Buradasınız
Soğan Yerine Pırasa!
İzmir’den emekli bir işçi

Aylardır krizle yatıp şaşı kalkar olduk! Tükettiğimiz ve ihtiyacımız olan ne varsa fiyatlar iki katına çıktı. Tüketmek zorunda olduğumuz gıda maddeleri el yakıyor! Türkülere konu olmuş, fakirlerle özdeşleşmiş soğan pazarlarda bile 6 lira. Elektrik, su özellikle kış aylarında doğalgaz faturaları kabarıyor. Gazın az açıldığı hanelere bile 300 lira doğal gaz faturası geliyor. Fiyatların bu kadar arttığı yetmezmiş gibi yeni yılda her işyerinden toplu işten atmalar başladı. İşten atılanların yerine yeni işçi de almıyor patronlar. Üç işçinin yaptığı işi bir işçiye yaptırıyorlar. Patronlar, işsizlik kırbacını iki tarafı keskin kılıç gibi kullanıyorlar. İşi olan kaybetmemek için düşük ücrete, çoğu zaman ödenmeyen fazla mesailere ve her türlü baskıya boyun eğiyor. İşsiz olanlarsa uzun süre iş arayıp süründükten sonra en kötü koşullarda ve düşük ücrete çalışmaya mecbur ediliyor. Düşük ücretler ve işsizlik işçilerin evlerine ve hayatlarına huzursuzluk, geçimsizlik olarak yansıyor.
Geçenlerde bizim binadaki komşulardan biri yemek yapacakmış. Ama soğanı kalmamış. Karşısındaki ve yan taraftaki komşuya sormuş. İkisinde de soğan yokmuş. Merdivenleri çıkarken iki komşunun arasında geçen konuşmayı duydum. “Gomşum pırasa da mı yoğ? Vasa bidene pırasa veren de olu” dedi. Ben de iyi akşamlar diledikten sonra “Abla bende soğan var. Bekleyiver getireyim” dedim. Poşetle dört soğanın ikisini verdim. “Gadeşim bidene yete” dedi. “Abla birini de salataya katarsın” dedim.
Marketten soğan aldım. Kasaya gittim. Kasadaki genç kıza tarttı. Kilosu 6,5 lira. “Evlat soğan bu fiyata olur mu?” dedim. “Abiciğim annem dün pazardan 6 liraya almış soğanı. Pazarda bile ucuz değil. Ne olacak böyle halimiz? Siz de çok almışsınız. Bir kilodan bile fazla” diyor. Ben de “artık misafirliğe giderken soğan götürüyorum. Bazen komşularla paylaşıyoruz” dedim. “Asgari ücret AGİ dâhil 2020 lira oldu. Sizin maaşlar ne kadar oldu?” diye sordum. “Sana bir şey diyeyim mi abiciğim? Bence keşke asgari ücret 2020 olmasaydı. Niye biliyor musun? Bütün işyerleri işçi çıkartıyor. Dün bir abi gelmişti. Yemek şirketinde çalışıyormuş. 300 işçinin çalıştığı fabrika 150 işçi çıkartmış. Bütün işyerleri aynı şekilde işçi çıkartıyor. Bize de ‘size iki binden fazla maaş veriyoruz. Bundan sonra iki kişi çalışacaksınız. İki kişi başka mağazaya gönderilecek’ dedi müdür” diye anlattı.
Önceden tanıştığım gençle yolda karşılaştık. Alnını kırışık, yüzünü asık görünce bir problemi olduğunu anladım. “Hayırdır Umut ne bu hal?” diye sordum. “Hiç sorma abi. Eve hırsız girdi. Bu girişinde tam 553 liramı çaldı. Sinirimden ne yapacağımı bilmiyorum” dedi. “Ne zaman girmiş, daha önce de mi girdi hırsız?” diye sordum. “Abi bu hırsız nereye koyarsan koy yine çalıyor” diyerek cüzdanının arasından çıkarttığı doğalgaz faturasını gösterdi. Tam 553 lira. “Delikanlı o hırsız bizim evden de tam 275 lira çaldı bu ay” diye gülerek konuştum. “Abi üstelik bu ay eşimi ve çocukları 15 gün köye göndermiştim” dedi. Ayaküstü tüketimi ve birim fiyatını hesapladık. Birim fiyatı 2 lira. Vergisi mergisi ayrı tabi. “Ne yapacağız abi?” diye sordu Umut. “Tek bir yolumuz var Umut: Mücadele. Mücadele edenlerin umudu olur. Umut, umut, umut diye boşuna dememiş koca çınar Nâzım Usta. “Al İşçi Dayanışması’nı oku. Bir de Dayanışma TV’yi izle. Ulaşabildiğin bütün tanıdıklarına, arkadaşlarını da izletmeyi unutma” diyerek UİD-DER’in Flormar direnişçilerinin vidosunu birlikte izledik. “Çoğu da kadın işçiymiş. Bravo gerçekten. 235 gündür direniyorlar demek?”
Evet, 235 günü de geçti. İşçiler birbirine ve haklarına sahip çıkarsa oluyor. Sendika da işçiye sahip çıkarsa gördüğün gibi, oluyor. Bir de UİD-DER gibi işçi örgütleri de her türlü dayanışma ve desteği verdiğinde daha da güçlü oluyor.
İzmir’de Belediye İşçilerine Saldırı
Mücadele Tarihimizden Yansıyanlar
- Biz Bu Masalları Ayaküstü Çok Dinledik
- Ekonomik Sorunların Kaynağı Bulundu: İşçi ve Emekçiler!
- Vergiler Patronlardan Kesilsin!
- Soğanı Bile Lüks Hale Getiren Bu Rejim Gitmeli!
- Bakandan Dâhiyane Buluş: Kış Tatili!
- Bizim Yoksulluğumuz, Onların Yalanları Büyüyor
- Nasıl Küçüldük, Kimi Büyüttük?
- Bir İşçi Çocuğunun Gözünden Hayat Pahalılığı
- “2023’ü Beklerken” Neler Oldu?
- Zamlardan Haberi Olmayanlar da Var!
- Enflasyonu Asgari Ücret Zammı mı Arttırıyor?
- Büyüdüğümüzü Hissedebiliyor musunuz?
- Evsiz Kalmak mı Mücadele Etmek mi?
- Ekmeğimizi Büyütmek İçin!
- Haklı Olan Biziz!
- İktidarın Enflasyon Masalı
- Yağa Neden Zincir Vuruluyor?
- Yüksek Elektrik Faturalarına Tepkiler Sokaklara Taştı
- İşten Çıkarma Yasağı Sona Erdi, Saldırılar Başladı!
- Doların Yükselmesi Bizi İlgilendirmez mi Dediniz?
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...