Buradasınız
1 Mayıs 2022: Dünya İşçi Sınıfı Tek Ses Tek Yürek Meydanlarda!
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta işçi sınıfı, Asya’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avustralya’ya dünyanın dört bir yanında meydanları doldurdu. Dünya işçi sınıfı, bir kez daha tek ses, tek yürek oldu. Kapitalist sömürüye, yoksulluğa, sermayenin açgözlülüğüne, ırkçılığa, eşitsizliğe, ayrımcılığa, baskı ve zorbalığa karşı öfkesini haykırdı. Farklı ülkelerin işçileri ortak taleplerini aynı ruhla, aynı kararlılıkla dile getirdiler.136 yıldır yanan 1 Mayıs meşalesinin ve bu meşale ile sembolleşen özgürlük, eşitlik ve barış özleminin söndürülemeyeceğini gösterdiler.
2020 ve 2021’de Covid-19 salgını bahanesiyle 1 Mayıs’ın alanlarda kitlesel olarak kutlanması, emekçilerin birbirinden güç alması, tepkilerini ve taleplerini ortaya koyması engellenmişti. Bu süreçte sermaye sınıfının dünya işçi sınıfına yönelik kapsamlı saldırıları eşitsizliği körükledi, toplumsal sorunları derinleştirdi. Üçüncü Dünya Savaşının yeni bir halkası olan Ukrayna savaşı, başta Ukrayna olmak üzere tüm dünyada emekçilerin yaşamını daha da zorlaştırdı. Bu nedenle 2022 1 Mayıs’ında dünya meydanlarında işçi sınıfının barış özlemi yankılandı, “bu böyle gitmez, kapitalizm yıkılmalı” sesleri daha da gürleşti.
İspanya
İspanya genelinde 90’dan fazla şehirde on binlerce işçi ve emekçi bayraklarıyla, sloganlarıyla, marşlarıyla meydanlarda yerini aldı. İşçi Komisyonları Konfederasyonu CCOO ve Genel İşçi Sendikası UGT’nin çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine yalnızca başkent Madrid’de 50 binden fazla işçi katıldı. Coşkulu kitleler hayat pahalılığını, eriyen ücretleri, yoksulluğu ve işsizliği protesto etti. Emekçiler ekmek, barış ve özgürlük taleplerini yükseltti.
Filipinler
Filipinler’in başkenti Manila’da ve pek çok kentte bir araya gelen binlerce emekçi 1 Mayıs’ı kutladı. Duterte rejimi altında yaşanan baskılar, yasaklar, işçi sınıfına yönelik saldırılar protesto edildi. 9 Mayısta yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde eski diktatörlerin yani Marcosların ve yeni diktatörlerin yani Dutertelerin başkan olmasına izin vermeyeceklerini haykırdılar.
Latin Amerika
Arjantin’den Brezilya’ya Latin Amerika’nın birçok ülkesinde emekçiler 1 Mayıs’ta meydanlardaydı. Şili’de binlerce kişi birkaç gün önce asgari ücrete yüzde 12,5’lik artışın açıklanmasının ardından 1 Mayıs’ta meydanlarda hayat pahalılığını, enflasyon karşısında pula dönen düşük ücretleri protesto etti.
Venezuela’da sağlık emekçileri pandemiyle birlikte ağırlaşan çalışma koşullarına rağmen verilen düşük ücretleri protesto etmek için meydanlara çıktı, temel taleplerini haykırdı. Bir başka Latin Amerika ülkesi Ekvador’da birçok şehirde 1 Mayıs yürüyüşleri ve gösterileri düzenlendi. Sendikaların, yerli halkların, başta sağlık emekçileri olmak üzere birçok sektörden işçilerin katıldığı gösterilerde ekonomik krizin ve emperyalist savaşın sonuçları protesto edildi.
Hindistan
Pek çok işçi sendikasının çağrısıyla gerçekleşen 1 Mayıs miting ve yürüyüşlerinde Hindistanlı işçi ve emekçiler daha iyi çalışma koşulları ve işçi haklarının genişletilmesini talep ettiler.
ABD
Washington’dan New York’a Amerika’da işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta meydanlardaydı! Bu yıl ABD işçi sınıfı 1 Mayıs’ı sendikalaşma alanındaki zafer haberleriyle karşıladı. Sendika karşıtlığıyla tanınan Amazon, Starbucks ve Apple gibi dev şirketlere sendikayı sokan çoğunluğu genç Amerikalı işçiler 1 Mayıs’ı meydanlarda coşkuyla kutladılar. Starbucks ve Amazon işçilerinin umut ve cesaret verdiği çeşitli sektörlerden işçilerin, gençlerin katılım gösterdiği 1 Mayıs kutlamalarında tüm dünyada olduğu gibi ABD meydanlarında da hayat pahalılığına ve emperyalist savaşa karşı sloganlar yükseldi.
