Buradasınız
1 Mayıs’ta Dünyanın Dört Bir Yanında Meydanlar İşçi ve Emekçilerin Talepleriyle Yankılandı!
Asya
Güney Kore’de başkent Seul başta olmak üzere birçok şehirde ve noktada düzenlenen 1 Mayıs mitinglerine yüz binlerce işçi ve emekçi katıldı. Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) organize ettiği protesto gösterilerinde işçiler Yoon hükümetinin işçi düşmanı politikalarını protesto ettiler. Şarkılarla, sloganlarla yürüyüşler gerçekleştiren işçiler hükümetin işçi haklarına yönelik saldırılarına tepki gösterdiler ve bu saldırılara geçit vermeyeceklerini haykırdılar.
Japonya’da binlerce işçi 1 Mayıs’ta başkent Tokyo’da bir araya geldi. İşçiler artan hayat pahalılığına, gelir eşitsizliğine ve düşük ücretlere tepkilerini dile getirdiler, ücret artışı talep ettiler. Mitingde, 1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanından işçilerin ortak taleplerle birleştiği vurgulandı.
Filipinler’in başkenti Manila’da da binlerce işçi 1 Mayıs’ta meydanları doldurdu, yükselen gıda ve akaryakıt fiyatlarına ve düşük ücretlere tepki gösterdi. “Ölmek için değil, yaşamak için çalışıyoruz” yazılı pankartlar taşıyan işçiler iş güvenliği önlemlerinin alınmasını ve ücretlerin arttırılmasını talep ettiler.
Bangladeş’te tekstil işçileri başta olmak üzere on binlerce işçi başkent Dakka’da bir araya geldi. Ucuz işgücü cenneti olarak tanımlanan Bangladeş’te işçiler asgari ücretin arttırılmasını, sendikalaşma hakkının tanınmasını, iş güvenliği önlemlerinin alınmasını, doğum izni ve 8 saatlik iş günü talep ettiler.
Pakistan’ın Lahor kentinde düzenlenen mitingde ücretlerin arttırılması ve iş yasalarının uygulanması talep edildi.
Tayvan’da da binlerce işçi çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin arttırılması ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle 1 Mayıs yürüyüşleri gerçekleştirdi.
Endonezya’da ise on binlerce işçi hükümetin dış yatırım çekmek için işçi haklarını gasp etme planlarını içeren yasaya karşı protesto gösterileri düzenledi. Jakarta başta olmak üzere birçok kentte bir araya gelen işçiler yasanın geri çekilmesini ve ücretlerin arttırılmasını talep ettiler.
ABD
New York’tan Los Angeles’a ABD’nin birçok kentinde on binlerce işçi, emekçi ve öğrenci meydanlara çıkarak, eylemler ve yürüyüşler düzenleyerek emperyalistlerin savaşına karşı barış ve adalet taleplerini yükselttiler. Columbia Üniversitesinde başlayan ve ABD genelinde onlarca üniversiteye yayılan Filistin halkıyla dayanışma eylemleri 1 Mayıs’ta işçilerin ve sendikaların eylemleriyle birleşti. Sağlıktan eğitime, hizmetten ulaşıma birçok sektörde örgütlü işçiler ve sendikalar daha yüksek ücret, grev hakkına yönelik saldırıların sonlandırılması talepleriyle birçok şehirde eylemler ve yürüyüşler düzenledi.
ABD’de öğrencilerin işgal eylemleri giderek yaygınlaşırken öğrenciler 1 Mayıs’ı polisin saldırılarıyla ve toplu gözaltılarla karşıladı. Polis saldırılarına, üniversite yönetimlerinin tehditlerine rağmen Kaliforniya ve New York kampüslerindeki öğrenciler ve akademisyenler Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini büyütüyorlar.
Latin Amerika
Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te Genel İşçi Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde binlerce Arjantinli işçi ve emekçi bir araya geldi. Çeşitli sendikalar ve demokratik kitle örgütleri ise Plaza de Mayo Meydanında bir miting düzenleyerek “grev ve mücadele” sloganlarıyla mücadeleyi yükseltme çağrıları yaptı. Arjantin genelinde on binlerce işçi ve emekçi faşist Milei hükümetine, işçi sınıfına yönelik saldırılara ve kemer sıkma politikalarına karşı taleplerini haykırdı.
