Buradasınız
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Kadın Çalıştayı Gerçekleştirildi

İSİG Kadın Çalıştayı, 16 Şubatta Petrol-İş Sendikası Genel Merkez binasında gerçekleştirildi. Çalıştaya pek çok sektörden ve bölgeden kadın işçi ve emekçiler katıldılar. Çalıştay, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşuyla başladı.
İlk sözü açılış konuşmasını yapmak üzere Petrol-İş Kadın Servisi’nden Selvi Zırhlı Kapan aldı. Zırhlı, genel olarak kadın işçilerin yaşadıkları mobbing, cinsel taciz, meslek hastalıkları gibi sorunlara değindi ve iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden kadın işçileri hatırlattı.
Zırhlı’nın ardından sözü Berna Güler Müftüoğlu aldı. Müftüoğlu, öncelikle İSİG Meclisi’nin kuruluşunu ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Slâytlar eşliğinde kadın cinayetlerine örnekler vererek asıl sebebin sermaye düzeninin yapısı ve üretim biçimi olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, 2012’de en az 61 kadın işçinin iş cinayetlerine kurban verildiğini ifade etti. Sistemin krizden çıkmak için esnek çalışma biçimlerini hayata geçirdiğini, çalışma sürelerinin uzatıldığını, performansa göre ücretlendirme yapıldığını, güvenceli çalışmanın ortadan kaldırıldığını, en az maliyetle üretimin gerçekleştirilmek istendiğini anlattı. Müftüoğlu, bütün bu faktörlerin iş cinayetlerinin önünü açtığını vurguladı.
Çalıştayın forum bölümünde, kadınların evde ve işyerlerinde çalışma koşulları nedeniyle yaşadıkları meslek hastalıklarına ve iş kazalarına ilişkin sunumlar yapıldı. Bu bölümde, Neslihan Karatepe “Tarımda Kadın Emeği”, Gülşen ve Zehra Koçyiğit “Sağlıkta Dönüşüm Programı”, İMECE Kadın Sendikası’ndan Serpil Bayır “Ev İşçiliği”, Ev Eksenli Çalışanlar Sendikası Kurucu üyelerinden Gülsüm Coşkun “Ev Eksenli Çalışma”, TMMOB İKK Kadın Komisyonu adına Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nedret Durukan “Mimar, Mühendis, Şehir Plancı Kadınların Çalışma Hayatındaki Yeri”, SGBP Kadın Koordinasyonu adına TÜMTİS’ten Emel Türker “Kadın İşçilerin Maruz Kaldığı Hastalıklar” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler. Av. Yıldız Ertuğ Ünder ise çalıştayda yaşanan sorunların hukuksal boyutu üzerine bir sunum yaptı.
Kısa bir şiir ve müzik dinletisinin ardından geçilen açık forumda DHL, THY, İSMACO direnişçisi kadın işçiler söz alarak kendi çalışma koşullarını, karşı karşıya kaldıkları meslek hastalıklarını, iş kazalarını, bu sorunlara karşı yürüttükleri sendikal mücadelenin deneyimlerini aktardılar.
Çalıştayda UİD-DER Kadın Komitesi adına da bir konuşma yapıldı. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komitesi ile birlikte yürütülen ortak çalışmalar aktarıldı. 4 aydır yürütülen “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyası duyuruldu. Kadın işçilerin çifte ezilmişliğe ve kapitalist sömürüye maruz kaldığı ve bu sorunlar üzerine kampanya süresince on binlerce kadın işçiyle konuşulduğu belirtildi. Bu sorunlar karşısında mücadelenin önemine vurgu yapan konuşma şöyle sona erdi: “Gerek UİD-DER’in yürüttüğü çalışmalar gerekse de İSİG Meclisi’nin ve benzeri kurumların, sendikaların çalışmaları son derece önemlidir. İSİG Meclisi işçi sağlığı ve güvenliği konusunun kamuoyunun gündemine girmesinde ve meseleye işçilerin bakış açısının dâhil edilmesinde ciddi bir rol oynamaktadır. Biz de UİD-DER olarak kampanyamız ve komitelerimiz aracılığıyla elimizden geldiği ölçüde bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 4 aydır süren kampanyamız süresince şimdiden on binlerce işçiye ulaştık, onları bilgilendirdik, on binlerce imza topladık, her ay düzenli olarak seminerler ve çeşitli etkinlikler organize ediyoruz. İş kazası geçirmiş kadın ve erkek işçilere ulaşıyor, onların sesini kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Avukatlarımız aracılığıyla hukuki açıdan yardımcı oluyoruz.UİD-DER Kadın Komitesi olarak çalışmalarımızı derneğimizden ve işçi sınıfımızdan aldığımız güç ve inançla sürdüreceğiz. Şuna inanıyoruz ki, kadınlar mücadeleye katılmadan insanlığın toplumsal kurtuluşu mümkün olmayacaktır. Bu çalıştayın, işçi kadınların örgütlenmesi noktasında yararlı olmasını diliyor ve başarılar diliyoruz.”
Konuşmalarının ardından kadınların yaşadıkları sorunlar üzerine kısa bir tiyatro oyunu oynandı. Çalıştay sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından program mücadele çağrısı ile bitirildi.
- Nefes Almak İçin…
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Emekçi Kadın, Yaşam, Mücadele, Dönüşüm
- “Hey Kızlar Siz de Katılın Bize!”
- UİD-DER Kadın Komitesi: Sorunlar, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Güvencesiz ve Esnek Çalışma Modellerine Bir Yenisi Eklendi: “Komşu Annelik”
- Bu Televizyonlar Neleri Gösterir, Neleri Göstermez?
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Anastasya, Dilan ve Hafızamız
- Gerçek Adalet Mücadelemizle Gelir
- Geleceğe Dönüşmek, Geleceği Büyütmek
- UİD-DER Kadın Komitesi’nden Polonez Direnişine Dayanışma Ziyareti
- Ağıt Yakmasın Analar, Umut Türküleri Söylesin
- Nurten Abladan Bugünün Emekçi Kadınlarına
- “Kendimiz İçin Yürüdük…”
- Direnç Çiçekleri İşçi Sınıfının Bağrında Filizlenir
- Anne Karnında Başlayan Eşitsizlik
Son Eklenenler
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, yaşadıkları ekonomik ve siyasal sorunlar...