Buradasınız
Mücadeleyi Seçen İşçiler Umudu Yeşertiyor!

2018 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde, bu yıl en çok konuşup tartıştığımız konu kuşkusuz ekonomik kriz oldu. İktidarın dilinden düşmeyen “kriz yok” oyunu bir yana, dinmek bilmeyen zam yağmuru, tırmanışa geçen enflasyon, artan hayat pahalılığı ve yarı yarıya düşen alım gücümüz nedeniyle, ekonomik kriz yaşamımızın can yakıcı bir gerçeğine dönüştü. Binlerce şirketin konkordato ilan etmesi, ücretsiz izne gönderilen ya da işten atılan işçiler ile artan işsizlik bu gerçekliği çok daha görünür hale getirdi.
Krizin sorumluluğunu kimse üzerine almazken, siyasi iktidar ve patronlar krizin bedelini işçilere ödetmek konusunda güçlerini işçi sınıfına karşı birleştiriyorlar. Ama baskı ve zulüm varsa, bu zulme karşı direnenler ve mücadele edenler her daim olmuştur. Unutulmasın ki, zamanın değirmeni ağır ağır döner ama iyi öğütür. İşçi sınıfının mücadelesi açısından da durum budur. Alttan alta, ağır ağır mayalanan öfke, çeşitli sanayi havzalarında filizlenen mücadelelere dönüşür. 2018 yılı, irili-ufaklı pek çok eylem, miting, grev ve direnişle bu filizlenmenin örneklerini sunuyor.
Sendikalaşan ve işten atılan işçiler direniş yolunu seçtiler
2018 yılı, metalden petrokimyaya, taşımacılıktan gıdaya kadar pek çok sektörde işçilerin direnişlerine tanıklık etti. İstanbul Hadımköy’de Akkim işçileri, Tekirdağ Çerkezköy’de Poliya Polyester işçileri ve Kocaeli Gebze’de Flormar işçileri Petrol-İş Sendikasına üye oldular. İstanbul Güneşli’de Kod-A işçileri Sosyal-İş Sendikasına, Antep’te Babacanlar Kargo işçileri ve yine İstanbul Güneşli’de DHL Express işçileri Tümtis Sendikasına üye oldular. Muğla’da Tüvtürk işçileri Nakliyat-İş Sendikasına, Bursa’da Cargill işçileri Tek Gıda-İş Sendikasına üye oldular. Karabük’te Umer Haddecilik işçileri ve Kocaeli Gebze’de BBS Metal işçileri ise Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldular. Sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, fabrikalarının ve işyerlerinin önünde direnişe geçerek mücadele ettiler.
Bir seneyi aşkın süren DHL Express direnişinde işçiler, işten atılan işçilere işbaşı yaptırılması ve sendikalı çalışma hakkına saygı gösterilmesi talepleriyle uzun soluklu bir mücadele yürüttüler. Uluslararası dayanışmanın önemi bu direnişle bir kez daha açığa çıktı. ITF ve ETF’in çağrısıyla “8 Haziran DHL Express İşçileriyle Dayanışma ve Küresel Eylem Günü” ilan edildi. Uluslararası dayanışmayla güçlenen işçilerin mücadelesi sonuç verdi ve TÜMTİS yetkili sendika olarak resmen tanındı. Böylece toplu iş sözleşmesi aşamasına gelinmiş oldu. Uzun soluklu mücadelelerden biri de Flormar direnişi. Petrol-İş sendikasına üye olan işçiler, işten atma saldırısına karşı direnişe geçmişlerdi. Çeşitli sektörlerden işçilerin desteğine eklenen uluslararası dayanışma ile Flormar işçileri daha da güçlendiklerini belirtiyorlar. Ağırlıkta kadın işçilerin yer aldığı Flormar’daki direniş, tüm olumsuzluklara ve artan baskılara rağmen dirençle devam ediyor.
Ücretlerin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için “Grev!”
Eti Bakır A.Ş. madenlerinde çalışan işçiler, ücretlerinin arttırılması ve koşullarının iyileştirilmesi talebiyle, 9 Ocakta üretimi tamamen durdurarak greve çıkmıştı. %25 zam ve 2 ikramiye talebiyle sürdürülen greve katılan işçilerin sayısı 740’a ulaşmıştı. Ambalaj üretimi yapılan Süperpak’ta ise, patronun sıfır zam dayatması üzerine işçiler grev kararı almışlardı. Selüloz-İş Sendikasının sürdürdüğü toplu sözleşme görüşmelerinde işçiler, %28 ücret artışı ve net ücret talep etmişlerdi.