Meksika’nın başkenti Meksiko’da toplanan binlerce işçi, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi doğrultusunda bir dizi talep yükseltti. Şili’nin başkenti Santiago’da sendikaların çağrısıyla toplanan işçi ve emekçiler ise asgari ücrette ve emekli maaşlarında artış talepleriyle 1 Mayıs kutlamalarında yerini aldı. Kolombiya’da başkent Bogota’daki Bolivar Meydanında buluşan işçi ve emekçiler Filistin halkıyla dayanışmalarını göstererek savaş karşıtı sloganlar attılar. Venezuela’nın başkenti Karakas’ta gerçekleştirilen yürüyüşte de binlerce kişi İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etti, acil ateşkes ilan edilmesini talep etti. Düşük ücretleri ve hayat pahalılığını da protesto eden Venezuelalı emekçiler taleplerini ve sloganlarını 1 Mayıs coşkusuyla haykırdılar.
Ekvador’un başkenti Kito’da ise işçi sendikaları, öğrenci örgütleri ve yerliler hükümetin ekonomi politikalarını protesto ettiler. Hükümetin dayattığı neoliberal ekonomi politikalarına karşı sağlık ve eğitim gibi temel kamu hizmetlerine ayrılan fonların ve istihdamın arttırılmasını talep ettiler.
Avrupa
Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde düzenlenen kitlesel 1 Mayıs kutlamalarında kemer sıkma politikalarına ve hayat pahalılığına karşı daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talepleri, emperyalist savaşa karşı barış ve adalet özlemi, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları öne çıktı.
Fransa genelinde 250 ayrı noktada miting düzenlenirken başkent Paris’te sendikaların çağrısıyla on binlerce işçi ve emekçi meydanlara çıktı. Ülke genelinde 200 binden fazla kişinin katıldığı eylemlerde işçi ve emekçiler ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle 1 Mayıs coşkusunu yaşadılar. Polisin yürüyüşe müdahale etmesine ve gözaltılara rağmen on binlerce işçi taleplerini haykırdı, Macron hükümetinin işçi düşmanı politikaları protesto edildi.
Almanya’da Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla ülke çapında 1 Mayıs mitingleri düzenlendi. Almanya genelinde 450’den fazla eyleme 330 binin üzerinde işçi ve emekçi katıldı. “Daha fazla ücret, daha fazla boş zaman, daha fazla güvence” sloganıyla düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde hükümetin politikaları ve işçi sınıfına yönelik saldırılar protesto edildi.
İsveç’te başkent Stockholm’de düzenlenen 1 Mayıs mitinginde Filistin ile dayanışma çağrıları öne çıktı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da ise Portekiz Genel İşçi Konfederasyonu (CGTP) çağrısıyla binlerce işçi 1 Mayıs gösterilerinde buluştu.
İspanya’da başkent Madrid’den Barcelona’ya CCOO, UGT sendikalarının çağrısıyla binlerce işçi 1 Mayıs gösterilerinde yerini aldı. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, ücretlerin yükseltilmesi taleplerinin yanı sıra gösterilerde Filistin halkıyla dayanışma ve acil ateşkes çağrıları da yükseltildi.
Yunanistan’ın birçok kenti 1 Mayıs gösterilerine sahne olurken en kitlesel ve coşkulu eylemler başkent Atina’da gerçekleşti. Ülke genelinde işçi ve emekçiler sokaklara çıkarken Başkent Atina’da 4 ayrı alanda yapılan kutlamalarda hayat pahalılığına, iş kazalarına ve kötü çalışma koşullarına karşı talepler öne çıktı. Ayrıca emperyalist savaşa karşı barış ve Filistin halkıyla dayanışma çağrıları yükseltildi.
İtalya’da CGIL, CISL ve UIL sendikalarının çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine binlerce işçi katıldı. Düşük ücretlere, işyerlerinde artan iş kazalarına, güvencesiz çalışma koşullarına karşı talepler yükseltildi. Monfalcone’de bulunan Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen binlerce işçi barış, adalet ve daha iyi çalışma koşulları talep etti. İşçi konfederasyonlarının yanı sıra Napoli, Torino, Milano gibi İtalya’nın büyük şehirlerinde çeşitli mücadeleci sendikaların ve örgütlerin çağrısıyla emperyalist savaşlara karşı barış ve mücadele çağrılarının yükseldiği yürüyüşler düzenlendi. Eylemlere çeşitli sektörlerden binlerce işçi katıldı.