Fransa
Fransa’da 1 Mayıs, ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron’a yönelik protestolarla birleşerek işçi ve emekçilerin öfkesinin meydanlara aktığı bir gün oldu. “Zenginlerin başkanı” Macron da rakibi aşırı sağcı Le Pen de işçi ve emekçiler tarafından tepki ve öfkeyle karşılanıyor. Seçimlerde 2 milyon seçmen boş oy kullandı, 6 milyondan fazla kişi oy kullanmadı, emekçiler tepkilerini meydanlara çıkarak gösterdi. 1 Mayıs’ta bütün büyük kentlerde sokaklara akan emekçiler, yoksulluğu, hayat pahalılığını ve emperyalist savaşları protesto etti, taleplerini haykırdı. Sendikaların çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında “Zamlara, yoksulluğa, savaşa karşı harekete geçelim” sloganı yankılandı.
İtalya
İtalya’da işçi ve emekçiler 2 yıllık aranın ardından 1 Mayıs’ta yeniden meydanlara çıktılar. Başkent Roma’da sendikaların çağrısıyla yürüyüşler gerçekleştirildi ve açık hava konseri düzenlendi. İtalya’da bu sene 1 Mayıs gösterileri “Savaşa Hayır” temasıyla gerçekleştirildi. Savaş karşıtı sloganlar atıldı, dövizler taşındı. Emekçiler haklarını geliştirmek için mücadele ettikleri gibi emperyalist savaşlara karşı da mücadele edeceklerini dile getirdiler.
İngiltere
İngiltere’de başta Londra olmak üzere çeşitli şehirlerde bir araya gelen işçi ve emekçiler, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Başkent Londra’da sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, çeşitli ülkelerden göçmenlerin katıldığı 1 Mayıs’ta hayat pahalılığına ve emperyalist savaşlara karşı öfke öne çıktı. Marx Anıt Kütüphanesi önünde toplanan binlerce emekçi, Trafalgar Meydanına yürüyerek burada bir miting gerçekleştirdi. Yürüyüşe bando ekibinin çaldığı dünya işçi sınıfının marşı Enternasyonal ve mücadele marşları eşlik etti. Temizlik, taşıma, sağlık ve bakım sektöründen işçilerin yoğun katılım gösterdiği yürüyüşte pandemi döneminde işyerlerinde artan sorunlar, işten atma saldırıları, büyük şirketlerin katlanan kârları, hayat pahalılığı protesto edildi. Patronların ve Borris Johnson hükümetinin saldırılarına karşı işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde mücadele bayrağı yükseltildi.
Almanya
Almanya’da Alman Sendikalar Birliği DGB, “Geleceği Birlikte Şekillendirelim” sloganıyla 1 Mayıs mitingleri düzenlendi. Başkent Berlin’in yanı sıra birçok kentte gerçekleştirilen mitinglerde artan hayat pahalılığı protesto edildi. İşçiler ücretlerin arttırılmasını talep etti. İtalya’da olduğu gibi Almanya’da da işçi ve emekçiler 1 Mayıs meydanlarında “Savaşa Hayır!” diye haykırdı, hükümetin savaş için ayırdığı bütçeye tepki gösterdi.
Yunanistan
Yunanistan’da binlerce işçi hayat pahalılığına ve artan enerji fiyatlarına karşı 1 Mayıs’ta bir araya geldi. Daha iyi bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiklerini dile getiren işçiler parlamento binası önünde buluştu. Sintagma meydanında çiçeklerle barış sembolü çizildi. Ülkede ulaşım işçileri 1 Mayısta greve çıktı.
Sri Lanka
Mart ayından bu yana hayat pahalılığına, artan gıda ve petrol fiyatlarına, saatlerce süren elektrik kesintilerine ve büyüyen yoksulluğa karşı meydanlarda olan Sri Lankalı emekçiler, 1 Mayıs’ta da meydanları boş bırakmadılar. Başkent Kolombo’da düzenlenen protesto gösterilerinde Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve kardeşi Başbakan Mahinda Rajapaksa’nın istifa etmesi talebini yinelendi.
Güney Kore
Kore Sendikaları Konfederasyonunun (KCTU) çağrısıyla başkent Seul başta olmak üzere 16 kentte 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. Daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle gerçekleştirilen gösterilere on binlerce emekçi katıldı.
Bangladeş
Bangladeş’in başkenti Dakka başta olmak üzere birçok kentte 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. İş kazalarının yoğun olarak yaşandığı ülkede işçiler iş güvenliği önlemlerinin alınmasını ve asgari ücrete zam yapılmasını talep ettiler. İşçiler üzerindeki baskılara son verilmesi gerektiğini vurguladılar.
İran
Demokratik hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı, yoksulluğun büyüdüğü İran’da tüm baskı ve yasaklara karşın işçiler 1 Mayıs’ın mücadele ruhunu yaşatmaya devam ettiler. Başta öğretmenler olmak üzere farklı sektörlerden işçiler, pek çok şehirde bir araya geldiler. Tehdit ve tutuklamalara rağmen susmayan, mücadele eden emekçiler rejimin baskılarına, yolsuzluklarına boyun eğmeyeceklerini ve içine itildikleri yoksulluk çukurunu kabul etmeyeceklerini haykırdılar.