Petrol-İş’in örgütlü olduğu Mersin ve Adana’da yer alan Soda Sanayii Anonim Şirketinde toplu sözleşme görüşmeleri tıkanmış ve işçiler 23 Mayısta greve çıkmışlardı. Aynı gün sabah saatlerinde grevin 60 gün süreyle ertelenme kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak grev fiilen yasaklandı. “Milli güvenliği bozucu nitelikte” görülen grev, AKP döneminde yasaklanan 15. grev oldu. Fil Man Made fabrikasında DİSK/Tekstil Sendikası üyesi işçiler de 6 Eylülde greve çıktılar. %70’ten fazlasının kadın olduğu fabrikada, patronun ülkedeki ekonomik krizi bahane etmesine karşın, sendika asgari ücretliler için %10 oranında ücret artışı talebinde bulundu. Halaylarla başlayan grev, işverenin birkaç gün sonra sendika ile yeniden görüşmesi ve sözleşmenin bağıtlanmasının ardından sona erdi.
İstanbul Avcılar’da bulunan Gripin İlaç fabrikasında Petrol-İş sendikası üyesi işçiler 28 Kasımda greve çıktı. Fabrika kapısına davul zurna eşliğinde grev pankartı asan ve çoğunluğu kadın olan işçiler, %25 zam talep ettiklerini, ancak patronun %17’de direttiğini belirtmişlerdi. 7 Aralıkta %22 zam oranı ile anlaşmaya varan işçiler grevlerini sonlandırdılar. 10 Aralıkta İzmir’de İZBAN yönetimi ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmış ve işçiler greve çıkmışlardı. Alsancak Garına “Bu İşyerinde Grev Vardır” pankartı asan 343 işçi greve çıktı. Grev devam ediyor.
İşçiler üretimden gelen güçlerini kullandılar
İstanbul 3. havaalanı inşaatında çalışan 25 bin inşaat işçisi, kötü çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine karşı 14 Eylülde iş bıraktı. 29 Ekime yetiştirilmeye çalışılan havaalanı inşaatında, ağır çalışma koşulları ve yoğun tempodan kaynaklı olarak arka arkaya iş cinayetleri yaşanmıştı. İş cinayetlerine, kötü çalışma koşullarına, yemekhane ve barınma sorunlarına karşı iş bırakan binlerce inşaat işçisi, jandarmanın saldırısına maruz kaldı. Gece yarısı operasyonları ile işçiler gözaltına alınırken, işçi ve sendikacılardan 35’i tutuklandı. Türkiye’deki çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin dayanışmayı yükselttiği inşaat işçilerine, uluslararası işçi sendikalarından da destek ve dayanışma mesajları geldi.
Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan binlerce inşaat işçisi, çalışma, beslenme ve barınma sorunlarının çözülmesi nedeniyle iş bıraktı. Genel-İş üyesi Beşiktaş Belediyesi işçileri ise ödenmeyen maaşları için iş bıraktılar. Aylarca işçileri oyalayan, verdiği sözleri tutmayan ve işten atma tehditleri savuran belediye yönetimi, iş bırakan işçilerin maaşlarını aynı günün akşamında yatırmak zorunda kaldı.
Eskişehir’deki Yunus Emre Termik Santrali’nde çalışan yaklaşık 1200 işçi, ücretlerinin 3,5 ay boyunca ödenmemesi üzerine iş bıraktı. Ücretlerinin ödenmemesi üzerine gece vardiyasındaki işçiler üretim alanına girmeyerek tertip alanında toplandılar. Gündüz vardiyasına gelen işçiler de iş bırakma eylemine katıldı. Yine Eskişehir’deki beyaz eşya firması Candy Hoover Euroasia grubuna ait Doruk fabrikasında işten atılan 16 işçi için yaklaşık 1000 işçi iş bıraktı. İşten atma saldırısına karşı anlamlı bir dayanışma örneği ortaya konuldu.
