayatını Kaybetti
- Karadeniz’de Sel Felaketi: Doğa Değil İktidarın Umursamazlığı Öldürüyor!
- Kapitalizmin Lastik Çöplüğü Kirlilik Saçıyor
- İkizköylüler Akbelen Ormanını LİMAK’a Karşı Savunuyor
Son Eklenenler
- Dağlar deliniyor, nehirlerin yönü değiştirilip barajlar kuruluyor, ormanlar geri dönüşsüz bir biçimde yok ediliyor. Toprağın ve okyanusun derinliklerinden petrol ve madenler çıkartılıyor. Savaşlarla kentler tarumar ediliyor. Doğa kirleniyor,...
- Bizler bir grup metal işçisiyiz. Birleşik Metal-İş üyesiyiz. Bu sabah sendikamızın işyeri temsilcilerinden olan arkadaşımızın kardeşinin, Okan’ın, Antalya’da iş cinayetinde öldüğünü öğrendik. Henüz sadece 36 yaşındaki kardeşimiz, Okan Günay, bu...
- Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal, Üçüncü Dünya Savaşının en önemli halkasını oluşturuyor. ABD ve İngiltere’nin başını çektiği emperyalist blok Ukrayna’ya silah yığarken, derinleşerek devam eden savaş tüm dünyayı etkiliyor. Emperyalist hegemonya...
- 24 Şubatta Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın emekçiler üzerindeki yıkıcı etkileri devam ediyor. Haksız ve emperyalist savaşların ölüm, yurtsuzluk, açlık, yoksulluk ve işsizlik demek olduğunu gördük bir kez daha! Tüm bunların yanında...
- İstanbul Ataşehir’de bulunan Emlak Konut GYO inşaatında çalışan işçiler 16 Nisanda direniş başlattılar. DİSK/Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikalarının ortaklaşa örgütlediği eylemde, “Tüm Haklarımızı Alana Kadar Direneceğiz” pankartı açıldı.
- Ben bir buçuk aylık çocuğu olan bir anne ve hemşireyim. Bebeğimize iki aylıkken yaptırmamız gereken rotavirüs aşısı var. Bu aşıyı devlet karşılamıyor, aşının fiyatı da oldukça yüksek. Piyasada satılan iki farklı rota aşısı var. Bir aşı iki doz ve...
- Bir fabrikada 4 aylık sözleşmeli işçi olarak çalışmaya başlamıştım. Kısa zamanda arkadaşlıklar edindim. İçlerinden biri çok içten ve samimiyetle davranıyordu bana ve diğer işçi arkadaşlarıma. Duruşunu ve sohbetini çok sevmiştim. Benim için çok...
- Bir olaya verdiğimiz tepkide veya bir meseleye dair yorum yaptığımızda kendimize ait fikirleri ifade ettiğimizi sanırız. “Bence doğru olan budur” deriz mesela. “Bence” denerek ifade edilen düşüncelerin kaynağı çoğunlukla sorgulanmaz. Oysa toplumun...
- DİSK-AR, Haziran 2021’den bu yana KATİ (Kayıtlı ve Tam Zamanlı İstihdam) adını verdiği alternatif istihdam hesaplaması yapıyor. Bu hesaplama ile kayıtsız istihdam ile kısmi ve eksik istihdamı dışarıda tutarak tam zamanlı ve sigortalı olarak...
- UİD-DER’li işçiler olarak bir kez daha 1 Mayıs geleneğimize sahip çıktık. Sınıfımızın yaşadığı bütün sorunları güçlü bir sesle haykırdık. İşsizlik, yoksulluk, ayrımcılık son bulsun dedik. Savaşsız bir dünya istiyoruz dedik. Emekçilerin savaşlarda...
- Öncelikle bütün UİD-DER’li arkadaşlarıma selamlar. Güzel geçen 1 Mayıs’ımızın ardından içimdeki heyecan, mutluluk hâlâ taptaze ve hâlâ çok enerjik. 1 Mayıs’a katılmış olmam bende çok güzel etkiler bıraktı. Hiç böylesine güzel bir şeyle...
- EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) Federasyonu’nun çağrısıyla Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen on binlerce EYT’li; “Varız, Biriz, Buradayız” şiarıyla İstanbul Maltepe meydanında bir miting gerçekleştirdi. Mitinge çok sayıda siyasi parti...
- İnsan dünyayı ve yaşamı, kendi yaşadığı dönemle sınırlı düşünmeye meyillidir. Çoğu zaman içine doğduğu dünyayı, toplumu sabit, değişmez, kalıcı zanneder, adeta dondurur. Mesela bugün dünya üzerinde 7 kıta olduğu kabul ediliyor. Hâlbuki dünyadaki tüm...