İngiltere’de işçi ve emekçiler İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütme ve emperyalist savaşa karşı eylem gününe dönüştürdüler. Unite, UNISON, GMB, NEU, UCU dâhil olmak üzere birçok sendikada örgütlü işçilerin yer aldığı “Özgür Filistin için İşçiler” grubu, çeşitli sektörlerde örgütlü sendikalar ve demokratik kitle örgütleri ülke genelinde kitlesel eylemler düzenlediler. Başkent Londra’daki Ticaret Bakanlığı önünde “İsrail’i silahlandırmayı durdurun” yazılı pankartla eylem düzenlenirken Birleşik Krallık genelinde İskoçya, Galler ve Lancashire’de bulunan İsrail’e silah tedariki sağlayan İngiliz silah şirketi BAE Systems fabrikaları girişleri abluka altına alındı.
Başkent Londra’da Marx Anıtı Kütüphanesi önünde toplanan binlerce işçi ve emekçi ise Trafalgar Meydanına doğru 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdi. Türkiye, İran, Filipinler, Latin Amerika ülkelerinden göçmenlerin ve sosyalist örgütlerin, RMT, PSC, Unite gibi İngiltere’nin önde gelen sendikalarından işçilerin katılım gösterdiği yürüyüşte marşlar ve sloganlarla işçi sınıfının temel talepleri yankılandı. Hayat pahalılığı ve grev hakkına yönelik saldırılar protesto edilirken yürüyüş boyunca Filistin halkına özgürlük ve kalıcı ateşkes talepleri de yükseldi. Trafalgar Meydanında yapılan konuşmalarda işçi sınıfının kapitalizmin yarattığı sorunları durdurabilecek tek güç olduğu ve bunun ancak işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışmasının örülmesiyle mümkün olabileceği vurgusu yapıldı.
Avustralya
Avustralya’nın Sidney şehrinde çeşitli sektörlerden binlerce işçi 1 Mayıs’ta bir araya geldi. “Birleşen İşçiler Asla Yenilmezler!” sloganıyla şehir merkezi Sidney CBD’de düzenlenen yürüyüşe lojistik, inşaat, hizmet, sağlık sektörlerinde örgütlü işçiler ve sendikalar katıldı. İşçi sınıfına yönelik saldırılara ve hak gasplarına karşı mücadele çağrılarının yükseldiği coşkulu 1 Mayıs gösterilerinde Filistin halkıyla dayanışma içinde olan işçiler İsrail ve suç ortaklarını protesto ettiler.
Afrika
Güney Afrika’da önce başkent Cape Town’da Filistin halkıyla dayanışma yürüyüşüne katılan işçiler, ardından Güney Afrika Sendikalar Kongresi’nin (Cosatu) düzenlediği mitingde buluştu. Dünyanın her yerinde ezilen halklarla dayanışma içinde olduklarını dile getiren işçiler, özgürlük ve adalet taleplerini yükselttiler. Nijerya’da ise sendikaların çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs mitinginde ortak talep işçi ücretlerinin yükseltilmesi oldu. Son 28 yılın en yüksek enflasyonunun yaşandığı ülkede, artan hayat pahalığı protesto edildi.
Tunus’ta ise Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (UGTT) çağrısıyla yapılan kitlesel mitingde artan yoksullaşmaya ve derinleşen adaletsizliğe karşı talepler yükseltildi. İşçi haklarına yönelik saldırıların arttığına vurgu yapılan konuşmalarda, hükümet protesto edildi. Ayrıca Filistin halkıyla dayanışmasını dile getiren binlerce işçi, emperyalist savaşa ve bu zulme ortak olanlara karşı öfkelerini haykırdı.
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- Uludağ’ın Eteğinde Umudumuz Yeşerdi
- Dünden Bugüne, Bugünden Yarınlara 1 Mayıslar
- Yapılan Hiç Bir Şey Boşa Gitmez!
- Elbet Bir Gün…
- Yumruğumuzu Büyütmeye Devam Edelim!
- 1 Mayıs’ta Kendimi Özgür Hissettim
- Olmak İstediğim Fotoğraf Karesi!