“Ekonomik krizin bedelini ödemeyeceğiz!” diyen işçiler meydanlara çıktı
17 Ekimde Tekirdağ’da, 18 Ekimde ise Edirne’de DİSK Trakya Bölge Temsilciliğinin çağrısıyla bir araya gelen işçiler, ekonomik krizin ağır sonuçlarına karşı mücadele taleplerini öne çıkardılar. 23 Ekimde Gebze Sendikalar Birliği’nin çağrısıyla “Krizin Sorumlusu Biz Değiliz, Faturayı Biz Ödemeyeceğiz!” şiarıyla kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Binlerce işçi, Gebze Kent Meydanına yürüyerek sermaye sınıfının krizine karşı işçi dayanışmasını yükseltti.
25 Ekimde DİSK, Eskişehir’de “Krizin Bedelini Emekçiler Ödemeyecek” şiarıyla bir eylem gerçekleştirdi. Çok sayıda emekçinin katıldığı eyleme üniversite öğrencileri de destek verdi. KESK’in çağrısıyla 17 Kasımda İzmir’de başlayan ve birer hafta arayla Samsun, Adana ve Diyarbakır’da “Yoksulluğa, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele” sloganıyla mitingler gerçekleştirildi. 22 Aralıkta İstanbul Bakırköy’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla “Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz!” mitingi gerçekleştirildi. Binlerce işçi ve emekçinin katıldığı mitingde “krizin faturasını patronlar ve siyasi iktidar ödesin” haykırışı yükseldi.
Tablo son derece berraktır: Sermaye sahiplerinin ve siyasi iktidarın işçi sınıfına dönük saldırıları artarak devam ediyor, işçilerin çalışma ve yaşam koşulları ağırlaşıyor! Çok açık ki 2019, biz işçiler açısından daha da zorlu bir yıl olacak. 2018 yılında işçiler olarak maruz kaldığımız saldırılar işçi sınıfının sermaye sınıfına karşı birlikte hareket etmesinin önemini ortaya koyuyor. Baskılara ve yasaklara rağmen yaşanan mücadelelerse umudumuzu güçlendiriyor. Krizin bedelini ödememek için işçi sınıfının saflarına sokulmak istenen yapay ayrımlara ve düşmanlıklara karşı uyanık olmalı, işçi dayanışmasını güçlendirmeli, mücadele içinde birleşmeliyiz.
Aydınlığa!
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Biz Bu Masalları Ayaküstü Çok Dinledik
- Ekonomik Sorunların Kaynağı Bulundu: İşçi ve Emekçiler!
- Vergiler Patronlardan Kesilsin!
- Soğanı Bile Lüks Hale Getiren Bu Rejim Gitmeli!
- Bakandan Dâhiyane Buluş: Kış Tatili!
- Bizim Yoksulluğumuz, Onların Yalanları Büyüyor
- Nasıl Küçüldük, Kimi Büyüttük?
- Bir İşçi Çocuğunun Gözünden Hayat Pahalılığı
- “2023’ü Beklerken” Neler Oldu?
- Zamlardan Haberi Olmayanlar da Var!
- Enflasyonu Asgari Ücret Zammı mı Arttırıyor?
- Büyüdüğümüzü Hissedebiliyor musunuz?
- Evsiz Kalmak mı Mücadele Etmek mi?
- Ekmeğimizi Büyütmek İçin!
- Haklı Olan Biziz!
- İktidarın Enflasyon Masalı
- Yağa Neden Zincir Vuruluyor?
- Yüksek Elektrik Faturalarına Tepkiler Sokaklara Taştı
- İşten Çıkarma Yasağı Sona Erdi, Saldırılar Başladı!
- Doların Yükselmesi Bizi İlgilendirmez mi Dediniz?
Son Eklenenler
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...
- Arjantin’de faşist devlet başkanı Javier Milei’nin 2023 yılı sonunda iktidara gelmesinden bu yana işçiler üçüncü kez genel greve çıktı. Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla 10 Nisan Perşembe günü ülke çapında 24 saatlik grev gerçekleşti....
- Panayırdaki gösteri için adam avazı çıktığı kadar bağırarak müşteri çekmek istiyormuş ama gösteri o kadar kötüymüş ki kimse adama kanıp gösteriye gitmiyormuş. Panayır açılalı epey olmuştur ve çığırtkana kanarak girenlerin söyledikleri de kulaktan...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşıyor. Peki, hangi koşullarda karşılıyoruz 1 Mayıs’ı? İşçiler, emekçiler olarak hepimiz ağırlaşan sorunlarımızın çözülmesini, üzerimizdeki baskının hafiflemesini istiyoruz....
- Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika yakın zamanda Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen işveren yetki itirazında bulundu....