Buradasınız
UİD-DER’le 1 Mayıs Coşkusunu Yaşayan İşçiler Anlatıyor
UİD-DER, Şişhane’deki yürüyüş kolunda yerini aldıktan sonra, kendi programını başlattı. Ses aracından yapılan konuşmalarda 1 Mayıs’ı yaratan işçiler anılıyor, UİD-DER’in, işçi sınıfının ulusal ve uluslararası mücadele birliğini savunduğu dile getiriliyor, dünyanın dört bir yanında meydanları dolduran işçiler selamlanıyordu. Şarkılar, marşlar, şiirler ve sloganlarla birlikte UİD-DER kortejindeki coşku daha da yükseliyordu. Genç kadın ve erkek işçilerin coşku ve heyecanı görülmeye değerdi. UİD-DER medya ekibinin mikrofon uzattığı işçiler, 1 Mayıs alanında neler hissettiklerini anlattılar:
Genç bir kadın işçi: “1 Mayıs’ı bu alanda bu kalabalıkla, dayanışma içinde kutlamak gerçekten çok güzel, oldukça coşkuluyum.”
“Her şey çok güzel”
“Hayatımda ilk defa İstanbul’da 1 Mayıs’ı kutluyorum. Gerçekten müthiş bir alan. Geçen sene Ankara’daydım. Taksim’in ruhu farklı, heyecanı farklı, atmosferi farklı. Yani müthiş bir alan. Daha önce UİD-DER’le katılmadım. Arkadaşlarım sayesinde bu sene UİD-DER’le katılıyorum. Gayet memnunum. Örgütlenmesi olsun, alana girişi olsun, disiplini olsun, her şey çok güzeldi. Hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. UİD-DER gerçekten iyi çalışmış. Her şey çok güzel!”
Bir kadın işçi: “Dişle tırnakla kazanılmış haklar için burada olmak çok güzel. UİD-DER’le olmak, bu kadar kalabalık olmak, ayrı bir coşku veriyor.”
“Birbirimizi UİD-DER’de bulduk”
“Buradaki arkadaşlarla birbirimizi UİD-DER’de bulduk. UİD-DER bizi bir aile gibi bir araya getirdi. Iğdır’dan buraya geldik ve mücadele etmeyi, kavgayı, işsizliğe karşı gelmeyi UİD-DER’de öğrendik. Bu yüzden çok teşekkür ediyorum. Bana mücadele gücünü verdikleri için.”
Diğer arkadaşı ise heyecanla şunu söylüyor: “Bugün bambaşka bir gün!”
Seramik işçisi: “İnsanların ailesi ve çocuklarıyla beraber gelmesi çok önemli. Bu havayı teneffüs etmek önemli.”
Kucağında bebeğiyle gelen ve 11 yaşından beri işçi olan bir kadın: “Bu coşkuyu yaşamak istediğim için bebeğimi kapıp geldim, bebeğimin ikinci 1 Mayıs’ı, geçen sene henüz 8 aylıkken yine alandaydık.”
1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası mücadelesinin bir ürünüdür. Bu ruhla hareket eden UİD-DER kortejinde İranlı, Fransız ve İngiliz işçiler de vardı. İngiliz bir işçi şöyle diyordu: “UİD-DER kortejinde olmak kendi evimde, memleketimde olmak gibi bir şey.” İranlı işçi ise duygularını tarif edecek kelime bulamadığını söylüyor ve “İran İşçi Sınıfına Yönelik Baskılara Son” kampanyası için UİD-DER’e teşekkür ediyor.
“UİD-DER Adana’da çok emek veriyor”
“Amylum Nişasta ve liman işçilerinin selamlarını getirdik. Bu selam boş bir selam değil. Çünkü UİD-DER orada çok emek veriyor. 58 gündür grevde olan Amylum işçilerinin yanında. Grevlerine destek oluyor.”