- UİD-DER ile Nice 1 Mayıslara
- Yüreklerimiz Meydanlarda Buluştu
- 1 Mayıs Alanlarında UİD-DER Saflarında
- İşyerlerinden 1 Mayıs Alanlarına UİD-DER
- Geleceği Ellerinde Taşıyan Mücadeleci İşçilerin Korteji
- 1 Mayıs’ta Çocuklarımla El Ele
- Her Şeye Rağmen Yaşasın 1 Mayıs
- İyi ki 1 Mayıs’a Gitmişim
- 1 Mayıs Meydanında Kırmızı Önlük ve Şapkanın Güzelliği
- 1 Mayıs’ta Umudumuz Yeşerdi
- 1 Mayıs Ruhuyla Mücadeleyi Büyütmeye Biz de Varız!
- İlk 1 Mayıs’ımın Gururunu Yaşadım
- 1 Mayıs’ta Dünyanın Dört Bir Yanında Meydanlar İşçi ve Emekçilerin Talepleriyle Yankılandı!
Son Eklenenler
- Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik’te 19 Aralıkta başlayan grev 10 Ocakta anlaşmayla sonuçlandı. DİSK/Emekli-Sen 11 Ocakta Türkiye genelinde İzmir’den Trabzon’a, İstanbul’dan Denizli’ye pek çok ilde “TÜİK Verileri Kirli ve Yalan; Açlık,...
- Aralık ayında Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu Hitachi Energy, GE Grid Solutions, Schneider Elekrik, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo fabrikalarında peşi sıra grevler başladı. Çok geçmeden de sermaye sınıfının tatlı kârlarını düşünen...
- İzmir Buca’da sendikal baskıların ve işten atma saldırısının devam ettiği Telus önünde direniş başladı. Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri ve ardından Metropol İnşaat adlı taşeron şirketler bünyesinde çalışan inşaat...
- Yeni bir yılın, 2025’in ilk günlerini yaşıyoruz. Ama işçi ve emekçilerin yüreğinde “yeni” olanın getirdiği heyecan ve umut yerine büyüyen endişeler ve kasvet var. Takvim yaprakları hariç hayatımızda değişen tek şey yaratılan ekonomik yıkımın...
- Her Aralık ayında izlediğimiz asgari ücret tiyatrosu bu yıl çok daha trajik bir şekilde sonuçlandı. Resmi enflasyonun, TÜİK’in uydurma rakamlarıyla bile yüzde 47 olduğu, ENAG’a göre yüzde 87 olduğu bir süreçte asgari ücrete sadece yüzde 30 zam...
- DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 2024-2026 dönemi için yürütülen TİS görüşmelerinde MESS’in yüzde 40 oranında zam dayatması üzerine Schneider Elektrik’in Manisa ve Kocaeli...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, İZENERJİ, İZELMAN, Ege Şehir Planlama, İZFAŞ şirketlerinde çalışan DİSK/Genel-İş Sendikasında örgütlü işçiler maaş, yılsonu ikramiye ve eğitim alacakları ödemelerinin geç ve eksik yapılmasını protesto etmek...
- UİD-DER’li emekçi kadınlar olarak, bir grup Polonez direnişçisi kadın kardeşimizle güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Direnişçi bir ablamız “bize hep ‘aman kurulu düzenimiz bozulmasın’ düşüncesini bellettiler” dedi. Bu söz üzerine uzunca sohbet ettik...
- Polonez işçileri 173 gün süren mücadelelerinin kazanımla sonuçlanmasının ardından fabrika önünde kurdukları direniş çadırını halaylarla, sloganlarla kaldırdılar. 7 Ocakta direniş alanında zaferlerini kutlayan işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar...
- İktidar ve sermaye sınıfının saldırıları böylesine ağırken işçilerin birlik olamayacağını düşünmek kime yarar sağlar? Bu düşünce doğru bir akıl yürütme yöntemi olabilir mi? Karşımızdaki yıkım tablosu, işçilerin birleşmek dışında bir çıkış yolu...
- İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında işçiler Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra gerekli şartları sağlamalarının ardından yetki başvurusunda bulunmuş ve hemen ardından 146 işçi işten atılmıştı. İşten çıkarmaların ardından...
- Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, 1 Kasımda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için 6-10 Ocak günlerinde Türkiye genelinde iş bırakıyor. ASM çalışanları “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri...
- Vivident, Mentos gibi sakız ve şekerleme markalarının üreticisi olan Perfetti Van Melle’nin İstanbul/Kıraç’ta bulunan fabrikasında çalışan işçiler Tekgıda-İş Sendikasında örgütlenmiş, şirket yönetiminin sendika düşmanı tutum ve baskılarıyla...