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Okyanusun Ötesinden 1 Mayıs
- Aynı Duygularda Ortaklaştığımız UİD-DER’li Emekçi Kadınlara Selam!
- Benim Yerim UİD-DER
- Toronto 1 Mayıs’ında Yüreğimiz UİD-DER’le Birlikteydi
- Güçlüyüz, Çünkü Birlikteyiz
- Bütün Dillerde Yankılanan Slogan
- UİD-DER Yüreklere Umut Ekiyor!
- O Gün Esen Rüzgâr Bile Farklıydı
- 1 Mayıs 2022: Hayatımın En Güzel Günlerinden Biri!
- Ne Kadar Özlemişim Kol Kola Halaya Durmayı, Ağız Dolusu Slogan Atmayı
- Yüreği Özgürlük İçin Çarpan Tüm Sınıf Kardeşlerimize Bin Selam
- Biz Beraberken Güçlüyüz!
- Yine Umudumuz Tazelendi Hep Birlikte!
- Biz de Oradaydık!
- En Güzel 1 Mayıs’ımdı
- Çoluk Çocuk Genç Yaşlı, İşte 1 Mayıs!
- Gökyüzü İlk Kez Bizimdi Bugün
- Dublin’de 1 Mayıs
- Mersin’den Maltepe’ye 1 Mayıs Coşkusunu Yaşadık
- Kocaeli’den Emekçi Kadınlar: 1 Mayıs’ta Kalabalığın Değil Birliğin İçindeydik
Son Eklenenler
- Bir an için zifiri karanlıkta kaldığımızı düşünelim. Yanımızı yöremizi görememenin huzursuzluğuyla korkuya kapılırdık. Ne yazık ki bugün milyonlarca işçi ve emekçi yüreğinde benzer bir korku taşıyor. Çünkü dünyamıza egemen olan kapitalist düzende,...
- İşçi Dayanışması’nın 197. sayısında, Emekçi Gençlik köşemizdeki “Yaşadım Diyebilmek İçin” yazısında şöyle deniyordu: “Öyle bir zamandan geçiyoruz ki her geçen gün daha fazla sayıda genç arkadaşımızın kendine “en güzel yıllarım bu mu?” diye sorduğunu...
- Merhaba, ben Polonez işçisiyim. Daha doğrusu işçisiydim. Direnişimizin 163. günündeyiz, son 21 gündür direnişimizi Çatalca Adliye Sarayı önünde yürütüyoruz. Geçenlerde bir gazeteci arkadaşımız “2025’ten beklentiniz nedir?” diye bir soru sordu. “...
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...
- Yıllar önce fabrika önlerine gidip işçi kardeşlerimize vardiya çıkışlarında İşçi Dayanışması’nı ulaştırıyorduk. Bu fabrikalar arasında sendikalı olan da vardı olmayan da. Amacımız sendikalı ya da sendikasız olsun fabrikalardaki işçi kardeşlerimize...
- Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Betek Boya (Filli Boya) işçileri Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinde örgütlendiler. Çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alan sendika, toplu sözleşme görüşmeleri için haftalardır patrona çağrı...
- 24 Aralıkta Balıkesir’de ZSR A.Ş’de meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Katledilen işçilerin kimi henüz hayatının baharında fidan, kimi ana, kimi babaydı. Hepsi bir ananın evladıydı. Patlamanın ardından şirket internet sitesinde...
- Birleşik Metal-İş’in Aralık ayında grev kararı aldığı işletmelerden beşincisi olan Green Transfo Energy’de 25 Aralıkta grev başladı. Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikada çalışan 263 işçi, “sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmiyoruz” diyerek şalteri...
- Siyasi iktidar ve sermaye sınıfı temsilcileri, 2025 yılı için belirledikleri asgari ücreti düzenledikleri ortak toplantıyla açıkladılar. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Çalışma ve Sosyal...
- 11 fabrikada 2 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde metal işçilerinin MESS’e cevabı grev olmuş, Birleşik Metal-İş Sendikası, 4 Aralıkta Hitachi Energy’nin 4 fabrikasında, 13 Aralıkta Grid Solutions ve Schneider Elektrik fabrikalarında...
- Balıkesir’in Karesi ilçesinde bulunan ZSR A.Ş. mühimmat fabrikasında 24 Aralıkta sabah saatlerinde meydana gelen patlama sonucu 11 işçi hayatını kaybederken 3 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Mühimmat, av, spor ve ses fişeği gibi patlayıcılar...
- Merhabalar dostlar. Yaklaşık 9 yıldır iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. Aslında yapmamız gereken çok daha fazla şey varken yasalar, yönetmelikler, patronların baskıları ve işçilerin canını umursamamaları nedeniyle temel olarak yapabildiğimiz...
- Birleşik Metal-İş üyesi 500 işçinin Hitachi Energy’nin Kartal, Tuzla, Dudullu ve Dilovası fabrikalarında 4 Aralıktan bu yana sürdürdüğü grev 20. gününde anlaşmayla sonuçlandı. 14 Aralıkta Cumhurbaşkanlığı kararıyla metal işçilerinin grevi “erteleme...