“UİD-DER’le her şey değişti”
“UİD-DER’le tanıştıktan sonra örgütlü mücadelenin önemini anladım. Ben çok değiştim. Fabrikalarda mücadele etmenin önemini anladım. Ben de bu uğurda bir şeyler yapmam gerektiğine inandım. Elimden geleni yapacağım. Çok heyecanlıyım. Daha önce örgütlü değildim, yalnızdım. Örgütsüzlük bizi bir noktaya getirir bırakırdı. Ama UİD-DER’le her şey değişti, mücadele ruhumuzu ortaya çıkardı.”“Artık kendimi mutlu ve güçlü hissediyorum”
“İlk defa böyle bir kalabalık görüyorum. Çok ağır koşullarda çalışıyorum. Daha önce haklarımı hiç bilmiyordum. UİD-DER’le haklarımı öğrendim. Artık kendimi mutlu ve güçlü hissediyorum. Herkesi UİD-DER’e haklarını öğrenmeye davet ediyorum. Şöyle söyleyeyim: UİD-DER’e bir can borcum var.”
“Onlar olmasa sonsuza kadar bunu yapamazdım”
“Önceden tek başıma olduğum için hiçbir şey hissetmezdim. Şimdi sağımda solumda bu kırmızı renkler bana kendimi öyle güçlü hissettiriyor ki. Burada öyle bir hava var ki… UİD-DER iyi ki var! Onların sayesinde haklarımı savunmayı öğrendim. Onlar olmasa sonsuza kadar bunu yapamazdım.”
“Son nefesime kadar UİD-DER’liyim”
Pankart taşıyan bir işçi: “Ben ilk kez katılıyorum. Çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Bu görevi üstlendiğim için çok mutluyum. Tüm arkadaşlarımla beraber mücadele ettiğim için, UİD-DER’li olduğum için çok mutluyum. Yoruldum ama son nefesime kadar UİD-DER’liyim ve işçi arkadaşlarımın yanında olacağım. Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!”
“Büyük ayıp, nasıl fark edemedik?”
İşçi Dayanışması dağıtan bir işçi: “Çok güzel tepkiler alıyoruz. Kortejin büyüklüğünü görenler, ‘nasıl bu kadar çok kişiyi topladınız?’ diye tepki veriyorlar. ‘İlk defa duyduk. Büyük ayıp, nasıl fark edemedik?’ diyenler var. Tanışmak isteyenler var. Telefon ve e-maillerini verip irtibat sağlamak isteyenler var. Kortejin başı var, sonu yok. Kızıl kızıl flamalar dalgalandıkça gururlandık.”
“İçim içime sığmıyor”
“İyi ki çağırmış UİD-DER bizi 1 Mayıs’a. Gelmeyenlerin seneye mutlaka gelip bu havayı soluması lazım. İçim içime sığmıyor. Her zamankinden kalabalığız. Seneye daha da kalabalık olmalıyız. Herkesi 1 Mayıs’a UİD-DER saflarında katılmaya çağırıyorum.”
“Talepler işte böyle elde edilir”
“İyi ki gelmişim. Bundan sonra hep geleceğim. Buradan tüm işçilere örgütlü gücün ne kadar önemli olduğunu söylemek istiyorum. Talepler işte böyle elde edilir.”
Ağırlıklı olarak genç işçilerden oluşan, örgütlü ve disiplinli bir şekilde Taksim alanına giren UİD-DER, dönüş yolunda da coşkusunu ve disiplinini kaybetmedi. UİD-DER’in bu duruşu çevreden yoğun alkış aldı.
İşçilerin Sordukları /2
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası
- Uçurumun Kenarından Özgürlüğün Dünyasına
- Fitre Asgari Ücretliye, Emekliye Veriliyorsa…
- Fiyonklu Kazıklar Çoğalırken
- Doğru Tarafta, Bizim Safta Olabilmek…
- Arenalardan TikTok’a Uyuşturma Araçları
- Özlemini Çektiğimiz Güzel Günler İçin Birleşelim!
- İşçi Dayanışması 203. Sayı Çıktı!
- Uyanmak İçin Sabırsızlanacağımız Günler İçin
- “Hey Kızlar Siz de Katılın Bize!”
- Hak Verilmez, Alınır!
- Hüsrevlerin Değil Ferhatların Destanıdır Hatırlanan
- Büyük Resmi Görelim, Birliğimizi Örelim!
- Sendikalaşmak Türkiye’de Neden Zor?
- “Aile Yılı” İlan Edenler Neyin Peşinde?
- Katliamların Sorumlusu Kim?
- Patronlar Çok Para Kazanırken…
- Örgütlüysek Her Şeyiz, Örgütsüzsek Hiçbir Şey!
- İşçi Dayanışması 202. Sayı Çıktı!
- Onlar “Kazanalım” Dedikçe Biz Kaybediyoruz
- Ekranlar ve Çocuklarımız
Son Eklenenler
- Sevgili işçi kardeşlerim, “Birlik olmak”, ezilenler için çok şey ifade eder. İşçi sınıfımıza yol gösteren önderlerimizin, büyüklerimizin öğütleri bize birlik olmadan güçlü olamayacağımızı hatırlatır.
- İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Ocak ayında bir rapor yayınladı. Rapora göre bugün dünyanın en zengin 10 kişisi günde ortalama 100 milyon dolar kazanıyor. Yani her 1 saniyede servetlerine 1157 dolar (mevcut kurla 42 bin lira)...
- İşsiz kalmak hepimiz için sorun. Bugün ülke genelinde 11,5 milyon kardeşimiz işsiz. Daha kötüsü bu işsizler ordusuna her gün içimizden binlerce insan ekleniyor. Kimisi emekliliğine gün sayıyor, kimisi evlilik hazırlıkları yapıyor, kimisi ilk...
- Rejimin 19 Martta başlattığı gözaltı saldırısının ardından, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanları ile birlikte aralarında İBB yöneticilerinin de olduğu çok sayıda isim tutuklandı, Şişli Belediyesine kayyum atandı. Başta...
- Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müesesesine bağlı maden ocağında 14 Ekim 2022 günü meydana gelen patlamada 43 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 9 işçi de yaralanmıştı. Amasra katliamının ardından 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada Bartın Ağır...
- 21 Ocakta Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangının üzerinden iki ay geçti. İşyerinde, dehşetini hâlâ hissettiğimiz bu facia üzerine konuştuk. Ne var ki bazı arkadaşlarımızın söyledikleri bu faciayı hiç sorgulamadıklarını, üzerine...
- Sırbistan’da Novi Sad şehrinde bulunan tren istasyonunda 1 Kasım 2024’te beton sundurma çökmüş ve meydana gelen olayda 15 kişi yaşamını yitirmişti. Bu felaketten sonra başta öğrenciler olmak üzere binlerce işçi meydanları doldurmuş, kitlesel...
- Amerikalı sosyalist yazar Jack London, Londra’nın Doğu Yakasında tanık olduğu toplumsal eşitsizliği ve sınıfsal çelişkileri anlattığı romanına “Uçurum İnsanları” adını verir. 1902 yılında yazdığı kitabında, İngiltere egemenlerinin şaşaalı yaşamının...
- Oryantal Tütün fabrikası, dışarıdan bakıldığında devasa büyüklükte ve her yanı kapalı bir kale görünümünde. Fabrika Torbalı çıkışında Kemalpaşa yolu üzerinde bulunuyor. Arka tarafı neredeyse tamamen zeytinliktir ve yemyeşildir. Yolun karşı tarafıysa...
- İzmir’de tütün fabrikaları bir süredir grevdeler. Bunlardan biri de İzmir Pınarbaşı’nda 1970’lerde kurulan TTL fabrikası… TTL Tütün, 2000’li yıllarda Torbalı’da yeni bir tesise taşındı. Burada yaklaşık 300 işçi tütün üretiminde çalışıyor ve büyük...
- Mücadele etmek, örgütlenmek ve dayanışma içinde olmak! Bu kavramlar biz işçilerden ne kadar uzak olabilir ki? Bir yerde haksızlık varsa o haksızlık dolaylı ya da doğrudan bizi etkiliyor. Aynı durum hak mücadelesi için de geçerli. Bu nedenle bir...
- Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mercan Makina’da sendikal baskılar ve işten atma saldırısına karşı 20 Martta direniş başladı.
- BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in 17 Şubatta tutuklanması ve Antep’teki tekstil işçilerinin hak arama mücadelesine yönelik baskılar, 20 Şubatta İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde çeşitli sendikalar tarafından protesto edildi.